Matura z matematyki 2011 - poziom rozszerzony
-
foox92
- Użytkownik

- Podziękował: 14 razy
no wiem ze to z c=0 jest niepotrzebne ale wcczesniej nie zauwazylem ze moge zakonczyc ;/ kurcze no coraz to wiecej mi sie pkt wykrusza ;/
-
miodzio1988
Jak masz dwa pomiary to mediana jest właśnie średniąscyth pisze:miodzio1988 - jaką medianę? Średnią chyba...
-
norwimaj
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
Czy na pewno? Jakiej definicji mediany używasz?miodzio1988 pisze:Jak masz dwa pomiary to mediana jest właśnie średniąscyth pisze:miodzio1988 - jaką medianę? Średnią chyba...
-
miodzio1988
-
norwimaj
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
W takim razie mediana dwóch liczb \(\displaystyle{ a,b}\) takich że \(\displaystyle{ a<b}\), to dowolna liczba z przedziału \(\displaystyle{ [a,b]}\).
-
miodzio1988
No ok. Racja. Intuicja przegrała z logiką znowu. Zdążyłem przed Scythem
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
W zadaniach dowodowych nie będę wróżył, co powie klucz, bo ostatnio większe doświadczenie mam z podstawy. Powiem tylko, że w takich zadaniach ważny jest tok rozumowania oraz nie tylko robienie spostrzeżeń, ale także ich uzasadnianie. Wszelakoż za poprawne przekształcenia można dostać jakieś punkty.jax1992 pisze:Po pierwsze w pierwszym zadaniu przekształciłem tylko prawdopodobnie napisałem zły wniosek gdyż napisałem, że iloczyn kwadratów 3 kolejnych liczb jest podzielny przez 36. Ile mogę za to policzyć sobie punktów? Ile zostanie odjętych?
Po drugie w drugim zadaniu przekształciłem podaną tezę do postaci 0=0 z wnioskiem, że podane równanie zachodzi dla każdej liczby rzeczywistej. Czy to zostanie uznane? Jeśli nie to czy to bedzie 0 czy jednak jakies punkty mi przyznają?
Rozsądne podejście do sprawy. Trzeba przyznać, że trochę osób oczekuje, że im napiszę, ile dostaną punktów, a to faktycznie niezbyt ma sens. Nie znam klucza, a tylko ogólne zasady sprawdzania oraz mam kilkuletnie doświadczenie, a to pozwala mi tylko czynić pewne spostrzeżenia czy przybliżenia.miodzio1988 pisze:W sposób rzeczowy mówię, że Wasze pytania dotyczące Waszych rozwiązań są bez sensu. Pan Jan może powiedzieć co uważa ( bardzo szanuję Jego opinię), ale to są zwykłe dywagacje. Mogą się pokryć w 100 %, ale mogą też tylko np w 30 %.
A poza tym proces sprawdzania to bardziej złożona procedura niż tylko czytanie klucza.
JK
-
Eldmar
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
A ja mam jeszcze jedno pytanko do zadania 2. Ja zrobiłem to tak, że tezę \(\displaystyle{ \frac{a}{a-c} + \frac{b}{b-c}=2}\) przekształciłem tak, że mianownik pomnożyłem przez tę dwójkę i na końcu wsyzło mi założenie \(\displaystyle{ 2c=a+b}\) . Można to było tak zrobić? Dostanę za to jakieś punkty?
Ostatnio zmieniony 10 maja 2011, o 13:13 przez Eldmar, łącznie zmieniany 1 raz.
- smigol
- Użytkownik

- Podziękował: 89 razy
Eldmar, z odpowiednim uzasadnieniem można było. Czy dostaniesz maksymalną ilość punktów? - do momentu pojawienia się klucza odpowiedzi jest to zagadką, Nawet po opublikowania klucza może to cały czas stanowić zagadkę.
-
Eldmar
- Użytkownik

Uzasadnienia tam niewiele było. Rozpatrzyłem tylko przypadek, gdy c=0. A jak wg. Ciebie to uzasadnienie powinno wyglądać?smigol pisze:Eldmar, z odpowiednim uzasadnieniem można było. Czy dostaniesz maksymalną ilość punktów? - do momentu pojawienia się klucza odpowiedzi jest to zagadką, Nawet po opublikowania klucza może to cały czas stanowić zagadkę.
-
Eldmar
- Użytkownik

