Matura z matematyki 2011 - poziom rozszerzony

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

Post autor: miki999 »

zacznie biadolić jaka to niesprawiedliwość, że powinni pisać matury jeszcze raz itd.
A przedtem wszystkim dać polecenia, żeby było sprawiedliwie :d
miodzio1988

Post autor: miodzio1988 »

No nauczycielka ma pewnie teraz niezłą lipę. Ale przez kogo ma taką lipę? Przez swoich "świetnych" uczniów, którzy sprawę ujawnili. Kraj sprzedawczyków.
maciej92
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: maciej92 »

Jak dla mnie trafienie na jednej kartce z zadaniami 9 zadań, które były na maturze z takimi samymi danymi i oznaczeniami przy geometrii wynosi "0". Ale co ja tam moge wiedzieć.
miodzio1988

maciej92 pisze:Jak dla mnie trafienie na jednej kartce z zadaniami 9 zadań, które były na maturze z takimi samymi danymi i oznaczeniami przy geometrii wynosi "0". Ale co ja tam moge wiedzieć.
Czytamy:
Wszystko fajnie. Tylko te zadania pochodzą ze znanych zbiorów maturalnych i istnieje duża szansa, że nauczycielka je stamtąd wzięła. Kolejność zadań? - bardzo prosto to wyjaśnić - zadania były ułożone w takiej kolejności w jakiej zrealizowała poszczególne działy.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: piasek101 »

7/12 - mało prawdopodobne (nie podejmę się liczyć) aby to był przypadek.

I nie piszemy tu o podobnych.

Co do układania oryginalnych zadań - a kto ma sprawdzić, i jak, czy ,,nowe" nie okaże się ,,starym".
maciej92
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: maciej92 »

miodzio1988 pisze:Czytamy:
Wszystko fajnie. Tylko te zadania pochodzą ze znanych zbiorów maturalnych i istnieje duża szansa, że nauczycielka je stamtąd wzięła. Kolejność zadań? - bardzo prosto to wyjaśnić - zadania były ułożone w takiej kolejności w jakiej zrealizowała poszczególne działy.
To zacytuje jeszcze raz:
Nieprawdopodobne! Te pytania na pewno nie wisiały na naszej internetowej stronie, nie mogą pochodzić z informatorów przygotowujących do egzaminu. Na maturę przygotowywane są zawsze nowe zadania nie ma więc możliwości, by się gdziekolwiek wcześniej pojawiły - zapewnia Barbara Andrzejewska z CKE
W zbiorach trafilem tylko na zadanie nr 1 i 2. Reszty sobie jakoś nie przypomiam choć napewno problemy występowały takie. Jeżeli jednak są wszystkie te zadania w zbiorach to cke zawaliło sprawę.
skupcio
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: skupcio »

miodzio1988 pisze:
wydaje mi się, że CKE powinna sama wymyślać zadania.
Bo? Ja dalej nie widzę powodu dla którego tak powinno być

Bo wtedy taki człowieczek jak ja mógłby układać matury. Już napisałem, że człowiek od matur nie zarabia 1000zł. Wg mnie jednym słowem idąc na łatwiznę - okrada państwo, bo pije kawę, ctrl+c, ctrl+v i boooom. Prawie jak politycy. Mogli chociaż dane pozmieniać i nie byłoby problemu. Ja na maturze nie spotkałem ani jednego zadania, które już kiedyś zrobiłem. Kilka jedynie było schematycznych. To co tutaj wypisujemy i tak nic nie zmieni. IMO sprawa zostanie umorzona i na tym się skończy. Uznają to jako przypadek, bo w końcu to wina CKE - chyba że media zrobią nagonkę.
Osobiście to ja już mam dość maturalnych stresów i nie chciałbym pisać od nowa.

btw. Wiecie, że zadanie z prawdopodobieństwa z zeszłego roku było już kiedyś na starej maturze?
Ostatnio zmieniony 14 maja 2011, o 12:02 przez skupcio, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 89 razy

