Matura z matematyki 2011 - poziom rozszerzony
- smigol
- Użytkownik

- Podziękował: 89 razy
To napisz DOKŁADNIE I PO KOLEI co napisałeś w swojej pracy na maturze, a wtedy będziemy rozmawiać. Póki co to odgaduję co napisałeś, a czego nie. Poza tym - wszystko zależy od klucza.
-
Eldmar
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
zał \(\displaystyle{ a!=b!=!c}\) i \(\displaystyle{ a+b=2c}\)
\(\displaystyle{ \frac{a}{a-c}+ \frac{b}{b-c}=2}\)
\(\displaystyle{ \frac{2ab-ca-cb}{ab-ac-cb+c ^{2}}=2 | * ab-ac-cb+c ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 2ab-ca-cb=2ab-2ac-2cb+2c ^{2} |-2ab}\)
\(\displaystyle{ -ca-cb=-2ac-2cb+2c ^{2}}\)
\(\displaystyle{ ac+cb=2c ^{2}}\)
\(\displaystyle{ c(a+b)=2c^{2} |/c , c!=0}\)
\(\displaystyle{ a+b=2c}\) i gdy \(\displaystyle{ c=0}\) to równanie tożsamościowe
doszedłem po przekształceniu z tezy do założenia jak widać. Tak rozwiązałem to zadanie. Mam nadzieję, że teraz jest zrozumialej
\(\displaystyle{ \frac{a}{a-c}+ \frac{b}{b-c}=2}\)
\(\displaystyle{ \frac{2ab-ca-cb}{ab-ac-cb+c ^{2}}=2 | * ab-ac-cb+c ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 2ab-ca-cb=2ab-2ac-2cb+2c ^{2} |-2ab}\)
\(\displaystyle{ -ca-cb=-2ac-2cb+2c ^{2}}\)
\(\displaystyle{ ac+cb=2c ^{2}}\)
\(\displaystyle{ c(a+b)=2c^{2} |/c , c!=0}\)
\(\displaystyle{ a+b=2c}\) i gdy \(\displaystyle{ c=0}\) to równanie tożsamościowe
doszedłem po przekształceniu z tezy do założenia jak widać. Tak rozwiązałem to zadanie. Mam nadzieję, że teraz jest zrozumialej
- smigol
- Użytkownik

- Podziękował: 89 razy
Teraz rozpatrywanie przypadku c=0 jest uzasadnione. W dalszym ciągu brakuje komentarza, że poprzez przejścia równoważne doszliśmy do równości a+b=2c, co jest prawdziwe zgodnie z założeniem, więc równanie wyjściowe również jest spełnione dla dowolnych liczb zgodnych z założeniami.
Jak dla mnie bez takiego komentarza nie jest to dowód, dla klucza nie wiadomo jak to będzie. Jeśli klucz będzie wymagał tego komentarza to stracisz jeden punkt (wydaje mi się, podkreślam, WYDAJE mi się, że nie więcej).
I jak już wspominałem powinno być zaznaczone, że zgodnie z założeniami \(\displaystyle{ ab-ac-cb+c ^{2} \neq 0}\), ale to już raczej mniej ważne.
Jak dla mnie bez takiego komentarza nie jest to dowód, dla klucza nie wiadomo jak to będzie. Jeśli klucz będzie wymagał tego komentarza to stracisz jeden punkt (wydaje mi się, podkreślam, WYDAJE mi się, że nie więcej).
I jak już wspominałem powinno być zaznaczone, że zgodnie z założeniami \(\displaystyle{ ab-ac-cb+c ^{2} \neq 0}\), ale to już raczej mniej ważne.
-
Eldmar
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Dziękuję bardzo Za odpowiedź. Bałem się, że wszystkie 4 punkty pójdą całkowicie w łeb Pozdrawiam i jeszcze raz gorąco dziękuję.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
A na przyszłość pamiętaj, że różność to "
eq":" \(\displaystyle{ \neq}\). Masz to zresztą z boku w tabelce.
JK
eq":" \(\displaystyle{ \neq}\). Masz to zresztą z boku w tabelce.
JK
-
kaczyyyyczycz
- Użytkownik

Mam pytanie do jednego zadania. Chodzi o to ze zbiorem graniastosłupów prawidłowych sześciokątnych, których suma krawędzi wynosi 24.
Otóż ze stresu na szybko przeczytałem, że chodzi o graniastosłup prawidłowy czworokątny. Wszystko rozwiązałem właśnie dla takiego przypadku, nawet rysunek zrobiłem. Czy dostaję automatycznie 0 punktów, czy możliwe, że dostanę jakiś punkt za prawidłowe rozumowanie, lecz rozpatrywałem błedny przypadek.
Nawiasem mówiąc jestem za to strasznie na siebie zły. Gdyby nie to, miałym 90 % w kieszeni (tylko zadanie z liczbą 8-cyfrową zawaliłem, reszta wszystko dobrze).
Otóż ze stresu na szybko przeczytałem, że chodzi o graniastosłup prawidłowy czworokątny. Wszystko rozwiązałem właśnie dla takiego przypadku, nawet rysunek zrobiłem. Czy dostaję automatycznie 0 punktów, czy możliwe, że dostanę jakiś punkt za prawidłowe rozumowanie, lecz rozpatrywałem błedny przypadek.
Nawiasem mówiąc jestem za to strasznie na siebie zły. Gdyby nie to, miałym 90 % w kieszeni (tylko zadanie z liczbą 8-cyfrową zawaliłem, reszta wszystko dobrze).
-
Xoltro
- Użytkownik

W tym temacie, było to już poruszane. Prawdopodobnie 0 pktów.
-
kamil13151
- Użytkownik

- Podziękował: 459 razy
-
miodzio1988
-
Jan Kraszewski
- Administrator

-
miodzio1988
-
Jan Kraszewski
- Administrator

A jakie były doniesienia zeszłoroczne? Bo ja podobnych do tego nie kojarzę (co oczywiście może wynikać ze sklerozy).
JK
JK
-
miodzio1988
Takie same. O wyciekach się przecież tyle słyszało rok temu. Stąd brak zdziwienia.
Tak ale to nie doniesienie jak co roku. Czy w tamtym roku ktoś pisał, że miał na jednym sprawdzianie w dokładnej kolejności 7/12 zadań które były na maturze? Na forum piszą że to zadania z matury poziomującej 2010 co kolwiek to jest ktoś mógłby wyjaśnić zaprzeczyć?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

No tak, ale ta informacja wygląda konkretnie - oni naprawdę rozwiązywali te zadania, tylko nie wiadomo, skąd się wzięły...
JK
JK