\(\displaystyle{ \frac{a}{a-c}+ \frac{b}{b-c}=2}\)
Z tego: \(\displaystyle{ \frac{2ab-ca-cb}{ab-ac-cb+c ^{2}}=2}\)
Przeniosłem mianownik na drugą stronę wyszło że \(\displaystyle{ ac+cb=2c ^{2}}\) i w tym momencie \(\displaystyle{ c!=0}\)
\(\displaystyle{ a+b=2c}\) i gdy \(\displaystyle{ c=0}\) to równanie tożsamościowe (bo 2=2)
Z tego: \(\displaystyle{ \frac{2ab-ca-cb}{ab-ac-cb+c ^{2}}=2}\)
Przeniosłem mianownik na drugą stronę wyszło że \(\displaystyle{ ac+cb=2c ^{2}}\) i w tym momencie \(\displaystyle{ c!=0}\)
\(\displaystyle{ a+b=2c}\) i gdy \(\displaystyle{ c=0}\) to równanie tożsamościowe (bo 2=2)
- smigol
- Użytkownik

- Podziękował: 89 razy
rozumiem, że ostatecznie doszedłeś do postaci:
\(\displaystyle{ c(a+b-2c)=0}\)
Wiemy, że \(\displaystyle{ a+b=2c}\), więc ostatnie więc \(\displaystyle{ a+b-2c=0}\), więc ostatecznie wyrażenie jest spełnione przez dowolne liczby \(\displaystyle{ a,b,c}\) takie, że \(\displaystyle{ a+b=2c}\). Przypadek z \(\displaystyle{ c=0}\) jest niepotrzebny, widać, że nie panujesz nad tym co robisz, na Twoje szczęście to nie jest oceniane na maturze.
Brakuje komentarza, że przekształcenia były równoważne, więc skoro ostatnia równość jest spełniona, to pierwsza (równoważna ostatniej) też jest prawdziwa. Nie wiadomo jak będzie wyglądał klucz, nie wiadomo, czy za komentarz o równoważności przekształceń będzie punkt.
Brakuje też (ale to już mniej istotne, choć ważne) uzasadnienia, że możesz pomnożyć stronami równanie przez \(\displaystyle{ ab-ac-cb+c ^{2}}\) (ale to już mniej istotne, choć ważne, bo gdybyś nie mógł, to przekształcenia nie byłyby równoważne).
Wiemy, że \(\displaystyle{ a+b=2c}\), więc ostatnie więc \(\displaystyle{ a+b-2c=0}\), więc ostatecznie wyrażenie jest spełnione przez dowolne liczby \(\displaystyle{ a,b,c}\) takie, że \(\displaystyle{ a+b=2c}\). Przypadek z \(\displaystyle{ c=0}\) jest niepotrzebny, widać, że nie panujesz nad tym co robisz, na Twoje szczęście to nie jest oceniane na maturze.
Brakuje komentarza, że przekształcenia były równoważne, więc skoro ostatnia równość jest spełniona, to pierwsza (równoważna ostatniej) też jest prawdziwa. Nie wiadomo jak będzie wyglądał klucz, nie wiadomo, czy za komentarz o równoważności przekształceń będzie punkt.
Brakuje też (ale to już mniej istotne, choć ważne) uzasadnienia, że możesz pomnożyć stronami równanie przez \(\displaystyle{ ab-ac-cb+c ^{2}}\) (ale to już mniej istotne, choć ważne, bo gdybyś nie mógł, to przekształcenia nie byłyby równoważne).
-
Eldmar
- Użytkownik

Niestety nie, wyszedłem z założenia, że skoro doszedłem do \(\displaystyle{ 2c=a+b}\) to już udowodniłem prawdziwość tezy. Nie przenosiłem niczego na jedną stronę i nie przyrównywałem do zera, po prostu wyszło mi założenie i walnąłem c.n.d. :/ Mam nadzieję, że choć ze 2 punkty za to dostanę (przekształcenia)smigol pisze:rozumiem, że ostatecznie doszedłeś do postaci:
Dziękuję i pozdrawiam.