punkt A w początku układu współrzędnych, punkt B leży na osi OX tak, żeby miał odpowiednią długość. punkt C jest przecięciem okręgów o środku w punkcie A i B i długościach odpowiednio AC i BC.Aerosmith pisze:Tą część 'wrzucenia w układ' zrozumiałem, ale chodzi mi o to jak określacie współrzędne? Np w tym zadaniu.
Konkurs matematyczny Politechniki Warszawskiej.
- smigol
- Użytkownik

- Podziękował: 89 razy
-
Aerosmith
Więc jeśli dobrze rozumiem to dla tego zadania:
\(\displaystyle{ A(0,0), B(13,0)}\), a pkt \(\displaystyle{ C}\) jest określony przez układ równań \(\displaystyle{ \begin{cases} x^2+y^2=225 \\ (x-13)^2+y^2=196 \end{cases}}\) .
I następnie wybrać jedno z dwóch rozwiązań?
\(\displaystyle{ A(0,0), B(13,0)}\), a pkt \(\displaystyle{ C}\) jest określony przez układ równań \(\displaystyle{ \begin{cases} x^2+y^2=225 \\ (x-13)^2+y^2=196 \end{cases}}\) .
I następnie wybrać jedno z dwóch rozwiązań?
- Errichto
- Użytkownik

- Podziękował: 28 razy
Aerosmith, tak.
pawelsuz, nie wypowiadałbym się tylko po przeczytaniu zadanek. Oczywiście, że zrobiłem. Nie uważam, że ten finał był jakiś trudny. Był taki jak inne tyle że z hardym 5. zadaniem. I na pewno nie jestem wymiataczem. Może kwestia tego, że ja szedłem innym programem? Jak dla mnie to to jest nieporównywalnie łatwiejsze od OMa. Tak właściwie to które z 4 zadań uważasz za trudne?-- 1 kwi 2011, o 16:55 --Ile jest czasu na finale? 3 godzinki?
pawelsuz, nie wypowiadałbym się tylko po przeczytaniu zadanek. Oczywiście, że zrobiłem. Nie uważam, że ten finał był jakiś trudny. Był taki jak inne tyle że z hardym 5. zadaniem. I na pewno nie jestem wymiataczem. Może kwestia tego, że ja szedłem innym programem? Jak dla mnie to to jest nieporównywalnie łatwiejsze od OMa. Tak właściwie to które z 4 zadań uważasz za trudne?-- 1 kwi 2011, o 16:55 --Ile jest czasu na finale? 3 godzinki?
-
Aerosmith
Errichto i pawelsuz, każdy patrzy swoimi kryteriami.
Nie ma co się sprzeczać, bo to jak kłótnia o gusta. Ja na przykład byłbym w stanie powiedzieć, że każdy finał był bardzo trudny. Ja umiem ledwo co nieco ponad program.
Prawda zawsze wynika od punktu widzenia.
Dziękuje za wytłumaczenie.
Nie ma co się sprzeczać, bo to jak kłótnia o gusta. Ja na przykład byłbym w stanie powiedzieć, że każdy finał był bardzo trudny. Ja umiem ledwo co nieco ponad program.
Prawda zawsze wynika od punktu widzenia.
Dziękuje za wytłumaczenie.
-
adner
- Użytkownik

- Podziękował: 27 razy
1, 2 i 4 są zdecydowanie do rozwiązania z wiedzą na poziomie matury rozszerzonej. 3 jest trudniejsze(albo czegoś nie zauważyłem;)) a 5 to dowód wykorzystujący wiadomości teoretycznie na poziomie matury. Pewnie bym go nie zrobił, bo z zauważaniem zależności w geometrii u mnie ciężko
Tak na marginesie, zadania wysłałem w poniedziałek a dzisiaj już zostały sprawdzone
Tak na marginesie, zadania wysłałem w poniedziałek a dzisiaj już zostały sprawdzone
- Errichto
- Użytkownik

Tam nie ma nic do zauważania chyba. Można policzyć granice, pochodne (już nie pamiętam czy trzeba było), znaleźć punkty wspólne i tyle.3 jest trudniejsze(albo czegoś nie zauważyłem;))
Co do 5. to takie rzeczy są na poziomie matury?! W takim razie nie piszę matury z matmy, za trudna...
Nie wkurzaj. Ja wysłałem w piątek i dalej niesprawdzone...Tak na marginesie, zadania wysłałem w poniedziałek a dzisiaj już zostały sprawdzone
Err pisze:Ile jest czasu na finale? 3 godzinki?
-
Marcinek665
- Użytkownik

- Podziękował: 73 razy
Olimpiadę też się da rozwiązać tylko i wyłącznie znając matmę na poziomie matury rozszerzonej. Ale:adner pisze:1, 2 i 4 są zdecydowanie do rozwiązania z wiedzą na poziomie matury rozszerzonej.
-OM - myślenie
-Konkurs PW - maksymalne pałkarstwo
-
Marcinek665
- Użytkownik

Naprawdę nie znam konkursu, który wymagałby tak dużej ilości liczenia. Co nie umniejsza faktu, że za rok w nim wystartuję, żeby się sprawdzić.
- smigol
- Użytkownik

- Podziękował: 89 razy
To też jest pewna umiejętność. Matematyka to nie tylko OM. Wszystko co różni się od OM nie jest pałkarstwem.Marcinek665 pisze:Naprawdę nie znam konkursu, który wymagałby tak dużej ilości liczenia.
- Errichto
- Użytkownik

Nie zgadzam się z tym stwierdzeniem.smigol pisze:Wszystko co różni się od OM nie jest pałkarstwem.
Mógłbym oczywiście zgodzić się z tym:
Nie wszystko co różni się od OM jest pałkarstwem.
-
pawelsuz
- Użytkownik

Ograniczenia czasowe to jedno, nie pomylić się to drugie, wszystko ladnie zapisać to trzecie. A ten konkurs ma to do siebie że punkty lecą za wszystko. 3 zadanie to owszem było pałkarstwo. Ale w czwartym może i pomysł przychodził od razu, ale porządna formalizacja juz troche zajmowala. Piąte czasochłonne chyba że ktos widział wcześniej dowód. A w drugim na przykład trzeba bylo zauważyć wzór na sinus potrojonego kąta (przynajmniej w moim sposobie), czego na maturze raczej nie wymagają:)
- Errichto
- Użytkownik

Sinus potrojonego kąta? W której części tego równania? \(\displaystyle{ \sin54}\)?
Da się rozwiązać bez czegoś takiego, a poza tym sinus potrojonego to chyba to samo co sinus sumy (rozpisany) - a sinus sumy jest (chyba?) na maturze wymagany.
4. da się raczej dość krótko opisać, delta z warunkiem [wnętrze modułu] \(\displaystyle{ \ge \ 0}\) (albo mniejsze) ładnie się zwijało.
5. - zna ktoś dowód znacznie różniący się od tego z wiki?
Da się rozwiązać bez czegoś takiego, a poza tym sinus potrojonego to chyba to samo co sinus sumy (rozpisany) - a sinus sumy jest (chyba?) na maturze wymagany.
4. da się raczej dość krótko opisać, delta z warunkiem [wnętrze modułu] \(\displaystyle{ \ge \ 0}\) (albo mniejsze) ładnie się zwijało.
5. - zna ktoś dowód znacznie różniący się od tego z wiki?