Łamigłówki rysunkowe

Matematyczne łamigłowki i zagadki...
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Łamigłówki rysunkowe

Post autor: scyth »

Ja myślałem o gwiazdozbiorach, ale szybko się poddałem, nie znalazłem niczego, co mógłbym kojarzyć. Do księżyca też nijak tego nie dopasowałem.
abc666

Łamigłówki rysunkowe

Post autor: abc666 »

Tylko się na mnie nie złośćcie, to nie ja jestem autorem zagadki.
Rozwiązanie zagadki Intruz:    
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Łamigłówki rysunkowe

Post autor: scyth »

Dzięki, teraz już możemy spać spokojnie
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 99 razy

Łamigłówki rysunkowe

Post autor: Swistak »

Super, takie okręgi jest bardzo łatwo zauważyć :x
abc666

Łamigłówki rysunkowe

Mówiłem, że jest trudna :-p
xiikzodz
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 28 razy

Łamigłówki rysunkowe

Post autor: xiikzodz »

KittySc pisze:Ok a ja mam pytanie odnośnie zagadki o intruzie

więc: czy rysunek jest przerysowany ręcznie, czy zeskanowany (czyt. oryginalny);
I czy jest jakaś treść do tego zadania?? Czy tylko, "które kółko nie pasuje"...?

Ps. moja 4 nie pasowała, bo jako jedyne kółko, nie miało żadnego kółka na linii przechodzącej przez rodek kółka i środek okręgu z kółkami; prosciej: wyznaczyłam środek okręgu, a potam prowadziłam przez ten środek i środki każego z kółek proste; tylko kolko nr 4 było "samotne" na prostej...
poza tym kółko nr 4 jest jako jedyne innej wielkości, ani razu ta wielkosc sie nie powtarza...
Przecież ideowo jest to dokładnie to samo rozwiązanie, co oryginalne.

Powyżej jest: środki wszystkich poza jednym mają przynajmniej dwóch kompanów na na prostej z bukietu prostych przechodzących przez środek dużego.

Firmowo jest: środki wszystkich poza dwoma (to niepasujące i to duże) mają przynajmniej jednym kompanów na na okręgu z bukietu okręgów stycznych do dużego.

Można było zauważyć i uznać dopisując dla porządku firmowe.

Przy czym ta zagadka nie ma tego miłego efektu "acha!" występującego po zobaczeniu rozwiązania. Równie dobrze te okręgi mogły kodować początek Księgi Dżungli w Sanskrycie.
abc666

Łamigłówki rysunkowe

Możliwe jednak jak to kiedyś czytałem to szczerze mówiąc nie zrozumiałem do końca o co chodzi w wypowiedzi. Zresztą nadal po kilkukrotnym przeczytaniu nie całkiem rozumiem. Może jakby to było napisane bardziej po polsku to bym to zauważył.
xiikzodz pisze:Przy czym ta zagadka nie ma tego miłego efektu "acha!" występującego po zobaczeniu rozwiązania. Równie dobrze te okręgi mogły kodować początek Księgi Dżungli w Sanskrycie.
Czy ten efekt nie powstaje dopiero przy "drugiej" zagadce wykorzystującej dane zagadnienie?
xiikzodz
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 28 razy

Łamigłówki rysunkowe

Post autor: xiikzodz »

Tak zwany efekt "acha!" nie ma nic wspólnego z tym, czy się już trik widziało, czy nie. Mnie się kiedyś podobało bardzo zadanie o istnieniu pokrycie trójwymiarowej przestrzeni euklidesowej okręgami rozłącznymi. Zobaczenie konstruktywnego rozwiązania wywołało u mnie efekt "acha!", mieszankę podziwu dla autora rozwiązania z przeświadczeniem, że tak właśnie było trzeba to robić, choć nic podobnego w życiu nie było mi dane ujrzeć.
ODPOWIEDZ