IX PODKARPACKI KONKURS MATEMATYCZNY im. Franciszka Lei
-
szymek12
- Użytkownik

- Posty: 659
- Rejestracja: 24 kwie 2008, o 20:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzyżów
- Podziękował: 136 razy
- Pomógł: 54 razy
IX PODKARPACKI KONKURS MATEMATYCZNY im. Franciszka Lei
Etap powiatowy już 28 marca.
Temat wiodący IX PKM: Potęgi, działania na potęgach, wzory związane z potęgami.
Wrzucajcie zadania i zapraszam do rozwiązywania.
Temat wiodący IX PKM: Potęgi, działania na potęgach, wzory związane z potęgami.
Wrzucajcie zadania i zapraszam do rozwiązywania.
-
szymek12
- Użytkownik

- Posty: 659
- Rejestracja: 24 kwie 2008, o 20:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzyżów
- Podziękował: 136 razy
- Pomógł: 54 razy
IX PODKARPACKI KONKURS MATEMATYCZNY im. Franciszka Lei
Jakby ktoś miał zadania z poprzednich edycji to prosiłbym o przesłanie: j_szymon1@wp.pl-- 1 marca 2009, 17:32 --Wyznaczyć wszystkie liczby pierwsze \(\displaystyle{ p}\) i \(\displaystyle{ q}\) takie, że \(\displaystyle{ p ^{q}-q ^{p}=1}\).
-
xanowron
- Użytkownik

- Posty: 1934
- Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 247 razy
IX PODKARPACKI KONKURS MATEMATYCZNY im. Franciszka Lei
szymek12 pisze:Wyznaczyć wszystkie liczby pierwsze \(\displaystyle{ p}\) i \(\displaystyle{ q}\) takie, że \(\displaystyle{ p ^{q}-q ^{p}=1}\).
Ukryta treść:
Ostatnio zmieniony 1 mar 2009, o 20:11 przez xanowron, łącznie zmieniany 1 raz.
-
xanowron
- Użytkownik

- Posty: 1934
- Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 247 razy
IX PODKARPACKI KONKURS MATEMATYCZNY im. Franciszka Lei
Rozumiem, że poza tym rozumowanie jest w porządku? Coś takiego jak kongruencja stosuję pierwszy raz i nawet nie wiem do końca czy prawidłowo, a chciałem się upewnić
Dzięki za podpowiedz
Dzięki za podpowiedz
- XMaS11
- Użytkownik

- Posty: 372
- Rejestracja: 6 mar 2008, o 21:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kielce
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 47 razy
IX PODKARPACKI KONKURS MATEMATYCZNY im. Franciszka Lei
Błędu nie ma, ale użycie kongruencji niewiele dało, lepiej od razu przejśc do szacowania nierównością, przynajmniej według mnie.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
binaj
- Użytkownik

- Posty: 544
- Rejestracja: 20 lis 2007, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 120 razy
IX PODKARPACKI KONKURS MATEMATYCZNY im. Franciszka Lei
ja to bym tak rozwalił
sprawdzamy ręcznie dla \(\displaystyle{ q=2}\), następnie zakładamy, ze \(\displaystyle{ q}\) jest nieparzyste:
\(\displaystyle{ q^2=2^q-1 \Leftrightarrow (q-1)(q+1)=2(2^{q-1}-1)}\)
a teraz już widzimy, że lewa strona jest podzielna przez 4 a prawa nie
sprawdzamy ręcznie dla \(\displaystyle{ q=2}\), następnie zakładamy, ze \(\displaystyle{ q}\) jest nieparzyste:
\(\displaystyle{ q^2=2^q-1 \Leftrightarrow (q-1)(q+1)=2(2^{q-1}-1)}\)
a teraz już widzimy, że lewa strona jest podzielna przez 4 a prawa nie
-
LanskapuchA
- Użytkownik

