Książki na lekcji

Dyskusje o matematykach, matematyce... W szkole, na uczelni, w karierze... Czego potrzeba - talentu, umiejętności, szczęścia? Zapraszamy do dyskusji :)
Awatar użytkownika
Lonc
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 41 razy

Książki na lekcji

Post autor: Lonc »

U nas obowiązuje podręcznik z Nowej Ery, taki z piaskową okładką. Moim zdaniem jest to najmniej trafiony ze wszystkich podręczników, bo przy swoim 'zakresie podstawowym i rozszerzonym' nie przekazuje wyczerpujących informacji ani z jednego, ani z drugiego. Wydaje mi się, że to taka alternatywa, żeby nie kupować dodatkowo zbioru zadań, bo jak zauważyłam w podręcznikach Pazdry jest zawarta sama teoria, a zadania są w zbiorze. Tutaj jest i to i to, ale na bardzo niskim poziomie. (w klasach z rozszerzoną matmą przerabiają podręczniki z Operonu).
Dokupiłam sobie podręczniki od Pazdry i muszę przyznać, że są o wiele lepsze, więc te bez wahania polecam do zwykłej nauki matmy (bo do OM to jednak potrzebne oczywiście coś ambitniejszego :roll:)
Czarny Pan
Użytkownik
Użytkownik

Książki na lekcji

Post autor: Czarny Pan »

Podręcznik i zbiór zadań z Nowej Ery. Przy czym jestem na mat-fizie i szczerze mówiąc uznaję te podręczniki za takie sobie. A jeszcze jest zabawa z wersjami, bo niektórzy mają starsze wydania, inni te nowsze i zawsze jest problem z zadawaniem pracy domowej, bo numery zadań i strony się nie zgadzają ;/
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 439 razy

Książki na lekcji

Post autor: Quaerens »

Matematyka - Alicja Cewe.
miszczuskc
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Książki na lekcji

Post autor: miszczuskc »

Ja też mam Nowej Ery, ale nie mogę się zbytnio z nich uczyć. Jakoś mnie tu coś odrzuca. Korzystam dodatkowo z Kłaczkowa. Mam pytanie, w tych Nowej Ery mam, np. twierdzenia o cięciwach, stycznej i siecznej i stycznych. Są one w podręcznikach Kłaczkowa? Bo jakoś nie mogę znaleźć, ale trochę nieciekawie jakby ich nie było ; /. Chcę się przygotować do matury z tych podręczników.
ginga
Użytkownik
Użytkownik

Książki na lekcji

Post autor: ginga »

Z tego co kojarzę w podręczniku Kłaczkowa znajdziesz te twierdzenia. Jeśli interesuję Cię same treści tych twierdzeń, a nie ich dowody to polecam Tablice matematyczne - Alicji Cewe. Są naprawdę dobre i można je znaleźć w sieci.
miszczuskc
Użytkownik
Użytkownik

Książki na lekcji

Jeśli masz taką możliwość to mogła byś zajrzeć i znaleźć gdzie? Ja nie mogłem znaleźć. To nawet nie chodzi o same te twierdzenia, bo te znam, a raczej o to, że może nie być innych wymaganych rzeczy, chciałem się z tych podręczników przygotować.

Dziękuję za odpowiedź ; )
ginga
Użytkownik
Użytkownik

Książki na lekcji

Post autor: ginga »

Z tego co wiem chyba od tamtego roku są 2 wersje - jedna tylko na poziom P a druga P+R. Ja korzystam z tej drugiej. Gdzie dokładnie są te twierdzenia? Nie wiem, bo są 3/4 części do LO a twierdzenia są numerowane. Nie ma żadnego spisu treści tych twierdzeń czy czegoś w tym stylu. Myślę, że w tej książce nie będzie niczego brakować, jeśli chodzi o przygotowanie do matury, jest w niej nawet coś ponad maturę 2011. Bardzo dużo osób uczy się z tej książki i są zadowolone. Jako uzupełnienie podręcznika oczywiście należy zaopatrzyć się w zbiór zadań. W podręczniku zadań praktycznie nie ma. Wg mnie pozycja książkowa jak najbardziej godna polecenia;)
miszczuskc
Użytkownik
Użytkownik

Książki na lekcji

Mam wszystkie P+R i zbiory zadań. I tak nie mogłem ich znaleźć, ale poszukam jeszcze.
Ok dzięki za odpowiedzi ; )
ODPOWIEDZ