Wszystko tak samo.Bolciak pisze:Odpowiedzi:
1. \(\displaystyle{ 96\sqrt{3}}\).
2. \(\displaystyle{ p=-4}\).
3. \(\displaystyle{ p=0}\) lub \(\displaystyle{ p=2}\).
4. \(\displaystyle{ \frac{-3x^2+2x+12}{(x^2+4)^2}}\)
5. \(\displaystyle{ p=-2}\).
6. \(\displaystyle{ 753}\).
7. \(\displaystyle{ x=187}\).
8. Wychodziłem od \(\displaystyle{ (x-y)^2>=0}\), a później założenia i teza.
9. Dowodziłem, że \(\displaystyle{ MS=MA}\) oraz \(\displaystyle{ NS=NB=DM}\).
10. \(\displaystyle{ a \in (-1, \frac{5}{2} )}\).
11. \(\displaystyle{ x \in ( \frac{1}{6} \pi , \frac{11}{6} \pi )}\) z wyłączenie \(\displaystyle{ x=\frac{1}{2} \pi}\) i \(\displaystyle{ x=\frac{3}{2} \pi}\)
12. \(\displaystyle{ m \in (- \frac{1}{6} ,0) \cup (4, \frac{9}{2} )}\)
13. \(\displaystyle{ C= (\frac{8}{3}, \frac{14}{3}) , D=(6,2)}\).
14. \(\displaystyle{ 2^{7} \cdot {10 \choose 3} =15360}\).
15. \(\displaystyle{ V= \frac{500}{3}.}\)
16. \(\displaystyle{ x= \frac{2}{3}}\) , \(\displaystyle{ y= \frac{16}{9}}\). wzór na pole: \(\displaystyle{ (x+2) \cdot (2- \frac{1}{2} x^2)}\)
Matura z matematyki 2016 - poziom rozszerzony
-
shiftry123
- Użytkownik

-
Krzychu12321
- Użytkownik

- Podziękował: 20 razy
Btw, nierówność idzie błyskawicznie z nierówności między średnią arytmetyczną i kwadratową.
-
Milczek
- Użytkownik

- Podziękował: 84 razy
Jako trygonometrią ? :O :O :O-- 9 maja 2016, o 13:26 -- ... zania.htmlshiftry123 pisze:Jaka strona?shreder221 pisze:Potrze na rozwiązania na jakiejś stronce i jestem przerażony 2 błędy w zamkniętych źle kodowane i trygonometrię (póki co do 8 opublikowali)
Mam nadzieję że porobili tam jakieś błędy
-- 9 maja 2016, o 14:06 --
Tak.Krzychu12321 pisze:Ostrosłup \(\displaystyle{ \frac{500}{3}}\)?
Zad. 5 zamknięte , odp. A jest błędna jak podana tutaj
-
Krzychu12321
- Użytkownik

- Podziękował: 20 razy
Jak oceniacie poziom w porównaniu do zeszłorocznego arkusza?
-
Astrol
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
W ten sam sposób zrobiłem 70% powinno ogólnie wpaść, a liczyłem na wynik w okolicach 90, za prostą trygonometrię będę miał 0 przez mały błąd w obliczeniach przez co delta wyszła mi <0mint18 pisze:Krzychu12321, Dokładnie, tak samo
-
Artut97
- Użytkownik

- Podziękował: 265 razy
Ile dostanę za 15 jeśli za \(\displaystyle{ \cos120^{o}}\) podstawiłem \(\displaystyle{ - \frac{ \sqrt{3} }{2}}\) i przez to wyszła mi zła objętość?
Ile dostanę za 16, jeśli wzór na pole mam dobry, lecz ekstremum mi wyszło dla \(\displaystyle{ x= \frac{1}{3}}\) ("drugi" x mi wyszedł ujemny, więc to kwestia małego błędu rachunkowego)?
Ile dostanę za 12 jeśli odpowiedź mi wyszła \(\displaystyle{ m \in \left( 0;4\right)}\)? To znaczy, że zepsułem jeden z warunków ( chyba z deltą). Pamiętam, że liczby \(\displaystyle{ -\frac{1}{6}}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{9}{2}}\) mi wyszły, lecz odrzuciłem, bo nie zgadzało mi się z jednym z warunków.
Ogólnie zawiedziony nie jestem, ale mogło być lepiej.
Z tego miejsca chciałbym podziękować wszystkim (trudno mi wymienić każdą osobę, bo było was wielu i nie chciałbym kogoś pominąć), co odpowiadali na moje głupie lub mniej głupie pytania, bardzo dużo wam zawdzięczam. Byliście bardzo pomocni. Dziękuję!
Ile dostanę za 16, jeśli wzór na pole mam dobry, lecz ekstremum mi wyszło dla \(\displaystyle{ x= \frac{1}{3}}\) ("drugi" x mi wyszedł ujemny, więc to kwestia małego błędu rachunkowego)?
Ile dostanę za 12 jeśli odpowiedź mi wyszła \(\displaystyle{ m \in \left( 0;4\right)}\)? To znaczy, że zepsułem jeden z warunków ( chyba z deltą). Pamiętam, że liczby \(\displaystyle{ -\frac{1}{6}}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{9}{2}}\) mi wyszły, lecz odrzuciłem, bo nie zgadzało mi się z jednym z warunków.
Ogólnie zawiedziony nie jestem, ale mogło być lepiej.
Z tego miejsca chciałbym podziękować wszystkim (trudno mi wymienić każdą osobę, bo było was wielu i nie chciałbym kogoś pominąć), co odpowiadali na moje głupie lub mniej głupie pytania, bardzo dużo wam zawdzięczam. Byliście bardzo pomocni. Dziękuję!
-
shreder221
- Użytkownik

