[LX OM] I etap

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
Awatar użytkownika
taka_jedna
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 16 razy

[LX OM] I etap

Post autor: taka_jedna »

Ale Wy się spieszycie z rozwiązywaniem tych zadań . Ja wolę spokojnie, na luzie. Mam dopiero dwa zadania i wcale się nie przejmuję tą prawdą, żem za głupia by dostać się do drugiego etapu.
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 160 razy

[LX OM] I etap

Post autor: Sylwek »

taka_jedna pisze:Ja wolę spokojnie, na luzie
me2, po drugie nie rozwiązuje zadań szybko, po prostu 2,4,11 są prostsze niż zwykle zadania na OM. Podobnie jak kolega wyżej nie mam jakiś górnolotnych pomysłów na geometrię, pomimo to rozkminiłem wszystkie planimetrie (na lekcjach szkolnych - stąd takie moje tempo rozwiązywania, ot taki lek na nudę szkolną ), a stereometrię postaram się jutro zrobić albo już po weekendzie
Brzytwa pisze:Ja jakoś nie mogę się przez żadne przebić
Hehe, nie żartuj , rok temu jak dobrze pamiętam miałeś zdecydowaną większość po 1-2 dniach
taka_jedna pisze:nie przejmuję tą prawdą, żem za głupia by dostać się do drugiego etapu
zmień podejście do sprawy , moje pierwsze zadania z OM to były te z I serii rok temu, parę miesięcy potem mogłem stwierdzić, że miałem ogromną szansę na finał - postępy w tej dziedzinie przychodzą wraz z rozwiązywaniem zadań.

P.S. Co jest trudnego w zadaniu 2.? O dziwo znam osobiście tylko 2 osoby, które już je w pełni rozwiązały oO
Brzytwa
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

[LX OM] I etap

Post autor: Brzytwa »

Sylwek pisze:
Brzytwa pisze:napisał/a:
Ja jakoś nie mogę się przez żadne przebić
Hehe, nie żartuj , rok temu jak dobrze pamiętam miałeś zdecydowaną większość po 1-2 dniach
No właśnie to mnie przeraża. Chociaż wydaje mi się, że są trudniejsze, niż w zeszłym roku. No i osobiście nie znoszę kombinatoryki, nawet bardziej od powszechnie nielubianej geo
michaln90
Użytkownik
Użytkownik

[LX OM] I etap

Post autor: michaln90 »

Sylwek pisze:me2, po drugie nie rozwiązuje zadań szybko, po prostu 2,4,11 są prostsze niż zwykle zadania na OM. Podobnie jak kolega wyżej nie mam jakiś górnolotnych pomysłów na geometrię, pomimo to rozkminiłem wszystkie planimetrie (na lekcjach szkolnych - stąd takie moje tempo rozwiązywania, ot taki lek na nudę szkolną ), a stereometrię postaram się jutro zrobić albo już po weekendzie
ja wcale nie uważam, że moje pomysły są górnolotne. Po prostu geometria jest na poziomie szkolnym.
Awatar użytkownika
Menda
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 12 razy

[LX OM] I etap

Post autor: Menda »

Sylwek pisze: P.S. Co jest trudnego w zadaniu 2.? O dziwo znam osobiście tylko 2 osoby, które już je w pełni rozwiązały oO
Bo to takie typowe, tendencyjne zadanie a ludzie pewnie szukają jak to już ładnie ujeliście "górnolotnych" pomysłów na nie.

Pozdro
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik

[LX OM] I etap

michaln90 pisze:ja wcale nie uważam, że moje pomysły są górnolotne
Wczytaj się dokładnie. Tymczasem zrobiłem 1. . Jak piszecie w tym roku - a kompach czy odręcznie? Nie wiecie może - można dołączać rysunki wykonywane na komputerze do odręcznie przepisywanych zadań?
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 99 razy

[LX OM] I etap

Post autor: Swistak »

Ehhh...
Rok temu w OMG miałem 30/30 w finale, a owocem kilku godzin robienia jest narazie tylko 1 zadanie ze śliskim dowodem oraz pewne postępy w 2, 4, 6, 7, 11, ale w każdym z nich jeszcze mi do rozwiązania trochę brakuje.
Choć w zasadzie jestem w 3 gimnazjum, ale mam ambicje .

