Gdzie studiować matme?

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Piotr Jucha
Użytkownik
Użytkownik

Gdzie studiować matme?

Post autor: Piotr Jucha »

Ujprak pisze: 2. UJ - nowy ośrodek; daleko od akademików; wydaje mi się, że duży prestiż uczelni, jednak boję się, że nie dam rady(lista rankingowa jest imponująca, wydaje mi się, że bardzo wysokie wyniki, a ja jestem dopiero pod koniec drugiej setki)
Skąd ten pesymizm? Po pierwsze, studiowanie z lepszymi od siebie jest bardziej mobilizujące i więcej można z tego wynieść. Po drugie, mamy zajęcia wspomagające z najtrudniejszych przedmiotów. A po trzecie, miejsce pod koniec drugiej setki nie musi być na całe życie - trochę pracy i systematyczności i można spróbować awansować po roku do pierwszej setki, pięćdziesiątki albo, kto wie, jeszcze wyżej...

Co do nowego ośrodka: na pewno wygodniej jest mieć na uczelnię 5 minut na piechotę, ale ta już prawie legendarna "odległość od akademików" jest chyba trochę przesadzona - to ok. 30-35 minut autobusem od większości akademików.
krl
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Gdzie studiować matme?

Post autor: krl »

@Ujprak:

Porównaj jeszcze raz te trzy uczelnie. Na razie znasz ich oficjalną propagandę. A w propagandzie zapewne zawsze się trochę podkolorowuje rzeczywistość. Jak jest naprawdę, przekonasz się już w październiku. Ale może uda Ci się zajrzeć poza propagandowe obrazki już teraz ? Warto oprzeć się tu na opiniach studentów danej uczelni. Zajrzyj na forum studentów matematyki w danej uczelni. Poszperaj po archiwalnych postach. To pozwoli Ci zorientować się w atmosferze studiowania i czy wykładowcy są przyjaźnie nastawieni do studentów. Możesz też przyjechać i na miejscu porozmawiać z ludźmi z komisji rekrutacyjnej, obejrzeć okolice instytutu/wydziału i dopiero wtedy podjąć ewentualnie decyzję.
bankierka
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 71 razy

Gdzie studiować matme?

Post autor: bankierka »

A może siedlecka?? (Jeszcze Akademia podlaska ,ale juz niedługo uniwersytet.) Są wysokie stypendia dla najlepszych z programu matematyka- kierunek zamawiany.
Awatar użytkownika
Menda
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 12 razy

Gdzie studiować matme?

Post autor: Menda »

Ujprak pisze: 2. UJ - nowy ośrodek; daleko od akademików; wydaje mi się, że duży prestiż uczelni, jednak boję się, że nie dam rady(lista rankingowa jest imponująca, wydaje mi się, że bardzo wysokie wyniki, a ja jestem dopiero pod koniec drugiej setki)
jak w grupie są lepsi od Ciebie to masz pewnośc że nie będziesz się nudził na zajęciach
1 rok to jest głównie wyrównywanie poziomu do najlepszych (zaległości z liceum itp), a potem już wszystko zależy od tego jak Ci się chce
a poza tym jest wiele fajnych specjalności np rusza biomatematyka - może będzie dużo nowych studentek
krl pisze:@Ujprak:
Możesz też przyjechać i na miejscu porozmawiać z ludźmi z komisji rekrutacyjnej, obejrzeć okolice instytutu/wydziału i dopiero wtedy podjąć ewentualnie decyzję.
mamy kaufland i zakrzówek obok wydziału i jeszcze wydział zarządzania który jest po to żeby w zimie w drodze na przystanek, studentów matematyki nie przewiało

Pozdro
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

Gdzie studiować matme?

Post autor: miki999 »

a poza tym jest wiele fajnych specjalności np rusza biomatematyka - może będzie dużo nowych studentek
Program na UJ: ... matematyka
Jakoś nie wydaje mi się, aby parę przedmiotów z przedrostkiem bio-, uczyniło ze studenta specjalistę w tej dziedzinie (czymkolwiek się ona zajmuje). Być może się mylę.