- Podziękował: 50 razy
Miałem na myśli równanie trygonometryczne (11 zadanie) ale już widzę że źle spojrzałem na odpowiedzi. i mam je dobrzeJako trygonometrią ? :O :O :O
Ostatnio zmieniony 9 maja 2016, o 15:12 przez shreder221, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Astrol
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Proszę kogoś obeznanego o napisanie ile pkt mogą mi zabrać za:
\(\displaystyle{ \frac{2\2\cos x- \sqrt{3} }{ \cos ^{2}x }<0}\)
po pomnożeniu wyszło mi takie coś:
\(\displaystyle{ 2\2\cos x- \sqrt{3}< \cos ^{2}}\)
oprócz tego całość rozwiązana dobrze.
Przy liczeniu kwadratowego z parametrem mam wszystko dobrze, tylko zapomniałem o warunku \(\displaystyle{ \frac{c}{a} >0}\).
Przy ostrosłupie za \(\displaystyle{ \cos 120^\circ}\) przyjąłem \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) zamiast tego, ale na minusie, reszta ok.
\(\displaystyle{ \frac{2\2\cos x- \sqrt{3} }{ \cos ^{2}x }<0}\)
po pomnożeniu wyszło mi takie coś:
\(\displaystyle{ 2\2\cos x- \sqrt{3}< \cos ^{2}}\)
oprócz tego całość rozwiązana dobrze.
Przy liczeniu kwadratowego z parametrem mam wszystko dobrze, tylko zapomniałem o warunku \(\displaystyle{ \frac{c}{a} >0}\).
Przy ostrosłupie za \(\displaystyle{ \cos 120^\circ}\) przyjąłem \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) zamiast tego, ale na minusie, reszta ok.
Ostatnio zmieniony 9 maja 2016, o 18:55 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Dużo mogą pociąć za dziedzinę w 11? W pośpiechu od razu wziąłem \(\displaystyle{ \cos x<\frac{\sqrt{3}}{2}}\), sprawdzałem 3 razy i nie zauażyłem tego... tak to wszystkie odpowiedzi mam jednakowo jak przedmówcy, tylko 1 zamkniete źle przepisane
Ostatnio zmieniony 27 maja 2016, o 00:15 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
Milczek
- Użytkownik

- Podziękował: 84 razy
Zdroworozsądkowo 1 punkt , ale nie zdziwiłbym się jakby cieli 2 punkty.Pirellik pisze:Dużo mogą pociąć za dziedzinę w 11? W pośpiechu od razu wziąłem \(\displaystyle{ \cos x<\frac{\sqrt{3}}{2}}\), sprawdzałem 3 razy i nie zauażyłem tego... tak to wszystkie odpowiedzi mam jednakowo jak przedmówcy, tylko 1 zamkniete źle przepisane
-
Zahion
- Moderator

- Podziękował: 139 razy
Kombinatoryka, przeto jej można nie znać, a znając rozwiązanie rozwiązać ! ( specjalny dobór słów ).
Podawanie odpowiedzi w tego typu zadaniach, to jak ich rozwiązywanie
Podawanie odpowiedzi w tego typu zadaniach, to jak ich rozwiązywanie
-
Janpostal
- Użytkownik

- Podziękował: 17 razy
Ale akurat to było dobre, przynajmniej jedna rzecz która dobrze wyszła i miałeś potwierdzenie poprawności wyniku
-
mint18
- Użytkownik

- Podziękował: 160 razy
Ta kombinatoryka to był jakiś prezent od układających zadania
Ja od siebie bardzo chcę podziękować wszystkim za taką aktywność w temacie w kółku matematycznym... przynajmniej coś się ruszyłem, bo tak to pewnie nie chciałoby mi się robić tych nudnych zadań z książki
Ja od siebie bardzo chcę podziękować wszystkim za taką aktywność w temacie w kółku matematycznym... przynajmniej coś się ruszyłem, bo tak to pewnie nie chciałoby mi się robić tych nudnych zadań z książki