OMG 2009/2010 a

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
Awatar użytkownika
tim
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

OMG 2009/2010 a

Post autor: tim »

Właśnie, trzeba pokombinować, a to tylko przez wprawę.
Awatar użytkownika
jerzozwierz
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 8 razy

OMG 2009/2010 a

Post autor: jerzozwierz »

No moja rozkmina przebiegała z grubsza tak:
Gdyby oprzeć na prostopadłościanie...
kombinuję, i nic nie wychodzi, zawsze jedna jest nieprostopadła
Potem może jakiś prawidłowy...
dalej nic, jeszcze gorzej
Chwilka, w czworościanie foremnym krawędzie chyba są ładnie prostopadłe, może z tego coś wyjdzie...
kminu kminu kminu, gdyby tak uciąć, nawet ładnie, tylko jak uciąć, o, jest!
W takich zadaniach po prostu coś musi być oparte na czymś z grubsza prostym, bo inaczej byłoby nie do wymyślenia, po prostu trzeba skutecznie poszukać. No i jeszcze przydaje się zbieranie warunków koniecznych, szukanie konstrukcji która by to wszystko spełniała, dopracowywanie. Stereo to wielka niewiadoma, a na OM to już w ogóle sobie twórcy zadań hulają za bardzo. Ale cóż, grunt to umieć myśleć.
Reduks
Użytkownik
Użytkownik

OMG 2009/2010 a

Post autor: Reduks »

kaszubki pisze:(...)
Szukam osoby, która na auli w Staszicu w warszawie miała stolik 63. Znalazłem jej kod do sprawdzania ocen.
Jak masz numer startowy - trzy ostatnie cyfry to chyba numer pozycji na liście startujących z danego okręgu. Porównaj z listą na stronie OMG, kolejność powinna być ta sama ;)

Jak dokładnie trzeba wszystko wyjaśnić? Moje rozwiązanie piątego zadania wyglądało tak: rysunek + opis, które krawędzie są prostopadłe i która para się nie przetnie. Za mało?
Awatar użytkownika
Borgi
Użytkownik
Użytkownik

OMG 2009/2010 a

Post autor: Borgi »

Jaki próg obstawiacie?? Mam zrobione 3 zadania i nie wiem czy wystarczy
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 99 razy

OMG 2009/2010 a

Post autor: Swistak »

Próg będzie pewnie coś w granicach 15 pkt.
Dariuszek
Użytkownik
Użytkownik

OMG 2009/2010 a

Post autor: Dariuszek »

to luz
kaszubki
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

OMG 2009/2010 a

Post autor: kaszubki »

Dzięki Reduks Okazało się że to osoba z mojej szkoły
rafalwlo
Użytkownik
Użytkownik

OMG 2009/2010 a

Post autor: rafalwlo »

Witam!

Ciekaw jestem, kto wczoraj nie przybył na konkurs ze względów pogodowych, bo ja jestem jednym z takich.

Mieszkam w Prudniku (woj. opolskie), więc muszę pokonać trasę 113 km do Wrocławia. No ale niestety - rano była taka śnieżyca, że nie mogłem nigdzie jechać i przez cały wczorajszy dzień wyszedłem z domu tylko do osiedlowego sklepu, i odgarniać śnieg...

Moim zdaniem, II etap powinien zostać przeprowadzony jeszcze raz (jako druga część) dla tych co nie dojechali z innymi zadaniami. Ci, co byli wczoraj, mają sprawę załatwioną, a tym co nie dali rady dojechać powinno się też dać szansę.

W związku z tym, zbieram ekipę ludzi, którzy nie dotarli na II etap V OMG ze względu na pogodę (podawajcie przy podpisie nazwę województwa, z którego pochodzicie). Myślę, że wspólnymi siłami moglibyśmy przekonać organizatorów do zorganizowania II etapu dla tych, co nie byli w stanie na niego przybyć.

Pozdrawiam,
rafalwlo

PS Przeglądałem właśnie na stronie OMG zadania z II etapu i szkice rozwiązań. Jak dla mnie - nie są trudne, choć w piątym bym się nie domyślił, że podstawą ma być trapez prostokątny o kącie \(\displaystyle{ \sphericalangle BAC = 90^{o}}\), a czwartego nie do końca rozumiem (można zrobić tak, że każdy z sześciu gości będzie miał po swoich dwóch stronach znajomych, biorąc pod uwagę przy tym treść zadania albo, że tylko czterech będzie miało tak, że ma po obu stronach znajomych, też biorąc pod uwagę treść zadania). Treść zadania nie jest po prostu do końca jasna bo nie wiem, czy tu chodzi o 4 czy o 6 osób mających po obu stronach znajomych. Nawet nie wiem tego z rozwiązania zadania (też przeczytanego na stronie OMG)...
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 89 razy

OMG 2009/2010 a

Post autor: smigol »

rafalwlo pisze:Witam!

