Matura z matematyki 2012 - poziom podstawowy
No a jak zamieszczają odpowiedzi to się zawsze pokrywają, więc chyba nie ma grup. Tak mi się wydaje.
-
Piog
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Napisałem identycznie jak ty.snd0cff pisze:w dowodzie doszedłem do takiej postaci:
\(\displaystyle{ c> \frac{a+b}{2}}\)
i do tego komentarz, ze skoro c jest wieksze od a i b to ich srednia arytmetyczna jest rowniez mniejsza od c.
pasuje?
Ile mogą mi odjąć punktów, jeżeli policzyłem objętość graniastosłupa \(\displaystyle{ V = 32 \sqrt{3}}\), a powinienem obliczyć objętość ostrosłupa \(\displaystyle{ V = \frac{32 \sqrt{3}}{3}}\) oraz w 29 obliczyłem \(\displaystyle{ y = 2x + 6}\) ? Po -1 punkcie ?
Ostatnio zmieniony 8 maja 2012, o 13:20 przez Piog, łącznie zmieniany 1 raz.
W zadaniu z dowodem, że kąt jest rozwary wypadałoby jeszcze pokazać, że jest on mniejszy od 180 stopni, ale jako że za zadanie były 2pkt to wątpię że za to będą obcinać.
-
anetka6381
- Użytkownik

Hej czy ktos wie jak sa punktowane zadania??
w zadaniu za 4 pkt obliczylam dobrze \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) a z zle ile za to moge dostac?
i w zadaniu za \(\displaystyle{ 5}\) zamias \(\displaystyle{ 2,5}\) wpisałam \(\displaystyle{ 3,5}\) ktore mi wyszło z \(\displaystyle{ x_2}\) a nie \(\displaystyle{ 2,5}\) ktore z \(\displaystyle{ x_1}\) wyszło
ile moge dostac?
w zadaniu za 4 pkt obliczylam dobrze \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) a z zle ile za to moge dostac?
i w zadaniu za \(\displaystyle{ 5}\) zamias \(\displaystyle{ 2,5}\) wpisałam \(\displaystyle{ 3,5}\) ktore mi wyszło z \(\displaystyle{ x_2}\) a nie \(\displaystyle{ 2,5}\) ktore z \(\displaystyle{ x_1}\) wyszło
ile moge dostac?
Ostatnio zmieniony 8 maja 2012, o 14:52 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
xorgx3
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy
Ja zadanie z dowodem kąta zrobiłem z twierdzenia cosinusów mam nadzieję, że za samą umiejętność zastosowania go, dadzą mi punkty ;D
A mam pytanie do kogoś obeznanego: jeżeli pomyliłem się przy tak elementarnej rzeczy jak nierówności kwadratowej (jakimś cudem źle deltę obliczyłem), ale dalsze rozumowanie jest dobre i wynik doprowadzony do konca z błędem to będzie chociaż jeden punkt czy 0? Bo sam nie wiem jak ja to zrąbałem...
A mam pytanie do kogoś obeznanego: jeżeli pomyliłem się przy tak elementarnej rzeczy jak nierówności kwadratowej (jakimś cudem źle deltę obliczyłem), ale dalsze rozumowanie jest dobre i wynik doprowadzony do konca z błędem to będzie chociaż jeden punkt czy 0? Bo sam nie wiem jak ja to zrąbałem...
Anetka > Pewnie punkta Ci odejmą
Na stonie CKE z odpowiedziami jest wybrany jeden arkusz z ponad 200tys. Pewnie są 2 identyczne arkusze, ale w większości, a przynajmniej w tej samej sali odpowiedzi są pomieszane, u jednego -4 jest jako A, a u kogoś innego -4 jest jako D.-- 8 maja 2012, o 13:34 --masiph pisze:No a jak zamieszczają odpowiedzi to się zawsze pokrywają, więc chyba nie ma grup. Tak mi się wydaje.
Niestety zero. Tym się właśnie matma od historii różni, że z historii wszystko wykujesz i zdasz, a w matmie jak źle delte policzysz to dalej kiszka. Na sprawdzianie z prawdopodobieństwa wypisałem zdarzenia elementarne sprzyjające, niestety nie dostrzegłem, że niektóre się powtarzają i policzyłem te co się powtarzają dwa razy. Później wszystko dobrze liczyłem, niestety po tym błędzie pani mi dała 0pkt za dalszą część zadania. Podobnie kiedyś równaniem wielomianowym, tylko wtedy mi wyszło 0=0 i dalej nie dało się liczyć, bo tożsamość wyszła.xorgx3 pisze:Ja zadanie z dowodem kąta zrobiłem z twierdzenia cosinusów mam nadzieję, że za samą umiejętność zastosowania go, dadzą mi punkty ;D
-
przemekb102
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Ja zadanie z dwusiecznymi zrobiłem następująco:
Kąty trójkąta to \(\displaystyle{ A, B, C}\)
Kąt, którego rozwartość należy dowieść to \(\displaystyle{ D}\)
\(\displaystyle{ A + B + C = 180 \\
A + B = 180 - C \\
\frac{A}{2} + \frac{B}{2} = 90 - \frac{C}{2} \\
D = 180 - \left( \frac{A}{2} + \frac{B}{2} \right) \\
D = 90 + \frac{C}{2}}\)
Czy takie rozwiązanie jest dobre?
Kąty trójkąta to \(\displaystyle{ A, B, C}\)
Kąt, którego rozwartość należy dowieść to \(\displaystyle{ D}\)
\(\displaystyle{ A + B + C = 180 \\
A + B = 180 - C \\
\frac{A}{2} + \frac{B}{2} = 90 - \frac{C}{2} \\
D = 180 - \left( \frac{A}{2} + \frac{B}{2} \right) \\
D = 90 + \frac{C}{2}}\)
Czy takie rozwiązanie jest dobre?
Ostatnio zmieniony 8 maja 2012, o 13:42 przez scyth, łącznie zmieniany 2 razy.
-
kamil13151
- Użytkownik

