Prędkość światła - wydzielona dyskusja dot. teorii fizyki

MadJack
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Post autor: MadJack »

hector94 pisze:Mogę wiedzieć np. dlaczego tylu naukowców mówi o czarnych dziurach wyliczając jakieś bzdety jeśli nikt ich nie widział ? Co z tego że to coś emituje promieniowanie. Skąd pewność że to jakaś czarna dziura?!
Z tego co wiem, to teoria dotycząca czarnych dziur jest ciągle budowana.
justynian pisze:Bo ty po pierwsze jak widać pojęcia nie masz co dowodzić oznacza, po drugie proszę nie pisz że zgodny z doświadczeniem to to samo co prawdziwy, bo tak nie jest (zastanowiłeś się nad ekonomicznością semantyki w tym przypadku, po co by były dwa słowa skoro mają znaczyć to samo ?) .
Czyli Ty po prostu stwierdzasz, że w fizyce nic nie jest udowodnione?
justynian
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 21 razy

Post autor: justynian »

MadJack pisze:Czyli Ty po prostu stwierdzasz, że w fizyce nic nie jest udowodnione?
Kyrie eleison, że zabluźnię, to co piszesz nie ma najmniejszego sensu, po pierwsze choćby dla tego że udowodnić coś można w obrębie teorii w szczególności teorii która odnosi się do fizyki a nie w fizyce. Czy ty się czasem dobrze zastanawiasz jak coś piszesz ?
MadJack
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Post autor: MadJack »

Dobra, napiszę tak, żebyś się nie przyczepiał, bo chcę się po prostu tego dowiedzieć: czy uważasz, że żadna teoria w fizyce nie jest udowodniona?
justynian
Użytkownik
Użytkownik

MadJack pisze:Dobra, napiszę tak, żebyś się nie przyczepiał, bo chcę się po prostu tego dowiedzieć: czy uważasz, że żadna teoria w fizyce nie jest udowodniona?
Myślisz że łaskę mi robisz ? Ja wiem co pisze i nie zależy mi na tym czy ty wiesz. Podzielę się z tobą wiedzą którą mógłbyś zdobyć w niejednej bibliotece bez zadawania masy głupich pytań w stylu poprzednich... (ktoś może mnie tutaj zganić że nie ma takich, też tak generalnie uważam, jednak ignorancja zasługuje na piętnowanie). Teorii nie da się udowodnić - musisz z tym niestety żyć. Więc odpowiedzią na pytanie czy uważam jakąkolwiek teorię za udowodnioną w ścisłym znaczeniu tego słowa jest: nie.
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Podziękował: 49 razy

Post autor: AiDi »

Czyli nie prawda że do XX wieku obowiązywała falowa teoria światła - to oczywiście do czarnych dziur które to według fizyka z niczym nie były sprzeczne (z tym fizykiem to był troll prawda ?)
Pytam raz jeszcze: z którą teorią fizyczną czarne dziury były/są sprzeczne? Z falową teorią światła?

Poziom dyskusji sam narzuciłeś, co zdaje się parę osób już zauważyło, wiec omamów chyba nie mam. I tak, jednorazowe przebiegnięcie w maratonie to to samo co trwałe zdobycie wiedzy. W pełni popieram i na tym kończę, bo chyba jestem za głupi na twoją logikę.
justynian
Użytkownik
Użytkownik

AiDi pisze:
Pytam raz jeszcze: z którą teorią fizyczną czarne dziury były/są sprzeczne? Z falową teorią światła?
No jasne przecież czarne dziury oddziałują na bez masowe fale każdy fizyk (twojego pokroju) to wie , innymi słowy twierdzisz że mechanizm działania czarnych dziur jest zgodny z falową teorią światła? szkoda słów ...
AiDi pisze:Poziom dyskusji sam narzuciłeś

Przejrzyj swoje posty
AiDi pisze:twoją logikę
nie nie na moją, ale w ogóle to nie wiem.