michaln90 w szkole to ja często słyszę opinie, że się wychwalam, jestem zarozumiały itp. mimo, że bardzo staram unikać sie takich sytuacji i zdarzają mi się bardzo rzadko, a ty w każdym poście mówisz, że wszystko takie łatwe, od ręki, bardzo niski poziom...
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 60 razy

[LX OM] I etap

Post autor: Dumel »

zrobił ktoś siódme? ponoć jest bardzo łatwe, ale jakoś nikt na razie rozwiązania nie zasygnalizował.
adamadam
Użytkownik
Użytkownik

[LX OM] I etap

Post autor: adamadam »

Ja mam jak na razie 9 zadanek zrobionych. Pozostały do rozkminienia 7,8,9, na które jak na razie żadnych sensownych pomysłów nie mam.
Dumel pisze:zrobił ktoś siódme? ponoć jest bardzo łatwe, ale jakoś nikt na razie rozwiązania nie zasygnalizował.
A nie wygląda
taka_jedna pisze:Ale Wy się spieszycie z rozwiązywaniem tych zadań . Ja wolę spokojnie, na luzie.
IMO lepiej teraz przysiąść dopóki się rok szkolny nie rozkręcił, niż później (spokojnie i na luzie ) nocami rozkminiać z braku czasu
Awatar użytkownika
limes123
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 26 razy

[LX OM] I etap

Post autor: limes123 »

A mi udało się wczoraj zrobić stereo czyli mam cala geometrie 5 też jest ciekawe... tzn nie bardzo wiem jak się za nie zabrac;p

[Edit]
Sylwek, też uważasz 1 za trudne (bo słyszałem, że takie jest)?
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik

[LX OM] I etap

limes123 pisze:też uważasz 1 za trudne (bo słyszałem, że takie jest)?
Tak, musiałem sporo faktów skojarzyć.

Rozwiązanie jest jednak logiczne i elementarne - zrozumiała je nawet moja mama, która nigdy nie była mocna z matematyki i kilkanaście lat nie miała z nią do czynienia
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 60 razy

[LX OM] I etap

Post autor: Dumel »

limes123 pisze:A mi udało się wczoraj zrobić stereo czyli mam cala geometrie
trudna jest? jak wypada na tle pozostałych zadań geometrycznych?
____
ja też uważam że zad. 1 jest dosyć trudne, choć dało mi sie je zrobić już w niedzielę . Za to 5. naprawdę nie jest zbyt wymagające - limes123, na pewno sobie z nim poradzisz
michaln90
Użytkownik
Użytkownik

[LX OM] I etap

Dumel pisze:zrobił ktoś siódme? ponoć jest bardzo łatwe, ale jakoś nikt na razie rozwiązania nie zasygnalizował.
to jest jedyne zadanie, którego nie zrobiłem. Trochę to mnie wkurza, bo założyłem sobie żeby zrobic 12 zadań w jeden dzień, ale niestety trafilem w tym zadaniu na opór.

[ Dodano: 5 Września 2008, 20:28 ]
Sylwek pisze:Wczytaj się dokładnie. Tymczasem zrobiłem 1. . Jak piszecie w tym roku - a kompach czy odręcznie? Nie wiecie może - można dołączać rysunki wykonywane na komputerze do odręcznie przepisywanych zadań?
Sorry. Żle zrozumiałem.
Swistak pisze:michaln90 w szkole to ja często słyszę opinie, że się wychwalam, jestem zarozumiały itp. mimo, że bardzo staram unikać sie takich sytuacji i zdarzają mi się bardzo rzadko, a ty w każdym poście mówisz, że wszystko takie łatwe, od ręki, bardzo niski poziom...
czyśbyś sugerował że się przechwalam?
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 99 razy

[LX OM] I etap

Post autor: Swistak »

A mnie się 1 wydaje na sporo łatwiejsze od innych xP.
I jak narazie za nic nie mogę dokończyć 11. Na 4 zadanie zmarnowałem jak narazie 6 kartek A5, 2 razy myślałem, że zrobiłem zadanie, ale potem zauważyłem, że coś nie tak i przed chwilą doszedłem do wniosku, że w zasadzie WSZYSTKO co napisałem opierało się na jednym błędnym przekształceniu :/.
michaln90
Użytkownik
Użytkownik

[LX OM] I etap

Ponadto z góry gratuluje wszystkim tym którz zrobili lub zrobią siódme!!
ODPOWIEDZ