krasnoludek10 pisze: 6 paź 2024, o 15:33 W jednym z pytań zapomniałeś o przeliczalności - no chyba, że myślałeś, że jej tam nie ma.
JK

krasnoludek10 pisze: 6 paź 2024, o 15:33 W jednym z pytań zapomniałeś o przeliczalności - no chyba, że myślałeś, że jej tam nie ma.

Jan Kraszewski pisze: 6 paź 2024, o 15:24
Zadałeś pytanie "Ale jest tak tylko w przypadku homeomorfizmów? Czy wszystkich przekształceń ciągłych?", co ja zinterpretowałem jako pytanie "Czy jeśli \(\displaystyle{ f:X\to Y}\) jest ciągła i zbiór \(\displaystyle{ A \subseteq X}\) jest gęsty w \(\displaystyle{ X}\), to \(\displaystyle{ f[A]}\) jest gęsty w \(\displaystyle{ Y}\)?"

To jest zupełnie elementarna własność, którą poznaje się na Wstępie do matematyki.krasnoludek10 pisze: 6 paź 2024, o 19:36 Czego oni uczą na tych studiach - pierwsze słyszę o tej własności

Muszę zgodzić się z krasnoludkiem10- nie jest to popularna własność. Jest to prawda (i pojęciowo, jak dla mnie, prosta- na mocy definicji funkcji), ale do jej dowodu używa się aksjomatu wyboru... I spotkałem tą własność tylko w książce Kuratowskiego "Teoria Mnogości" ...(nie jest to książka o Teorii Mnogości, tam jest wiele dziwnych rzeczy...).Jan Kraszewski pisze: 6 paź 2024, o 18:28 Jeżeli zbiór jest przeliczalny, to jego dowolny obraz też, bo \(\displaystyle{ \color{red}{mamy \ |f[A]|\le|A|}.}\)

Nie wiem, co Ty robiłeś na studiach na Wstępie do matematyki.Jakub Gurak pisze: 6 paź 2024, o 22:47 Muszę zgodzić się z krasnoludkiem10- nie jest to popularna własność.
Może to nie jest książka o Gurakowej Teorii Mnogości, natomiast zdecydowanie jest o Teorii Mnogości.Jakub Gurak pisze: 6 paź 2024, o 22:47I spotkałem tą własność tylko w książce Kuratowskiego "Teoria Mnogości" ...(nie jest to książka o Teorii Mnogości, tam jest wiele dziwnych rzeczy...).

Ten przedmiot to inna nazwa Wstępu do matematyki... A fakt, że obraz zbioru przeliczalnego jest przeliczalny wprost wynika z własności funkcji i definicji obrazu (jak w dowodzie, który napisał Jakub).krasnoludek10 pisze: 7 paź 2024, o 12:13Na "Elementach logiki i teorii mnogości" też nie było o takowych własnościach...

To zależy jaką przyjmiemy definicję dla zależności:Jakub Gurak pisze: 6 paź 2024, o 22:47 Jest to prawda (i pojęciowo, jak dla mnie, prosta- na mocy definicji funkcji), ale do jej dowodu używa się aksjomatu wyboru

To oczywiście zależy od tego, jakie znaczenie nadamy temu zapisowi. Np. ja definiuję go tak:matmatmm pisze: 7 paź 2024, o 20:56Miejmy też na uwadze, że zapis \(\displaystyle{ |A|\leq|B|}\) formalnie jest możliwy tylko z pewnikiem wyboru,