-- 8 lip 2012, o 19:21 --
AiDi pisze:Pytania w stylu "co by było gdybyśmy się poruszali z prędkością światła" są bez sensu, bo nie jest to możliwe nie tylko technicznie ale i po prostu fizycznie.
AiDi pisze:To dodam tylko, bo zostało to przeniesione. Nie ma sensu próba opisu za pomocą jakiejś teorii skutków czegoś co jest z tą teorią sprzeczne - a zgodnie z STW ciało o niezerowej masie prędkości światła nie osiągnie nigdy.
I o to właśnie cały czas chodziło, ciekawe że musiało to zabrać tyle czasu abyś dostrzegł różnicę między absolutyzmem a uprawianiem nauki. Niemniej dodaję, że z 2 wypowiedzią (napisaną tym razem w temacie gdzie ja swoje obiekcje do pierwszej przedstawiłem) całkowicie się zgadzam.
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator

No jasne przecież czarne dziury oddziałują na bez masowe fale każdy fizyk (twojego pokroju) to wie , innymi słowy twierdzisz że mechanizm działania czarnych dziur jest zgodny z falową teorią światła? szkoda słów ...
Oczywiście, że oddziałują, o OTW się nie słyszało? Podaj konkretny element/prawo falowej teorii światła który mówi, że nie może istnieć obiekt (patrząc na to newtonowsko) o prędkości ucieczki równej lub większej od c. Bardzo ładnie znasz różne filozoficzne nazwy, ale chyba wchodzisz na totalnie obcy dla siebie grunt... Współczesna klasyczna optyka falowa niewiele się różni od tej, która istniała przed mechaniką kwantową i OTW.

A z "fizykami mojego pokroju" to sobie daruj Naczytałeś się książek popularnonaukowych i myślisz, że masz nie wiadomo jak głęboką wiedzę...
justynian
Użytkownik
Użytkownik

Oczywiście, że oddziałują, o OTW się nie słyszało? Podaj konkretny element/prawo falowej teorii światła który mówi, że nie może istnieć obiekt (patrząc na to newtonowsko) o prędkości ucieczki równej lub większej od c. Bardzo ładnie znasz różne filozoficzne nazwy, ale chyba wchodzisz na totalnie obcy dla siebie grunt... Współczesna klasyczna optyka falowa niewiele się różni od tej, która istniała przed mechaniką kwantową i OTW.

A z "fizykami mojego pokroju" to sobie daruj Naczytałeś się książek popularnonaukowych i myślisz, że masz nie wiadomo jak głęboką wiedzę...
Odpowiedziałeś na ironię. Przecież mówimy o tym co było za czasów teorii falowej, wtedy OTW nie było !! Chciałeś przykładu czegoś co było niemożliwe z punktu widzenia kiedyś obowiązujących teorii a teraz to wyjaśniasz późniejszymi teoriami sory czasem trzeba umieć przyznać się do błędu. Nigdy nie twierdziłem że wykraczam na grunt na którym jestem bieglejszy od ciebie. Niemniej fakt teorii falowej mówiący że światło to bez masowa fala jak i nieobecność w "tamtej" fizyce teorii równoważności masy i energii sprawiał że obiekt oddziałujący grawitacyjnie na światło był z nią sprzeczny. Chyba że kwestionujesz coś z tego ?
Nie to nie ja przypadkowo napominam że jestem fizykiem i nie ja napominam jakie to katusze przeszedłem gromadząc wiedzę wykazując przy tym rażące braki w zakresie systematyki naukowej. Filozofia nauki to nie jakieś terminy, kuriozalnym jest nazywanie rozważań na temat metodologi i granic poznawczych w ten sposób w szczególności jeśli czynią to ci którzy mają naukę tworzyć.
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator

Ekhm, to nie teoria falowa zabraniała oddziaływania grawitacyjnego fal z materią, a klasyczna teoria grawitacji Newtona. I wcale nie oznacza to, że nie może istnieć obiekt o prędkości ucieczki większej lub równej c, słownie, czarna dziura...

