Co, takie proste, bo nawet ja zrobiłem- to miałeś na myśli?L_b pisze:(to jedenaste naprawdę takie proste jest?)
[LX OM] I etap
- alchemik
- Użytkownik

- Podziękował: 23 razy
[LX OM] I etap
Wydaje mi się, że jak masz styczność z nierównościami to proste, ja nawet tych łatwiejszych nie mogę zrobić i tego tym bardziej nie zrobię. Na razie 8 zadań zrobionych... 10 już prawie mam, czyli 9 zadań powinno starczyć.
-
Dumel
- Użytkownik

- Podziękował: 60 razy
[LX OM] I etap
L_b gwarantuję Ci że 9 zadań spokojnie wystarczy na II etap. Poziom rozkminy w polsce leci na łeb. szczerze mowiac wydaje mi sie ze wiekszosc uczestnikow I etapu przystepuje do niego z marszu bez zadnych przygotowan- kolesie mysla ze jak maja piatki z klasowek to cokolwiek umieja. do II etapu przechodzi +plus -minus połowa uczestnikow I etapu, wiec widocznie wiele osob poprostu na sile komitety przepuszczaja bo gdyby braly tylko tych ktorzy naprawde sa dobrzy z matematyki to uzbieraloby sie ze 150 osob a glupio by to wyglądalo jakby prawie wszyscy przechodzili z II do finału ;P
tak wiec szacujac ze bardzo przecietny olimpijczyk przejdzie do II etapu, na moj gust bedzie cos takiego:
I seria: 2 zadania (np.3,4)
II seria: 1 zadanie (5 lub 6)
III seria: 0 lub 1 (10)
czyli na moj gust wychodzą 3-4 zadania ale taki prog to bylby poprostu żal.pl wiec komitety ustalą prog na poziomie 5-6 zadan przez co w II etapie znajdzie sie nie 550 osob a ok 400, co da do myslenia KGOM ktory na II etap da dosyc latwe zadania aby nie bylo progu do finalu na poziomie 2 pkt (to juz moze troche przesada )
tak wiec szacujac ze bardzo przecietny olimpijczyk przejdzie do II etapu, na moj gust bedzie cos takiego:
I seria: 2 zadania (np.3,4)
II seria: 1 zadanie (5 lub 6)
III seria: 0 lub 1 (10)
czyli na moj gust wychodzą 3-4 zadania ale taki prog to bylby poprostu żal.pl wiec komitety ustalą prog na poziomie 5-6 zadan przez co w II etapie znajdzie sie nie 550 osob a ok 400, co da do myslenia KGOM ktory na II etap da dosyc latwe zadania aby nie bylo progu do finalu na poziomie 2 pkt (to juz moze troche przesada )
-
binaj
- Użytkownik

- Podziękował: 37 razy
[LX OM] I etap
obyś Dumel miał rację
ja mam 4,5 zad. po II seriach oraz 10 i 11, nad 10 myślałem z półtora miecha ale w końcu poszło, natomiast w 11 zrobiłem błąd w przekształceniach i poszło super-łatwo w 15 min, korekta zajęła mi tydzień mam natomiast pomysł na 9, a 12 podejrzewam, że nie zrobię
ja mam 4,5 zad. po II seriach oraz 10 i 11, nad 10 myślałem z półtora miecha ale w końcu poszło, natomiast w 11 zrobiłem błąd w przekształceniach i poszło super-łatwo w 15 min, korekta zajęła mi tydzień mam natomiast pomysł na 9, a 12 podejrzewam, że nie zrobię
- Sylwek
- Użytkownik

- Podziękował: 160 razy
[LX OM] I etap
Próg nie jest powszechnie znany, więc moim zdaniem będzie on wynosił ~4-5 zadań w większości okręgów. Poza tym, z tego co wiem, zadania na II i III etap następnej olimpiady są układane na finale danej olimpiady, więc zadania na tegoroczny II i III etap są już dawno ustaloneDumel pisze:ale taki prog to bylby poprostu żal.pl wiec komitety ustalą prog
Są tacy, co zrobili je w pamięci...L_b pisze:jedenaste naprawdę takie proste jest?
-
Piotr Rutkowski
- Użytkownik