Ciekaw jestem, kto wczoraj nie przybył na konkurs ze względów pogodowych, bo ja jestem jednym z takich.

Mieszkam w Prudniku (woj. opolskie), więc muszę pokonać trasę 113 km do Wrocławia. No ale niestety - rano była taka śnieżyca, że nie mogłem nigdzie jechać i przez cały wczorajszy dzień wyszedłem z domu tylko do osiedlowego sklepu, i odgarniać śnieg...

Moim zdaniem, II etap powinien zostać przeprowadzony jeszcze raz (jako druga część) dla tych co nie dojechali z innymi zadaniami. Ci, co byli wczoraj, mają sprawę załatwioną, a tym co nie dali rady dojechać powinno się też dać szansę.

W związku z tym, zbieram ekipę ludzi, którzy nie dotarli na II etap V OMG ze względu na pogodę (podawajcie przy podpisie nazwę województwa, z którego pochodzicie). Myślę, że wspólnymi siłami moglibyśmy przekonać organizatorów do zorganizowania II etapu dla tych, co nie byli w stanie na niego przybyć.

Pozdrawiam,
rafalwlo
Oczywiście, że tak zrobią! Innej możliwości nie widzę, a gdyby z tej drugiej tury znowu ktoś nie dotarł to zrobią trzecią, a co!

Tych osób na pewno się uzbiera ze 20 z całej Polski, tak mi się wydaje.
Na pewno byłyby zupełnie inne zadania. Po przeprowadzeniu tej 'drugiej tury' Ci co pisali w pierwszej krzyczeliby, że mieli trudniejsze, a Ci co w drugiej, że mieli trudniejsze.
Zamknięte koło.
To jest jeden z wielu powodów, dlaczego organizatorzy nie zrobią drugiej tury.

Ale próbować zawsze możesz.
Mruczek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 23 razy

OMG 2009/2010 a

Post autor: Mruczek »

Ja obstawiam próg na 14 pkt.
Awatar użytkownika
XMaS11
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

OMG 2009/2010 a

Post autor: XMaS11 »

Dlatego zawsze lepiej jest jechać dzień wcześniej na miejsce. Z pewnością we Wrocławiu nie ma problemu z tanim noclegiem.Rano możesz wstać bez stresu, że nie dojedziesz, zjeść spokojnie śniadanie, wypić herbatę, złapać parę spokojnych oddechów : >
Pozdrawiam
Panda
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 26 razy

OMG 2009/2010 a

Post autor: Panda »

Mam do was pytanko...

Ja pierwsze zrobiłem tak:
Załóżmy, że n to najmniejsza liczba z danych 21, a to suma kolejnych 10 pod względem wielkości, a b to suma 10 największych.
a < b i a + n > b zgodnie z treścią zadania i naszym założeniem, więc
a + n > a
n > 0

A powinno być:
Załóżmy, że n to pierwsza liczba w niemalejącym ciągu uporządkowanym danych 21 liczb, a to suma 10 kolejnych, a b to suma 10 ostatnich.
a <= b i a + n >= b zgodnie z treścią zadania i naszym założeniem, więc:
a + n >= a
n >= 0

Ile mi punktów odetną?

Pozdrawiam.
bananowiec666
Użytkownik
Użytkownik

OMG 2009/2010 a

Post autor: bananowiec666 »

a w wielkopolsce klęska żywiołowa

i do tego II etap w jakimś Pleszewie
pociągi odwołane, ale jakoś udało mi się (z trudem i kierowcą rajdowym) dotrzeć.
za to byłam strasznie zdenerwowana

jedna z organizatorek podczas omawiania rozwiązań rozwiązywała 4. z sześcioma osobami przy stole, a dopiero później inni z komisji jej wytłumaczyli: "ale Ulu, nie tak, nie tak". dziwnie było...

(i nie zdążyłam siusiać przed konkursem a w trakcie nie chciałam wychodzić )) )

jakie progi obstawiacie? ja wysokie
Awatar użytkownika
tim
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

OMG 2009/2010 a

Post autor: tim »

A ja myślę, że będzie taki jak zwykle. Zadania nie były hipetrudne, ani hiperłatwe. Normalne.
Panda
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 26 razy

OMG 2009/2010 a

Post autor: Panda »

Było dużo osób w drugim...zakładając rozmieszczenie wyników podobne, i to, że będą chcieli tyle samo w trzecim etapie, co zawsze, dostanie się mniejszy odsetek tych z drugiego...więc podniosą też próg.

Nadal proszę o odpowiedź na pytanie sprzed paru postów, pozdrawiam.
ODPOWIEDZ