Matura z matematyki 2011 - poziom rozszerzony

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
adambak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 295 razy

Post autor: adambak »

akw pisze: Ja w wawie mieszkam więc na sto% ide na PW/UW. Pytam o kierunek studiów bo ja się mieszam między czymś z matmą a czymś z finansami/ekonomią. Informatyka też ciekawa ale nigdy nie tykałem.
no ja tykam ją od 6 lat (programuję), więc raczej nie mam co wydziwiać tylko iść na nią i nie gadać
ale szkoda mi matmy (choć na UW ponoć bardzo matematyczna ta Informatyka i to mi pasuje), bo pokochałem ten przedmiot w tym roku, szkoda że tak późno..
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Post autor: pyzol »

adambak pisze:
akw pisze: Ja w wawie mieszkam więc na sto% ide na PW/UW. Pytam o kierunek studiów bo ja się mieszam między czymś z matmą a czymś z finansami/ekonomią. Informatyka też ciekawa ale nigdy nie tykałem.
no ja tykam ją od 6 lat (programuję), więc raczej nie mam co wydziwiać tylko iść na nią i nie gadać
ale szkoda mi matmy (choć na UW ponoć bardzo matematyczna ta Informatyka i to mi pasuje), bo pokochałem ten przedmiot w tym roku, szkoda że tak późno..
A Ty myślisz, że na informatyce nie będziesz miał matmy?
Przeczytaj sobie program i wszystkie kursy na kierunku, na który się wybierasz.
adambak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 295 razy

Post autor: adambak »

pyzol pisze: A Ty myślisz, że na informatyce nie będziesz miał matmy?
nie, wszystko w porządku, wiem że będę miał bardzo dużo (trochę się interesowałem i wiem z czym będę miał do czynienia), może się źle wyraziłem, jednak napewno trochę inną niż na "czystej" matematyce.. czy bardzo inną? bo tego już w programie nie sprawdzę, tzn nic mi on nie powie..
krystian8207
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 27 razy

Post autor: krystian8207 »

Noto zaprezentuję moje rozwiązania ciekawszych zadanek (rozwiązywałem w domu - matura za rok):
2.
Ukryta treść:    
5.
Ukryta treść:    
9.
Ukryta treść:    
10.
Ukryta treść:    
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: norwimaj »

pyzol pisze: A Ty myślisz, że na informatyce nie będziesz miał matmy?
Takie przedmioty jak analiza, rachunek prawdopodobieństwa, są przerabiane na informatyce w dużo mniejszym zakresie niż na matematyce. Na informatyce za to można się więcej dowiedzieć z matematyki dyskretnej. Są też takie zagadnienia jak np. teoria automatów, semantyka, które ja bym uznał za część matematyki, ale na matematyce ich nie ma wcale, tylko na informatyce.

Niektórych bardziej ciekawi matematyka na matematyce, innych matematyka na informatyce. Na pewno żadna z tych matematyk nie jest podzbiorem drugiej. Tym trudniejszy wybór przed kandydatami na studia.
xanowron
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 42 razy

Post autor: xanowron »

adambak pisze:
nie, wszystko w porządku, wiem że będę miał bardzo dużo (trochę się interesowałem i wiem z czym będę miał do czynienia), może się źle wyraziłem, jednak napewno trochę inną niż na "czystej" matematyce.. czy bardzo inną? bo tego już w programie nie sprawdzę, tzn nic mi on nie powie..
No to JSIM
ktokolwieek
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: ktokolwieek »

A ja mam nadzieje, że jednak klucz bedzie 'normalny', nie bedzie wymagal określenia jak dla mie oczywistej dziedziny i uda nam sie zdobyć to wymarzone 100%

A co do studiow to również mysle o Warszawie tylko ze nie mam pojecia jaki kierunek wybrać, wiem ze na PW liczy sie fizyka, a z niej nie mam szans na zbyt dobry wynik, co nieco pewno 'okroi' kierunki osiagalne dla mnie
Kwantyfikator
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Kwantyfikator »

