też tego nie lubię każdy sposób jest dobry można stworzyć listę 10 najgorszych zadań ale nie gadajmy tylko róbmy (co za hipokryzja z mojej strony).... to dawajcie zadanka z tego to będziemy razem się męczyćNanami pisze:Nienawidzę prawdopodobieństwa, logarytmów i trygonometrii. Fuj.
ostatnia powtorka przed matura rozszerzona z matematyki
-
G.BEST7
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
No ja bym chciał, żeby na maturze były wielomiany, coś z modułem - nierówność/ układ równań, parametr funkcji kwadratowej, coś z logarytmów (najlepiej dowód) i z trygonometrii, analityczną też nie pogardzę.
Obawiam się trudnych dowodów z planimetrii (może się zdarzyć, że nie ruszę takiego zadania) i jeszcze nie wiem jak z prawdopodobieństwem, bo na razie mi średnio idzie.
Obawiam się trudnych dowodów z planimetrii (może się zdarzyć, że nie ruszę takiego zadania) i jeszcze nie wiem jak z prawdopodobieństwem, bo na razie mi średnio idzie.
-
?widerski
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
dla mnie najgorsze jest prawdopodobieństwo !
musze je jeszcze raz przekopać bo sprawia mi wiele problemów, a co do reszty to jak dla mnie może być
musze je jeszcze raz przekopać bo sprawia mi wiele problemów, a co do reszty to jak dla mnie może być
długości boków trójkąta wyrażają się kolejnymi liczbami naturalnymi.największy kąt w tym trójkącie jest dwa razy większy od najmniejszego. wyznacz długości boków trójkąta . za 7 pkt zadanie na 33 dni przed maturka nie wiem jak je łyknąć nie mam pomysłu żadnego:(
-
Grzechu1616
- Użytkownik

- Podziękował: 23 razy
oznacz je jako n, n +1, n +2, i kąty jako alfa i dwaalfa
najpierw z tw. sinusów
\(\displaystyle{ \frac{n}{sin \alpha } = \frac{n + 2}{sin2 \alpha } }}\)
\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{n + 2}{2n}}\)
później tw. cosinusów
i odp: 4,5,6
najpierw z tw. sinusów
\(\displaystyle{ \frac{n}{sin \alpha } = \frac{n + 2}{sin2 \alpha } }}\)
\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{n + 2}{2n}}\)
później tw. cosinusów
i odp: 4,5,6
aaa i zaszczyt wrzucania zadanka znowu na mnie spadł ale cóż taki los. za 6 pkt bryła sztywna.
wysokość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest dwukrotnie większa od krawędzi podstawy. Oblicz cosinus kąta między sąsiednimi ścianami bocznymi tego ostrosłupa.
wysokość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest dwukrotnie większa od krawędzi podstawy. Oblicz cosinus kąta między sąsiednimi ścianami bocznymi tego ostrosłupa.
-
Grzechu1616
- Użytkownik

- Podziękował: 23 razy
trzeba sobie to ładnie narysować, obliczyć z Pitagorasa dł. ściany bocznej, później z Pitagorasa wysokość ściany bocznej, potem napisać dwa wzory na pole ściany bocznej (jeden wzór połowa podstawy razy wysokość, a drugi z połową ściany bocznej i ramieniem szukanego kąta dwuściennego) i wyznaczyć dł. ramienia. No i pozostaje tw. cosinusów.
-
Lbubsazob
- Użytkownik

- Podziękował: 124 razy
Oblicz, ile razy należy rzucić monetą, aby prawdopodobieństwo wyrzucenia co najmniej raz orła było większe od \(\displaystyle{ \frac{255}{256}}\).
Kto się podejmie?
Kto się podejmie?
-
szymek
- Użytkownik

- Podziękował: 33 razy
1 - przeciwne i dostaniemy, że będzie równe dla 8 rzutów, ma być większe, więc dla 9 rzutów spełni nasze warunki
Jeżeli nic nie poknociłem w rachunkach, tak na marginesie, to kojarzę to zadanie z jakiejś książki.
Jeżeli nic nie poknociłem w rachunkach, tak na marginesie, to kojarzę to zadanie z jakiejś książki.
-
G.BEST7
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
To zadanie z testów OPERON'u za 7 pkt %-) rozwiązywałem je w poniedziałek.
Przestrzeń zdarzeń elementarnych: \(\displaystyle{ 2^n}\)
\(\displaystyle{ P(A')=\frac{1}{2^n}}\)
\(\displaystyle{ P(A)= 1-P(A')=1-\frac{1}{2^n}}\)
\(\displaystyle{ 1-\frac{1}{2^n} \ge \frac{255}{256}}\)
Wystarczy rozwiązać i masz wynik.
Swoją drogą zastanawiam się czy zadania na prawdziwej maturze będą stały na takim poziomie jak te w testach operonu, jeśli tak to: %-). Zawsze zaczynam od rozgrzewki z kilkoma zadaniami z operonu i przechodzę na Kiełbasę tam są 3x trudniejsze.
Przestrzeń zdarzeń elementarnych: \(\displaystyle{ 2^n}\)
\(\displaystyle{ P(A')=\frac{1}{2^n}}\)
\(\displaystyle{ P(A)= 1-P(A')=1-\frac{1}{2^n}}\)
\(\displaystyle{ 1-\frac{1}{2^n} \ge \frac{255}{256}}\)
Wystarczy rozwiązać i masz wynik.
Swoją drogą zastanawiam się czy zadania na prawdziwej maturze będą stały na takim poziomie jak te w testach operonu, jeśli tak to: %-). Zawsze zaczynam od rozgrzewki z kilkoma zadaniami z operonu i przechodzę na Kiełbasę tam są 3x trudniejsze.
-
szymek
- Użytkownik

Na własną rękę robiłem Kiełbase, w szkole od pewnego czasu robią Operon i powiem Ci, że zadania z Operonu wzbudzają we mnie tylko i wyłącznie uśmiech
Aczkolwiek oczywiście w internecie można znaleźć też zadania na poziomie 'maturalnym', które są trudniejsze niż te w Kiełbasie i już nie jest z nimi tak łatwo
Pytanie na jakim poziomie będzie stała matura... Moim zdaniem chyba na wyższym niż rzeczone zadania z Operonu stety/niestety 
Dla jasności, bo widzę, że w poprzednim poście mi umknęło. To zadanie z monetami jest typowym zadaniem, które rozwiążemy chyba najprościej schematem Bernoulliego.
Dla jasności, bo widzę, że w poprzednim poście mi umknęło. To zadanie z monetami jest typowym zadaniem, które rozwiążemy chyba najprościej schematem Bernoulliego.
-
bixos
- Użytkownik

- Podziękował: 13 razy
Ciekawe czy tegoroczna matura roz. bedzie duzo ciezsza od ubieglorocznych. Rozwiazujac mature 2008,2009, 2007 nie mialem z nimi wiekszych problemow. Sadze ze to zle ,ze nie pisalismy matury probnej z cke w styczniu gdyz bylo by widac mniej wiecej poziom trudnosci.
-
szymek
- Użytkownik

Była w styczniu próbna matura OKE Poznań, aczkolwiek ciężko stwierdzić, czy jest ona jakimkolwiek wyznacznikiem w stosunku do tegorocznego "tworu" CKE.
-
?widerski
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
szymek weź zapodaj jakieś zadanka jak to ująłeś "na poziomie 'maturalnym', które są trudniejsze niż te w Kiełbasie " bo ja przerobiłem całą kiełbaskę i jestem ciekaw czy rzeczywiście zdania maturalne są trudniejsze od tych.