[LX OM] I etap
-
Dumel
- Użytkownik

- Podziękował: 60 razy
[LX OM] I etap
to ja dorzuce jeszcze pierwszą serie
od najłatwiejszego:
5,4,1,3,9,10,6,2,11,8,12,7
ciekaw jestem Waszych rozwiązań zad. 7 (tego nie zrobiłem), 8 (mój sosób-żal.pl) i 11 (wyszło mi bardzo ładnie, ale chyba troche skomlikowałem i na razie troche dziwie sie tym ktorzy piszą że jest jednym z najłatwiejszych)
jakoś do wtorku dotrwam
od najłatwiejszego:
5,4,1,3,9,10,6,2,11,8,12,7
ciekaw jestem Waszych rozwiązań zad. 7 (tego nie zrobiłem), 8 (mój sosób-żal.pl) i 11 (wyszło mi bardzo ładnie, ale chyba troche skomlikowałem i na razie troche dziwie sie tym ktorzy piszą że jest jednym z najłatwiejszych)
jakoś do wtorku dotrwam
- alchemik
- Użytkownik

- Podziękował: 23 razy
[LX OM] I etap
Czekamy bo jeszcze nie mamy zrobionych ;P. Na razie mam 5 i 6 , trawają pracę nad ósmym... Ja za III serie się jeszcze nie brałem, tylko tak z grubsza porobiłem, to dziewiąte udało mi się zrobić, a tej nierówności nie potrafiłem, ale jeszcze czas..
- Swistak
- Użytkownik

- Podziękował: 99 razy
[LX OM] I etap
Z tego co zrozumiałem to do rodziny zbiorów {1} {2} {1;2} nie możemy dodac zbioru pustego, bo będzie on jednocześnie zawierał się w tych zbiorach i był z nimi rozłączny (chyba nie ujawniam rozwiązania ani nic, tylko się pytam, bo wolę rozwiać swoje wątpliwości)?
-
Piotrusg
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
[LX OM] I etap
Mnie sie tez wydaje ze zbior pusty nie powinien byc rozpatrywany wikipedia to zaden autorytet ale tam masz jak byk ze zbior pusty jest podzbiorem dowolnego podzbioru i jednoczesnie nie ma z zadnym czesci wspolnej czyli ze sa rozłaczne ;p
-
lukasz_650
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy
[LX OM] I etap
Ja jednak uczyłem się, że zbiór zawiera się w drugim, jeżeli jego wszystkie elementy należą także do drugiego zbioru. Natomiast dwa zbiory są rozłączne, jeżeli nie mają wspólnego elementu. Z tego ewidentnie wynika, że zbiór pusty jednocześnie jest podzbiorem każdego zbioru, jak również jest z każdym zbiorem rozłączny.
A jak już wyjaśniamy wątpliwości, to jest jeszcze jedna
Chodzi mi o konkretny przypadek n=1. Rozważenie tego przypadku raczej ani trochę nie pokazuje rozwiązania tego zadania, więc myślę, że można tą wątpliwość wyjaśnić.
Czy dla n=1 odpowiedź powinna brzmieć, że maksymalna liczba podzbiorów spełniających dane zadania wynosi 1? Czy może powinna brzmieć, że dla n=1 nie istnieją takie dwa podzbiory, które są albo rozłączne, albo jeden z nich zawiera się w drugim?
A jak już wyjaśniamy wątpliwości, to jest jeszcze jedna
Chodzi mi o konkretny przypadek n=1. Rozważenie tego przypadku raczej ani trochę nie pokazuje rozwiązania tego zadania, więc myślę, że można tą wątpliwość wyjaśnić.
Czy dla n=1 odpowiedź powinna brzmieć, że maksymalna liczba podzbiorów spełniających dane zadania wynosi 1? Czy może powinna brzmieć, że dla n=1 nie istnieją takie dwa podzbiory, które są albo rozłączne, albo jeden z nich zawiera się w drugim?
- Swistak
- Użytkownik

- Podziękował: 99 razy
[LX OM] I etap
Wysyłać trzeba do 3 listopada, a ja mam dopiero 1 zadanie :/. Przed I serią było trochę lepiej .
To w 5 w końcu zalicza się ten zbiór pusty, czy nie?
To w 5 w końcu zalicza się ten zbiór pusty, czy nie?
-
Elvis
[LX OM] I etap
Nikt nie mówi, że nie możesz zaliczyć zbioru pustego. Weź tylko pod uwagę, że "lub" i "albo" to nie to samo.