Politechnika a uniwersytet - studia matematyczne.

Dyskusje o matematykach, matematyce... W szkole, na uczelni, w karierze... Czego potrzeba - talentu, umiejętności, szczęścia? Zapraszamy do dyskusji :)
Mikolaj9
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 49 razy

Post autor: Mikolaj9 »

Czym różni się studiowanie matematyki na uniwerku i polibudzie?
Pytanie między innymi do studentów. Jakie są wasze wrażenia?
Atraktor
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 98 razy

Post autor: Atraktor »

zapewne niczym, każdy będzie chwalił swoją szkołę.
miodzio1988

Post autor: miodzio1988 »

Atraktor pisze:zapewne niczym, każdy będzie chwalił swoją szkołę.
Jak sie nie zna to niech sie nie wypowiada.
1. Latwiej jest sie dostac na polibude.
2. Na polibudzie są trudniejsze sesje- i to jak!!
3. Na polibudzie skrypty są 2 razy wieksze niz na Uniwerku, ale na Uniwerku robią (na pierwszym roku) trudniejszy material.
4. Na Uniwerku pracujesz caly semestr po to aby odpoczywac w trakcie sesji. Na polibudzie pracujesz caly semestr po to aby w trakcie sesji zdac wszystkie egzaminy ustne.
5. Na Uniwerku są trudniejsze egzaminy pisemne. Na polibudzie są trudniejsze egzaminy ustne

Mozna pytac sie o szczegoly
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: Rogal »

Na Uniwerku robi się na pierwszym roku trudniejszy materiał?
Kolega z mieszkania, studiuje informatykę na AGHu i ja dopiero teraz zaczynam rozumieć powoli o co on mnie pytał w temacie równań różniczkowych i innych takich, a teraz to już gwiżdże na to, bo jemu się skończyły, kiedy mnie dopiero zaczęły.
Na Uniwerku są trudniejsze egzaminy pisemne? Ja tam będę miał jeden - przywileje grupy teoretycznej i trzy ustne, więc coś Ci się sypie argumentacja.
Ktoś tutaj jednak ma mylne wyobrażenia, chyba że ta Warszawa taka inna jest od Krakowa nawet stylem nauczania akademickiego ;p
miodzio1988

Mowie o Warszawie. Informacje z pierwszej reki Studiuje z osobami , ktore kiedys byly na Uw, wiec moja argumentacja jest dalej mocna
Atraktor
Użytkownik
Użytkownik

miodzio1988 pisze:
Jak sie nie zna to niech sie nie wypowiada.
1. Latwiej jest sie dostac na polibude.
Żeby dostać się na uniwerek to wystarczy mieć maturę rozszerzoną z matemy 40%.

miodzio1988 pisze:

3. Na polibudzie skrypty są 2 razy wieksze niz na Uniwerku, ale na Uniwerku robią (na pierwszym roku) trudniejszy material.

D
Grubość skryptu to zależy kto go napisał. Na uniwerku trudniejszy materiał?Ja studiuję budownictwo na politechnice, moja dziewczyna matmę na uniwerku, nie mam większych problemów żeby rozwiązać to co ona ma na matmie.

I prawdę mówiąc to mogę obalić prawie że każdy z twoich punktów

-- 4 kwietnia 2009, 23:47 --

ja mówię o wrocłąwiu gdyby co-- 4 kwietnia 2009, 23:50 --a gdyby co to samemu chcę zabrać drugi kierunek od października. Właśnie matematykę na uniwerku lub na pwr. Rozmawiałem z różnymi osobami, no i tak jak pisałem - każdy chwali swoją szkołę.
miodzio1988

We Wrocławiu moze byc inaczej. W Krakowie tez. Ale ja mowilem/mowie o Warszawie W ogole mnie nie dziwią te roznice
Atraktor
Użytkownik
Użytkownik

Oj przepraszam jedyna różnica jaką zauważyłem to to że na pwr w dziekanacie są ładne młode panie, a na uwr są panie starsze, niezamiłe.
xiikzodz
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 28 razy

Post autor: xiikzodz »

W międzynarodowych zawodach matematycznych dla studentów UW i UJ są od lat w ścisłej czołówce (właśnie reprezentacje tych szkół zgarnęły wszystko, co się dało w Ostrawie). To samo dotyczy zawodów programistycznych, zresztą startują na ogół te same osoby w obu typach zawodów. Porównywalnie z UW wypada kilka uczelni na świecie (dosłownie kilka) i żadna inna prócz UW i UJ uczelnia w Polsce nie jest w stanie wystawić jakkolwiek liczącej się reprezentacji. Można się więc zastanawiać, co takiego ci najlepsi na świecie studenci widzą w tych uczelniach i czy fakt, że studiuje się z nimi ma jakiś wpływ na studiowanie ogólnie. Niekoniecznie, bo pewnie da się unikać wspólnych zajęć. Z drugiej strony zajęcia w takim towarzystwie są nieporównywalnie mocniejsze. Nie jest to jednak regułą, że uniwersytety są mocniejsze od szkół "technicznych". Wystarczy rozważyć, St. Petersburg, Zurich (ETH), MIT, Caltech, Virginia Tech etc.
Awatar użytkownika
Frey
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 48 razy

Post autor: Frey »

xiikzodz niestety nie da się uniknąć z nimi zajęć, a jest to czasem irytujące kiedy trafi się taki człowiek w grupie, a ćwiczeniowiec dostosowuje program do jego poziomu.

