Łamigłówki rysunkowe
-
abc666
Łamigłówki rysunkowe
W końcu znalazłem książkę pod tytułem takim jak temat autorstwa Kena Russella oraz Philipa Cartera. Schowała się między segregatory. W książce są zagadki o 3 stopniach trudności. Będą zamieszczał raczej tylko te oznaczone jako najtrudniejsze.
Zagadka 1.
Poniższa figura to ośmiokąt z wyciętym ośmiokątnym otworem. Rozetnij ją na 8 części, z których można ułożyć ośmioramienną gwiazdę z ośmiokątnym otworem.
Kiedy ktoś poda prawidłowe rozwiązanie zamieszczę następną zagadkę.
p.s. najlepiej w tagach hide by nie psuć innym zabawy
-- 6 marca 2009, 08:47 --
Za łatwe? Za trudne?
Zagadka 1.
Poniższa figura to ośmiokąt z wyciętym ośmiokątnym otworem. Rozetnij ją na 8 części, z których można ułożyć ośmioramienną gwiazdę z ośmiokątnym otworem.
Kiedy ktoś poda prawidłowe rozwiązanie zamieszczę następną zagadkę.
p.s. najlepiej w tagach hide by nie psuć innym zabawy
-- 6 marca 2009, 08:47 --
Za łatwe? Za trudne?
-
tymczasowynick
- Użytkownik

- Posty: 132
- Rejestracja: 2 kwie 2008, o 19:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 3 razy
-
abc666
-
abc666
Łamigłówki rysunkowe
.Następna figura
Jak będzie wyglądać następna figura i dlaczego?
.Ile dróg
Ile jest dróg z A do B, jeśli wolno przesuwać się tylko w górę lub w prawo?
(Taka bardziej matematyczna xD)
.Podział 1
Rozetnij krzyż na 5 części, z których można ułożyć kwadrat.
[url=http://img19.imageshack.us/my.php?image=kzzz.png][/url]
.Podział 2
Trzema liniami równej długości podziel koło na 4 części o równych polach.
[url=http://img23.imageshack.us/my.php?image=kolko.png][/url]
(To jest ciekawe )
Jak się uporacie wrzucę następne
Jak będzie wyglądać następna figura i dlaczego?
.Ile dróg
Ile jest dróg z A do B, jeśli wolno przesuwać się tylko w górę lub w prawo?
(Taka bardziej matematyczna xD)
.Podział 1
Rozetnij krzyż na 5 części, z których można ułożyć kwadrat.
[url=http://img19.imageshack.us/my.php?image=kzzz.png][/url]
.Podział 2
Trzema liniami równej długości podziel koło na 4 części o równych polach.
[url=http://img23.imageshack.us/my.php?image=kolko.png][/url]
(To jest ciekawe )
Jak się uporacie wrzucę następne
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
Łamigłówki rysunkowe
Quote
-- 31 marca 2009, 12:17 --Uuote
wynik \(\displaystyle{ {10 \choose 5} =252}\)
wsk do podział 1
Podział 2
Trzema liniami równej długości podziel koło na 4 części o równych polach
rozwiazanie do 2:
Wykonujemy 10 ruchów , droge "koduje" 5 ruchów w gore, a wiec.Ile dróg
Ile jest dróg z A do B, jeśli wolno przesuwać się tylko w górę lub w prawo?
wynik \(\displaystyle{ {10 \choose 5} =252}\)
wsk do podział 1
Ukryta treść:
-
abc666
Łamigłówki rysunkowe
Wszystko poprawnie, teraz już takie zostały co muszę przerysować, a że nie mam teraz na to czasu to daje bez rysunku (znaczy jest na górze kółko )
.Podział 3
Podziel koło sześcioma odcinkami na 22 części. Dodatkowo podaj wzór na maksymalną liczbę części na które można podzielić koło przy pomocy n odcinków. (A jak komuś się nudzi to niech poda wzór na liczbę części na które można podzielić kule przy pomocy n płaszczyzn)
.Podział 3
Podziel koło sześcioma odcinkami na 22 części. Dodatkowo podaj wzór na maksymalną liczbę części na które można podzielić koło przy pomocy n odcinków. (A jak komuś się nudzi to niech poda wzór na liczbę części na które można podzielić kule przy pomocy n płaszczyzn)
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
-
abc666
Łamigłówki rysunkowe
mol_ksiazkowy, masz może tą książkę?
-- 12 kwietnia 2009, 14:12 --Teraz moja ulubiona zagadka
.Intruz
Wskaż koło nie pasujące do pozostałych
wzór do .podział 3:
.Intruz
Wskaż koło nie pasujące do pozostałych
-
abc666
Łamigłówki rysunkowe
No i jeszcze jedno proste żeby podbić temat
.Autostrada
Trzeba poprowadzić drogi dojazdowe z miast A i B tak aby ich łączna długość była najmniejsza. Drogi z A i B mają mieć wspólny wjazd na autostradę (autostrada to ta kreska). Podać uzasadnienie.
.Autostrada
Trzeba poprowadzić drogi dojazdowe z miast A i B tak aby ich łączna długość była najmniejsza. Drogi z A i B mają mieć wspólny wjazd na autostradę (autostrada to ta kreska). Podać uzasadnienie.
- Nakahed90
- Użytkownik

- Posty: 8887
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Łamigłówki rysunkowe
Odbijamy punkt B względem autostrady i otrzymujemy punkt B'. Łączymy punkt A z B' i punkt przecięcia tej prostej z autostradą będzie wjazdem (punkt 0). AB' będzie najkrótszą odległością pomiędzy tymi dwoma punktami, OB=OB' z tego mamy że dla tak wyznaczonego punktu suma odległości będzie najmniejsza.
-
abc666
Łamigłówki rysunkowe
Przypomniało mi się o tym temacie, wrzucam kolejną łamigłówkę.
.Skarb
W kwadracie F1 znajduje się skarb. Zdobędzie go ten, kto dotrze do pola F1, przechodząc przez największą możliwą liczbę kwadratów. Wolno poruszać się jedynie wg instrukcji na każdym kwadracie. Skąd należy zacząć?
p.s. zachęcam do prób rozwiązania .Intruza :-p
.Skarb
W kwadracie F1 znajduje się skarb. Zdobędzie go ten, kto dotrze do pola F1, przechodząc przez największą możliwą liczbę kwadratów. Wolno poruszać się jedynie wg instrukcji na każdym kwadracie. Skąd należy zacząć?
p.s. zachęcam do prób rozwiązania .Intruza :-p

