Matura z matematyki 2011 - poziom rozszerzony

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
adambak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 295 razy

Post autor: adambak »

norwimaj pisze:
polonus pisze:Potwierdzam, za brak dziedziny w zadaniu z optymalizacji (założenie, że 0<a<2) na pewno odjęty będzie punkt.
Niezależnie od tego czy w rozwiązaniu jest to potrzebne? Jeśli na przykład ktoś w rozwiązaniu nie miał żadnej funkcji, to też ma odjęty punkt za brak dziedziny?
a to już inna sytuacja, według mnie rozwiązanie jakie Pan przedstawił przechodzi na maksa, skoro nie używało się żadnej funkcji to nie mają prawa odejmować za to pkt.. chyba że wymagaliby jakiegoś sprawdzenia wyniku, ale to też głupie..

no ale moim zdaniem zabieranie mi punktu też jest nie wporządku więc mogę być nieobiektywny co do tego zadania.. no przepraszam, ale nie mogę się pogodzić z tym.. przegrać 100% jednym, i to jakim głupim punktem..
robocop1992
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: robocop1992 »

bez paniki, jak większość ma taki błąd to zmienią klucz, przynajmniej w poprzednich latach tak było. bo w sumie to nie jest bardzo istotne
adambak
Użytkownik
Użytkownik

piasek101, no właśnie, dziedzina była oczywista! rozumiem, gdyby to była jakaś bardziej skomplikowana funkcja i ekstremum trzeba by było wyliczyć z pochodnej, a że byłoby ich kilka to kilka odrzucić, zważywszy na dziedzinę (a i zadanie by było wtedy ciekawsze dużo).. Ale tutaj była wklęsła kwadratówka, nie było innej opcji niż jej wierzchołek przecież, gdyby trzeba było go odrzucić to by nie dało się wskazać wartości dla której jest maksimum..

jeśli dostaną klucz w którym za to obcinają, to wątpię w inteligencję układających klucz (ale to sobie tłumaczę, co?)
Ostatnio zmieniony 6 maja 2011, o 19:00 przez adambak, łącznie zmieniany 1 raz.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: piasek101 »

Ta dziedzina to spadek po starej maturze.

Teraz mamy ,,kwadratowe optymalizacje" - więc poprawność otrzymanych wyników sprawdzamy oczami.
je?op
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 140 razy

Post autor: je?op »

czy za samo wyznaczenie równania okręgu w zadaniu ze stycznymi, moge liczyc na chociazby 1 pkt ? klucz przewiduje takie coś ?
Awatar użytkownika
akw
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 11 razy

Post autor: akw »

adambak pisze:
norwimaj pisze:
polonus pisze:Potwierdzam, za brak dziedziny w zadaniu z optymalizacji (założenie, że 0<a<2) na pewno odjęty będzie punkt.
Niezależnie od tego czy w rozwiązaniu jest to potrzebne? Jeśli na przykład ktoś w rozwiązaniu nie miał żadnej funkcji, to też ma odjęty punkt za brak dziedziny?
a to już inna sytuacja, według mnie rozwiązanie jakie Pan przedstawił przechodzi na maksa, skoro nie używało się żadnej funkcji to nie mają prawa odejmować za to pkt.. chyba że wymagaliby jakiegoś sprawdzenia wyniku, ale to też głupie..

no ale moim zdaniem zabieranie mi punktu też jest nie wporządku więc mogę być nieobiektywny co do tego zadania.. no przepraszam, ale nie mogę się pogodzić z tym.. przegrać 100% jednym, i to jakim głupim punktem..
Rozumiem żeby załamać się niezdaną podstawą albo wysoko postawiona poprzeczka została przełamana przez kiepski wynik <60% z rozszerzenia ale żeby spadek z 100% na 98%? Kolego, jeszcze nie wiadomo czy nasza wersja z kombi jest prawidłowa więc nie ma co płakać. Płakac będziemy później
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 89 razy

Post autor: smigol »

jełop pisze:czy za samo wyznaczenie równania okręgu w zadaniu ze stycznymi, moge liczyc na chociazby 1 pkt ? klucz przewiduje takie coś ?
Jak będzie klucz to się dowiemy.
adambak
Użytkownik
Użytkownik

jełop, zawsze jest jeden punkt za wyznaczenie równania okręgu (podanie środka i promienia okręgu) jesli był on podany w nie klasycznej postaci.. czyli tak..
je?op
Użytkownik
Użytkownik

no to dobrze, musze uciułać jakoś te 15 punktów, gdybym nie pomylił w zadaniu z środkową wartości cosinusa30 to byłbym pewny a tak...ehh
adambak
Użytkownik
Użytkownik

akw pisze: Rozumiem żeby załamać się niezdaną podstawą albo wysoko postawiona poprzeczka została przełamana przez kiepski wynik <60% z rozszerzenia ale żeby spadek z 100% na 98%? Kolego, jeszcze nie wiadomo czy nasza wersja z kombi jest prawidłowa więc nie ma co płakać. Płakac będziemy później
dobra, przyznaję że jestem trochę dziwny dzięki za zwrócenie uwagi..

ale co do kombi - napewno jest poprawna, poza tym pyzol zauważył genialnie że wersja:

\(\displaystyle{ {8 \choose 2} \cdot {6 \choose 3} \cdot 9^3}\)

też jest błędna dla tej drugiej interpretacji (liczymy sporo z dużo), absolutnie się z nim zgadzam..
a po co to mówię? zadanie było za cztery punkty więc trudniejsze być nie mogło, a więc to jest to "nasza" wersja napewno
Ostatnio zmieniony 6 maja 2011, o 18:55 przez adambak, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
akw
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 11 razy

Post autor: akw »

adambak pisze: jeśli dostaną klucz w którym za to obcinają, to wątpię w inteligencję układających klucz (ale to sobie tłumaczę, co?)
I ja w nią powątpiewam... Żeby ta matura przechodziła przez kilka rąk sprawdzających i nie zauważyć że zadanie może być interpretowane na dwa sposoby... Chyba że prof. Miodka zatrudnili żeby na matme klucze układał...
adambak
Użytkownik
Użytkownik

jełop, ale spokojnie rozszerzenia i tak nie da się nie zdać.. taki werdykt zapada gdy się ma mniej niż 30% z matury obowiązkowej, a tutaj ile dostaniesz tyle dostaniesz, gorzej jak Ci się to bardzo liczy na studia..

-- 6 maja 2011, o 19:54 --

akw, haha, racja
je?op
Użytkownik
Użytkownik

no gdybym miał powyzej 30 to by mi sie przecież punkty dopisywały, wiec to jest duza roznica, zobaczymy
adambak
Użytkownik
Użytkownik

jak będzie mniej niż 30% to i tak się chyba dopisują.. no tyle że mniej..
adner
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 27 razy

Post autor: adner »

Przepraszam za wyrażenie ale się nie zesra#@$! z bólu że nie macie 100%. Co to za różnica? I tak wynik 90+ gwarantuje wstęp na każdą uczelnię.
ODPOWIEDZ