Wrażenia po maturze 13 maja 2009.
-
zaudi
- Użytkownik

Strasznie się boję o swój wynik z matury, bo mam dysgrafie ehh od zawsze brzydko pisałem. A odwołać się chyba nie ma sensu bo by mnie wyśmiali....
Czy wszędzie wyniki będą o godz 12 czy już od samego rana będą znane.
- czeslaw
- Użytkownik

- Podziękował: 44 razy
O 12?! Tak późno to nigdzie u mnie nie ma. Ja mam o 9, a najpóźniej z tego co słyszałem w dużych szkołach niektórzy mają o 10.30.
-
Darnok
- Użytkownik

Ja tez mam o 12.
a tak z innj beczki ja te rozdania maja u was wygladać?? cos oficialnego czy np. w sekretariacie?
a tak z innj beczki ja te rozdania maja u was wygladać?? cos oficialnego czy np. w sekretariacie?
-
adam07172
- Użytkownik

W sekretariacie zapewne... podpisujesz i odbierasz:) U mnie też o 12 bo dopiero o 11 dyrektorzy umówieni są na odbiór w oke. Heh.. szkoda, że to dopiero jutro:PP
Też sie przejmujesz... OKE zatrudniają najlepszych grafologów do takich prac... praktycznie nie ma pisma, którego by koleś nie przeczytał... (nasza polonistka-egzaminatorka nam opowiadała ) Bedzie dobrze...zaudi pisze:Strasznie się boję o swój wynik z matury, bo mam dysgrafie ehh od zawsze brzydko pisałem. A odwołać się chyba nie ma sensu bo by mnie wyśmiali....
- czeslaw
- Użytkownik

- Podziękował: 44 razy
Oj nie masz racji. Nikt nie "udupia" tak jak w niektórych liceach za pismo, natomiast w mojej szkole już 2 razy sie zdarzyło, że ludzie nie zdawali matury przez pismo. Wiem, bo potem się odwoływali i docierali do swoich prac - i okazało się, że nie były złe, tylko nieczytelne. Mimo wysiłków, które zapewne podjęli egzaminatorzy, nie dało się ich przeczytać - i tyle. Nikt nie będzie się domyślał, co autor chciał napisać. Trzeba starać się pisać wyraźnie, na każdym przedmiocie.
Zgadza się... Trzeba pisać wyraźnie...
Wyjątkiem jest zaznaczenie pola Dysgrafia w przypadku gdy masz ważne orzeczenie lekarskie o Dysgrafii. Wtedy ich obowiązkiem jest takie kombinowanie żeby to odczytać I do tego zatrudniają w OKE na czas matur grafologów. (przynajmniej w OKE Kraków tak jest).
To "udupianie" o którym piszesz może mieć miejsce jesli maturzysta jest lama i sobie nie zadbał o to żeby sobie orzeczenie na czas załatwić jesli wie że bazgrze jak kura pazurem
Jesli masz orzeczenie i masz jakiekolwiek wątpliwości że coś mogli Ci źle ocenić/nieocenić (a sprawdzić to możesz na Krakowskim OBIEGU bo jest tam rozpiska punktacji za zadania) to składasz odwołanie od wyniku i sprawdzają prace jeszcze raz... bardzo dokładnie. (Masz na to pół roku od wydania świadectwa).
Wyjątkiem jest zaznaczenie pola Dysgrafia w przypadku gdy masz ważne orzeczenie lekarskie o Dysgrafii. Wtedy ich obowiązkiem jest takie kombinowanie żeby to odczytać I do tego zatrudniają w OKE na czas matur grafologów. (przynajmniej w OKE Kraków tak jest).
To "udupianie" o którym piszesz może mieć miejsce jesli maturzysta jest lama i sobie nie zadbał o to żeby sobie orzeczenie na czas załatwić jesli wie że bazgrze jak kura pazurem
Jesli masz orzeczenie i masz jakiekolwiek wątpliwości że coś mogli Ci źle ocenić/nieocenić (a sprawdzić to możesz na Krakowskim OBIEGU bo jest tam rozpiska punktacji za zadania) to składasz odwołanie od wyniku i sprawdzają prace jeszcze raz... bardzo dokładnie. (Masz na to pół roku od wydania świadectwa).
-
Darnok
- Użytkownik

Była na pierwszej stronie ale u nas to przed egzaminem nauczyciele zaznaczali.czeslaw pisze:A gdzie jest to pole dysgrafia? Nigdy nie widziałem...
a tak dalej w temacie tego rozdania, niestety nikt w mojej klasie niejest poinformowany, skoro w sekretariacie to bez galówek?
za ponad 25h bedzie wszystko wiadomo
ta jasne ze bez galówek nawet jak by było uroczyste to bym normalnie poszedł... U nas na stronie szkoly sie informacje pojawiają odnośnie tego rozdania. Pojade z samego rana zeby w kolejce nie stać
-
zaudi
- Użytkownik

Chodzi o to, że mam dysgrafie i na arkuszu z polskiego jest ten kwadracik do zaznaczenia tego, ale na arkuszu z matmy nie ma no i czy wtedy matematyk wie że dana osoba ma dysgrafie, bo wtedy mógłby więcej czasu poświęcić na sprawdzenie a nie od razu skreślić i napisać nieczytelne. Wiem są różni ludzie niektórzy chcą jak najlepiej dla ucznia i starają się znaleźć punkt gdzie tylko można ale i są tacy którym to "wisi" . Dobra tyle o tym dowiem się wszystkiego jutro
W końcu ładna pogoda się zrobiła dobry znak:):)
W końcu ładna pogoda się zrobiła dobry znak:):)
No wiesz... w końcu na deklaracji maturalnej też to zaznaczałeś... a na arkuszu naklejałeś kod kreskowy który przy sprawdzaniu jest "kasowany" i wiadome czy jest dysgrafia czy nie... Przecież zaznaczenie kwadracika o niczym nie swiadczy i muszą po tym kodzie i tak sprawdzić czy faktycznie masz tą dysgrafie...
-
Darnok
- Użytkownik

coder89 pisze: Pojade z samego rana zeby w kolejce nie stać
kolejna ciekawostka ja sie spodziewałem ze moze np. po liscie bedzie, no nic wszystkiego sie jutro dowiemy
-
zaudi
- Użytkownik

na stronie cke pojawiły się statystyki z matury średni wynik z rozszerzeni matmy to 58,45% chyba podobnie jak w tamtym roku.