- Podziękował: 22 razy
[LX OM] I etap
Zdaje się że nie... Przed drugim etapem z tego co mi wiadomo jest ustalane ze 100 zadań (może lekko przesadziłem) wstępnych i po zgrupowaniu KGOM jest wybieranych 6 na Ii i III etap. Poza tym wracając do rozważań na temat progu, wszystko zależy od okręgu. W moim (tzn. łódzkie + świętokrzyskie) rok temu próg wynosił 29-30 punktów, więc w tym roku przewiduję, że 4 zadania stykną. Weźcie jednak pod uwagę, że nasz okręg jest bardzo słaby i próg w np. szczecińskim czy warszawskim może być o te 2-3 zadania wyższy, co nie zmienia faktu, że mając 9 PEŁNYCH zadań można już być spokojnym...Sylwek pisze:Poza tym, z tego co wiem, zadania na II i III etap następnej olimpiady są układane na finale danej olimpiady, więc zadania na tegoroczny II i III etap są już dawno ustalone
Btw. Mógłbym się dowiedzieć kto zrobił w pamięci 11?
-
L_b
- Użytkownik

[LX OM] I etap
I ja! ;P
Dziękuję wam, pocieszyliście mnie niezmiernie. Niemniej jednak wiem, że nie zrobię 9 ni 12, bo mój dziewięcioletni brat zawsze mnie w tę grę pokonuje, mimo że zawsze zaczynam ;P
A to dwunaste dziwne jest... nie mogliby dać zwykłej, psiakrew, teorii liczb ;/
Dziękuję wam, pocieszyliście mnie niezmiernie. Niemniej jednak wiem, że nie zrobię 9 ni 12, bo mój dziewięcioletni brat zawsze mnie w tę grę pokonuje, mimo że zawsze zaczynam ;P
A to dwunaste dziwne jest... nie mogliby dać zwykłej, psiakrew, teorii liczb ;/
Ostatnio zmieniony 10 lis 2008, o 02:29 przez L_b, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Zygmunt Freud
- Użytkownik

[LX OM] I etap
Mam pytanie do wszystkich, którzy zrobili, bądź sądzą, że zrobili zadanie 12. Chciałbym mianowicie wiedzieć jakie są wasze odczucia. Zaznaczam, że nie chodzi mi o wyduszenie z Was wskazówek, ponieważ sam zrobiłem 10 zadań (i drugi etap mam raczej w kieszeni), tylko o to, czy warto poświęcić mu czas (bo jest np. przyjemne, szczególnie rozwijające itd.).
-
kubek1
- Użytkownik

- Podziękował: 15 razy
[LX OM] I etap
Jeszcze siedzę trochę też nad 12 i coś tam mam. Jednej rzeczy tylko nie mogę dowieść, a sprawdziłem ją do miliona na kompie i moje przypuszczenie się sprawdza
-
Zygmunt Freud
- Użytkownik

[LX OM] I etap
Dzisiaj udało mi się "wyspekulować" odpowiedź na 12. Jednak zadanie wydaje mi się być bardzo złożonym problemem (zwłaszcza od strony z której staram się je ugryźć).
[LX OM] I etap
Twierdzę, że zadanie numer 12 jest najłatwiejszym ze wszystkich zadań z tegorocznego I etapu (no chyba, że 9 lub 11 okażą się łatwiejsze, ale jeszcze ich nie zrobiłem). Wystarczy tylko [...]
[ Dodano: 9 Listopada 2008, 21:37 ]
Kurde, w życiu bym nie pomyślał, że to był spoil. Jeśli ktoś domyślił się rozwiązania po tym, co napisałem, to równie dobrze wpadł by na nie bez niego - sam bym się w każdym razie nie domyślił.
Jeżeli jednak komuś pomogłem, to go najmocniej przepraszam. :/
[ Dodano: 9 Listopada 2008, 21:37 ]
Kurde, w życiu bym nie pomyślał, że to był spoil. Jeśli ktoś domyślił się rozwiązania po tym, co napisałem, to równie dobrze wpadł by na nie bez niego - sam bym się w każdym razie nie domyślił.
Jeżeli jednak komuś pomogłem, to go najmocniej przepraszam. :/
Ostatnio zmieniony 9 lis 2008, o 21:20 przez Arcymagik, łącznie zmieniany 1 raz.