A przedtem wszystkim dać polecenia, żeby było sprawiedliwie :dzacznie biadolić jaka to niesprawiedliwość, że powinni pisać matury jeszcze raz itd.
Matura z matematyki 2011 - poziom rozszerzony
- miki999
- Użytkownik

- Podziękował: 36 razy
-
miodzio1988
No nauczycielka ma pewnie teraz niezłą lipę. Ale przez kogo ma taką lipę? Przez swoich "świetnych" uczniów, którzy sprawę ujawnili. Kraj sprzedawczyków.
Jak dla mnie trafienie na jednej kartce z zadaniami 9 zadań, które były na maturze z takimi samymi danymi i oznaczeniami przy geometrii wynosi "0". Ale co ja tam moge wiedzieć.
-
miodzio1988
Czytamy:maciej92 pisze:Jak dla mnie trafienie na jednej kartce z zadaniami 9 zadań, które były na maturze z takimi samymi danymi i oznaczeniami przy geometrii wynosi "0". Ale co ja tam moge wiedzieć.
Wszystko fajnie. Tylko te zadania pochodzą ze znanych zbiorów maturalnych i istnieje duża szansa, że nauczycielka je stamtąd wzięła. Kolejność zadań? - bardzo prosto to wyjaśnić - zadania były ułożone w takiej kolejności w jakiej zrealizowała poszczególne działy.
-
piasek101
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
7/12 - mało prawdopodobne (nie podejmę się liczyć) aby to był przypadek.
I nie piszemy tu o podobnych.
Co do układania oryginalnych zadań - a kto ma sprawdzić, i jak, czy ,,nowe" nie okaże się ,,starym".
I nie piszemy tu o podobnych.
Co do układania oryginalnych zadań - a kto ma sprawdzić, i jak, czy ,,nowe" nie okaże się ,,starym".
To zacytuje jeszcze raz:miodzio1988 pisze:Czytamy:Wszystko fajnie. Tylko te zadania pochodzą ze znanych zbiorów maturalnych i istnieje duża szansa, że nauczycielka je stamtąd wzięła. Kolejność zadań? - bardzo prosto to wyjaśnić - zadania były ułożone w takiej kolejności w jakiej zrealizowała poszczególne działy.
W zbiorach trafilem tylko na zadanie nr 1 i 2. Reszty sobie jakoś nie przypomiam choć napewno problemy występowały takie. Jeżeli jednak są wszystkie te zadania w zbiorach to cke zawaliło sprawę.Nieprawdopodobne! Te pytania na pewno nie wisiały na naszej internetowej stronie, nie mogą pochodzić z informatorów przygotowujących do egzaminu. Na maturę przygotowywane są zawsze nowe zadania nie ma więc możliwości, by się gdziekolwiek wcześniej pojawiły - zapewnia Barbara Andrzejewska z CKE
-
skupcio
- Użytkownik

miodzio1988 pisze:Bo? Ja dalej nie widzę powodu dla którego tak powinno byćwydaje mi się, że CKE powinna sama wymyślać zadania.
Bo wtedy taki człowieczek jak ja mógłby układać matury. Już napisałem, że człowiek od matur nie zarabia 1000zł. Wg mnie jednym słowem idąc na łatwiznę - okrada państwo, bo pije kawę, ctrl+c, ctrl+v i boooom. Prawie jak politycy. Mogli chociaż dane pozmieniać i nie byłoby problemu. Ja na maturze nie spotkałem ani jednego zadania, które już kiedyś zrobiłem. Kilka jedynie było schematycznych. To co tutaj wypisujemy i tak nic nie zmieni. IMO sprawa zostanie umorzona i na tym się skończy. Uznają to jako przypadek, bo w końcu to wina CKE - chyba że media zrobią nagonkę.
Osobiście to ja już mam dość maturalnych stresów i nie chciałbym pisać od nowa.
btw. Wiecie, że zadanie z prawdopodobieństwa z zeszłego roku było już kiedyś na starej maturze?
Ostatnio zmieniony 14 maja 2011, o 12:02 przez skupcio, łącznie zmieniany 1 raz.
-
miodzio1988
DlLaczego niby? Jeszcze raz przeczytaj co napisałem. Pani Basia prawdę powiedziała. Zadania nie są z informatorów i nie wisiały na stronce. Były z jakiegoś zbioru. Tyle. Dalej nie widzę oszustwa tutajJeżeli jednak są wszystkie te zadania w zbiorach to cke zawaliło sprawę.
Wykonał swoją robotę? Wykonał. To jaki jest problem ?Wg mnie jednym słowem idąc na łatwiznę - okrada państwo, bo pije kawę, ctrl+c, ctrl+v i boooom
Byłaby taka sama afera.Mogli chociaż dane pozmieniać i nie byłoby problemu.
-
skupcio
- Użytkownik

