Łamigłówki rysunkowe
- scyth
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Łamigłówki rysunkowe
Ja myślałem o gwiazdozbiorach, ale szybko się poddałem, nie znalazłem niczego, co mógłbym kojarzyć. Do księżyca też nijak tego nie dopasowałem.
-
abc666
Łamigłówki rysunkowe
Tylko się na mnie nie złośćcie, to nie ja jestem autorem zagadki.
Rozwiązanie zagadki Intruz:
-
xiikzodz
- Użytkownik

- Podziękował: 28 razy
Łamigłówki rysunkowe
Przecież ideowo jest to dokładnie to samo rozwiązanie, co oryginalne.KittySc pisze:Ok a ja mam pytanie odnośnie zagadki o intruzie
więc: czy rysunek jest przerysowany ręcznie, czy zeskanowany (czyt. oryginalny);
I czy jest jakaś treść do tego zadania?? Czy tylko, "które kółko nie pasuje"...?
Ps. moja 4 nie pasowała, bo jako jedyne kółko, nie miało żadnego kółka na linii przechodzącej przez rodek kółka i środek okręgu z kółkami; prosciej: wyznaczyłam środek okręgu, a potam prowadziłam przez ten środek i środki każego z kółek proste; tylko kolko nr 4 było "samotne" na prostej...
poza tym kółko nr 4 jest jako jedyne innej wielkości, ani razu ta wielkosc sie nie powtarza...
Powyżej jest: środki wszystkich poza jednym mają przynajmniej dwóch kompanów na na prostej z bukietu prostych przechodzących przez środek dużego.
Firmowo jest: środki wszystkich poza dwoma (to niepasujące i to duże) mają przynajmniej jednym kompanów na na okręgu z bukietu okręgów stycznych do dużego.
Można było zauważyć i uznać dopisując dla porządku firmowe.
Przy czym ta zagadka nie ma tego miłego efektu "acha!" występującego po zobaczeniu rozwiązania. Równie dobrze te okręgi mogły kodować początek Księgi Dżungli w Sanskrycie.
-
abc666
Łamigłówki rysunkowe
Możliwe jednak jak to kiedyś czytałem to szczerze mówiąc nie zrozumiałem do końca o co chodzi w wypowiedzi. Zresztą nadal po kilkukrotnym przeczytaniu nie całkiem rozumiem. Może jakby to było napisane bardziej po polsku to bym to zauważył.
Czy ten efekt nie powstaje dopiero przy "drugiej" zagadce wykorzystującej dane zagadnienie?xiikzodz pisze:Przy czym ta zagadka nie ma tego miłego efektu "acha!" występującego po zobaczeniu rozwiązania. Równie dobrze te okręgi mogły kodować początek Księgi Dżungli w Sanskrycie.
-
xiikzodz
- Użytkownik

- Podziękował: 28 razy
Łamigłówki rysunkowe
Tak zwany efekt "acha!" nie ma nic wspólnego z tym, czy się już trik widziało, czy nie. Mnie się kiedyś podobało bardzo zadanie o istnieniu pokrycie trójwymiarowej przestrzeni euklidesowej okręgami rozłącznymi. Zobaczenie konstruktywnego rozwiązania wywołało u mnie efekt "acha!", mieszankę podziwu dla autora rozwiązania z przeświadczeniem, że tak właśnie było trzeba to robić, choć nic podobnego w życiu nie było mi dane ujrzeć.