[LX OM] I etap
-
Dumel
- Użytkownik

- Podziękował: 60 razy
[LX OM] I etap
potwierdzam
troche niepotrzebnie nie ruszalem tego zadania od polowy wrzesnia - mialem 70% zrobione a jak sie okazalo wykonczenie nie bylo jakos potwornie trudne
szkoda tylko że po niepowodzeniach w zad. 7 potem juz sie do niego zniechecilem,bo 12 zadań brzmi dużo lepiej niż 11
troche niepotrzebnie nie ruszalem tego zadania od polowy wrzesnia - mialem 70% zrobione a jak sie okazalo wykonczenie nie bylo jakos potwornie trudne
szkoda tylko że po niepowodzeniach w zad. 7 potem juz sie do niego zniechecilem,bo 12 zadań brzmi dużo lepiej niż 11
[LX OM] I etap
Mam do Was małe pytanko. Mianowicie jakie książki polecalibyście do przerobienia przed drugim etapem, żeby była szansa na dostanie się do III? Narazie na rozgrzewkę zrobiłem zbiorek Kałuży i zaczynam zbiór E. Śmietany.
-
Zygmunt Freud
- Użytkownik

[LX OM] I etap
Dumel, ja chyba podobny problem zaczynam mieć z 12, co Ty z 7. W ogóle zaczyna mi brakować motywacji... marzyłem o zrobieniu 6-7 zadań na I etap, a tu mi nagle wyskoczyło już dziesięć i się wypaliłem (dowodzi to mocnego dokręcenia śruby intelektualnej w tym roku - a może to nie kwestia poziomu, lecz doboru zadań?)... a II etap wkrótce, więc trzeba się brać do przygotowań... Swoją drogą, ile i co, drodzy Olimpijczycy, zamierzacie trenować przed okręgówką? Ja myślę solidnie przerabiać 2-3 zadania dziennie od jutra zaczynając (pewnie plani, kombi/teoria liczb, i coś tam jeszcze).
- Sylwek
- Użytkownik

- Podziękował: 160 razy
[LX OM] I etap
Pawłowski z krową, kółko, 3xPawłowski, Musztari, nierówności - przerobisz wszystko z tego - masz finał (ja postaram się skończyć do lutego )jackazzz pisze:Mianowicie jakie książki polecalibyście do przerobienia przed drugim etapem, żeby była szansa na dostanie się do III?
-
Dumel
- Użytkownik

[LX OM] I etap
"tak bardzo" to chyba nie, ale dla tych ktorzy nie kminią geo to moze byc ostatnia deska ratunku (poza tym jeszcze troche nierownosci trygonometrycznych mozna porobic a one czesto prawie sie nie roznia od zwyklych nierownosci). a kombinatoryki w Pawlowskim jest bardzo malo, jak zresztą wszędzie więc do tego chyba lepiej brac zadania z kolka matematycznego w Staszicu.
-
Wasilewski
- Użytkownik

- Podziękował: 36 razy
[LX OM] I etap
Miło, że ktoś o mnie pamięta. ;] A co do zadań, to ja żałuję, że nie ma żadnych z granic ciągów czy funkcji albo chociaż z równań funkcyjnych. Z działów oferowanych na olimpiadzie to najbliższe moim zainteresowaniom są nierówności; zastanawiam się, czy taka teoria liczb ma w ogóle jakieś praktyczne zastosowanie. A żeby podtrzymać tradycję chwalenia się swoim dorobkiem, to powiem, że ja z tej serii na razie zrobiłem tylko 9.Dumel pisze:ale dla tych ktorzy nie kminią geo to moze byc ostatnia deska ratunku
-
L_b
- Użytkownik

[LX OM] I etap
Czy moglibyście rozwinąć proszę skróty myślowe, tj. dokładnie autor,n tytuł do książek, które nazywacie "kółko" i "Staszic"? Kolejna sprawa - czy znacie jakiś dobry zbiór z kombinatoryki, ale w miarę prosty (tak tylko na II etap, nie na III...)
Ja ze swej strony dorzuciłbym jeszcze Waldemara Pompego geometrię (pdf tego jest chyba wciąż dostępny w otchłaniach serwera v-lo.krakow.pl).
Ja ze swej strony dorzuciłbym jeszcze Waldemara Pompego geometrię (pdf tego jest chyba wciąż dostępny w otchłaniach serwera v-lo.krakow.pl).
Ja również czuję się zaszczycony.Wasilewski pisze:Miło, że ktoś o mnie pamięta. ;]
-
Pablo09
- Użytkownik

- Podziękował: 30 razy
[LX OM] I etap
kółko to taka ksiązka Pawlowskiego 'Kółko matematyczne dla olimijczyków' , jakoś tak, ciezko gdzies to znaleźć [na allegro szukac]
staszic czyli zdanka z kółka takiego warszawskiego lo im. staszica =>
a kombinatoryka to ludzie robią najczęscij ksiązke Musztariego, taka pomarańczowa 'Przygotowanie do olimpiad.' alb 'Złote rybki..' Lva Kourlandtchika
A ja sam mam z 3. serii 2 zadanka
staszic czyli zdanka z kółka takiego warszawskiego lo im. staszica =>
a kombinatoryka to ludzie robią najczęscij ksiązke Musztariego, taka pomarańczowa 'Przygotowanie do olimpiad.' alb 'Złote rybki..' Lva Kourlandtchika
A ja sam mam z 3. serii 2 zadanka
-
Dumel
- Użytkownik

[LX OM] I etap
i bardzo dobrze ze nie ma nie placze tez za rachunkiem prawdopodobienstwaWasilewski pisze:co do zadań, to ja żałuję, że nie ma żadnych z granic ciągów czy funkcji
to akurat sie od czasu do czasu trafi choćby w zeszłym roku- w kazdym etapie po 1 zadaniuWasilewski pisze:albo chociaż z równań funkcyjnych
właśnie dlatego nie ide na studia matematyczne, bo to co fajne jest bezużyteczne, a to co użyteczne jest nuuudne :/Wasilewski pisze:zastanawiam się, czy taka teoria liczb ma w ogóle jakieś praktyczne zastosowanie
nie dodam nic ponad musztariego, zlote rybki i Staszica, ale jesli chcesz sie skupic przede wszystkim na II etapie to porob troche zadan na niezmienniki i polniezmiennikiL_b pisze:czy znacie jakiś dobry zbiór z kombinatoryki, ale w miarę prosty
-
kubek1
- Użytkownik

- Podziękował: 15 razy
[LX OM] I etap
To nie jest czasami ten:Pablo09 pisze:kółko to taka ksiązka Pawlowskiego 'Kółko matematyczne dla olimijczyków'
czy to dwie różne książki?Sylwek pisze:Pawłowski z krową
Mam te książki, o których mówi Sylwek, załatwię sobie jeszcze "Powrót do krainy nierówności" i "Złote rybki...". W pierwszej z tych książek znajdę może coś na 11, w którym zrobiłem byka , że lepiej nie mówić