[LX OM] I etap

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
xiikzodz
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 28 razy

[LX OM] I etap

Post autor: xiikzodz »

12 warto zrobic. Bardzo przyjemne zadanie.
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 60 razy

[LX OM] I etap

Post autor: Dumel »

potwierdzam
troche niepotrzebnie nie ruszalem tego zadania od polowy wrzesnia - mialem 70% zrobione a jak sie okazalo wykonczenie nie bylo jakos potwornie trudne
szkoda tylko że po niepowodzeniach w zad. 7 potem juz sie do niego zniechecilem,bo 12 zadań brzmi dużo lepiej niż 11
jackazzz
Użytkownik
Użytkownik

[LX OM] I etap

Post autor: jackazzz »

Mam do Was małe pytanko. Mianowicie jakie książki polecalibyście do przerobienia przed drugim etapem, żeby była szansa na dostanie się do III? Narazie na rozgrzewkę zrobiłem zbiorek Kałuży i zaczynam zbiór E. Śmietany.
Zygmunt Freud
Użytkownik
Użytkownik

[LX OM] I etap

Post autor: Zygmunt Freud »

Dumel, ja chyba podobny problem zaczynam mieć z 12, co Ty z 7. W ogóle zaczyna mi brakować motywacji... marzyłem o zrobieniu 6-7 zadań na I etap, a tu mi nagle wyskoczyło już dziesięć i się wypaliłem (dowodzi to mocnego dokręcenia śruby intelektualnej w tym roku - a może to nie kwestia poziomu, lecz doboru zadań?)... a II etap wkrótce, więc trzeba się brać do przygotowań... Swoją drogą, ile i co, drodzy Olimpijczycy, zamierzacie trenować przed okręgówką? Ja myślę solidnie przerabiać 2-3 zadania dziennie od jutra zaczynając (pewnie plani, kombi/teoria liczb, i coś tam jeszcze).
Awatar użytkownika
Dargi
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 54 razy

[LX OM] I etap

Post autor: Dargi »

Witam wiecie może jaki był w zeszłym roku próg w okręgu Pomorskim?
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 160 razy

[LX OM] I etap

Post autor: Sylwek »

jackazzz pisze:Mianowicie jakie książki polecalibyście do przerobienia przed drugim etapem, żeby była szansa na dostanie się do III?
Pawłowski z krową, kółko, 3xPawłowski, Musztari, nierówności - przerobisz wszystko z tego - masz finał (ja postaram się skończyć do lutego )
Awatar użytkownika
limes123
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 26 razy

[LX OM] I etap

Post autor: limes123 »

Czy trygonometria jest tak bardzo potrzebna na II etap? Ja z tej ksiazki Pawlowskiego raczej robilem kombinatoryke.
Dumel
Użytkownik
Użytkownik

[LX OM] I etap

"tak bardzo" to chyba nie, ale dla tych ktorzy nie kminią geo to moze byc ostatnia deska ratunku (poza tym jeszcze troche nierownosci trygonometrycznych mozna porobic a one czesto prawie sie nie roznia od zwyklych nierownosci). a kombinatoryki w Pawlowskim jest bardzo malo, jak zresztą wszędzie więc do tego chyba lepiej brac zadania z kolka matematycznego w Staszicu.
Awatar użytkownika
limes123
Użytkownik
Użytkownik

[LX OM] I etap

No jest malo ale mam pare innych ksiazek gdzie jest dosc sporo i dzieki za ta strone Staszica. Nie znalem tego.
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

[LX OM] I etap

Post autor: Wasilewski »

Dumel pisze:ale dla tych ktorzy nie kminią geo to moze byc ostatnia deska ratunku
Miło, że ktoś o mnie pamięta. ;] A co do zadań, to ja żałuję, że nie ma żadnych z granic ciągów czy funkcji albo chociaż z równań funkcyjnych. Z działów oferowanych na olimpiadzie to najbliższe moim zainteresowaniom są nierówności; zastanawiam się, czy taka teoria liczb ma w ogóle jakieś praktyczne zastosowanie. A żeby podtrzymać tradycję chwalenia się swoim dorobkiem, to powiem, że ja z tej serii na razie zrobiłem tylko 9.
L_b
Użytkownik
Użytkownik

[LX OM] I etap

Post autor: L_b »

Czy moglibyście rozwinąć proszę skróty myślowe, tj. dokładnie autor,n tytuł do książek, które nazywacie "kółko" i "Staszic"? Kolejna sprawa - czy znacie jakiś dobry zbiór z kombinatoryki, ale w miarę prosty (tak tylko na II etap, nie na III...)

Ja ze swej strony dorzuciłbym jeszcze Waldemara Pompego geometrię (pdf tego jest chyba wciąż dostępny w otchłaniach serwera v-lo.krakow.pl).
Wasilewski pisze:Miło, że ktoś o mnie pamięta. ;]
Ja również czuję się zaszczycony.
Pablo09
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 30 razy

[LX OM] I etap

Post autor: Pablo09 »

kółko to taka ksiązka Pawlowskiego 'Kółko matematyczne dla olimijczyków' , jakoś tak, ciezko gdzies to znaleźć [na allegro szukac]
staszic czyli zdanka z kółka takiego warszawskiego lo im. staszica =>

a kombinatoryka to ludzie robią najczęscij ksiązke Musztariego, taka pomarańczowa 'Przygotowanie do olimpiad.' alb 'Złote rybki..' Lva Kourlandtchika

A ja sam mam z 3. serii 2 zadanka
Dumel
Użytkownik
Użytkownik

[LX OM] I etap

Wasilewski pisze:co do zadań, to ja żałuję, że nie ma żadnych z granic ciągów czy funkcji
i bardzo dobrze ze nie ma nie placze tez za rachunkiem prawdopodobienstwa
Wasilewski pisze:albo chociaż z równań funkcyjnych
to akurat sie od czasu do czasu trafi choćby w zeszłym roku- w kazdym etapie po 1 zadaniu
Wasilewski pisze:zastanawiam się, czy taka teoria liczb ma w ogóle jakieś praktyczne zastosowanie
właśnie dlatego nie ide na studia matematyczne, bo to co fajne jest bezużyteczne, a to co użyteczne jest nuuudne :/
L_b pisze:czy znacie jakiś dobry zbiór z kombinatoryki, ale w miarę prosty
nie dodam nic ponad musztariego, zlote rybki i Staszica, ale jesli chcesz sie skupic przede wszystkim na II etapie to porob troche zadan na niezmienniki i polniezmienniki
Awatar użytkownika
limes123
Użytkownik
Użytkownik

[LX OM] I etap

Na II etapie nie ma tez stereometrii tak?
kubek1
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 15 razy

[LX OM] I etap

Post autor: kubek1 »

Pablo09 pisze:kółko to taka ksiązka Pawlowskiego 'Kółko matematyczne dla olimijczyków'
To nie jest czasami ten:
Sylwek pisze:Pawłowski z krową
czy to dwie różne książki?

Mam te książki, o których mówi Sylwek, załatwię sobie jeszcze "Powrót do krainy nierówności" i "Złote rybki...". W pierwszej z tych książek znajdę może coś na 11, w którym zrobiłem byka , że lepiej nie mówić :) (przy okazji odkryłem fajniejszą nierówność, ale bez dowodu - bo się na tym byku opierał)
ODPOWIEDZ