Pozdrawiam.
Piotr Jucha
Użytkownik
Użytkownik

Gdzie studiować matme?

miki999 pisze:
Program na UJ: ... matematyka
Jakoś nie wydaje mi się, aby parę przedmiotów z przedrostkiem bio-, uczyniło ze studenta specjalistę w tej dziedzinie (czymkolwiek się ona zajmuje). Być może się mylę.
Taki zarzut można postawić właściwie każdej specjalności na studiach licencjackich - po 3 latach można się nauczyć zaledwie pewnych podstaw potrzebnych do bardziej specjalistycznych studiów II stopnia. Nawiasem mówiąc, za 3 lata na studiach II stopnia też będzie u nas specjalność biomatematyka.
Poza tym, nawet jeśli są to studia licencjackie, to też czegoś one uczą - przedmiotów kierunkowych (tych bio) jest ponad 30%. Zapewniają pewne podstawy owych bionauk, zrozumienie zachodzących w nich procesów, elementy modelowania matematycznego tych procesów plus zastosowania informatyki do przetwarzania informacji. Zachęcam do poczytania syllabusów przedmiotów kierunkowych.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik

Gdzie studiować matme?

Taki zarzut można postawić właściwie każdej specjalności na studiach licencjackich - po 3 latach można się nauczyć zaledwie pewnych podstaw potrzebnych do bardziej specjalistycznych studiów II stopnia.
Proszę mnie źle nie zrozumieć. Nie miałem tu na myśli konkretnie UJ, ale wszystkie uczelnie oferujące takie specjalności (z bardzo modnymi przedrostkami). Jeżeli fizyk ma ochotę pójść w tym kierunku- nie ma sprawy, chemik- również nie widzę przeszkód, ale mimo szacunku dla matematyki osobiście nie widzę dla niej tam miejsca.
Oczywiście modelowanie, równania różniczkowe itd. z pewnością odgrywają ogromną rolę, ale mimo wszystko zapewne trzeba poznać olbrzymią gałąź wiedzy bezpośrednio niezwiązanej z matematyką, jak biologia, chemia, fizyka (i ich miksy: biochemia, biofizyka; parę przedmiotów medycznych też by było pomocne) oraz metody numeryczne i programowanie, bo z tego co wiem, zaprzęga się komputery do realnych obliczeń. Czy ktoś na "biomatematyce" po ukończeniu nawet studiów 2. stopnia zgłębi wszystkie te dziedziny (+ jeszcze obowiązkowe matematyczne)?
Osobiście nie czuję się przekonany. Chociaż gdybym był na matmie na UJ, to mimo wszystko pewnie sam bym wybrał taką specjalizację ;]

Pozdrawiam.
Piotr Jucha
Użytkownik
Użytkownik

Gdzie studiować matme?

miki999 pisze:Jeżeli fizyk ma ochotę pójść w tym kierunku- nie ma sprawy, chemik- również nie widzę przeszkód, ale mimo szacunku dla matematyki osobiście nie widzę dla niej tam miejsca.
Moim zdaniem jest to bardzo mylny sąd. Biomatematyka (albo inaczej biologia matematyczna) ma już mocno ugruntowaną pozycję w świecie nauk. Pozornie może się wydawać, że rzeczywiście chemikowi czy fizykowi jest bliżej do biologii (w pewnych dziedzinach na pewno jest), ale kto ma pomóc biologom jak nie matematyk w modelowaniu zachowania populacji, procesów ewolucyjnych, rozprzestrzeniania się chorób zakaźnych, żeby wymienić tylko kilka powszechnie znanych tematów. Parę słów o biomatematyce można znaleźć na angielskiej wikipedii:

Zadanie matematyka nie polega oczywiście na tym, że ma na wylot poznać jakiś kawałek biologii, a potem samodzielnie prowadzić badania - to jest niemożliwe. Matematycy od wielu już lat po prostu współpracują z biologami (albo można powiedzieć, że są na ich usługach :-) ), wykonując to, co umieją najlepiej - budować modele, analizować dane itp. Nie da się współpracować, nie mając żadnej płaszczyzny porozumienia, dlatego matematycy najczęściej dokształcają się sami w odpowiednim kierunku.
Można by rzec: "ok, matematyk może skończyć specjalność teoretyczną albo zastosowania, a potem jeśli chce się zajmować zawodowo biomatematyką, będzie w stanie sam się douczyć potrzebnych rzeczy - po co zaraz tworzyć nową specjalność na studiach i 'masowo produkować' biomatematyków". Pewnie trochę w tym racji jest, niektórzy zostali biomatematykami właśnie w ten sposób, ale są też argumenty za nową specjalnością. Nie wiem już kto był pomysłodawcą i głównym motorem działań na rzecz utworzenia tej specjalności: nasi matematycy czy ich znajomi biolodzy - ale to właśnie owi biolodzy twierdzą, że absolwenci takiej specjalności będą (są) potrzebni. Na przykład w Krakowie realizowany jest projekt Park LifeScience (, jedna trzecia już jest), gdzie swoją siedzibę będzie mieć mnóstwo firm z branży.
Nie miałem tu na myśli konkretnie UJ, ale wszystkie uczelnie oferujące takie specjalności (z bardzo modnymi przedrostkami).
Doskonale rozumiem ten sceptycyzm, sam zresztą podzielam pogląd, że jest mnóstwo kierunków, które poza modną nazwą i ładnym dyplomem niczego nie oferują. Nie będę zaprzeczał, że biomatematyka brzmi modnie i że chcielibyśmy jej popularność wykorzystać, przyciągając do nas studentów. Ale chcemy robić to z głową, a nie produkować nikomu niepotrzebnych nibyspecjalistów.

Nawiasem mówiąc, nie wymyśliliśmy tu prochu, bo nie jesteśmy ani pierwszą, ani jedyną uczelnią w Polsce, która oferuje taką specjalność (choć nie wiem czy w takiej samej formie).

Pozdrawiam,
Piotr Jucha
Edysia
Użytkownik
Użytkownik

Gdzie studiować matme?

Post autor: Edysia »

Hej;) Jestem zainteresowana biomatematyką, gdyż lubię matematykę i biologię, ale czy ktoś mógłby mi powiedzieć co ja bym miała po ty studiach? Jakie matury i mniej więcej na ile trzeba zdać? I jak mniej więcej ma to wyglądać?;)
Pozdrawiam.
Piotr Jucha
Użytkownik
Użytkownik

Gdzie studiować matme?

Odpowiedziałem na te pytania już w mailu, ale dla innych zainteresowanych tematem kopiuję tu obszerne fragmenty.

Tak, w Krakowie na UJ można studiować biomatematykę - jako specjalność na matematyce.
Rekrutacja prowadzona jest na wszystkie specjalności jednocześnie, każdy kandydat wybiera potem
samodzielnie, którą specjalność chce studiować - i nie ma limitów miejsc na żadną ze specjalności, więc
wystarczy dostać się na matematykę. A dostać się na matematykę nie jest trudno (mamy 200 miejsc).
W rekrutacji bierze się pod uwagę tylko i wyłącznie wynik matury z matematyki - szczegóły można znaleźć
na stronie .

Biomatematyka jest w tej chwili specjalnością na studiach I stopnia (pierwszy rocznik rozpoczął studia
rok temu), ale planowanujemy otwarcie tej specjalności również na studiach II stopnia.
Program studiów można znaleźć na stronie:
Jak widać są to studia raczej matematyczne niż biologiczne. Studenci (oprócz niezbędnych umiejętności
matematycznych) mają posiąść pewną wiedzę z nauk biologicznych (i z informatyki), która pomoże im w
przyszłości współpracować z szeroko pojętą branżą nauk biologicznych.
Więcej przedmiotów specjalistycznych pojawi się na studiach II stopnia.

A co można robić po tych studiach? W zasadzie wszystkie nauki przyrodnicze (i nie tylko), a konkretniej
mówiąc firmy, prowadzące badania w tym kierunku, potrzebują wszelkiej maści statystyków bądź
specjalistów od analizy danych - to jest jedna z możliwości. Inne opcje bardziej zaawansowane i
wymagające, to np. budowanie i analiza modeli matematycznych.
Kraków ma tutaj pewien potencjał, jeśli chodzi o nowe miejsca pracy - powstaje w tej chwili Park
LifeScience, a jedną z inwestycji jest tzw. Bioinkubator (przestrzenie biurowe i gotowe laboratoria),
który ma być siedzibą powstających i rozwiających się firm z sektora life science.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik

Gdzie studiować matme?

Pozwolę sobie zadać kilka pytań:
1. Nie ma niczego na wzór matematyki dyskretnej ani analizy funkcjonalnej (czy może np. podstawy są upakowane w inne przedmioty)?
2. Pewnie jeszcze nie wiadomo, ale czy na studiach 2. stopnia będą jakieś pracownie, czy raczej biomatematyk będzie z założenia nastawiony na teorię?
Piotr Jucha
Użytkownik
Użytkownik

Gdzie studiować matme?