Ładny przykład ci wyszedł, szkoda tylko że niechcący
justynian
Użytkownik
Użytkownik

AiDi pisze:Ekhm, to nie teoria falowa zabraniała oddziaływania grawitacyjnego fal z materią, a klasyczna teoria grawitacji Newtona. I wcale nie oznacza to, że nie może istnieć obiekt o prędkości ucieczki większej lub równej c, słownie, czarna dziura...

Z tego co wiem to teoria newtona mówiła że tylko obiekt mający masę oddziałuję grawitacyjnie, a dopiero teoria falowa dodała że światło takowej (masy) nie ma, więc to istotne. I wynika z tą że nie może istnieć (o ile obie te teorie były by prawdziwe) obiekt oddziaływujący grawitacyjnie na światło tak czy nie ? Z resztą jak sam zauważyłeś wyszły tutaj kolejne teorii które to kiedyś wielokrotnie potwierdzane eksperymentami były AŻ teoriami i zapewne osoby z podobnym nastawieniem jak twoje podobnie zakładały że są w konsekwencji prawdami objawionymi a upływ czasu i paru upierdliwców to zmieniło (cóż w zasadzie to nic nie zmienili poza tym że pokazali tylko że to prawdą nie było - tak formalnie dodaje).
Nie to żadna szkoda, niby dlaczego ? Jeśli to jest przyznanie się do błędu po kilku stronach szarogęszenia się niezmierną wiedzą to ok, i nawet jeśli jest w formie żartu, jeśli w taki sposób chcesz z tego wybrnąć to mnie to też satysfakcjonuje bo ja pokazałem co chciałem pokazać a nic innego moim celem nie było...
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator

Zasadnicza kwestia - co to jest masa fali? Cały czas piję do słowa teoria, bo ta składa się z elementów potwierdzonych doświadczalnie. Fala to zaburzenie, w jaki sposób zdefiniować masę zaburzenia? To nie był (i nie jest) element teorii falowej.
Jeśli to jest przyznanie się do błędu po kilku stronach szarogęszenia się niezmierną wiedzą
Nie szarogęszę się niezmierną wiedzą, bo nawet nie mówimy na poziomie który takiej wymaga. Doskonale wiesz, że chodziło o "pisanie głupot" i odsyłanie mnie do książki (i to jeszcze popularnonaukowej, której sam nota bene chyba nie zrozumiałeś - co wnioskuję z postu aresa41). Sam stosowałem takie "techniki" jak byłem w szkole, ale zaprzestałem, z wyjątkiem dziedzin fizyki i matematyki, bo wiem co wiem, i swojej wiedzy pewien jestem. Nie twierdzę, że jestem nieomylny, ale nie wyskoczę do filozofa, że pisze głupoty i żeby poczytał książki na temat filozofii, nawet jeśli się myli, bo mam trochę pokory wobec całej jego wiedzy z tej tematyki...
justynian
Użytkownik
Użytkownik

AiDi pisze:Zasadnicza kwestia - co to jest masa fali? Cały czas piję do słowa teoria, bo ta składa się z elementów potwierdzonych doświadczalnie. Fala to zaburzenie, w jaki sposób zdefiniować masę zaburzenia? To nie był (i nie jest) element teorii falowej.
Ponownie schodzisz na inny temat, a ja tylko pokazałem to co zapowiedziałem czyli że istniały teorie zgodnie z którymi nie mogły istnieć obiekty które jednak jak się okazało istnieją. W tym przypadku obiekt oddziałujący grawitacyjnie na światło. Napisałem też o teoriach które potwierdzono eksperymentalnie a jednak z czasem okazały się błędne w ogólnym przypadku - czyli błędne. Myślę że już obaj co do tego się zgadzamy więc w tej kwestii nie ma sensu już powtarzać tego co widać i co zostało napisane.
AiDi pisze:
justynian pisze: Jeśli to jest przyznanie się do błędu po kilku stronach szarogęszenia się niezmierną wiedzą[/quote

