[LX OM] I etap
-
Dumel
- Użytkownik

- Podziękował: 60 razy
[LX OM] I etap
wszystko jest przecież ładnie opisane
przykład dla p=5:
z jednej strony tablicy masz liczby 1,2,3,4, a z drugiej 0. teraz np. skreslasz jedynke, wiec wymazujesz ją i dodajesz do wszystkich liczb na tablicy; zostaje: 3,4,5 i po drugiej stronie 1. Tak skreslasz wszystkie liczby z lewej strony tablicy i na koniec zostaje jedna liczba po prawej stronie. Trzeba rozstrzygnąc dla jakich p mozna tak skreslac liczby aby ostatnia liczba byla podzielna przez p.
przykład dla p=5:
z jednej strony tablicy masz liczby 1,2,3,4, a z drugiej 0. teraz np. skreslasz jedynke, wiec wymazujesz ją i dodajesz do wszystkich liczb na tablicy; zostaje: 3,4,5 i po drugiej stronie 1. Tak skreslasz wszystkie liczby z lewej strony tablicy i na koniec zostaje jedna liczba po prawej stronie. Trzeba rozstrzygnąc dla jakich p mozna tak skreslac liczby aby ostatnia liczba byla podzielna przez p.
[LX OM] I etap
Czyli, jeśli mamy dla tej piątki to po lewej 1,2,3,4 po prawej 0, wykreślamy przykładowo 4 i dodajemy ją do reszty i mamy 4,5,6 i po prawej 4. Na tym to polega? A jeszcze jedno - czy takim sposobem mogę skreślić i tę po prawej stronie tablicy?
- Sylwek
- Użytkownik

- Podziękował: 160 razy
[LX OM] I etap
Skreślając 4 dostajemy po lewej 5,6,7, a po prawej 4.
Nie, wszystko jest w treści zadania...danioto pisze:A jeszcze jedno - czy takim sposobem mogę skreślić i tę po prawej stronie tablicy?
[LX OM] I etap
No tak tak O te właśnie liczby mi chodziło. Dzięki za pomoc, a w treści zadania wiem, że jest wszystko, tylko niektórzy mogą mieć problem nawet z samą interpretacją treści zadania - jako przykład mogę powiedzieć, że a propos 9 to z tydzień robiłem całkiem inne zadanie... Jeszcze raz dzięki
No tak. Teraz treść wydaje się całkiem przejrzysta P
No tak. Teraz treść wydaje się całkiem przejrzysta P
-
Piotrusg
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
[LX OM] I etap
Tak ja tez mam jedno pytanie odnosnie zadania. Mianowicie twierdze ze mam juz 9 i 10 ale co do 10 to tu na poczatku dyskusji ktos powiedział ze okrag dopisany to lezy na dwusiecznych katow zewnetrznych odpowiednich i ok ale z drugiej strony padło tutaj ze przykładowo okrag dopisany styczny do AB lezy na dwusiecznej kata C czy ktos moze dac jakis link z teoria dotyczaca okregu dopisanego ?
-
Zygmunt Freud
- Użytkownik

[LX OM] I etap
Witam. Ludziom, których w jakikolwiek sposób zniechęcają wypowiedzi typu "A to zadanie to banalne było" chcę powiedzieć, żebyście na to nie patrzyli, bo to jest totalnie subjektywna ocena. Jako przykład mogę powiedzieć, że 12 (z tego co się wypowiadaliście w miarę trudne) udało mi się zrobić w jeden wieczór, kiedy 11 robie trzy tygodnie i nic, a uchodzi ono za zadanie "z biegu". Więc nie sugerujcie się takowymi wypowiedziami - one tylko zdołować potrafią
-
L_b
- Użytkownik

[LX OM] I etap
Radzę przejrzeć dokładnie, ja właśnie obaliłem dwie wersje swojego 11.danioto pisze:12 (...) udało mi się zrobić w jeden wieczór
Ale wymyśliłem trzecią
Termin się kończy... ;/
[LX OM] I etap
Ale ja nie twierdzę, że mam dobrze To wszystko jest jeszcze kwestia doszlifowania, lecz wiesz... jest pomysł, wydaje mi się, że prawidłowy. A w 11 oprócz setek równań, dziesiątek zapisanych kartek, nie mam nic konstruktywnego... Także za niby banalne 11 pełen respekt!
-
Dumel
- Użytkownik

- Podziękował: 60 razy
[LX OM] I etap
pomysł na to zadanie pomysl chyba każdy ma i to ten sam i nie jest to nic wielkiego. cala jego trudnosc polega wlasnie na tym doszlifowaniudanioto pisze:To wszystko jest jeszcze kwestia doszlifowania, lecz wiesz... jest pomysł
-
L_b
- Użytkownik

[LX OM] I etap
Witam, ja również mam pytanie odnośnie interpretacji treści zadania, tym razem dziewiątego. Mianowicie, czy warunkiem wygranej jest ułożenie dokładnie czy co najmniej pięciu pionków jednego koloru w linii?
Przykładowo, czy dołożenie pionka na pole P w sytuacji [x][x][x][x][P][x][x][x][x] gdzie x to pionki tego samego koloru, powoduje wygraną? (nie 5 bowiem stoi w jednej lini, a dziewięć).
Przykładowo, czy dołożenie pionka na pole P w sytuacji [x][x][x][x][P][x][x][x][x] gdzie x to pionki tego samego koloru, powoduje wygraną? (nie 5 bowiem stoi w jednej lini, a dziewięć).