1. Nie ma tych przedmiotów jako takich, choć elementy pojawiają się w innych (matematyka dyskretna obowiązkowo jest chyba tylko na matematyce komputerowej, może coś z funkcjonalnej będzie na st. II stopnia - zawsze można sobie wybrać te przedmioty nadobowiązkowo).

2. W zasadzie nie wiem, o jakiego rodzaju pracowniach jest mowa w pytaniu, bo np. przedmioty "stosowane" (np. statystyka, metody numeryczne) są od dawna realizowane w pracowniach komputerowych. I myślę, że niektóre przedioty "biomatematyczne" też da się realizować częściowo w tej formie.
W tej chwili nie ma jeszcze planu studiów II stopnia, więc ciężko mi coś więcej powiedzieć.

Biomatematyki (jako specjalności) na pewno nie będzie na studiach II stopnia w przyszłym roku - choć będą jakieś pojedyncze wykłady (np. wiadomo, że będzie gościnny wykład prof. Ryszarda Rudnickiego "Modele matematyczne w biologii").
Dulce
Użytkownik
Użytkownik

Gdzie studiować matme?

Post autor: Dulce »

Zadam również tutaj moje pytania bo są związane niejako z matematyką i widzę tu osoby kompetentne mi odpowiedzieć :

No więc, zarejestrowałam się na kierunek informatyka i informatyka analityczna (tej stosowanej na wydziale fizyki nie biorę pod uwagę) i są spore sznase ,że dostanę się na obydwa - co wtedy wybrać... Wszyscy piszecie ,że na TCS -ie jest wyższy poziom i to mnie z jednej z strony zachęca ,ale z drugiej przeraża - chodzi o to ,że nie mam żadnego wcześniejszego doświadczenia z informatyką i programowaniem (chodziłam do klasy mat-bio-chem ,teraz z perspektywy czasu żałuję,że nie wybrałam mat-infu) - czy w takiej sytuacji mam szansę nie wylecieć po pierwszym roku z analitycznej ,śpiąc więcej niż 4-5 godzin?
Jako,że jestem pasjonatką matematyki ,myślałam także o specjalności matematyka komputerowa,ale mam wątpliwości czy po tym kierunku ,bedę miec taką samą wiedzę co "normalni" matematycy i informatycy ? Czy to nie jest taki groch z kapustą trochę tego ,trochę tego? (myślałam , o tej opcji robienia podwójnego licencjatu - btw. co trzeba zrobić ,żeby dostać dwa dyplomy - wystarczy powybierać odpowiednio dużo przedmiotów na trzecim roku?)
Niemniej jednak jest to jedyna szansa studiować dwa kierunki na raz - bo od przyszłego roku się płaci
Chyba,że UJ przewiduje możliwośc studiowania 2 kierunków od pierwszego roku? Szukałam takich infromacji na stronie UJ ,a na UW wyraźnie piszą w regulaminie,że drugi kierunek można podjąć od drugiego roku dopiero

A i jeszcze jedno pytanko już luźno związane z tematem - czy wydział matematyki i informatyki UJ organizuje w ramach Erasmusa wymianę z uczelniami W Hiszpanii - chodzi mi o Madryt i Barcelonę?

A co z ludźmi z matematyki komputerowej ,którzy wyjeżdżaja na Erasmusa - studiują wtedy za granicą samą matmę lub infę czy moze inne uczelnie tez oferują takie miksy?

A i jeszcze jedno pytanko - czy można na UJ studiować dwa kierunki jednocześnie od pierwszego roku? Jeśli tak , to czy byłaby taka opcja zapisać się na matematykę spec. biomatematyka i informatykę specjalność mat. komp. i przepisywać przedmioty powtarzające się (np. analiza) i nie robic ich dwa razy? Wiem,że jest ta wyżej wyminiona opcja robienia dwóch licen. na samej mat. komp. ,ale jak już wcześniej pisałam , nie chcę znać dwóch przedmiotów pobieżnie... poza tym biomatematyka brzmi kusząco... ( a i żeby nie było ,że sugeruję się tylko ładną nazwą ,przeglądałam program)
Piotr Jucha
Użytkownik
Użytkownik

Gdzie studiować matme?