Nie szarogęszę się niezmierną wiedzą, bo nawet nie mówimy na poziomie który takiej wymaga. Doskonale wiesz, że chodziło o "pisanie głupot" i odsyłanie mnie do książki (i to jeszcze popularnonaukowej, której sam nota bene chyba nie zrozumiałeś - co wnioskuję z postu aresa41). Sam stosowałem takie "techniki" jak byłem w szkole, ale zaprzestałem, z wyjątkiem dziedzin fizyki i matematyki, bo wiem co wiem, i swojej wiedzy pewien jestem. Nie twierdzę, że jestem nieomylny, ale nie wyskoczę do filozofa, że pisze głupoty i żeby poczytał książki na temat filozofii, nawet jeśli się myli, bo mam trochę pokory wobec całej jego wiedzy z tej tematyki...
Do pierwszego wytłuszczenia, brniesz kolejny raz w gąszcz, ze stwierdzenia "chyba" ja wnioskuje że sam jej nie czytałeś, a pozwalasz sobie na podstawie czyjejś wypowiedzi roztrząsać pojmowanie tekstu już przez inną osobę, nie zdziw się jeśli za chwilę znów możesz zobaczyć że ktoś napisze że piszesz brednie bo takie wnioskowanie jest po prostu nieusprawiedliwione. Co więcej kolega ares41 kompletnie nie złapał o czym mówimy.
O ile dobrze pamiętam, to cytowane tam przykłady są zgodne z obecnie obowiązującymi prawami fizyki.
.
Z tego co ja pamiętam już we wstępie Pan profesor Kaku wylicza co kiedyś było sprzeczne z teoriami fizycznymi - padają tam właśnie czarne dziury bodajże.... Następnie dopiero przechodzi do klasyfikacji "niemożliwości dzisiejszych". Mogłem pomylić kolejność treści bo książkę miałem pożyczoną. Co do drugiego wytłuszczenia z twojej wypowiedzi - miałem całkowitą rację co do twojego rozumowania i argumentowania ad positio, uważasz że stanowisko akademickie czy może wiedza (nie wiem co więc wymieniam oba) daje ci immunitet na to że nie wolno ci wytknąć błędu a już na pewno nie dobitnie. Sory, giganci fizyki - ci którzy dokonywali przełomów i właśnie udowadniali że to co kiedyś było potwierdzoną teorią nie jest teorią opisującą wszechświat, przy których twoja wiedza nie znaczy nic (nie odbieraj tego znów osobiście to wprowadzenie do wywodu), ogólnie naukowcy ci co to kiedyś funkcjonowali i nie mierzyli swojej wartości ilością zgromadzonej wiedzy, publikacjami itd., nie pozwalali sobie z tego co wiem (czytam też trochę biografii) [ale nigdy nie wiadomo - to muszę przyznać], na ..., tutaj padły by kolejne mocne słowa zasłużone z resztą ale napiszę, na coś takiego. Ogólnie o każdym można napisać że pisze głupoty jeśli - je pisze, bo to zgodne z prawdą po prostu ! (ty masz na ten temat inne zdanie ja wyrażam swoje)
Ostatnio zmieniony 9 lip 2012, o 18:34 przez justynian, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator

Ponownie schodzisz na inny temat, a ja tylko pokazałem to co zapowiedziałem czyli że istniały teorie zgodnie z którymi nie mogły istnieć obiekty które jednak jak się okazało istnieją.
Czy mówienie o falowej teorii światła jest zmianą tematu o falowej teorii światła? A może nie wiesz co w skład falowej teorii światła wchodzi? Nie pokazałeś, ale trudno, nie ma to już znaczenia.
Napisałem też o teoriach które potwierdzono eksperymentalnie a jednak z czasem okazały się błędne w ogólnym przypadku - czyli błędne.
Mechanika klasyczna jest "błędna w ogólnym przypadku" ale czy można powiedzieć, że jest po prostu błędna? Poza tym, nie przypominam sobie żebyś przykład takowej teorii.
a pozwalasz sobie na podstawie czyjejś wypowiedzi roztrząsać pojmowanie tekstu
Na podstawie wypowiedzi osoby, której ma wiedzę, i książkę przeczytała. Nie można? Trudno. Ja kończę. Baw się sam dalej.
justynian
Użytkownik
Użytkownik

