[LX OM] I etap
-
frej
[LX OM] I etap
Hmm, co prawda ni jestem doświadczonym omowcem i nie znam niestety tylu zadań ile większość z was zna, ale 11 nie zajęło mi więcej czasu niż 10 minut religii tydzień temu. Do tej pory mam 8 zadań, w tym dwa z tej serii, i przyznam się szczerze, że wstyd się nie zgodzić z jakąś wcześniejszą wypowiedzią, że pierwsza seria jest tylko sprawdzeniem, kto tak mniej więcej łapie o co chodzi w OM. Początkowo trochę wątpiłem, że jakiekolwiek uda mi się zrobić, ale teraz to już raczej przygotowania do drugiego etapu.
Polecacie coś poza znanymi książkami, jakimś staszicem i zadaniami z dawnych olimpiad?
Polecacie coś poza znanymi książkami, jakimś staszicem i zadaniami z dawnych olimpiad?
Ostatnio zmieniony 24 lis 2008, o 23:48 przez frej, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Dumel
- Użytkownik

- Podziękował: 60 razy
[LX OM] I etap
w poszukiwaniu rozwiazania pewnego zadania trafilem na ten pdf:frej pisze:Polecacie coś poza znanymi książkami, jakimś staszicem i zadaniami z dawnych olimpiad?
... unkcje.pdf
na końcu- 45 zadan z kombi. wiekszosc jest raczej na poziomie II etapu, ale są tez ciekawsze
[ Dodano: 28 Listopada 2008, 13:57 ]
wycofuje sie- one są zdecydowanie za proste
- Sylwek
- Użytkownik

- Podziękował: 160 razy
[LX OM] I etap
Na pewno więcej osób niż 7, poza tym pewnie dużej części "wydaje się", że zrobiła.
Dobrze, że się wycofałeś . Jeden wieczór i zrobiłem zdecydowaną większość (bez 3 zadań), część już znałem, część nie. Zdarzają się też krzaczki np. zadania 7 i 30 mają tą samą treść i teza w zadaniu 12 jest nieprawdziwa...Dumel pisze:wycofuje sie- one są zdecydowanie za proste
-
Dumel
- Użytkownik

[LX OM] I etap
tylko nie bardzo wiem co tu jest do wydawania się. o ile w zad. 1 można było jeszcze coś niudolnie ściemniać, o tyle tutaj poprostu albo rozwiązanie jest albo go nie ma. W tym zadaniu równie dobrze zamiast wkręcać jakieś głupoty można napisać: oczywiste jest że dla p>1234567 bla bla bla a dla pSylwek pisze:Na pewno więcej osób niż 7, poza tym pewnie dużej części "wydaje się", że zrobiła
-
wiślak
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
[LX OM] I etap
Podobne ściemniania raczej w dużej mierze ma miejsce w zad. 11. Sporo osób zrobiło a raczej mówi że zrobiło to zadanie w 10 min i raczej większość z nich ma jakieś ściemy, a przy opiniach w tym topicu w stylu
tylko się utwierdzają w swym błędzie. W czwartek się przekonamy ile jest dowodów z zastosowaniem [dokończe w czwartek bo teraz to wbrew regulaminowi]O jakie to proste zadanie
[LX OM] I etap
Mnie również ciekawi owo 'przykładowe' rozwiązanie zadania 12. I tak, bez względu na wynik, twierdzic będę, że jest ono łatwiejsze od 7, choć to zawsze jest kwestia subiektywna. Dziwi mnie jedynie opinia Dumela, bo jakto może się wydawać, że się zrobiło? Chodzi Ci o luki w dowodzie?
-
Dumel
- Użytkownik

[LX OM] I etap
zgadzam się. mysle tez ze mimo iz nie powala swoja trudnoscia, jest wyraznie trudniejsze od pozostalych dziesieciudanioto pisze:twierdzic będę, że jest ono łatwiejsze od 7
irytuje mnie chwalenie się że zrobiło się jakieś zadanie, gdy jest to zwykła ściema; albo wypowiedzi w stylu "ciekawe czy mam dobrze" lub "chyba je zrobiłem". taka głupia maniera rozpanoszyla sie wsrod niektorych uczestnikow olimpiady aby blef stawiac na rowni z dowodem. najgorsze jest dla mnie gdy koles rozpowiada ze zrobil jakies zadanie, ze jest proste ble ble ble a potem sie okazuje ze jego rozwiazanie nie kwalifikuje sie nawet na 2 pkt i to nie przez jakis jeden glupi bladdanioto pisze:Dziwi mnie jedynie opinia Dumela, bo jakto może się wydawać, że się zrobiło? Chodzi Ci o luki w dowodzie?
[LX OM] I etap
Tak. Co do chwalenia się jestem całkowicie zgodny. Zbyt często się teraz zdarza, że zadufani w sobie "matematycy" rozgłaszają wszem i wobec swoją świetność opartą na blefie. Lecz jeśli chodzi o wypowiedzi typu "chyba je zrobiłem" wydaje mi się, że mogą również wyrażać respekt wobec zadania, a nie tylko propagandę własnej świetności. Także, można to odczytać na dwojaki sposób Ale ciii... Bo oftopa rozbudowujemy
-
szablewskil
- Użytkownik

- Podziękował: 14 razy
[LX OM] I etap
Kwestia tego jak kto rozkminia zadania zostanie rozwiazana na II etapie. Tam z reguły ci co pisza ze I etap jest latwy, darmowy etc polegaja i tak sie konczy ich wielka kmina. Najbardziej mnie chyba rozwala taki koles ze zeszlego OM z forum Hawat mial chyba nick. Niec ktos przeczyta jak wtedy pisal ze I etap to latwy itd, tylko potem cos mu chyba II nie siadl
-
Dumel
- Użytkownik

[LX OM] I etap
tzn. nie chodziło mi o coś takiego: "o chyba wreszcie je zrobiłem ale super jeszcze tylko sprawdze czy nie ma bledow" tylko o cos w stylu "wydaje mi sie ze je zrobilem, no chy[yyyyyyy]ba mam dobrze"danioto pisze:Lecz jeśli chodzi o wypowiedzi typu "chyba je zrobiłem" wydaje mi się, że mogą również wyrażać respekt wobec zadania, a nie tylko propagandę własnej świetności.
no, już ci-cho-szadanioto pisze:Ale ciii...
-
xiikzodz
- Użytkownik

- Podziękował: 28 razy
[LX OM] I etap
Dzielenie zadan na latwe i trudne jest bez sensu. Lepiej podzielic na ciekawe i nudne. W tym roku jest kilka naprawde ciekawych zadan. Moje ulubione to 1,9,12.
-
Dumel
- Użytkownik

[LX OM] I etap
zgadzam sie co do 1 i 12, 9 bylo pewnie ciekawe ale nie dla kogos kto zrobil je analitycznie , a poza tym podoba mi sie 11, juz jutro sie dowiecie dlaczego
-
Gierol
- Użytkownik

[LX OM] I etap
mozesz mi wytlumaczyc jak 9, czyli gre, mozna zrobic analitycznie ?
moje zadanka wlasnie przeszly ostatnie sprawdzenie, zaraz bede wysylal
moje zadanka wlasnie przeszly ostatnie sprawdzenie, zaraz bede wysylal