[LX OM] I etap
- taka_jedna
- Użytkownik

- Podziękował: 16 razy
[LX OM] I etap
Ale Wy się spieszycie z rozwiązywaniem tych zadań . Ja wolę spokojnie, na luzie. Mam dopiero dwa zadania i wcale się nie przejmuję tą prawdą, żem za głupia by dostać się do drugiego etapu.
- Sylwek
- Użytkownik

- Podziękował: 160 razy
[LX OM] I etap
me2, po drugie nie rozwiązuje zadań szybko, po prostu 2,4,11 są prostsze niż zwykle zadania na OM. Podobnie jak kolega wyżej nie mam jakiś górnolotnych pomysłów na geometrię, pomimo to rozkminiłem wszystkie planimetrie (na lekcjach szkolnych - stąd takie moje tempo rozwiązywania, ot taki lek na nudę szkolną ), a stereometrię postaram się jutro zrobić albo już po weekendzietaka_jedna pisze:Ja wolę spokojnie, na luzie
Hehe, nie żartuj , rok temu jak dobrze pamiętam miałeś zdecydowaną większość po 1-2 dniachBrzytwa pisze:Ja jakoś nie mogę się przez żadne przebić
zmień podejście do sprawy , moje pierwsze zadania z OM to były te z I serii rok temu, parę miesięcy potem mogłem stwierdzić, że miałem ogromną szansę na finał - postępy w tej dziedzinie przychodzą wraz z rozwiązywaniem zadań.taka_jedna pisze:nie przejmuję tą prawdą, żem za głupia by dostać się do drugiego etapu
P.S. Co jest trudnego w zadaniu 2.? O dziwo znam osobiście tylko 2 osoby, które już je w pełni rozwiązały oO
-
Brzytwa
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
[LX OM] I etap
No właśnie to mnie przeraża. Chociaż wydaje mi się, że są trudniejsze, niż w zeszłym roku. No i osobiście nie znoszę kombinatoryki, nawet bardziej od powszechnie nielubianej geoSylwek pisze:Hehe, nie żartuj , rok temu jak dobrze pamiętam miałeś zdecydowaną większość po 1-2 dniachBrzytwa pisze:napisał/a:
Ja jakoś nie mogę się przez żadne przebić
-
michaln90
- Użytkownik

[LX OM] I etap
ja wcale nie uważam, że moje pomysły są górnolotne. Po prostu geometria jest na poziomie szkolnym.Sylwek pisze:me2, po drugie nie rozwiązuje zadań szybko, po prostu 2,4,11 są prostsze niż zwykle zadania na OM. Podobnie jak kolega wyżej nie mam jakiś górnolotnych pomysłów na geometrię, pomimo to rozkminiłem wszystkie planimetrie (na lekcjach szkolnych - stąd takie moje tempo rozwiązywania, ot taki lek na nudę szkolną ), a stereometrię postaram się jutro zrobić albo już po weekendzie
- Menda
- Użytkownik

- Podziękował: 12 razy
[LX OM] I etap
Bo to takie typowe, tendencyjne zadanie a ludzie pewnie szukają jak to już ładnie ujeliście "górnolotnych" pomysłów na nie.Sylwek pisze: P.S. Co jest trudnego w zadaniu 2.? O dziwo znam osobiście tylko 2 osoby, które już je w pełni rozwiązały oO
Pozdro
- Sylwek
- Użytkownik

[LX OM] I etap
Wczytaj się dokładnie. Tymczasem zrobiłem 1. . Jak piszecie w tym roku - a kompach czy odręcznie? Nie wiecie może - można dołączać rysunki wykonywane na komputerze do odręcznie przepisywanych zadań?michaln90 pisze:ja wcale nie uważam, że moje pomysły są górnolotne
- Swistak
- Użytkownik

- Podziękował: 99 razy
[LX OM] I etap
Ehhh...
Rok temu w OMG miałem 30/30 w finale, a owocem kilku godzin robienia jest narazie tylko 1 zadanie ze śliskim dowodem oraz pewne postępy w 2, 4, 6, 7, 11, ale w każdym z nich jeszcze mi do rozwiązania trochę brakuje.
Choć w zasadzie jestem w 3 gimnazjum, ale mam ambicje .
michaln90 w szkole to ja często słyszę opinie, że się wychwalam, jestem zarozumiały itp. mimo, że bardzo staram unikać sie takich sytuacji i zdarzają mi się bardzo rzadko, a ty w każdym poście mówisz, że wszystko takie łatwe, od ręki, bardzo niski poziom...
Rok temu w OMG miałem 30/30 w finale, a owocem kilku godzin robienia jest narazie tylko 1 zadanie ze śliskim dowodem oraz pewne postępy w 2, 4, 6, 7, 11, ale w każdym z nich jeszcze mi do rozwiązania trochę brakuje.
Choć w zasadzie jestem w 3 gimnazjum, ale mam ambicje .
michaln90 w szkole to ja często słyszę opinie, że się wychwalam, jestem zarozumiały itp. mimo, że bardzo staram unikać sie takich sytuacji i zdarzają mi się bardzo rzadko, a ty w każdym poście mówisz, że wszystko takie łatwe, od ręki, bardzo niski poziom...
-
adamadam
- Użytkownik