Bo byle głupi nauczyciel po studiach za parę godzin w szkole zarabia 1500+,a Ci z CKE uważają siebie za Bogów to dlaczego mieliby mniej zarabiać?smigol pisze:A ile zarabia? I skąd wiesz ile on zarabia?człowiek od matur nie zarabia 1000zł
To tak jak z robieniem dróg w Polsce...Wykonał swoją robotę? Wykonał. To jaki jest problem ?
-
norwimaj
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
Raczej wiarygodność. Po wykonaniu doświadczenia już nie możemy mówić o prawdopodobieństwie. Ale to jest kwestia bardziej filozoficzna niż matematyczna i nie jest to sprawa bezdyskusyjna.miki999 pisze:Ciekawe kiedy ktoś się pokusi o policzenie prawdopodobieństwa tego co się rzekomo wydarzyło
Jeszcze musisz się trochę pouczyć. Możliwych zestawów maturalnych jest skończenie wiele. Poza tym matura nie jest całkiem nieprzewidywalna.maciej92 pisze:Jak dla mnie trafienie na jednej kartce z zadaniami 9 zadań, które były na maturze z takimi samymi danymi i oznaczeniami przy geometrii wynosi "0". Ale co ja tam moge wiedzieć.
-
miodzio1988
To ile zarabiają? Konkretnie.Bo byle głupi nauczyciel po studiach za parę godzin w szkole zarabia 1500+,a Ci z CKE uważają siebie za Bogów to dlaczego mieliby mniej zarabiać?
Z tą różnicą, że dróg nie ma , a matura była.To tak jak z robieniem dróg w Polsce...
Jeśli zmienimy liczby w danym zadaniu to mamy już nowe zadanie?Jeszcze musisz się trochę pouczyć. Możliwych zestawów maturalnych jest skończenie wiele. Poza tym matura nie jest całkiem nieprzewidywalna.
-
piasek101
- Użytkownik

To, że zadania mogą być ze zbiorów (lub podobne) - patrz co pisałem wcześniej - to dla mnie oczywiste.
Ale nie z jednego lub dwóch.
I cały czas ten ,,zbieg okoliczności" - w jednym zestawie powtórzeniowym prawie komplet. A jak dobrze poszukają to i te inne może gdzieś tam w szkole były.
Wygląda (tryb przypuszczający), że ktoś miał jakieś wersje robocze z CKE.
Ale nie z jednego lub dwóch.
I cały czas ten ,,zbieg okoliczności" - w jednym zestawie powtórzeniowym prawie komplet. A jak dobrze poszukają to i te inne może gdzieś tam w szkole były.
Wygląda (tryb przypuszczający), że ktoś miał jakieś wersje robocze z CKE.
-
norwimaj
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
Wszystko mi jedno. I tak możliwych zestawów jest skończenie wiele. Czy zadanie maturalne może mieć milion znaków?miodzio1988 pisze: Jeśli zmienimy liczby w danym zadaniu to mamy już nowe zadanie?
-
miodzio1988
No właśnie nie. Nieskończenie wiele zadań możemy utworzyć jeśli zmiana liczb generuje nowe zadanie. Dlaczego? Pomyśl.norwimaj pisze:Wszystko mi jedno. I tak możliwych zestawów jest skończenie wiele. Czy zadanie maturalne może mieć milion znaków?miodzio1988 pisze: Jeśli zmienimy liczby w danym zadaniu to mamy już nowe zadanie?