Matura z matematyki 2011 - poziom rozszerzony

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
adambak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 295 razy

Post autor: adambak »

xanowron pisze:
adambak pisze:
nie, wszystko w porządku, wiem że będę miał bardzo dużo (trochę się interesowałem i wiem z czym będę miał do czynienia), może się źle wyraziłem, jednak napewno trochę inną niż na "czystej" matematyce.. czy bardzo inną? bo tego już w programie nie sprawdzę, tzn nic mi on nie powie..
No to JSIM

myślałem o tym, ale ambitnie, nie wiem czy jestem aż tak dobry żeby tam podołać
adner
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 27 razy

Post autor: adner »

adambak pisze:adner, to chyba nie wiesz jaki jest próg na Uniwersytet Warszawski na Informatykę
No ale sorry, faktycznie było to z mojej strony trochę głupie, nie ma to większego znaczenia, ubzdurałem sobie że ma być 100%..

Pozdrawiam
Tak się składa, że wiem, bo jest na ich stronie internetowej a poza tym to się sam tam wybieram.
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: norwimaj »

przemon pisze:A to temat do dyskusji, smigol pokazał jedynie, że mnożenie przez zero może prowadzić do błędnych wniosków, a w czym MadJack nie widzi nic złego.
Ogólnie myślenie może prowadzić do błędnych wniosków. Mimo to nie widzę nic złego w myśleniu.
przemon
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: przemon »

@UP

a jednak...
Marcinek665
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 73 razy

Post autor: Marcinek665 »

xanowron pisze:
adambak pisze:
nie, wszystko w porządku, wiem że będę miał bardzo dużo (trochę się interesowałem i wiem z czym będę miał do czynienia), może się źle wyraziłem, jednak napewno trochę inną niż na "czystej" matematyce.. czy bardzo inną? bo tego już w programie nie sprawdzę, tzn nic mi on nie powie..
No to JSIM
Bez tytułu finalisty z matmy bądź infy chyba się nie da.
domin92
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: domin92 »

Możecie mi powiedzieć co myślicie o moim rozumowaniu w ostatnim zadaniu z prawdopodobieństwem, napisałem że P(AnB')=P(A)-P(AnB). Następnie napisałem, że P(AnB) zawiera sie w zbiorach P(A) i P(B) a z tego wynika, że jest ono \le 0,7. Następnie odjąłem 0,9-0,7=0,2 i uzasadniłem, że 0,2<= 0,3. Będę miał za to jakieś punkty? Co myślicie?
FanOfMath
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Post autor: FanOfMath »

jak w zadadniu z parametrem przy wyliczaniu delty sie ciachnąłem i napisalem 16m (zamiast 16mkwadrat)
to całe zadanie jest przekreslone?(reszta dobrze)
tojaczylija
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: tojaczylija »

Mam do was pytanie gdzie jest błąd w moim rozwiązaniu zadania z kombinatoryki.

5 cyfr jest pewnych a pozostałe mogą się zmieniać.

7*6*5 * \(\displaystyle{ \frac{8!}{2! 3!}}\) =705600 w tym przypadku te 3 dodatkowe cyfry są różne więc całość można przestawiać na tyle sposobów ( permutaca z powtórzeniami)

7*1*6 * \(\displaystyle{ \frac{8!}{2! 3! 2!}}\) = 70560 w tym przypadku 2 z 3 dodatkowych cyfr są takie same, a trzecia inna

7*1*1* \(\displaystyle{ \frac{8!}{2! 3! 3!}}\) =1960 w tym przypadku te 3 dodatkowe liczby są identyczne

705600 + 70560 + 1960 = 778120 i mam aż tyle kombinacji, gdzie jest błąd
marcinek92
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: marcinek92 »

To ja też dodam swój sposób rozwiązania tego zdania.(9)Otóż są 3 parami rozłączne przypadki
. 1−na pierwszym miejscu jest 2 2−na pierwszym miejscu jest 3... 3−na pierwszym miejscu jest jedna z liczb (1,4,5,6,7,8,9) i mi wyszło jak dobrze pamiętam 161595 sposobów , czyli wynik błędny ale rozumowanie chyba dobre ?
mydew
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 15 razy

Post autor: mydew »

Wyniki wyszły mi we wszystkich zadaniach dobre. Zakładając, że wszystko co tam napisałem jest matematycznie poprawnie to czy może być tak, że za jakieś zadania nie dostanę maksymalnej ilości punktów bo mam w nim za mało opisów ? Nie rozumiem tego schematu oceniania, przechodzenia z poziomów rozwiązań. Myślę, że nie tylko ja mam takie wątpliwości

