Gdzie studiować matme?

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 89 razy

Gdzie studiować matme?

Post autor: smigol »

Dulce, raczej nie, ale poczekaj jeszcze na wypowiedź kogoś bardziej zaznajomionego w tym temacie.

Jesteś pewna, że dasz radę od razu wziąć na siebie dwa kierunki? Podobno niektórzy źle na tym wyszli. Nie lepiej Zaliczyć pierwszy rok jakiegoś przedmiotu, aby się przekonać co w trawie piszczy?
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

Gdzie studiować matme?

Post autor: miki999 »

Dlatego warto brać drugi kierunek po pierwszym roku, bo można sobie przepisać część ocen (z matematyki na informatykę- zapewne w takiej konfiguracji będzie mniej problemów). Będąc na 1 kierunku (załóżmy biomatematyce) zapewne możesz się zapisywać na dodatkowe przedmioty, które są na informatyce analitycznej (możesz w ten sposób odciążyć sobie kolejny rok a w szczególnym przypadku przejść od razu na drugi).

Nie piszę o UJ a ogólnie.
Dulce
Użytkownik
Użytkownik

Gdzie studiować matme?

Post autor: Dulce »

miki999 pisze:(możesz w ten sposób odciążyć sobie kolejny rok a w szczególnym przypadku przejść od razu na drugi).
powiedz mi w jakim wypadku? No dobrze to ja może powiem dlaczego naciskam na to ,żeby obdywa kierunki skończyc jednocześnie - chciałabym/myślę poważnie o tym ,żeby na studia magisterskie wyjechcać za granicę (Anglia albo Hiszpania) ,dlatego zależy mi na tym by ukończyc obydwa licencjaty jednocześnie ,bo nie będę miała możliwości kończyc drugiego licencjata robiać studia magisterskie za granicą... gdyby nie to pewnie , to pewnie zaczełabym drugi kierunek od drugiego roku... teraz mnie rozumiecie?-- 6 cze 2011, o 19:22 --Poza tym - na boga , nie zapominajcie ,że drugi kierunek za rok będzie płatny - nie stać mnie...a wątpię żebym osiągnęła jakąś kosmiczną średnią 4,9 (czy coś w tym stylu) żeby załapać sie na darmowe...
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 89 razy

Gdzie studiować matme?

Post autor: smigol »

Dulce, skąd wiesz, że taką średnią będziesz musiała mieć? Są kredyty studenckie, które możesz spłacić po studiach.

Poza tym możesz wziąć urlop dziekański i se jechać gdzie chcesz. Chyba.
adner
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 27 razy

Gdzie studiować matme?

Post autor: adner »

Niektórzy bez kredytu studenckiego nie mogą nawet myśleć o studiowaniu, co dopiero mówić o płaceniu za drugi kierunek
Dulce
Użytkownik
Użytkownik

Gdzie studiować matme?

smigol -dziekankę bierze sie tylko na rok ,a co do kredytu studenckiego ,to ja ten kredyt będę musiała wziąć na studia magisterskie za granicą, a jakbym jeszcze miała się w Polsce zadłużać na studia licencjakie, to nie ma co, ładny start w dorosłe życie z takimi dużymi długami...
Piotr Jucha
Użytkownik
Użytkownik

Gdzie studiować matme?

Post autor: Piotr Jucha »

Dulce pisze: Zmodyfikuję może troche ostatnie zapytanie : teraz myślę o jednoczensym studiowaniu biomatematyki i infromatyki analitycznej (lub "normalnej") a to są dwa różne kierunki ,z tym ,że pokrewne - czy wtedy studiując obydwa od pierwszego roku nie muszę podwójnie zaliczać np. analizy mat. ?
Myślę, że akurat z podwójnym zaliczaniem nie byłoby problemu - na naszym Wydziale staramy się raczej iść na rękę studentom.
Problem może być w tym - o czym już pisałem - że to jest pracochłonne i nie zawsze da się wszystko pogodzić.
Dlatego przychylałbym się do wypowiedzi poprzedników, żeby może zaczekać rok albo semestr.
(Choć z drugiej strony, dlaczego nie? W razie kłopotów zawsze można jeden kierunek rzucić - byle nie oba).

Jest jeszcze jeden problem formalny, o którym mało kto wie - dotyczy stypendiów w ramach kierunków zamawianych. Regulamin przyznawania tych stypendiów na UJ mówi:
Warunkiem wypłacania stypendium motywacyjnego jest:
• złożenie przez stypendystę pisemnego oświadczenia o tym, że osoba ubiegająca się o stypendium
nie jest studentem innego kierunku (dotyczy studentów I roku studiów stacjonarnych I stopnia),
...
Zapis powstał w zupełnie innym celu, a nikt wtedy nie przewidział, że ktoś może studiować 2 kierunki na pierwszym roku.
Dulce
Użytkownik
Użytkownik

Gdzie studiować matme?

a ten zapis nie dotyczy osoby ,która na drugim roku innych studiów ,dobiera sobie kierunek zamawiany jako swój drugi kierunek?
Piotr Jucha
Użytkownik
Użytkownik

Gdzie studiować matme?

