Matura z matematyki 2011 - poziom rozszerzony
-
piasek101
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Zawsze - czytając te pytania co za co i dlaczego - dziwię się dlaczego (nie chodzi mi o klucz) nie są ogólnie dostępne aktualne zasady oceniania (przynajmniej na nie nie trafiłem).
Ci co sprawdzają prace mają (tak sądzę) szkolenia i tam zawarte informacje powinny być wszystkim znane.
Wiem, że życie przerasta teorię i wszystkich przypadków by to nie rozstrzygnęło - ale pomogłoby to pewne.
Ci co sprawdzają prace mają (tak sądzę) szkolenia i tam zawarte informacje powinny być wszystkim znane.
Wiem, że życie przerasta teorię i wszystkich przypadków by to nie rozstrzygnęło - ale pomogłoby to pewne.
-
Kwantyfikator
- Użytkownik

Pewnie będą. W końcu za coś te punkty rozdzielać muszą. Pewnie za samo \(\displaystyle{ 7^{3}}\) dla możlowości wyboru na pozostałe miejsca ze zbioru \(\displaystyle{ {1,4,5,6,7,8,9}}\) jakiś punkt dadzą.
-
damiano12345
- Użytkownik

Mam pytanie odnośnie zadania pierwszego otóż doszedłem do postaci iloczynu kwadratów a nie na odwrót natomiast komentarzu napisałem że iloczyn kwadratów trzech kolejnych liczb jest zawsze podzielny przez 3,2 oraz 9.Czy mam szansę na zdobycie jakichkolwiek punktu za to zadanie?
-
14Patryk9
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
Witam. Ja mam właśnie podobny dylemat z 9 zadaniem. tez własnie wszstyko rozpisalem i napisalem dlaczego wybieramy dwie dwojki itd. Licze na to, ze punkty za to uzasadnienie dostane, no bo 4 pkt za cos jednak dac musza. Jezeli ktos napisal samo rownanie bez wyjasnienia tez mysle, ze jakies punkty straci. Zobaczymy jak bedzie opublikowany klucz.
Co do zadania 11 to tez rozwiazalem to w ukladzie wspolrzednych, podstawilem liczby i udowodnilem, ze proste sa rownolegle porownujac kierunkowe a1=a2.
Jesli natomaist chodzi o wybor studiow to ja juz nastawilem sie na SGH albo ekonomie na UW. Choc slyszalem, ze na UW jest zbyt duzo teorii i oferuja gorsze praktyki niz na SGH. Osobiscie ekonomia sie bardzo interesuje ale bardziej w przelozeniu na grunt praktyczny (gielda, rachunkowosc itd.) dlatego tez nie chailbym siedziec w teorii. Moze ktos znajdzie sie na forum kto takze ma podobne dylematy jak ja.
Pozdrawiam.
Co do zadania 11 to tez rozwiazalem to w ukladzie wspolrzednych, podstawilem liczby i udowodnilem, ze proste sa rownolegle porownujac kierunkowe a1=a2.
Jesli natomaist chodzi o wybor studiow to ja juz nastawilem sie na SGH albo ekonomie na UW. Choc slyszalem, ze na UW jest zbyt duzo teorii i oferuja gorsze praktyki niz na SGH. Osobiscie ekonomia sie bardzo interesuje ale bardziej w przelozeniu na grunt praktyczny (gielda, rachunkowosc itd.) dlatego tez nie chailbym siedziec w teorii. Moze ktos znajdzie sie na forum kto takze ma podobne dylematy jak ja.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 7 maja 2011, o 22:33 przez 14Patryk9, łącznie zmieniany 1 raz.
-
robocop1992
- Użytkownik

14Patryk9, nie kumam jakie liczby, jakie kierunkowe?? rysowałeś to w uk. współrzędnych??
-
14Patryk9
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
Wierzchołki nazwalem odpowiednio D (xD, yD), A (xA. yD) itd, wstawilem do ukladu wspolrzednych, a nastepnie przyjalem jakies przykladowe współrzedne, zeby udowodnić, że kierunkowe są równe,
Na pewno mi odejmą jakie punkty za to, ale mam nadzieje,ze 1 pkt dostane przynajemniej. w koncu udowdoniłem i wszstyko sie zgodziło, ale rozważyłęm jakby przypadek szczegolny. moze 1 pkt bedzie ( mam nadzieje, przynajemniej za dobry pomysl)
Na pewno mi odejmą jakie punkty za to, ale mam nadzieje,ze 1 pkt dostane przynajemniej. w koncu udowdoniłem i wszstyko sie zgodziło, ale rozważyłęm jakby przypadek szczegolny. moze 1 pkt bedzie ( mam nadzieje, przynajemniej za dobry pomysl)
-
adner
- Użytkownik

- Podziękował: 27 razy
Dowód na przykładowych współrzędnych(jeżeli podstawiłeś liczby) to nie dowód - za takie coś jest zero.
- smigol
- Użytkownik

- Podziękował: 89 razy
Jeśli masz niebieskie oczy to tak, jeśli inne, to przykro mi.14Patryk9 pisze:Nie ..,drugie zrbilem tak jak byc powinno. A za pomysl nie dadza z jendego punktu ??
-
tojaczylija
- Użytkownik

Racja w tym trzecim przypadku błąd obliczeniowy zrobiłem. Dzięki wielkie za wytłumaczenieZbyh pisze: Powinno być \(\displaystyle{ {7 \choose 3}}\) zamiast \(\displaystyle{ {8 \choose 3}}\).
Ja wszystko właśnie przeliczyłem i mi wyszło 192080, może po prostu jakaś pomyłka?