Mechanika i Budowa maszyn

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o studiowaniu: co wybrać? jakie są warunki przyjęć? życie studenckie? Zajrzyjcie tutaj!
nwa2pac
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 27 razy

Post autor: nwa2pac »

Znalazłem progi punktowe na PW powiem ,że mnie trochę przytkało
Na budownictwo trzeba aż 170 pkt
Na MiBM aż 160 (MEiL)
MiBM 110 (WiP)
MiBM 90 (SiMR) Trochę duża rozbieżność
Chociaż podejrzewam ,że na Simr dlatego dotrwają nieliczni
Przy której rekrutacji Wy się dostaliście ?
Awatar użytkownika
steal
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

Post autor: steal »

Dopiero od tamtego roku progi na MEL podskoczyły, 3 lata temu było to ~75 pkt, ale wtedy język się nie wliczał i można było uzyskać maksymalnie 200 pkt.
Ja się dostałem z pierwszej rekrutacji.

PS. na mel tak dużo bo są stypendia ministerstwa...
nwa2pac
Użytkownik
Użytkownik

O stypendiach nie wiedziałem
steal TEZ JESTEŚ NA SIMR ?
Bo chciałem się spytać czy u was jest dużo menadzmentu i czy w ogóle są jakieś elementy zarządzania ( od jednej studentki z melu słyszałem ,że na WiP mają więcej zarządzania ,a tam mam zamiar się wybrać) . ?Czy są jakieś przedmioty mało związane z mechaniką )chodzi mi o zupełnie z innej półki tzw. odchamiacze ? Zadam jeszcze jedno trochę głupie pytanie czy robicie jakieś symulacje komputerowe np. zderzeń samochodów itp. bardzo fajnie wyglądają np. na discovery bo to chciałbym w przyszłości robić konstruować i robić różne symulacje, projektować,obliczać wytrzymałości różnych rzeczy itp. i nie wiem czy na WiP nie jest tego za mało kosztem np.
zarządzania a nie chciałbym umieć dużo mnie niż ktoś z melu lub simru
Awatar użytkownika
steal
Użytkownik
Użytkownik

Tyle tylko, że stypendia są dla 10 najlepszych, więc generuje się wyścig szczurów.
Nie, jestem na melu, i nie na mechanice.
Wiesz, mam takie spostrzeżenie po praktykach, że lepiej mieć mocne podstawy z przedmiotów bazowych - w przypadku wydziału mechanicznego matma, mechanika, wytrzymałość materiałów, podstawy konstrukcji maszyn, program CAD niż mieć średnie podstawy + specjalizacja. Bo w praktyce na polibudzie nikt z Ciebie specjalisty nie zrobi, więc jak idziesz do pracy to zaczynasz od szeregowego pracownika, który będzie dopiero na miejscu "specjalizował". W takim wypadku specjalizacja na uczelni jest czasem straconym, a odbywa się kosztem przedmiotów bazowych.
A zarządzanie... czym chcesz zarządzać? Wg mnie to nie ma sensu, bo nikt Cię nie dopuści do zarządzania w firmie jako świeżaka po studiach. Na takich stanowiskach siedzą doświadczeni pracownicy, którzy mają długi staż w danej firmie (lub pokrewnych).

A symulacje zderzeń samochodów to możesz sobie pooglądać w TV, bo ani tego nie robią na uczelni a i w Polsce sądzę, że na palcach jednej ręki policzysz tego typu przedsięwzięcia. Owszem coś z symulacji jest, ale nie takich rozmiarów. Jeżeli sądzisz, że jest inaczej to wymień choć jednego polskiego producenta samochodów.
Mniejsze projekty owszem, ja na jakimś przedmiocie miałem m.in. zaprojektować sprzęgło i przy okazji trzeba było skorzystać z symulacji przemieszczeń i naprężeń.

AU
AU
33c3f92851f35b88m.png (26.56 KiB) Przejrzano 482 razy
[/url]
nwa2pac
Użytkownik
Użytkownik

Ogólnie miałem na myśli rożne symulacje bo na WiP jeden doktor powiedział mi,że akurat uczy się ogólnie mechany i to to co powiedziałeś czyli niezbędne podstawy .Powiedział mi podobnie jak Ty
że inżynier powinien być trochę elastyczny przynajmniej ja to tak zrozumiałem czyli wiedzieć coś
o wszystkim i wszystko o czymś .Ogólnie chodziło mi o to żeby było jak najmniej zarządzania bo
idąc na uczelnie techniczną na taki kierunek chciałbym uczyć się najwięcej o rzeczach z nim związanych.Symulacja jest fajna i dzięki ,ze pokazałeś mi jedną z rzeczy jakie robicie na melu, bo ja chciałbym robić podobne rzeczy.Ile zajęło ci czasu projektowanie tego sprzęgła?
Awatar użytkownika
sesese
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 88 razy

Post autor: sesese »

... mator4.pdf

Przy samym koncu dokumentu jest kilka prac dyplomowych jesli cie to interesuje.
Awatar użytkownika
steal
Użytkownik
Użytkownik

Tylko miej świadomość, że jeżeli masz w przeciągu 5 lat 80 przedmiotów to może z 5 - 10 to będą związane z symulacjami, lub przynajmniej o to zahaczały.