Witam!
Orientuje się ktoś jak jest punktowane, jeżeli w zadaniu z parametrem dobrze przedziały obliczyłem, ale na samym końcu w części wspólnej przedziału z dziedziny i z warunku zadania zamiast \(\displaystyle{ m\in (0,1) \cup (2,3)}\) napisałem \(\displaystyle{ m\in (2,3)}\)? Niestety mimo tego że reszta całkowicie dobrze to ze 100% się mogę pożegnać. Ale mam nadzieję, że za to więcej niż punkta nie odejmą...
Awatar użytkownika
akw
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 11 razy

Post autor: akw »

krystian8207 pisze:Noto zaprezentuję moje rozwiązania ciekawszych zadanek (rozwiązywałem w domu - matura za rok):
2.
Ukryta treść:    
Założenie jedyne jaki mamy to \(\displaystyle{ a \neq b \neq c}\) czyli c może być 0. I przy pierwszym mnożeniu mnożąc przez 0 może się sytuacja psuć. Warunki się unieważniają. Oczywiście dla c=0 również jest prawda. Ja zrobiłem to oddzielnie. Co na to inni?
MadJack
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Post autor: MadJack »

Dla mnie c=0 przy mnożeniu w ogóle nie przeszkadza.
przemon
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: przemon »

krystian8207 pisze: 9.
Ukryta treść:    
W Twoim rozwiązaniu błąd polega na tym, że ta część wzoru \(\displaystyle{ \frac{8!}{3!*2!}}\) likwiduje jedynie powtarzalność liczb ze względu na takie samo rozmieszczenie "innych" dwójek i trójek, jednak pozostałe trzy niewybrane cyfry mogą się zachowywać dowolnie - zamieniać się miejscami i przyjmować wartości swoich odpowiedniczek. U ciebie każda taka zamiana jest inną liczbą. Takich zamian jest dla każdej trójki \(\displaystyle{ 3!}\). Więc powinieneś podzielić dodatkowo swoje wyrażenie przez \(\displaystyle{ 3!}\).
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 89 razy

Post autor: smigol »

MadJack,

to teraz udowodnię, że dwa równe jest jeden.

wyjdźmy od tezy i przekształćmy ją równoważnie
\(\displaystyle{ 1=2}\) (mnożę obie strony przez 0)
\(\displaystyle{ 1 \cdot 0=2 \cdot 0}\)
\(\displaystyle{ 0=0}\)
c.k.'d'.
tadam.
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: norwimaj »

krystian8207 pisał implikacje z góry na dół. Zaczyna od założeń, a na końcu ma tezę. Także smigol Twój dowód że \(\displaystyle{ 1=2}\) nie ma z tym wiele wspólnego.
przemon
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: przemon »

A to temat do dyskusji, smigol pokazał jedynie, że mnożenie przez zero może prowadzić do błędnych wniosków, a w czym MadJack nie widzi nic złego.
Cambo
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Cambo »

Powiedzcie mi jak będzie oceniane zadanie nr. 9. Wyszło mi niestety źle. Niemniej jednak coś powalczyłem. Zapisałem takie głupoty(2 dni wcześniej robiłem podobne zadania - zaćmienia chyba dostałem):

\(\displaystyle{ ( {8 \choose 3} + {8 \choose 2} + {8 \choose 3} ) \cdot 7^{3}}\)

\(\displaystyle{ {8 \choose 2}}\) - opisałem jako możliwości ustawienia dwójek

\(\displaystyle{ {8 \choose 3}}\) - opisałem jako możliwości ustawienia trójek/pozostałych

\(\displaystyle{ 7^{3}}\) - opisałem ilość możliwości wybrania pozostałych (coś w tym stylu)

W sumie to dobrze kombinowałem z \(\displaystyle{ 7^{3}}\) i \(\displaystyle{ {8 \choose 2}}\) - czy za to będzie choć jeden punkt? Jak myślicie?
ODPOWIEDZ