Na przykład w zadaniu z liczbami ośmiocyfrowymi rozwiązanie zajęło mi kilka linijek, napisałem ile widzę możliwości wybrania miejsc na dwójki, trójki i potem te trzy pozostałe nie będące ani 2, ani 3, ani 0 - krótko mówiąc, tak jak ma być. Kolega to opisywał chyba prawie na całą stronę (co prawda źle mu wyszło). Pozdrawiam
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

Jeżeli rozwiązanie jest poprawne i pełne, to jest za nie maksimum punktów. Opisy są ważniejsze w zadaniach dowodowych.

Warto jednak pamiętać, że poprawny wynik nie gwarantuje, iż zadanie zostało rozwiązane poprawnie.

JK
adambak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 295 razy

Post autor: adambak »

mydew pisze: Na przykład w zadaniu z liczbami ośmiocyfrowymi rozwiązanie zajęło mi kilka linijek, napisałem ile widzę możliwości wybrania miejsc na dwójki, trójki i potem te trzy pozostałe nie będące ani 2, ani 3, ani 0 - krótko mówiąc, tak jak ma być. Kolega to opisywał chyba prawie na całą stronę (co prawda źle mu wyszło). Pozdrawiam
też tak napisałem - ile miejsc na dwójki, ile na trójki, i jak z resztą cyfr.. moim zdaniem jest to zupełnie wystarczające, patrząc na inne matury i klucze..

ale też mam coś takiego jak Ty, że mimo iż wszystko mam dobrze to boję się że gdzieś mogą mi poukradać punkty (takie pojedyncze, maks 2pkt), a tego bym nie chciał.. ale w sumie nie powinni się czepiać rozwiązania jeśli ma ono poprawny wynik i też nie jest on wzięty z sufitu tylko w rozwiązaniu jest widoczny postęp i słuszne wnioski.. a mimo to właśnie teraz zachodzą mnie takie wątpliwości, że coś może nie grać, chyba się za dużo naczytałem forum

bo np na próbnej matmie podstawowej w zadaniu z kombi (było takie banalne ile jest tam jakichś liczb) to napisałem samo działanie z reguły mnożenia i wynik bez jakiegokolwiek komentarza i.. było na maks, czyli chyba sprawdzacze są jakoś tam wyrozumiali i jeśli widzą że człowiek wie co pisze to nie odejmują za błahostki.. mam przynajmniej nadzieję że tak jest
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

adambak pisze:bo np na próbnej matmie podstawowej w zadaniu z kombi (było takie banalne ile jest tam jakichś liczb) to napisałem samo działanie z reguły mnożenia i wynik bez jakiegokolwiek komentarza i.. było na maks, czyli chyba sprawdzacze są jakoś tam wyrozumiali i jeśli widzą że człowiek wie co pisze to nie odejmują za błahostki.. mam przynajmniej nadzieję że tak jest
Sprawdzacze mają klucz, a klucz oceniał takie rozwiązanie na max.

JK
4ndrey
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: 4ndrey »

Ja rozwiązałem zadanie z kombinatoryki w następujący sposób:
Spośród 8 miejsc wybieramy na \(\displaystyle{ {8\choose 5}}\) sposobów 5, na których ustawimy dwójki i trójki. Spośród tych 5 wybieramy na \(\displaystyle{ {5\choose 2}}\) sposobów 2 miejsca przeznaczone dla dwójek (bądź na \(\displaystyle{ {5\choose 3}}\) dla trójek - to samo). Pozostałe miejsca zajmą liczby \(\displaystyle{ \left\{ 1, 4, 5, 6, 7, 8, 9 \right\}}\) tworząc \(\displaystyle{ 7^{3}}\) kombinacji.

\(\displaystyle{ {8\choose 5} \ast {5\choose 2} \ast 7^{3} = 192080}\)
robocop1992
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: robocop1992 »

mydew, też wszystkie odpowiedzi mam dobre, a co oni z tym zrobią zobaczymy. 9 mam rozwiązane całkowicie poza schematem. mimo wszystko liczę ze dużo pkt nie odetną za jakieś bzdety-- 7 maja 2011, o 13:19 --adambak, a mi wtedy 1 pkt ucięło xD
ODPOWIEDZ