OMG 2009/2010 a

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
Fizus
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

OMG 2009/2010 a

Post autor: Fizus »

bananowiec666, też byłem w Pleszewie Wracając musiałem czekać przeszło dwie godziny w korku... Nie zostałem na omówieniu - było coś ciekawego, czy to co jest na stronie OMG?
Do poprzedniego posta: wątpię, aby chodziło o taką samą liczbę ludności. Gdyby tak miało być to już do I etapu nie przeszłoby tyle osób, bo chcieliby być statystyczni.
MagdaW
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 32 razy

OMG 2009/2010 a

Post autor: MagdaW »

A ja w 4. wstrzeliłam się niemal słowo w słowo z tym, co jest w firmówce.
Według mnie zadania od najłatwiejszego: 3,4,1,2,5, przy czym stereo oczywiście nie zaczęłam, a moje rozwiązanie zadania z geometrii jest kompletnie inne niż firmówka. Myślę, że próg nie powinien bardzo różnić się od tego w poprzednich latach.
kaszubki
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

OMG 2009/2010 a

Post autor: kaszubki »

Dla mnie od najprostszego to 3,2,1,4,5. Drugie z tw. cosinusów idzie na trzy linijki.
Awatar użytkownika
Borgi
Użytkownik
Użytkownik

OMG 2009/2010 a

Post autor: Borgi »

A co do trzeciego, to wszyscy zrobiliście z podzielności przez 3 (chyba tak było w firmówce?). Czy było jakieś inne rozwiązanie?
rafalwlo
Użytkownik
Użytkownik

OMG 2009/2010 a

Post autor: rafalwlo »

smigol pisze:
rafalwlo pisze:(...)
Oczywiście, że tak zrobią! Innej możliwości nie widzę, a gdyby z tej drugiej tury znowu ktoś nie dotarł to zrobią trzecią, a co!

Tych osób na pewno się uzbiera ze 20 z całej Polski, tak mi się wydaje.
Na pewno byłyby zupełnie inne zadania. Po przeprowadzeniu tej 'drugiej tury' Ci co pisali w pierwszej krzyczeliby, że mieli trudniejsze, a Ci co w drugiej, że mieli trudniejsze.
Zamknięte koło.
To jest jeden z wielu powodów, dlaczego organizatorzy nie zrobią drugiej tury.

Ale próbować zawsze możesz.
smigol, na początku swojej wypowiedzi piszesz, że organizatorzy zrobią drugą turę, a na końcu, że jej nie zrobią. To w końcu jak uważasz (chyba, że to, co napisałeś na początku, jest sarkazmem, to już wiem, o co ci chodzi...)?

Natomiast ja sądzę, iż twórcy zadań potrafili by zrobić drugą turę II etapu i dać zadania na tym samym poziomie, bo dobrze się na tym znają. A to, że dla kogoś mogły by być trudniejsze na etapie pierwszym niż na drugim lub odwrotnie, nie ma (przynajmniej dla mnie) żadnego znaczenia. Każdy powinien mieć równe szanse i organizatorzy powinni do tego dążyć! Wolałbym jechać na drugą turę II etapu i rozwiązywać jakieś o wiele trudniejsze zadania niż były przedwczoraj, niż nie jechać tam w ogóle (w myśl przysłowia "Lepiej później niż wcale.").

W sobotę o godzinie 8:03 rano wysłałem e-maila do koordynatora i wrocławskiego oddziału OMG. Może jutro ktoś go odbierze i mi coś (mam nadzieję, że dobrego) odpisze...

Pozdrawiam,
rafalwlo

PS Ci, co nie dojechali na ten II etap, niech się do mnie zgłaszają. Chcę, abyśmy wszyscy przekonali organizatorów OMG do zorganizowania drugiej tury II etapu dla tych, co nie mogli dojechać. Niech dadzą nam szansę!!!
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 89 razy

OMG 2009/2010 a

Post autor: smigol »

tak, to był sarkazm.
rafalwlo pisze: PS Ci, co nie dojechali na ten II etap, niech się do mnie zgłaszają. Chcę, abyśmy wszyscy przekonali organizatorów OMG do zorganizowania drugiej tury II etapu dla tych, co nie mogli dojechać. Niech dadzą nam szansę!!!
Powstanie zróbcie.

Według mnie szanse, żeby była druga tura wynoszą 0,0001. Ale próbować możesz.

Równe szanse miał każdy, mogłeś dzień przed drugim etapem dojechać do Wrocławia (jak xmass zauważył).
Mruczek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 23 razy

OMG 2009/2010 a

Post autor: Mruczek »

Np. do Stalowej Woli sporo osób przyjechało dzień wcześniej. Drugiej tury nie zrobią.
bananowiec666
Użytkownik
Użytkownik

OMG 2009/2010 a

Post autor: bananowiec666 »

już tak ich nie dobijajcie.
w wielkopolsce dużo osób nie dojechało, może wszyscy będą pisali jeszcze raz?
(mi by to nawet pasowało, bo nie jestem dumna z sobotnich rozwiązań)

Fizus - utknęliśmy w tym samym korku, a na rozwiązaniach tylko przedstawili firmówki
Panda
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 26 razy

OMG 2009/2010 a

Post autor: Panda »

