[LX OM] I etap

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
Awatar użytkownika
limes123
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 26 razy

[LX OM] I etap

Post autor: limes123 »

Dumel pisze:
limes123 pisze:A mi udało się wczoraj zrobić stereo czyli mam cala geometrie
trudna jest? jak wypada na tle pozostałych zadań geometrycznych?
____
ja też uważam że zad. 1 jest dosyć trudne, choć dało mi sie je zrobić już w niedzielę . Za to 5. naprawdę nie jest zbyt wymagające - limes123, na pewno sobie z nim poradzisz
Trudno obiektywnie stwierdzić, ale dla mnie najcięższa geo w tym zestawie. Stereometria sama w sobie jest trudna więc nie powiem, ze zadanie proste (tym bardziej, że zajęło mi duzo czasu;p), ale jak przysiądziesz to powinienes sobie poradzic;]
No to czuje sie zmobilizowany do pomyslenia dzisiaj powaznie nad 5:P
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 99 razy

[LX OM] I etap

Post autor: Swistak »

Nie chcę Cie obrazić, ale może wyrażaj się tak, aby nie dołować tych, którzy są gorsi xP.

P.S. W 7 doszedłem do dość ciekawego wniosku, ale nigdy wcześniej nie zrobiłem, ani nie próbowałem robić ani jednego zadania z wielomianami, więc bardzo wątpię, abym je zrobił, tymbardziej, że podobno takie trudne .
michaln90
Użytkownik
Użytkownik

[LX OM] I etap

Post autor: michaln90 »

Swistak pisze:A mnie się 1 wydaje na sporo łatwiejsze od innych xP.
I jak narazie za nic nie mogę dokończyć 11. Na 4 zadanie zmarnowałem jak narazie 6 kartek A5, 2 razy myślałem, że zrobiłem zadanie, ale potem zauważyłem, że coś nie tak i przed chwilą doszedłem do wniosku, że w zasadzie WSZYSTKO co napisałem opierało się na jednym błędnym przekształceniu :/.
Nie ma się czym przejmować. W 3. gimnazjum i 1. liceum też zadania mi trudno szły (ale w końcu dużą część zrobiłem)

[ Dodano: 5 Września 2008, 20:51 ]
Swistak pisze:Nie chcę Cie obrazić, ale może wyrażaj się tak, aby nie dołować tych, którzy są gorsi xP.

P.S. W 7 doszedłem do dość ciekawego wniosku, ale nigdy wcześniej nie zrobiłem, ani nie próbowałem robić ani jednego zadania z wielomianami, więc bardzo wątpię, abym je zrobił, tymbardziej, że podobno takie trudne .
Ale ja się wcale nie obrażam. Zaskakuje mnie jedynie twoje nastawienie. Ja po prostu wyrażam swoją opinię. A poza tym nie uważam się za lepszego. Na OM-ie wszystko zależy tylko od pomysłu i formy dnia. A co do poziomu geometrii uważam stwierdzenie że jest niski za obiektywne, gdyż jest to moja słaba strona (jeszcze w tamtym roku miałem problemy z ogarnięciem niektórych zadań), a w tym roku rozwiazałem wszystkie od ręki. Ale pociesza mnie fakt że kombinatoryka jest ciekawsza(1,9). Kombi rządzi!!!

[ Dodano: 5 Września 2008, 20:53 ]
Dumel pisze:pewnie masz rację- skoro naaaawet ja zrobiłem geo z I serii to musi być żałośnie proste
Dumel pisze:ja też uważam że zad. 1 jest dosyć trudne, choć dało mi sie je zrobić już w niedzielę . Za to 5. naprawdę nie jest zbyt wymagające - limes123, na pewno sobie z nim poradzisz
widzę dumel że znasz się na rzeczy. Masz podobne zdanie o zadaniach do mnie.
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 60 razy

[LX OM] I etap

Post autor: Dumel »

Swistak pisze:I jak narazie za nic nie mogę dokończyć 11.
ja miałem to samo. słyszałem że można je zrobić w 2 linijkach, a mi po męczarniach wyszło 2,5 strony A4
michaln90
Użytkownik
Użytkownik

[LX OM] I etap

A tak w ogóle to skąd wiesz że siódme jest łatwe??

