Konkurs matematyczny Politechniki Warszawskiej.
-
jarek4700
- Użytkownik

- Posty: 939
- Rejestracja: 26 gru 2009, o 17:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 228 razy
Konkurs matematyczny Politechniki Warszawskiej.
Ostatnio biorąc udział w internetowym etapie tego konkursu wykorzystałem nierówność Jensena
\(\displaystyle{ \frac{x ^{7} +y ^{7} }{2} \ge ( \frac{x+y }{2} ) ^{7}}\). Napisałem że równość zachodzi tylko wtedy gdy x = y. W końcu za całe zadanie dostałem tylko 4 punkty na 10 możliwych. Czy więc przypadkiem to nie trzeba udowodnić że równość zachodzi tylko gdy x = y. Ja to wiedziałem bo wcześniej na tym forum ktoś tak napisał o nierówności Jensena. Wiecie jak ewentualnie to udowodnić?
\(\displaystyle{ \frac{x ^{7} +y ^{7} }{2} \ge ( \frac{x+y }{2} ) ^{7}}\). Napisałem że równość zachodzi tylko wtedy gdy x = y. W końcu za całe zadanie dostałem tylko 4 punkty na 10 możliwych. Czy więc przypadkiem to nie trzeba udowodnić że równość zachodzi tylko gdy x = y. Ja to wiedziałem bo wcześniej na tym forum ktoś tak napisał o nierówności Jensena. Wiecie jak ewentualnie to udowodnić?
-
wally
- Użytkownik

- Posty: 74
- Rejestracja: 3 paź 2007, o 13:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piotrków Tryb
- Pomógł: 6 razy
Konkurs matematyczny Politechniki Warszawskiej.
A wykazałeś, że funkcja jest wypukła? A jeżeli jesteś sprytny to udowadniasz, że funkcja jest wypukła, rozmieszczasz na jej wykresie dwie równe masy i ponieważ funkcja jest wypukła to środek masy tych dwóch punktów znajduje się nad wykresem
-
piotrekbigu
- Użytkownik

- Posty: 4
- Rejestracja: 27 mar 2011, o 20:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice
Konkurs matematyczny Politechniki Warszawskiej.
Witam. Biorę udział w tym samym konkursie i zostało mi już tylko jedno zadanie półfinałowe.
Nawet moja nauczycielka się poddała przy nim. Mianowicie:
Wyznacz wszystkie liczby naturalne, nieparzyste k i l spełniające równanie:
\(\displaystyle{ k^{2} -l^{5}-16=0}\)
Zostało mi tylko to a jutro o ósmej wysyłam, Jeśli ktoś jest w stanie chociaż naprowadzić mnie na rozwiązanie to będę bardzo wdzięczny.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Nawet moja nauczycielka się poddała przy nim. Mianowicie:
Wyznacz wszystkie liczby naturalne, nieparzyste k i l spełniające równanie:
\(\displaystyle{ k^{2} -l^{5}-16=0}\)
Zostało mi tylko to a jutro o ósmej wysyłam, Jeśli ktoś jest w stanie chociaż naprowadzić mnie na rozwiązanie to będę bardzo wdzięczny.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
-
kammeleon18
- Użytkownik

- Posty: 305
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 11:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Pomógł: 36 razy
-
piotrekbigu
- Użytkownik

- Posty: 4
- Rejestracja: 27 mar 2011, o 20:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice
Konkurs matematyczny Politechniki Warszawskiej.
Na tyle to wpadłem na samym początku.
\(\displaystyle{ l ^{5}=(k-4)(k+4)}\)
\(\displaystyle{ l ^{5}\neq4 \wedge l ^{5}\neq-4}\)
Co dalej?
\(\displaystyle{ l ^{5}=(k-4)(k+4)}\)
\(\displaystyle{ l ^{5}\neq4 \wedge l ^{5}\neq-4}\)
Co dalej?
-
laurelandilas
- Użytkownik

- Posty: 233
- Rejestracja: 6 kwie 2010, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: woj. śląskie
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 6 razy
Konkurs matematyczny Politechniki Warszawskiej.
Nie możemy Ci pomóc, skoro jest to zadanie z trwającego konkursu.
-
Marcinek665
- Użytkownik