- Podziękował: 459 razy
Widziałeś trójkąt w którym kąt jest większy od 180 stopni ? Nie trzeba było.W zadaniu z dowodem, że kąt jest rozwary wypadałoby jeszcze pokazać, że jest on mniejszy od 180 stopni, ale jako że za zadanie były 2pkt to wątpię że za to będą obcinać.
Ja też na początku myślałem o tym, jak udowodniłeś?Ja zadanie z dowodem kąta zrobiłem z twierdzenia cosinusów mam nadzieję, że za samą umiejętność zastosowania go, dadzą mi punkty ;D
-
przemekb102
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
A czy w zadaniu z prawdopodobieństwem dostanę jeden punkt jeśli źle policzyłem ilość zdarzeń sprzyjających? (pominąłem pary 3 i 4 oraz 4 i 3)
-
kamil13151
- Użytkownik

-
xorgx3
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy
najpierw z nierówności trójkąta napisałem, że a musi być większe od \(\displaystyle{ c+b}\) (oczywiście oznaczyłem boki największy to \(\displaystyle{ a}\), pozostałe to \(\displaystyle{ b}\) i \(\displaystyle{ c}\)). podniosłem obustronnie do kwadratu i wyszło \(\displaystyle{ a^2 > b^2 + c^2 + 2cb}\)Cytuj:
Ja zadanie z dowodem kąta zrobiłem z twierdzenia cosinusów mam nadzieję, że za samą umiejętność zastosowania go, dadzą mi punkty ;D
Ja też na początku myślałem o tym, jak udowodniłeś?
no i potem zastosowałem cosinusy, podzieliłem wszystko tak, żeby po jednej stronie został cosinus z minusem i napisałem, że ta druga strona jest dodatnia, a cosinus ujemny więc kąt jest rozwarty.
Kompletnie nie wiem czy dobrze
Ostatnio zmieniony 8 maja 2012, o 13:48 przez scyth, łącznie zmieniany 1 raz.
-
kamil13151
- Użytkownik

-
Piog
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
1.A
2.D
3.A