Tak, dotyczy m.in. (a może przede wszystkim) takich osób.
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 60 razy

Gdzie studiować matme?

Post autor: Dumel »

jeśli już o regulaminie przyznawania stypendiów, to chyba nie jest prawdą że ubiegać się o nie mogą tylko osoby które studiują swój pierwszy w życiu kierunek.
Piotr Jucha
Użytkownik
Użytkownik

Gdzie studiować matme?

Zgodnie z aktualnie obowiązującym regulaminem na UJ:
można dostawać stypendium, jeśli studiuje się dany kierunek zamawiany po raz pierwszy w życiu (czyli można wcześniej studiować inne kierunki).

Przykłady:
- student II roku matematyki rezygnuje ze studiów i rozpoczyna jeszcze raz matematykę na I roku - nie może pobierać stypendium;
- student innego kierunku (np. informatyki) rozpoczyna I rok matematyki - nie może pobierać stypendium na I roku matematyki, ale na kolejnych może;
- student innego kierunku rezygnuje ze studiów i rozpoczyna I rok matematyki (są to wtedy jego jedyne studia) - może pobierać stypendium.

Nie wiem, czy dobrze to wyjaśniłem, więc może lepiej samemu zajrzeć do . Poza tym te kruczki dotyczą stosunkowo niewielkiej liczby studentów, no i nie wiadomo, czy w kolejnej edycji (od października 2012) się coś nie zmieni.
Dulce
Użytkownik
Użytkownik

Gdzie studiować matme?

Piotr Jucha pisze:- student innego kierunku (np. informatyki) rozpoczyna I rok matematyki - nie może pobierać stypendium na I roku matematyki, ale na kolejnych może;
nie rozumiem teo przykładu - dlaczego na pierwszym roku nie może a na następnych juz tak?
I brakuje takiej sytuacji : student rozpoczyna dwa kierunki zamawiane (każdy po raz pierwszy w życiu) - co wtedy ?
Piotr Jucha
Użytkownik
Użytkownik

Gdzie studiować matme?

Dulce pisze:
Piotr Jucha pisze:- student innego kierunku (np. informatyki) rozpoczyna I rok matematyki - nie może pobierać stypendium na I roku matematyki, ale na kolejnych może;
nie rozumiem teo przykładu - dlaczego na pierwszym roku nie może a na następnych juz tak?
O przyznaniu stypendium na I roku decydują wyniki z matury, a na wyższych - wyniki z egzaminów.
Wyobraźmy sobie sprytnego studenta (jakiegokolwiek kierunku), który zdał bardzo dobrze maturę z matematyki. Mógłby on pomyśleć tak: dają stypendium za friko (przynajmniej w I semestrze), więc zapiszę się na matematykę - nawet nie muszę przychodzić na zajęcia, potem mnie skreślą z listy studentów; a za rok znów się zapiszę...
Gdyby takich sprytnych studentów było wielu, to brakłoby stypendiów dla tych osób, dla których faktycznie zostały one stworzone. Twórcy regulaminu uznali, że nie byłoby to fair.
No, ale jeśli taki student zdaje egzaminy na wysokie oceny, to trudno podejrzewać go o grę nie fair i na drugim roku może bez przeszkód starać się o stypendium.
I brakuje takiej sytuacji : student rozpoczyna dwa kierunki zamawiane (każdy po raz pierwszy w życiu) - co wtedy ?
To jest właśnie sytuacja, którą opisałem w którymś z poprzednich postów. Moim zdaniem, wg regulaminu nie może otrzymywać stypendium na I roku. Twórcy przepisów tego na początku nie przewidzieli. Można to było później zmienić, ale wiązałoby się to z różnymi formalnymi procedurami i opóźnieniem wypłaty stypendiów - a sytuacja już była nerwowa, bo pieniądze z ministerstwa się opóźniały. No ale z drugiej strony nie słyszałem, żeby ktoś z tego powodu ucierpiał.

Właśnie okazało się, że projekt studiów zamawianych zostanie na matematyce przedłużony (nowy projekt, który jest wśród zwycięzców tegorocznego konkursu, będzie realizowany od przyszłego roku - kiedy zakończy się obecny projekt), więc może będą jeszcze jakieś korekty regulaminu.

Co do studiowania dwóch kierunków zamawianych w ogóle, to nie można pobierać dwóch stypendiów jednocześnie (a przynajmniej w wypadku, gdy oba kierunki są na UJ).
Dulce
Użytkownik
Użytkownik

Gdzie studiować matme?

Nie no jasne ,że nie można pobierać stypednium na dwóch kierunkach zamawianych ,to bo było zbyt piękne ,aby mogło być prawdziwe Mnie chodziło tylko o to czy można pobierać chociaz na jednym z nich.
Piotr Jucha
Użytkownik
Użytkownik

Gdzie studiować matme?

Zapytam jeszcze koordynatorów projektu albo kogoś z komisji, która przyznaje te stypendia, o oficjalną wykładnię regulaminu i jak się tylko czegoś dowiem, to tu napiszę.
ODPOWIEDZ