- Posty: 1820
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice, Warszawa
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 227 razy
Konkurs matematyczny Politechniki Warszawskiej.
Myślę, że skoro jest to konkurs, gdzie zadania są przydzielane indywidualnie, to można udzielić wskazówki, która jednocześnie nie jest pełnym rozwiązaniem. Prawdziwa wiedza i tak zostanie zweryfikowana na finale.
-
Aerosmith
Konkurs matematyczny Politechniki Warszawskiej.
Ja miałem bardzo podobne zadanie, inne potęgi i wyraz wolny, w moim przypadku wykazałem, że nie ma takich liczb.piotrekbigu pisze:Witam. Biorę udział w tym samym konkursie i zostało mi już tylko jedno zadanie półfinałowe.
Nawet moja nauczycielka się poddała przy nim. Mianowicie:
Wyznacz wszystkie liczby naturalne, nieparzyste k i l spełniające równanie:
\(\displaystyle{ k^{2} -l^{5}-16=0}\)
Zostało mi tylko to a jutro o ósmej wysyłam, Jeśli ktoś jest w stanie chociaż naprowadzić mnie na rozwiązanie to będę bardzo wdzięczny.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
-
piotrekbigu
- Użytkownik

- Posty: 4
- Rejestracja: 27 mar 2011, o 20:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice
Konkurs matematyczny Politechniki Warszawskiej.
Zadania już wysłane, nic nie wymyśliłem niestety. Próbowałem udowodnić, że nie ma żadnych liczb spełniających to równanie, ale przypadkiem znalazłem liczby powyżej miliona, które jednak pasują. tylko za nic nie jestem w stanie tego wykazać.
No cóż, bywa.
Temat do zamknięcia.
Pozdrawiam wszystkich
No cóż, bywa.
Temat do zamknięcia.
Pozdrawiam wszystkich
-
kammeleon18
- Użytkownik

- Posty: 305
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 11:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Pomógł: 36 razy
Konkurs matematyczny Politechniki Warszawskiej.
Jakie?Bo z tego co mi się wydaje to równanie to nie ma rozwiązańpiotrekbigu pisze: Próbowałem udowodnić, że nie ma żadnych liczb spełniających to równanie, ale przypadkiem znalazłem liczby powyżej miliona, które jednak pasują. tylko za nic nie jestem w stanie tego wykazać.
-
Marcinek665
- Użytkownik

- Posty: 1820
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice, Warszawa
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 227 razy
Konkurs matematyczny Politechniki Warszawskiej.
Na podobnej zasadzie obalono Wielkie Twierdzenie Fermata. Po prostu kalkulator często nie radzi sobie na dużych liczbach.
- mariolawiki1
- Użytkownik

- Posty: 220
- Rejestracja: 13 kwie 2010, o 01:10
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 24 razy
Konkurs matematyczny Politechniki Warszawskiej.
\(\displaystyle{ k^2-16=l^5}\)
\(\displaystyle{ (k-4)(k+4)=l^5}\)
Załóżmy, że \(\displaystyle{ (k-4,k+4)>1.}\)
\(\displaystyle{ d|k-4}\)i \(\displaystyle{ d|k+4}\) \(\displaystyle{ \Rightarrow d|8}\), czyli d=1, sprzeczność.
Wynika z tego, że \(\displaystyle{ k-4=a^5}\) i \(\displaystyle{ k+4=b^5}\), gdzie \(\displaystyle{ a, b \in N}\)
Stąd \(\displaystyle{ b^5 - a^5 = 8}\), tu już można sprawdzić, że nie ma rozwiązań w liczbach N nieparzystych.
Czy gdzieś jest błąd??
\(\displaystyle{ (k-4)(k+4)=l^5}\)
Załóżmy, że \(\displaystyle{ (k-4,k+4)>1.}\)
\(\displaystyle{ d|k-4}\)i \(\displaystyle{ d|k+4}\) \(\displaystyle{ \Rightarrow d|8}\), czyli d=1, sprzeczność.
Wynika z tego, że \(\displaystyle{ k-4=a^5}\) i \(\displaystyle{ k+4=b^5}\), gdzie \(\displaystyle{ a, b \in N}\)
Stąd \(\displaystyle{ b^5 - a^5 = 8}\), tu już można sprawdzić, że nie ma rozwiązań w liczbach N nieparzystych.
Czy gdzieś jest błąd??
-
kammeleon18
- Użytkownik

- Posty: 305
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 11:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Pomógł: 36 razy
- smigol
- Użytkownik

- Posty: 3411
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 353 razy
Konkurs matematyczny Politechniki Warszawskiej.
Hm, kiedyś na stronie konkursu były zadania z poprzednich finałów. Zniknęły, czy ja ich znaleźć nie mogę?