Równe szanse miał każdy, mogłeś dzień przed drugim etapem dojechać do Wrocławia (jak xmass zauważył).
Szanse więc były proporcjonalne do zamożności rodziców.
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 89 razy

OMG 2009/2010 a

Post autor: smigol »

Krzychu2k7 pisze:
Sorry, ale jedną noc to się można przespać w hostelu za ok 30 zł.
Rozumiem, że są różne sytuacje i gdy kogoś nie stać na tę kwotę to spokojnie można napisać petycję do komitetu rodzicielskiego o dofinansowanie, na 99% nie odmówiliby.
U wszystkich osób, z którymi rozmawiałem Komitet rodzicielski finansuje wycieczki szkolne dla osób z trudną sytuacją materialną. Zatem myślę, że na konkurs (zwłaszcza olimpiadę) na pewno by nie odmówili.
Awatar użytkownika
XMaS11
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

OMG 2009/2010 a

Post autor: XMaS11 »

Krzychu2k7 pisze:
Oczywiście że tak, spójrz w jakim żyjesz świecie.
rafalwlo
Użytkownik
Użytkownik

OMG 2009/2010 a

Post autor: rafalwlo »

No i niestety macie rację.

Oto treść odpowiedzi od Koordynatora OMG przesłana do mnie dzisiaj o godzinie 15:34:
Szanowny Panie!

Bardzo ubolewamy z powodu zaistniałej sytuacji, która uniemożliwiła Panu wzięcie udziału w zawodach II stopnia V OMG. Niestety, regulamin OMG nie przewiduje powtarzania zawodów w żadnej sytuacji.

Wiemy doskonale, że w przypadku dużej liczby uczestników (ponad 600) zawsze ktoś nie będzie mógł wziąć udziału w zawodach z różnych, ważnych powodów: choroba, wypadek, spóźnienie pociągu, złe warunki atmosferyczne, udział w innym ważnym konkursie lub wydarzeniu, itp. I choć bardzo nad tym ubolewamy, gdyż wiemy, że każdego roku taka sytuacja ma i będzie miała miejsce, to nie jesteśmy w stanie temu sensownie zaradzić.

Aby móc w sposób rzetelny i sprawiedliwy wyłonić najlepszych uczniów, zawody muszą się odbyć w tych samych warunkach i na podstawie tych samych zadań dla wszystkich uczniów w całej Polsce. W sytuacji, gdy ktoś nie dotrze, przeprowadzone zawody musiałyby zostać w całości powtórzone. To znów nie daje gwarancji, że wszyscy będą obecni. Ponadto próba powtarzania zawodów w całości wywołałaby lawinę protestów od uczniów, którzy uczestniczyli i np. z powodu dobrego wyniku lub kolizji terminowych i ustalonych juz planów nie chcą, aby zawody zostały powtórzone.

Organizacja zawodów w 11 miejscach w Polsce jednocześnie jest bardzo kosztowna i wymaga wielu miesięcy przygotowań. Dlatego terminarz zawodów OMG jest skrupulatnie ustalany i zatwierdzany przez MEN z dużym wyprzedzeniem. Jakiekolwiek zmiany (w tym przeprowadzenie dodatkowych zawodów) nie mogą zostać wprowadzone. Warto o tym pamiętać planując swój udział w OMG.

Opisanej przez Pana sytuacji z pewnością można było zaradzić (np. organizując dla Pana tani nocleg we Wrocławiu w czym mógłby pomóc koordynator okręgowy), aby mógł Pan spokojnie i o czasie dotrzeć na zawody. Bardzo ubolewamy, że nie zgłosił Pan kilka dni przed zawodami potrzeby noclegu i że w efekcie nie wziął Pan udziału w zawodach.

Z przedstawionych wyżej powodów nie możemy, niestety, uwzględnić prośby o powtórzenie lub zorganizowanie dodatkowych zawodów dla części uczniów.

W imieniu Komitetu Głównego OMG
Ogólnopolski koordynator

Tomasz Szymczyk
No cóż - szkoda. Z konkursem OMG żegnam się więc raz na zawsze (jestem teraz w 3. klasie gimnazjum)...

Koniec podtematu o tych, którzy nie dojechali, w temacie o V OMG.

Wracając do myśli przewodniej głównego wątku...

Pozdrawiam,
rafalwlo
Awatar użytkownika
jerzozwierz
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 8 razy

OMG 2009/2010 a

Post autor: jerzozwierz »

Kolego, nie załamuj rąk, tylko przygotowuj się do OM. Tyle czasu ile Ci zostało daje sporą szansę na nawet finał LXII OM (oczywiście przy solidnej pracy)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
XMaS11
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

OMG 2009/2010 a

Post autor: XMaS11 »

Nie martw się, może spędzisz ten czas fajniej niż byś go spędził na finale OMG ?:) Jak się spotkamy w przyszłym roku na finale OM to Ci stawiam piwo po zawodach w ramach rekompensaty.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 11 sty 2010, o 22:17 przez Sylwek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Powiedział abstynent :P
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 99 razy

OMG 2009/2010 a

Post autor: Swistak »

kaszubki pisze:Dla mnie od najprostszego to 3,2,1,4,5. Drugie z tw. cosinusów idzie na trzy linijki.
A z myślenia na 1 linijkę.
ODPOWIEDZ