Dulce pisze:Zadam również tutaj moje pytania bo są związane niejako z matematyką i widzę tu osoby kompetentne mi odpowiedzieć :
Nie czuję się kompetentny do wypowiadania się o TCS.
Jako,że jestem pasjonatką matematyki ,myślałam także o specjalności matematyka komputerowa,ale mam wątpliwości czy po tym kierunku ,bedę miec taką samą wiedzę co "normalni" matematycy i informatycy ? Czy to nie jest taki groch z kapustą trochę tego ,trochę tego? (myślałam , o tej opcji robienia podwójnego licencjatu - btw. co trzeba zrobić ,żeby dostać dwa dyplomy - wystarczy powybierać odpowiednio dużo przedmiotów na trzecim roku?)
Na matematyce komputerowej po drugim roku tych studiów wybiera się kierunek (matematykę lub informatykę) z którego będzie się robić licencjat i na 3 roku robi się przedmioty specjalistyczne z wybranego kierunku.
Jeśli ktoś wybierze powiedzmy matematykę, to może mieć w ogólnym rozrachunku parę godzin mniej przedmiotów matematycznych niż ktoś, kto studiuję matematykę teoretyczną (jest to w końcu specjalność matematyka komputerowa). Nie sądzę, żeby absolwenci tej specjalności mieli mniejszą wiedzę od absolwentów innych specjalności (może z wyjątkiem teoretycznej).
Dwa dyplomy można zdobyć realizując wszystkie przedmioty matematyczne i informatyczne z 3 roku - w ciągu jednego roku trudno jest to zrobić, ale można sobie rozłożyć na dwa albo i trzy.
Chyba,że UJ przewiduje możliwośc studiowania 2 kierunków od pierwszego roku? Szukałam takich infromacji na stronie UJ ,a na UW wyraźnie piszą w regulaminie,że drugi kierunek można podjąć od drugiego roku dopiero
Zdaje się, że teoretycznie można studiować jednocześnie dwa kierunki na pierwszym roku, ale jest to dość pracochłonne i może być ryzykowne. Terminy niektórych zajęć raczej na pewno będą kolidować, no i jest podwójne obciążenie nauką.
No, obciążenie może nie jest dokładnie podwójne, bo na I roku niektóre zajęcia na matematyce i informatyce mogą się tematycznie pokrywać - ale m.in. dlatego powstała specjalność matematyka komputerowa, żeby studenci bez problemów mogli łączyć dwa kierunki.
A i jeszcze jedno pytanko już luźno związane z tematem - czy wydział matematyki i informatyki UJ organizuje w ramach Erasmusa wymianę z uczelniami W Hiszpanii - chodzi mi o Madryt i Barcelonę?
Zdaje się, że tak: .
A i jeszcze jedno pytanko - czy można na UJ studiować dwa kierunki jednocześnie od pierwszego roku? Jeśli tak , to czy byłaby taka opcja zapisać się na matematykę spec. biomatematyka i informatykę specjalność mat. komp. i przepisywać przedmioty powtarzające się (np. analiza) i nie robic ich dwa razy? Wiem,że jest ta wyżej wyminiona opcja robienia dwóch licen. na samej mat. komp. ,ale jak już wcześniej pisałam , nie chcę znać dwóch przedmiotów pobieżnie... poza tym biomatematyka brzmi kusząco... ( a i żeby nie było ,że sugeruję się tylko ładną nazwą ,przeglądałam program)
Biomatematyka i matematyka komputerowa to nie są dwa różne kierunki - to są dwie specjalności na tym samym kierunku. Nie ma żadnych problemów z realizowaniem przedmiotów specjalistycznych z obydwu z nich, o ile oczywiście terminy zajęć pozwolą i nie braknie czasu na naukę.
Dulce
Użytkownik
Użytkownik

Gdzie studiować matme?

Post autor: Dulce »

Dziękuje za wypowiedź

Zmodyfikuję może troche ostatnie zapytanie : teraz myślę o jednoczensym studiowaniu biomatematyki i infromatyki analitycznej (lub "normalnej") a to są dwa różne kierunki ,z tym ,że pokrewne - czy wtedy studiując obydwa od pierwszego roku nie muszę podwójnie zaliczać np. analizy mat. ?
ODPOWIEDZ