AiDi pisze: Trudno. Ja kończę. Baw się sam dalej.
Ależ nikt ci nie broni, możesz się obrócić na obcasie i skończyć dyskusje kiedy chcesz, pytanie tylko po co tak długo szedłeś w zaparte? Bo liczyłeś że wzorem niektórych osób na wieść że jesteś fizykiem uznam że rację mieć musisz, pomimo że z treści twoich postów (dotyczącej z resztą nie tylko fizyki) i wygłoszonych tez wynikło że jej nie masz? Trochę powagi.
AiDi pisze:Nie twierdzę, że jestem nieomylny, ale nie wyskoczę do filozofa, że pisze głupoty i żeby poczytał książki na temat filozofii, nawet jeśli się myli, bo mam trochę pokory wobec całej jego wiedzy z tej tematyki...
I jeśli kończysz to w kwestii porządku, gdyby każdy miał takie podejście jak ty to z jaskiń byśmy nie wyszli, do dziś wierzono by że zaćmienia słońca znakiem od Ra "bo ci co mieli wiedzę tak twierdzili"...
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 142 razy

Post autor: ares41 »

justynian pisze:Co więcej kolega ares41 kompletnie nie złapał o czym mówimy.
O ile dobrze pamiętam, to cytowane tam przykłady są zgodne z obecnie obowiązującymi prawami fizyki.
Z tego co ja pamiętam już we wstępie Pan profesor Kaku wylicza co kiedyś było sprzeczne z teoriami fizycznymi - padają tam właśnie czarne dziury bodajże.... Następnie dopiero przechodzi do klasyfikacji "niemożliwości dzisiejszych".
Pragnę zauważyć, że moje odwołanie się do treści książki miało uwidocznić niepoprawne rozumowanie dotyczące samolotu :
Autor w żaden sposób nie próbuje obalić tych praw, tylko ukazuje, że pewne rzeczy, które wydają się niemożliwe, dla osoby nieznającej praw nimi rządzących, w rzeczywistości mogą się zdarzyć.
Dokładnie w ten sposób wygląda sytuacja z samolotem, na którą się powołujesz. Nie przeczyło to prawom fizyki, tylko tak zwanemu "trzeźwemu myśleniu".
Napisałeś, że wg praw fizyki, które dawniej obowiązywały samolot nie mógł latać. Następnie podałeś przykład tej książki, w której miało się znajdować więcej takich przypadków, tj. takich które naruszałaby prawa fizyki obowiązujące w danym okresie czasu. Jednak w tej książce autor opisuje przypadki niemożliwości wynikających z niewłaściwej, lub nieumiejętnej interpretacji praw fizyki, tj. takie które intuicyjnie wydają się niemożliwe, jednak nie naruszają one obowiązujących praw fizyki, a zauważ, że Ty pisałeś o samolocie tak jakoby obowiązujące wtedy prawa fizyki zakazywały jego istnienia. Zatem niewłaściwe było podanie przykładu tej książki.

Owszem, nie znamy tak naprawdę pełnej teorii, która opisywałaby wszystkie zależności we Wszechświecie, jednak z Twoim podejściem moglibyśmy uznać, że nie wiemy nic i nie możemy wyciągać żadnych wniosków, bo przecież nie wiemy czy jakaś teoria jest prawdziwa. Równie dobrze będziemy mogli wszystko udowodnić i mówić, że wszystko jest możliwe, bo przecież może istnieć jakaś inna teoria, której jeszcze nie znamy, a która nam tego nie zabrania

Owszem, można rozważać różne teorie, ale nie można popaść w czysto filozoficzne rozważania, bo fizyka to przede wszystkim nauka doświadczalna. Co z tego, że jakaś piękna teoria czegoś nie zabrania, jeśli wnioski z niej płynące są sprzeczne z doświadczeniem.

To było tak w kwestii uzupełnienia.
ODPOWIEDZ