Zadania z kółek matematycznych lub obozów przygotowujących do OM. Problemy z minionych olimpiad i konkursów matematycznych.
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Weźmy funkcję \(\displaystyle{ f(x)=|\cos x|+|\cos 2x|}\). Łatwo się przekonać, że to funkcja okresowa. Narysowałem sobie wykres tej funkcji i tak mi wychodzi, że minimum jest w \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\) i wynosi ono: \(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt{2}}}\) i dalej już prosto idzie...
Myślę, że da się wykazać, że tam jest faktycznie minimum choćby za pomocą pochodnych. Mam nadzieję, że ktoś uzupełni to rozwiązanie...
Tutaj nie ma co formalizować. W 16 piszesz, że "nierówność z zadania jest nierównością Popoviciu dla funkcji f(x)=|x|", w 19 podobnie, tyle że po zlogarytmowaniu.
azonips juz podał, Funkcja \(\displaystyle{ g(t)= |t| +|2t^2-1|(}\) w dziedzinie \(\displaystyle{ <-1,1>}\) jest sklejeniem w stosownych przedzialach kilku kawałków paraboli, i jej miniumum łatwo jest wyznaczyc
No, do pełnego rozwiązania to jeszcze odrobinę brakuje.
Zadanie 2:
Lemat 1:
W przedziale \(\displaystyle{ [0,1]}\) funkcja \(\displaystyle{ f(t)=|2t^2-1|+t}\) przyjmuje wartości nie mniejsze niż \(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt{2}}}\).
Dowód:
Nasza funkcja to: \(\displaystyle{ f(t)= \begin{cases} -2t^2+t+1 \ \textrm{dla } 0\le t \le \frac{1}{\sqrt{2}} \\ 2t^2+t-1 \ \textrm{dla } \frac{1}{\sqrt{2}}< t \le 1 \end{cases}}\)
W pierwszym przedziale wartość najmniejsza jest przyjmowana na którymś z końców przedziału. Na końcach przedziału jest \(\displaystyle{ f(0)=1, f \left(\frac{1}{\sqrt{2}} \right) =\frac{1}{\sqrt{2}}}\). W drugim przedziale wierzchołek paraboli leży na lewo od przedziału, zatem w tym przedziale funkcja jest rosnąca, więc jej wartości też nie przekraczają \(\displaystyle{ f \left(\frac{1}{\sqrt{2}} \right) =\frac{1}{\sqrt{2}}}\), co kończy dowód.
Lemat 2:
W przedziale \(\displaystyle{ [-1,1]}\) funkcja \(\displaystyle{ g(t)=|2t^2-1|+|t|}\) przyjmuje wartości nie mniejsze niż \(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt{2}}}\).
Dowód:
Wystarczy podstawić \(\displaystyle{ |t|=u}\) i skorzystać z Lematu 1.
Przejdźmy do zadania właściwego. Zastosowanie Lematu 2 dla \(\displaystyle{ t=\cos (2^kx)}\) daje nam: \(\displaystyle{ \left| \cos \left( 2^kx\right) \right| +\left| \cos \left( 2^{k+1}x\right) \right| \ge \frac{1}{\sqrt{2}}}\)
Zsumowanie takich nierówności od \(\displaystyle{ k=0}\) do \(\displaystyle{ n-1}\) i podzielenie przez dwa daje nam: \(\displaystyle{ \frac 12 \cdot |\cos x|+|\cos 2x| +|\cos 2^2x| + \ldots + |\cos 2^{n-1}x |+\frac 12 \cdot|\cos 2^nx |\ge \frac{n}{2\sqrt{2}}}\)
skąd oczywiście wynika teza.