W lubelskim nawet nieźle, 3 zadania i więcej ma z 5 czy 6 osób. Oznacza to raczej, że próg będzie wyższy niż trzy zadania, bo z lubelskiego zwykle najwyżej 3 osoby przechodziły.
Ostatnio zmieniony 23 lut 2013, o 18:59 przez Mruczek, łącznie zmieniany 2 razy.
Lev Kurlyandchik, Matematyka elementarna w zadaniach Tom I strona 45
Zadanie 37. Czy istnieje wielomian o współczyknnikach całkowitych, który jest różnowartościowy na zbiorze liczb wymiernych, ale nie jest różnowartościowy na zbiorze liczb rzeczywistych?
Szacuję próg na mniej niż 18. Pewnie około 16-17. Widać po osobach, które w zeszłym roku były laureatami a teraz, po obu dniach mają dwa albo mniej (nazwisk nie wymieniam ofc) i po ogólnej kondycji dzisiejszego dnia w warszawskim - 3 zadania miały 3 osoby, z czego dwie nie były na omówieniu, a wszystkie były na IMO. 2 zadania deklarowały na omówieniu 2 czy 3 osoby, z czego ja sobie uświadomiłem, że jednak to jest 1,5, bo nie wszystkiego tam podowodziłem w tym czworościanie. (Mój przykład na szczęście się składa, ale nie udowodniłem tego do końca.) Jedno zadanie też dzisiaj deklaruje nie więcej niż 1/3 sali na omówieniu, czyli pewnie zrobiła je nie więcej niż połowa uczestników. Niby wczoraj sporo trójek... Ale dzisiaj mnóstwo zer. Sądzę, że próg nie przekroczy trzech zadań.
Straszny syf dzisiaj... Wczoraj dwa, dzisiaj 0. Czemu żadnej plani fajnej nie było (bo 2 to o kant potłuc)? Czemu dwa zadania "rozstrzygnij"? Czemu takie brzydkie to 4? Rządam odpowiedzi!
Ostatnio zmieniony 23 lut 2013, o 19:11 przez porfirion, łącznie zmieniany 2 razy.
porfirion pisze:W wawie nikt (z tego co wiem) nie zaproponował takiego rozwiązania 1 (które imo jest poprawne i dość szybkie...):
Podzielności \(\displaystyle{ n| k_{x} ^{2}+ bk_{x}+c}\) zapisujemy jako: \(\displaystyle{ k_{x} ^{2} \equiv -b k_{x}-c}\)
Wymnażamy \(\displaystyle{ \left( k_{1}- k_{2} \right) \left( k_{2}- k_{3} \right) \left( k_{3}- k_{1} \right)}\), Pod kwadraty \(\displaystyle{ k_{x}}\) podstawiamy to co wyżej (operacja ta niezmienia nic mod \(\displaystyle{ n}\)) i dostajemy okragłe zero.
Ja tak robiłem. To rozwiązanie zostało uznane na omówieniu za ładniejsze niż wzorcowe .
Mam pytanko, czy w trzecim za zrobienie wszystkiego POZA kolorowaniem (ograniczenie wyniku pomiędzy \(\displaystyle{ \frac{1}{4}(n+1)^2}\) a \(\displaystyle{ \frac{1}{4}(n^2+3)}\), rozłożenie siódemki i pokazanie że tą górną granica sie da, po czym napisanie paru intuicyjnych przeslanek dlaczego ta gorna to wynik) możnaby liczyć na 2 punkty czy nie ma co?
porfirion pisze:Straszny syf dzisiaj... Wczoraj dwa, dzisiaj 0. Czemu żadnej plani fajnej nie było (bo 2 to o kant potłuc)? Czemu dwa zadania "rostrzygnij"? Czemu takie brzydkie to 4? Rządam odpowiedzi!
brzydkie!!?? jedyne zadanie które ma trikowe rozwiązanie dzisiaj
Ukryta treść:
am-gm
5 i 6 bardzo intuicyjne jak się nie zauważy to jest lipa
ja np. dowodziłem w 5 że równość nie zachodzi z uwagi na ciągłość wielomianu i że w zbiorze jednorodnym musi być jakaś liczba wymierna czy coś takiego, a tu taka miła niespodzianka...