1 h na modelowanie + symulacja.
nwa2pac
Użytkownik
Użytkownik

Dużo jest na MiBM dowodów matematycznych jeżeli chodzi o matme (czy są bardzo trudne i czy trzeba je mieć zaliczone)?
Czy w ogóle fizyka z liceum na coś się przydaje?
Czy matma z liceum się przydaje ?
Awatar użytkownika
sesese
Użytkownik
Użytkownik

... udent.html
Awatar użytkownika
Veilen
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: Veilen »

Cześć.
Ja jestem w 2-giej klasie LO (profil mat-geo, z matmy i fizyki zawsze opanowywuje materiał, chemia tak samo
Jako entuzjasta motoryzacji, zastanawiam się nad studiowaniem Mechaniki i Budowy Maszyn (w specializacji samochody i silniki) na bielskim ATH. Uczelnia może nie cieszy się wyśrubowaną na szczyty opinią, jednak MiBM realizuje kierunek zamawiany, poza tym lata temu jeszcze jako filia politechniki łodzkiej kształciła inżynierów dla Fiata, więc i tradycje są. Ciekawe też jest to, że uczelnia finansuje i zapewnia praktyki studenckie (gwarantowane 35zł za h)

Pózniej chciałbym zajmować się zarządzaniem serwisu samochodowego, flotą, projektowaniem komponentów etc. Może założyć własne przedsiębiorstwo (restauracja klasyków, warsztat, lakiernia, piaskowanie itd itd. )

Jak myslicie, czy to dobry wybór? Chyba głównie chodzi mi o to czy dyplom takiego kierunku jak MBiM jest respektowany przez pracodawców tylko jeśli podchodzi np. z PW, PWr, AGH. Bo wbrew obiegowej opini o mniejszych politechnikach, oferta edukacji MBiM na ATH, nie jest najgorsza..
Awatar użytkownika
sesese
Użytkownik
Użytkownik

Jesli coś umiesz to sobie poradzisz.

Czy ta uczelnia nauczy cię więcej niż PW ? NIe sądze ale wszystko od człowieka zależy jak sie zepnie
Awatar użytkownika
Stoppie
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Post autor: Stoppie »

Jeśli jeszcze kogoś to interesuje, to polecam studiować ten kierunek na Politechnice Wrocławskiej. Nie jest lekko (w I semestrze głównie przez analizę, fizykę i geometrię wykreślną). Słyszałem, że najtrudniejszy kurs jaki się tu realizuje to "Teoria mechanizmów i manipulatorów", ale to tylko opinia jednej osoby, więc nie sprawdzona. Po pierwszym semestrze połowa udup..na z analizy (brak możliwości kontynuowania w drugim semestrze), w drugim to samo z pozostałą połową. Tak jak już ktoś pisał - nie spodziewajcie się ludzi, którzy będą to studiować z pasji. Takich jest NIEWIELU. Większość, albo nie dostała się na budownictwo, czy co innego, albo nie wiedzieli, co ze sobą zrobić. Albo jak koleżanka z naszego roku - "słyszała, że po tym są pieniądze", a na własnej prezentacji o ekologicznych silnikach, nie wiedziała co spalają silnika Diesla. Pozdrawiam.
Qubus
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Qubus »

Cześć
Wybieram się w przyszłym roku na UTP właśnie na ten kierunek i mam kilka pytań odnośnie naboru.
1. Ilu w tym roku było chętnych na jedno miejsce
2. Ile punktów mieli Ci co się dostali
3. Czy według tego wzoru Σ = [JP(pp albo 2pr) + JO(pp albo 2pr) + 3M(pp)] + [3M(2pr) lub 3F(pp albo 2pr)lub 2Ch(pp albo 2pr)] liczy się polski+obcy+3*matma podstawa+3*2 matma rozszerzona czy nie ma możliwości policzenia w tym miejscu matematyki podstawowej?
4. Dostał się ktoś, kto nie zdawał ani roz. matmy, fizyki i chemii?
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

Post autor: miki999 »

czy nie ma możliwości policzenia w tym miejscu matematyki podstawowej?
Chyba żartujesz.
4. Dostał się ktoś, kto nie zdawał ani roz. matmy, fizyki i chemii?
Kilka lat temu próg był średnio wysoki. Teraz kierunki techniczne są nieco bardzie oblegane. Obstawiam, że szanse nie są zbyt wysokie. Zwłaszcza jeśli z tych przedmiotów będziesz miał mierne wyniki.
Qubus
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Qubus »

Już się coś tam dowiedziałem. Na mechanike w tym roku było więcej miejsc niż chętnych i brali każdego, więc szanse dostanie się są niemal 100%
ODPOWIEDZ