IX PODKARPACKI KONKURS MATEMATYCZNY im. Franciszka Lei
-
Zygmunt Freud
- Użytkownik

no coz zadanie 4. jest generalnie rzecz ujmujac najbardziej wymagajace myslenia
zajelo mi dosyc duzo czasu, ciagle zdaje mi sie ze cos podobnego jest w ksiazce zetela: "geometria trojkata" albo w formie twierdzenia albo jako zadanie.
zajelo mi dosyc duzo czasu, ciagle zdaje mi sie ze cos podobnego jest w ksiazce zetela: "geometria trojkata" albo w formie twierdzenia albo jako zadanie.
- kolanko
- Użytkownik

- Podziękował: 32 razy
Zygmunt Freud pisze: mozna precyzyjniej?
mam Ci zrobic rysunek ? po prostu robie równoległoboki o podstawie dajmy na to "x" i na boku a ten kawałek, powstaje równoległobok -> kąty. no i podstawy są takie same. i tak dalej i tak dalej. i doszedlem do tego ze 3a=x ...
- kuba746
- Użytkownik

- Podziękował: 11 razy
Jak już wymyśliłem żeby przedłużyć odcinki x,y,z to już szybko poszło. Ale za to zaciąłem się przy pierwszym zadaniu(ale zrobiłem )
ja oznaczyłem sobie odcinki(koniec y i z od wierzchołków) na odcinku a jako k i l z twierdzenia Talesa mamy że \(\displaystyle{ \frac{y}{b} = \frac{k}{a}}\) i \(\displaystyle{ \frac{z}{c}= \frac{l}{a}}\) a z podobieństwa trójkątów(po przedłużeniu odcinków x,y,z) wyszło że x=a-k-l. No i po zadanku
ja oznaczyłem sobie odcinki(koniec y i z od wierzchołków) na odcinku a jako k i l z twierdzenia Talesa mamy że \(\displaystyle{ \frac{y}{b} = \frac{k}{a}}\) i \(\displaystyle{ \frac{z}{c}= \frac{l}{a}}\) a z podobieństwa trójkątów(po przedłużeniu odcinków x,y,z) wyszło że x=a-k-l. No i po zadanku
- kolanko
- Użytkownik

Można tez zrobic bez przedłużenia boków ... wlasnie zrobilem zadanie proste, tylko zeby wpaść na pomysł
heh jak zwykle jak sie juz ma pomysl to proste:)kolanko pisze:zadanie proste, tylko zeby wpaść na pomysł
a moglby ktos dokladniej opisac rozwiazanie zad 5 poziom 1??
-
Zygmunt Freud
- Użytkownik

-
szymek12
- Użytkownik

- Podziękował: 136 razy
Mamy układ:
\(\displaystyle{ \begin{cases} h _{a} \cdot a=(h _{a}+h _{b}) \cdot c \\ h _{b} \cdot b=(h _{a}+h _{b}) \cdot c \end{cases}}\)
Z pierwszego równania wyliczamy \(\displaystyle{ h _{a}= \frac{c \cdot h _{b} }{a-c}}\)
Podstawiwszy powyższy związek do równania drugiego otrzymujemy:
\(\displaystyle{ h _{b} \cdot b=h _{b}( \frac{c}{a-c}+1) \cdot c}\)
\(\displaystyle{ b= \frac{ac}{a-c}}\), skąd \(\displaystyle{ c= \frac{ab}{a+b}}\),gdzie \(\displaystyle{ c}\) - długość trzeciego boku
\(\displaystyle{ \begin{cases} h _{a} \cdot a=(h _{a}+h _{b}) \cdot c \\ h _{b} \cdot b=(h _{a}+h _{b}) \cdot c \end{cases}}\)
Z pierwszego równania wyliczamy \(\displaystyle{ h _{a}= \frac{c \cdot h _{b} }{a-c}}\)
Podstawiwszy powyższy związek do równania drugiego otrzymujemy:
\(\displaystyle{ h _{b} \cdot b=h _{b}( \frac{c}{a-c}+1) \cdot c}\)
\(\displaystyle{ b= \frac{ac}{a-c}}\), skąd \(\displaystyle{ c= \frac{ab}{a+b}}\),gdzie \(\displaystyle{ c}\) - długość trzeciego boku
- Psycho
- Użytkownik

- Podziękował: 59 razy
kolanko, też chętnie zobaczyłbym Twoje rozwiązanie.Zygmunt Freud pisze:prosiłbymmam Ci zrobic rysunek ?
- kolanko
- Użytkownik

jutro wam zrobie zdjęcie mojego rozwiązania na kartce ... znaczy rysunek. wszystko idzie z równoległoboków ... nie rozumie waszego zdziwienia mam źle ? :> ze 3x=a ?
Ile zrobiliście zadań? chodzi mi głównie o poziom I ale ludzie z poziomu II też mogą się pochwalić;)
ab/a+b
też wyszła mi taka długość trzeciego boku a robiłam to na prawdę "dziwnym sposobem". Rozmawiałam z kolegą po konkursie i jemu też tak wyszło a robił innym sposobem. Myślę że jest w porządku.
Jeśli chodzi o kąty w trapezie to ma być 36,72, 108, 144 na 100% bo takie zadanko jest w jednym zbiorku pawłowskiego;)
też wyszła mi taka długość trzeciego boku a robiłam to na prawdę "dziwnym sposobem". Rozmawiałam z kolegą po konkursie i jemu też tak wyszło a robił innym sposobem. Myślę że jest w porządku.
Jeśli chodzi o kąty w trapezie to ma być 36,72, 108, 144 na 100% bo takie zadanko jest w jednym zbiorku pawłowskiego;)
-
6hokage
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
2. Ja zrobiłem tak:
x - lata Janka gdy Andrzej był w tym wieku co Janek, gdy ten mu zadał pytanie.
"Gdy ja byłem w twoim wieku, byłeś ode mnie cztery razy młodszy,"
Czyli wtedy Andrzej miał 4x lat, a więc jest od janka o 3x lat starszy.
"gdy ty będziesz w moim wieku, ja będę miał 40 lat"
Andrzej ma o 3x lat więcej, w momencie zadania pytania Janek ma już lat 4x, czyli Andrzej ma 7x lat.
Gdy Janek bedzie w wieku Andrzeja to będzie miał 7x lat, wtedy więc Andrzej będzie miał 7x+3x=10x lat,
czyli 10x=40, x=4. Czyli Janek ma 16lat, a Andrzej 28.-- 28 mar 2009, o 20:36 --
x - lata Janka gdy Andrzej był w tym wieku co Janek, gdy ten mu zadał pytanie.
"Gdy ja byłem w twoim wieku, byłeś ode mnie cztery razy młodszy,"
Czyli wtedy Andrzej miał 4x lat, a więc jest od janka o 3x lat starszy.
"gdy ty będziesz w moim wieku, ja będę miał 40 lat"
Andrzej ma o 3x lat więcej, w momencie zadania pytania Janek ma już lat 4x, czyli Andrzej ma 7x lat.
Gdy Janek bedzie w wieku Andrzeja to będzie miał 7x lat, wtedy więc Andrzej będzie miał 7x+3x=10x lat,
czyli 10x=40, x=4. Czyli Janek ma 16lat, a Andrzej 28.-- 28 mar 2009, o 20:36 --
dzieki Szymek
jeszcze mi to w poniedziałek w szkole pokazesz jakby co:)
jeszcze mi to w poniedziałek w szkole pokazesz jakby co:)