[LX OM] I etap
-
Zygmunt Freud
- Użytkownik

[LX OM] I etap
Osobiście, mając zerowe w tych rzeczach doświadczenie, pragnąłbym wiedzieć jak to jest z tymi punktami za zadania po I etapie. Czy Szanowne Gremium Oceniające potrafi zaskoczyć (negatywnie), nawet jeśli mamy 100% pewności (i inni też), że problem został wzorowo rozwiązany? Gdzie znajduje się granica tolerancji dla skrótów myślowych? Jak ma się sprawa z literówkami? Liczę na odpowiedź ze strony osób, że tak powiem, obytych z tym tematem.
-
Dumel
- Użytkownik

- Podziękował: 60 razy
[LX OM] I etap
tam gdzie kończy się skrót myślowy a zaczyna sie blefZygmunt Freud pisze: Gdzie znajduje się granica tolerancji dla skrótów myślowych?
-
andkom
- Użytkownik

[LX OM] I etap
W zadaniu 12 jako permutację \(\displaystyle{ x_i}\) zbioru \(\displaystyle{ \{1;2....p-1\}}\)
taką, by \(\displaystyle{ \sum_{i=1}^p 2^{i-1}\cdot x_i}\) dzieliło się przez liczbę pierwszą p>3 wystarczyło wziąć:
\(\displaystyle{ x_1=1}\)
\(\displaystyle{ x_2=2}\)
\(\displaystyle{ x_{2n-1}=2n}\) dla n=2,3,...,(p-1)/2
\(\displaystyle{ x_{2n}=2n-1}\) dla n=2,3,...,(p-1)/2
taką, by \(\displaystyle{ \sum_{i=1}^p 2^{i-1}\cdot x_i}\) dzieliło się przez liczbę pierwszą p>3 wystarczyło wziąć:
\(\displaystyle{ x_1=1}\)
\(\displaystyle{ x_2=2}\)
\(\displaystyle{ x_{2n-1}=2n}\) dla n=2,3,...,(p-1)/2
\(\displaystyle{ x_{2n}=2n-1}\) dla n=2,3,...,(p-1)/2
-
Zygmunt Freud
- Użytkownik

-
Zygmunt Freud
- Użytkownik

[LX OM] I etap
proponuję porównać treści zadań z września i z teraz - dawniej było tam albo albo a teraz jest lub
[ Dodano: 7 Grudnia 2008, 11:35 ]
wypadałoby więc zaprotestować...
[ Dodano: 7 Grudnia 2008, 11:35 ]
wypadałoby więc zaprotestować...
-
Dumel
- Użytkownik

[LX OM] I etap
faktycznie, ale to chyba świadczy o tym, że sami się w tym zakręcili i uznają obie wersje
[ Dodano: 7 Grudnia 2008, 11:53 ]
ale te rozwiązania są sterylne, kazdy drobiazg rozciągnięty na pół strony
[ Dodano: 7 Grudnia 2008, 11:53 ]
ale te rozwiązania są sterylne, kazdy drobiazg rozciągnięty na pół strony
-
Zygmunt Freud
- Użytkownik

[LX OM] I etap
z drugiej strony, wysyłając zadanie podałem odpowiedź 2n nie przepisując jego treści, więc być może będzie to z korzyścią dla mnie...
-
Dumel
- Użytkownik

[LX OM] I etap
mam nadzieje ze nie ucinają za takie skroty jak np. w 12 "łatwo sprawdzic ze p=2 i p=3 nie spelnia warunkow zadania" albo "liczba pozostala na końcu na tablicy jest równa... co mozna latwo wykazac indukcyjnie"
-
Zygmunt Freud
- Użytkownik

[LX OM] I etap
ale z kolei z "trzeciej" strony pisząc o tym na forum, zamiast siedzieć cicho, dałem okazję Komitetowi, by wykrył swój błąd...
[ Dodano: 7 Grudnia 2008, 12:07 ]
[ Dodano: 7 Grudnia 2008, 12:07 ]
a przekracza to granicę o której była uprzednio mowa?Dumel pisze:mam nadzieje ze nie ucinają za takie skroty jak np. w 12 "łatwo sprawdzic ze p=2 i p=3 nie spelnia warunkow zadania" albo "liczba pozostala na końcu na tablicy jest równa... co mozna latwo wykazac indukcyjnie"
-
Piotrusg
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
[LX OM] I etap
Juz po wszystkim mozna powiedziec na ile pkt sie liczy. Ja oceniłem siebie w dwoch wersjach w wersji pesymistycznej mocno przesadzonej liczyłem ze jezeli jest jak wzorcowka to 6 jak dobrze ale inaczej to 5 a jak inaczej to 2 lub 0 oraz w wersji optymistycznej takiej tez troche za dobrej to powiem tak: w wersji pesymistycznej licze 36pkt a w wersji optymistycznej 58 wiec około 45 powinienem dostac
-
Dumel
- Użytkownik

[LX OM] I etap
ja w wersji najbardziej prawdopodobnej 65 pkt - 11 zadań (bez 7.) minus 1 punkt w 10. bo zapomnialem jednej oczywistej rowności napisać na samym końcu
w wersji super pesymistycznej 48 pkt - to jakbym w wiekszości zadań (tam gdzie to wchodzi w rachubę) miał błędy rachunkowe i sprawdzający by sie czepiali ze źle coś wytłumaczyłem, obcinając gdzie sie da do 2 pkt
a co do zad. 12 to tak myslałem że istnieje inne rozwiązanie niż to które "wszyscy" mieli, z 3. przypadkami, bo ono bylo troche zbyt nieelementarne jak na OM, tzn. było elementarne ale nie do granic możliwości
w wersji super pesymistycznej 48 pkt - to jakbym w wiekszości zadań (tam gdzie to wchodzi w rachubę) miał błędy rachunkowe i sprawdzający by sie czepiali ze źle coś wytłumaczyłem, obcinając gdzie sie da do 2 pkt
a co do zad. 12 to tak myslałem że istnieje inne rozwiązanie niż to które "wszyscy" mieli, z 3. przypadkami, bo ono bylo troche zbyt nieelementarne jak na OM, tzn. było elementarne ale nie do granic możliwości
-
Zygmunt Freud
- Użytkownik

[LX OM] I etap
w wersji średnio pesymistycznej zakładam 44 pkt (za 10 zadań - nie wysłałem 7 i 12). Trochę boli mnie fakt, że często w moich zadaniach pojawiają się literówki, bądź błędy typu ">=1 zamiast >1", podczas gdy zadania ogólnie są naprawdę zadowalająco opracowane.
Ale, i tak powinno to wystarczyć na II etap.
Ale, i tak powinno to wystarczyć na II etap.
- limes123
- Użytkownik

- Podziękował: 26 razy
[LX OM] I etap
Dziwne z tym 5 ale zobaczymy. A co do tych skrotow myslowych - chyba dla kazdego inne:p Jak wejdziesz na mathlinks to czasami dla kolesia "oczywista" jest nierownosc, ktora jest na poziomie II etapu OM, a dobrze znany lemat, o ktorym nigdy nie slyszales... :p