[ Dodano: 5 Września 2008, 20:57 ]
Dumel pisze:ja miałem to samo. słyszałem że można je zrobić w 2 linijkach, a mi po męczarniach wyszło 2,5 strony A4
Tu znów muszę się z tobą zgodzić, gdyż rzeczywiście zadanie 11. idzie od ręki, akle rozwiązanie nie jest krótkie i proste.
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 60 razy

[LX OM] I etap

Post autor: Dumel »

mój brat ma na razie tylko jedno zadanie, a jego nauczycielka mówiła mu aby sie za nie wziął bo jest niby bardzo łatwe
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik

[LX OM] I etap

Mam wątpliwość co do treści zadania 9. Czy zawodnicy od początku mają przydzielone kolory pionków, czy przy każdym ruchu wybierają sobie, który z kolorów sobie postawią?

I czy można jakieś obiektywne opinie nt. tego, które zadania są najłatwiejsze i które może zrobić 3-gimnazjalista :]?
michaln90
Użytkownik
Użytkownik

[LX OM] I etap

Nie wierzę że istnieje dwulinijkowe, elementarne rozwiązanie 11.
Awatar użytkownika
limes123
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 26 razy

[LX OM] I etap

Post autor: limes123 »

Swistak pisze:I czy można jakieś obiektywne opinie nt. tego, które zadania są najłatwiejsze i które może zrobić 3-gimnazjalista :]?
Zalezy jaki gimnazjalista;] sa tacy co podejrzewam juz maja wiekszosc albo wszystko;p

Tez nie wierze w to dwulinijkowe rozwiazanie 11:P
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik

[LX OM] I etap

limes123 pisze:Zalezy jaki gimnazjalista;]
Możesz być pewien, że nie należę do słabszych .
michaln90
Użytkownik
Użytkownik

[LX OM] I etap

Swistak pisze:Mam wątpliwość co do treści zadania 9. Czy zawodnicy od początku mają przydzielone kolory pionków, czy przy każdym ruchu wybierają sobie, który z kolorów sobie postawią?
Dwaj gracze na przemian wykonuja
ruchy, z których kazdy polega na wybraniu białego albo czarnego
pionka i postawieniu go na wybranym wolnym polu. Podczas każdego ruchu gracz najpierw wybiera kolor pionka. Gdyby mieli przydzielony kolor pionków, to zadanie byłoby trudniejsze. Takie właśnie zadanie było w tym roku w Zwardoniu podczas meczu mat., a tam to jest hardkor.
Swistak pisze:I czy można jakieś obiektywne opinie nt. tego, które zadania są najłatwiejsze i które może zrobić 3-gimnazjalista :]?
Powinieneś zacząć od 2,6 lub 11.
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik

[LX OM] I etap

Na kurniku jest taka gra jak gomoku i to właśnie nic innego jak kółko i krzyżyk do 5 pionków na linii. Największe plansza tam to bodajże 21x21 i wątpię, czy 21 lub 2008 robi jakąś różnicę, gdy mamy ustawić tylko 5 pionków i myślę, że gdyby była taktyka wygrywająca, to nikt by w to nie grał .
W 2 zadaniu zrobiłem, że tak powiem pewne "rozpoznanie" i mam pewien wniosek, ale nie mogę ruszyć z miejsca, do zrobienia całego 6 brakuje mi 1 wniosku, ale pewnie to właśnie jest najtrudniejsze w całym zadaniu, a 11 też juz mam daleko posuniete wnioski, ale rozwiązanie raczej blisko nie jest . Ale w końcu bez robienia nie ma efektów .

EDIT: Hehe, samemu jeszcze nie chcę mi się wierzyć, ale o ile nie zrobiłem żadnego błędu to ZROBIŁEM 7 .
EDIT2: Minuta wystarczyła aby znaleźć błąd . Może błąd to za dużo powiedziane, ale muszę rozpatrzyć jeszcze jeden przypadek.
wakabaiashi
Użytkownik
Użytkownik

[LX OM] I etap

Post autor: wakabaiashi »

michaln90 pisze:Nie wierzę że istnieje dwulinijkowe, elementarne rozwiązanie 11.
może nie dwulinijkowe, ale na połowie strony powinno się bez problemu zmieścić z opisem
frej

[LX OM] I etap

Post autor: frej »

Moje rozwiązanie jedenastego zajmuje pół strony A5, więc to chyba nie jest jakoś specjalnie dużo...
Awatar użytkownika
taka_jedna
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 16 razy

[LX OM] I etap

Post autor: taka_jedna »

Czy mogę się spytać co oznacza sformułowanie "okrąg dopisany do trójkąta"?
ODPOWIEDZ