Matura z matematyki 2012 - poziom rozszerzony
A mi nie policzyli punktów z matmy i fizyki poprawianej w tym roku, z czego jestem tylko na rezerwie na administracji ; (
-
miodzio1988
ee? Na administracji są w ogóle jakieś progi?Pejton92 pisze:A mi nie policzyli punktów z matmy i fizyki poprawianej w tym roku, z czego jestem tylko na rezerwie na administracji ; (
Zeszłoroczny był 96, ale rok temu nie składałam na PW wcale. A teraz jakoś złożyłam, bo chcę wziąć drugi kierunek i no obawiam się, że przez ich pomyłkę może być ciężko. Gdyż nijak nie zgadzają mi się ich punkty.-- 18 lip 2012, o 13:31 --Nie wierzyłam, ale naprawdę coś dało się zrobić i uwzględnili mi ten "zapomniany" aneks z poprawioną maturą Jednak i tak czekam na wyniki, bo nie ogarniam strasznie tych internetowych komunikatów. Za bardzo przywykłam do usosa ^^
-
Marcinek665
- Użytkownik

- Podziękował: 73 razy
Odpiszę na posta sprzed miesiąca, bo widzę, że teraz jakoś sezon ogórkowy i nie ma co robić na forum.miodzio1988 pisze:Dobre jeśli się ten język dobrze umie. A z podstaw dostać 80 % to jednak lekka bieda. No i fizyka tak słabo?Głównie dlatego tak myślałem, bo angielski (w ogólności język obcy) jest obowiązkowym przedmiotem na maturze Ale faktycznie, też uważam to za dobre połączenie i myślę nad podciągnięciem trochę języka przez wakacje.
Otóż 80% z angielskiego w pełni mnie zadowala i odpowiada moim umiejętnościom. A fizyka słabo, bo brałem ją na wszelki wypadek i jak tylko się okazało, że mam finał, to całkowicie ją odpuściłem. Nie wiążę z nią żadnej przyszłości.
Witam, przepraszam jeśli zamieszczam to w nieodpowiednim miejscu, ale nie mogę się połapać i proszę tylko o naprowadzenie mnie na błąd w rozumowaniu dotyczącego tegorocznego zadania maturalnego.
Mianowicie:
\(\displaystyle{ a ^{3} + b ^{3} \ge a ^{2}b + ab ^{2}}\) z założeniem, że \(\displaystyle{ a+b \ge 0}\)
po skorzystaniu ze wzoru skróconego mnożenia na sumę sześcianów wynika:
\(\displaystyle{ (a+b)(a ^{2} -ab+b ^{2} ) \ge ab(a+b)}\) i tutaj zastanawia mnie, czemu nie mogę podzielić obu stron przez \(\displaystyle{ (a+b)}\) ?
Za szybką odpowiedź, dziękuję.
Mianowicie:
\(\displaystyle{ a ^{3} + b ^{3} \ge a ^{2}b + ab ^{2}}\) z założeniem, że \(\displaystyle{ a+b \ge 0}\)
po skorzystaniu ze wzoru skróconego mnożenia na sumę sześcianów wynika:
\(\displaystyle{ (a+b)(a ^{2} -ab+b ^{2} ) \ge ab(a+b)}\) i tutaj zastanawia mnie, czemu nie mogę podzielić obu stron przez \(\displaystyle{ (a+b)}\) ?
Za szybką odpowiedź, dziękuję.
Ostatnio zmieniony 27 lip 2012, o 22:31 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
bartek118
- Użytkownik

- Podziękował: 15 razy