To co napisał Miodzio jeśli chodzi o Warszawę to raczej prawda. Jeśli chodzi o analizę to politechnika robi program szybciej, a co najmniej równie szczegółowo, zatem pod tym względem przewyższa uniwersytet. Ale za to np. my mamy trudniejsza informatykę oraz np. mamy chyba więcej algebry z tego co miodzio mówił mi kiedyś.

Na uniwersytet jest chyba jednak się łatwiej dostać (dla osoby która nie zdawała fizyki na maturze) niz na politechnikę.

Egzaminy ustne u nas na UW, to zazwyczaj sa w formie ostatniej deski ratunku, zatem ich trudność nie jest raczej koszmarna, choć oczywiście to nie reguła.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

Porównywanie uniwersytet/politechnika nie ma sensu, jeżeli nie odniesie się go do konkretnych uczelni.

Na przykład porównując matematykę na UWr. i PWr. mogę stwierdzić, że merytorycznie nie ma specjalnych różnic. Natomiast na UWr. studia są bardziej elastyczne, niż na PWr. - w zasadzie każdy student ma indywidualny tok studiów w tym sensie, że jest duża swoboda wyboru przedmiotów.

I jeszcze kilka uwag do wcześniejszych postów:
- to, że gdzieś pewien materiał pojawia się szybciej nie oznacza, że jest tam wyższy poziom.
- panie w dziekanacie Wydziału Matematyki i Informatyki UWr. są miłe - wystarczy popytać studentów.
- studenci UWr. nie startują w zawodach w Ostrawie, bo nie ma u nas takiego zwyczaju (może szkoda, że nie ma), a nie z braku potencjału intelektualnego.

JK
xiikzodz
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 28 razy

Post autor: xiikzodz »

Nie wątpię, że studenci UWr mają potencjał, tym niemniej reprezentacji UWr w zawodach nie ma. Raczej chodziło mi o to, że UW, UJ skutecznie scigają się z reprezentacjami uniwersytetów takich, jak Oxford, czy MIT. Jest więc jakiś argument na to, że to skuteczne szkoły. Inna sprawa to przełożenie wyników w zawodach na wyniki matematyczne, czyli klasyczne zagadnienie sportowe: czy dobry junior będzie dobrym seniorem. Jest wiele szkół, na przykład we Francji, w ogóle nie trenujących do kariery juniorskiej, za to mających wybitne wyniki wśród seniorów.
Maciek.mat
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Maciek.mat »

Szkoda, że większość osób pisze o swoich opiniach, a nie informacjach o tych uczelniach. Zawsze to cenniejsze od pisania, że lepiej studiuj tu niż tam. Ja jeszcze jestem w liceum i pytałem się swojej nauczycielki od fizyki, o co chodzi z tą różnicą pomiędzy uniwerkiem a polibudą. No i powiedziała to, co wcześniej słyszałem. Uniwersytet jest dobry dla osób, które w przyszłości chcą wykładać i zdobywać stopnie naukowe, a politechnika przygotowuje do zawodu i tak to w skrócie mi wyjaśniono. Całkiem to przekonujące, więc zdecydowałem się na kierunek inżynieria materiałowa na politechnice. Jest jednak problem, bo nie wiem, czy się na pewno dostanę, a to moja jedyna opcja niczego innego nie potrafię sobie wybrać.
Mikolaj9
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 49 razy

Post autor: Mikolaj9 »

Dzięki za odpowiedzi.
Mnie chyba bardziej ciągnie w stronę uniwersytetu
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

Maciek.mat pisze:Szkoda, że większość osób pisze o swoich opiniach, a nie informacjach o tych uczelniach. Zawsze to cenniejsze od pisania, że lepiej studiuj tu niż tam. Ja jeszcze jestem w liceum i pytałem się swojej nauczycielki od fizyki, o co chodzi z tą różnicą pomiędzy uniwerkiem a polibudą. No i powiedziała to, co wcześniej słyszałem. Uniwersytet jest dobry dla osób, które w przyszłości chcą wykładać i zdobywać stopnie naukowe, a politechnika przygotowuje do zawodu i tak to w skrócie mi wyjaśniono. Całkiem to przekonujące, więc zdecydowałem się na kierunek inżynieria materiałowa na politechnice. Jest jednak problem, bo nie wiem, czy się na pewno dostanę, a to moja jedyna opcja niczego innego nie potrafię sobie wybrać.
Twoja nauczycielka od fizyki powieliła jedynie powszechny i nieprawdziwy stereotyp.

JK
ODPOWIEDZ