- Posty: 34
- Rejestracja: 9 lut 2009, o 13:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zręcin
- Podziękował: 2 razy
IX PODKARPACKI KONKURS MATEMATYCZNY im. Franciszka Lei
U mnie dziś odbył się etap szkolny. Na poziomie klas II były 3 zadania wymyślane przez nauczycieli ze szkoły.
zad.1
Wykaż, że funkcja f: R \(\displaystyle{ \rightarrow}\) R określona wzorem f \(\displaystyle{ \left(x\right) = \left( \sqrt[n]{6+ \sqrt{35} } \right) ^{x} + \left( \sqrt[n]{6- \sqrt{35} } \right) ^{x}}\) jest parzysta dla wszystkich n \(\displaystyle{ \in}\)N, n>1. (6p)
zad.2
Dla jakich wartości parametru m\(\displaystyle{ \in}\) R równanie \(\displaystyle{ \left(x^{2}-2x+m-2\right) \left(\left|x-1\right|-m+1\right)=0}\) ma dokładnie trzy pierwiastki rzeczywiste? Oblicz te pierwiastki. (6p)
zad.3
a) Wykaż, że jeżeli w czworokącie wypukłym ABCD przekątne przecinają się w punkcie E i są do siebie prostopadłe oraz trójkąty AEB i CED mają równe pola, to trójkąty AED i CEB są podobne. (3p)
b) Wykaż, że jeżeli punkt M należy do przekątnej Ac równoległoboku ABCD i A\(\displaystyle{ \neq}\)M i C\(\displaystyle{ \neq}\)M to trójkąty ABM i ADM mają rowne pola. (3p)
zad.1
Wykaż, że funkcja f: R \(\displaystyle{ \rightarrow}\) R określona wzorem f \(\displaystyle{ \left(x\right) = \left( \sqrt[n]{6+ \sqrt{35} } \right) ^{x} + \left( \sqrt[n]{6- \sqrt{35} } \right) ^{x}}\) jest parzysta dla wszystkich n \(\displaystyle{ \in}\)N, n>1. (6p)
zad.2
Dla jakich wartości parametru m\(\displaystyle{ \in}\) R równanie \(\displaystyle{ \left(x^{2}-2x+m-2\right) \left(\left|x-1\right|-m+1\right)=0}\) ma dokładnie trzy pierwiastki rzeczywiste? Oblicz te pierwiastki. (6p)
zad.3
a) Wykaż, że jeżeli w czworokącie wypukłym ABCD przekątne przecinają się w punkcie E i są do siebie prostopadłe oraz trójkąty AEB i CED mają równe pola, to trójkąty AED i CEB są podobne. (3p)
b) Wykaż, że jeżeli punkt M należy do przekątnej Ac równoległoboku ABCD i A\(\displaystyle{ \neq}\)M i C\(\displaystyle{ \neq}\)M to trójkąty ABM i ADM mają rowne pola. (3p)
-
frej
IX PODKARPACKI KONKURS MATEMATYCZNY im. Franciszka Lei
1.\(\displaystyle{ 6+\sqrt{35}=\frac{1}{6-\sqrt{35}}}\)
2. Albo w jednym jest jedno, w drugim dwa, albo w obu są dwa, z tym, że jedno się powtarza.
2. Albo w jednym jest jedno, w drugim dwa, albo w obu są dwa, z tym, że jedno się powtarza.
- kolanko
- Użytkownik

- Posty: 1866
- Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łańcut
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 172 razy
IX PODKARPACKI KONKURS MATEMATYCZNY im. Franciszka Lei
jak zwykle w sobote... jakby na tygodniu nie mogli zrobic ... w jakiej szkole ? w mojej ? ZSE hetmanska 120 ?
-
rumcajs
- Użytkownik

- Posty: 53
- Rejestracja: 14 gru 2008, o 00:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rz
- Pomógł: 7 razy
IX PODKARPACKI KONKURS MATEMATYCZNY im. Franciszka Lei
Piszemy (okręg rzeszowski) w IV LO na Dąbrowskiego.
A co do weekendów, to teraz chyba jest jakiś trend na konkursy. tylko konkurs Marszała był w normalny dzień, a tak wszystkie w soboty albo niedziele. Lepiej pisać na tygodniu - przepadają lekcje
Szkoda, że ten konkurs wypada wtedy co finał olimpiady z AGH z fizy.
A co do weekendów, to teraz chyba jest jakiś trend na konkursy. tylko konkurs Marszała był w normalny dzień, a tak wszystkie w soboty albo niedziele. Lepiej pisać na tygodniu - przepadają lekcje
Szkoda, że ten konkurs wypada wtedy co finał olimpiady z AGH z fizy.
-
rumcajs
- Użytkownik

- Posty: 53
- Rejestracja: 14 gru 2008, o 00:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rz
- Pomógł: 7 razy
IX PODKARPACKI KONKURS MATEMATYCZNY im. Franciszka Lei
Ty piszesz u siebie, a ja w IV LO Obydwaj mieliśmy rację
- kolanko
- Użytkownik

- Posty: 1866
- Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łańcut
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 172 razy
IX PODKARPACKI KONKURS MATEMATYCZNY im. Franciszka Lei
Iwona Dyderska moja nauczycielka Fajna Kobieta, ciekawe czy zagląda tutaj , no dobra mielismy racje ale w finale widzimy sie w mojej szkole ok ?