Post autor: smigol »

człowiek od matur nie zarabia 1000zł
A ile zarabia? I skąd wiesz ile on zarabia?
miodzio1988

Jeżeli jednak są wszystkie te zadania w zbiorach to cke zawaliło sprawę.
DlLaczego niby? Jeszcze raz przeczytaj co napisałem. Pani Basia prawdę powiedziała. Zadania nie są z informatorów i nie wisiały na stronce. Były z jakiegoś zbioru. Tyle. Dalej nie widzę oszustwa tutaj
Wg mnie jednym słowem idąc na łatwiznę - okrada państwo, bo pije kawę, ctrl+c, ctrl+v i boooom
Wykonał swoją robotę? Wykonał. To jaki jest problem ?
Mogli chociaż dane pozmieniać i nie byłoby problemu.
Byłaby taka sama afera.
skupcio
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: skupcio »

smigol pisze:
człowiek od matur nie zarabia 1000zł
A ile zarabia? I skąd wiesz ile on zarabia?
Bo byle głupi nauczyciel po studiach za parę godzin w szkole zarabia 1500+,a Ci z CKE uważają siebie za Bogów to dlaczego mieliby mniej zarabiać?
Wykonał swoją robotę? Wykonał. To jaki jest problem ?
To tak jak z robieniem dróg w Polsce...
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: norwimaj »

miki999 pisze:Ciekawe kiedy ktoś się pokusi o policzenie prawdopodobieństwa tego co się rzekomo wydarzyło
Raczej wiarygodność. Po wykonaniu doświadczenia już nie możemy mówić o prawdopodobieństwie. Ale to jest kwestia bardziej filozoficzna niż matematyczna i nie jest to sprawa bezdyskusyjna.
maciej92 pisze:Jak dla mnie trafienie na jednej kartce z zadaniami 9 zadań, które były na maturze z takimi samymi danymi i oznaczeniami przy geometrii wynosi "0". Ale co ja tam moge wiedzieć.
Jeszcze musisz się trochę pouczyć. Możliwych zestawów maturalnych jest skończenie wiele. Poza tym matura nie jest całkiem nieprzewidywalna.
miodzio1988

Bo byle głupi nauczyciel po studiach za parę godzin w szkole zarabia 1500+,a Ci z CKE uważają siebie za Bogów to dlaczego mieliby mniej zarabiać?
To ile zarabiają? Konkretnie.
To tak jak z robieniem dróg w Polsce...
Z tą różnicą, że dróg nie ma , a matura była.
Jeszcze musisz się trochę pouczyć. Możliwych zestawów maturalnych jest skończenie wiele. Poza tym matura nie jest całkiem nieprzewidywalna.
Jeśli zmienimy liczby w danym zadaniu to mamy już nowe zadanie?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: piasek101 »

To, że zadania mogą być ze zbiorów (lub podobne) - patrz co pisałem wcześniej - to dla mnie oczywiste.

Ale nie z jednego lub dwóch.

I cały czas ten ,,zbieg okoliczności" - w jednym zestawie powtórzeniowym prawie komplet. A jak dobrze poszukają to i te inne może gdzieś tam w szkole były.

Wygląda (tryb przypuszczający), że ktoś miał jakieś wersje robocze z CKE.
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: norwimaj »

miodzio1988 pisze: Jeśli zmienimy liczby w danym zadaniu to mamy już nowe zadanie?
Wszystko mi jedno. I tak możliwych zestawów jest skończenie wiele. Czy zadanie maturalne może mieć milion znaków?
miodzio1988

norwimaj pisze:
miodzio1988 pisze: Jeśli zmienimy liczby w danym zadaniu to mamy już nowe zadanie?
Wszystko mi jedno. I tak możliwych zestawów jest skończenie wiele. Czy zadanie maturalne może mieć milion znaków?
No właśnie nie. Nieskończenie wiele zadań możemy utworzyć jeśli zmiana liczb generuje nowe zadanie. Dlaczego? Pomyśl.
ODPOWIEDZ