[LX OM] I etap
Ja mam jak na razie 9 zadanek zrobionych. Pozostały do rozkminienia 7,8,9, na które jak na razie żadnych sensownych pomysłów nie mam.
A nie wyglądaDumel pisze:zrobił ktoś siódme? ponoć jest bardzo łatwe, ale jakoś nikt na razie rozwiązania nie zasygnalizował.
IMO lepiej teraz przysiąść dopóki się rok szkolny nie rozkręcił, niż później (spokojnie i na luzie ) nocami rozkminiać z braku czasutaka_jedna pisze:Ale Wy się spieszycie z rozwiązywaniem tych zadań . Ja wolę spokojnie, na luzie.
- limes123
- Użytkownik

- Podziękował: 26 razy
[LX OM] I etap
A mi udało się wczoraj zrobić stereo czyli mam cala geometrie 5 też jest ciekawe... tzn nie bardzo wiem jak się za nie zabrac;p
[Edit]
Sylwek, też uważasz 1 za trudne (bo słyszałem, że takie jest)?
[Edit]
Sylwek, też uważasz 1 za trudne (bo słyszałem, że takie jest)?
- Sylwek
- Użytkownik

[LX OM] I etap
Tak, musiałem sporo faktów skojarzyć.limes123 pisze:też uważasz 1 za trudne (bo słyszałem, że takie jest)?
Rozwiązanie jest jednak logiczne i elementarne - zrozumiała je nawet moja mama, która nigdy nie była mocna z matematyki i kilkanaście lat nie miała z nią do czynienia
-
Dumel
- Użytkownik

- Podziękował: 60 razy
[LX OM] I etap
trudna jest? jak wypada na tle pozostałych zadań geometrycznych?limes123 pisze:A mi udało się wczoraj zrobić stereo czyli mam cala geometrie
____
ja też uważam że zad. 1 jest dosyć trudne, choć dało mi sie je zrobić już w niedzielę . Za to 5. naprawdę nie jest zbyt wymagające - limes123, na pewno sobie z nim poradzisz
-
michaln90
- Użytkownik

[LX OM] I etap
to jest jedyne zadanie, którego nie zrobiłem. Trochę to mnie wkurza, bo założyłem sobie żeby zrobic 12 zadań w jeden dzień, ale niestety trafilem w tym zadaniu na opór.Dumel pisze:zrobił ktoś siódme? ponoć jest bardzo łatwe, ale jakoś nikt na razie rozwiązania nie zasygnalizował.
[ Dodano: 5 Września 2008, 20:28 ]
Sorry. Żle zrozumiałem.Sylwek pisze:Wczytaj się dokładnie. Tymczasem zrobiłem 1. . Jak piszecie w tym roku - a kompach czy odręcznie? Nie wiecie może - można dołączać rysunki wykonywane na komputerze do odręcznie przepisywanych zadań?
czyśbyś sugerował że się przechwalam?Swistak pisze:michaln90 w szkole to ja często słyszę opinie, że się wychwalam, jestem zarozumiały itp. mimo, że bardzo staram unikać sie takich sytuacji i zdarzają mi się bardzo rzadko, a ty w każdym poście mówisz, że wszystko takie łatwe, od ręki, bardzo niski poziom...
- Swistak
- Użytkownik

- Podziękował: 99 razy
[LX OM] I etap
A mnie się 1 wydaje na sporo łatwiejsze od innych xP.
I jak narazie za nic nie mogę dokończyć 11. Na 4 zadanie zmarnowałem jak narazie 6 kartek A5, 2 razy myślałem, że zrobiłem zadanie, ale potem zauważyłem, że coś nie tak i przed chwilą doszedłem do wniosku, że w zasadzie WSZYSTKO co napisałem opierało się na jednym błędnym przekształceniu :/.
I jak narazie za nic nie mogę dokończyć 11. Na 4 zadanie zmarnowałem jak narazie 6 kartek A5, 2 razy myślałem, że zrobiłem zadanie, ale potem zauważyłem, że coś nie tak i przed chwilą doszedłem do wniosku, że w zasadzie WSZYSTKO co napisałem opierało się na jednym błędnym przekształceniu :/.