Mechanika i Budowa maszyn

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o studiowaniu: co wybrać? jakie są warunki przyjęć? życie studenckie? Zajrzyjcie tutaj!
Awatar użytkownika
sesese
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 88 razy

Post autor: sesese »

Steal - Tak tak mieliśmy sporo rysunków kilka na a3 a kilka na takiej cienkiej kalce w tym końcowy projekt złożeniowy 4 rysunki na tej kalce.

Laurearel - Tak nudne przedmioty. Nienawidze takiego dłubania jak w bazach danych itp. o to chodzi 24/h i nuda
Tak na mechanicznym w tym inwentorze jak masz części silnika robisz wiązania i widzisz jak to sie rusza. Jak to może wyglądać w rzeczywistości to to już jest zajefajne. A fizyke idzie przeboleć bez przesady. Robisz zadania i nabiersz wprawy.Wiadomo to praco chłonne ale można mieć warunki albo powtórzyć rok
Napewno warto i napewno łatwiej ci wejdzie do głowy coś co ci sie podoba niż to co robisz na siłe.

Problem że w polsce nie ma przemysłu zbyt wielkiego wiec pracy dużo jest ale zagranicą. Ale ktoś zaradny i dobry zawsze coś znajdzie.
Nelson91
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Nelson91 »

Witam
Czy ten kierunek w ogóle nadaje się dla kobiet?
jaką szkołę średnią najlepiej skończyć żeby tam studiować?
po lo można sobie poradzić?
Awatar użytkownika
Stary
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 26 razy

Post autor: Stary »

Nelson91 pisze:Witam
Witam
Nelson91 pisze:Czy ten kierunek w ogóle nadaje się dla kobiet?
Jak każdy
Nelson91 pisze:jaką szkołę średnią najlepiej skończyć żeby tam studiować?
Każdą poza zawodówką
Nelson91 pisze:po lo można sobie poradzić?
To zależy od Ciebie
nwa2pac
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 27 razy

Post autor: nwa2pac »

Ja się może podczepię do tematu.
Jak jest na SiMR czytałem na różnych forach wiele negatywnych komentarzy o tym wydziale?
Podobno SiMR to jeden z najtrudniejszych wydziałów na PW.
Jakie są po nim perspektywy, czy prace znajduję się z łatwością zaraz po studiach?

-- 30 lip 2010, o 16:48 --

-- 30 lip 2010, o 22:29 --
gryfna
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: gryfna »

Proszę o podpowiedź ludzi którzy już są po takich studiach, albo jeszcze w trakcie. Mianowicie chodzi o wybór specjalizacji na mgr., oto to co proponuje mi uczelnia:

Biomechanika i inżynieria produkcji sprzętu rehabilitacyjnego
Komputerowe wspomaganie projektowania i eksploatacji maszyn
Maszyny robocze
Mechanika komputerowa
Obrabiarki, narzędzia i technologia budowy maszyn
Projektowanie, automatyzacja i robotyzacja procesów technologicznych
Komputerowe wspomaganie projektowani układów elektromechanicznych
Wirtualne modele projektowania i eksploatacji maszyn roboczych
Inżynieria materiałów metalowych
Komputerowe wspomaganie w inżynierii materiałów metalowych
Kontrola i zapewnienie jakości w spawalnictwie
Przetwórstwo metali i tworzyw sztucznych
Technologia i zarządzanie w odlewnictwie
Technologie spawalnicze
Zarządzanie jakością i komputerowe wspomaganie procesów przetwórstwa materiałów

Ludzie pomóżcie:D i podpowiedzcie co będzie dobrym rozwiązaniem:) Dzięki z góry!
Awatar użytkownika
sesese
Użytkownik
Użytkownik

na mój gust to w Polsce to ci sie przyda
Projektowanie, automatyzacja i robotyzacja procesów technologicznych
gryfna
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: gryfna »

Wielkie dzięki za pomoc;)
nwa2pac
Użytkownik
Użytkownik

Wiem ,że za mnie nikt nie wybierze ,ale czy moglibyście mi opisać możliwości zatrudnienia po następujących kierunkach :
a) Budownictwo
b) Mechanika i budowa maszyn
Jestem typowym introwertykiem ,bardzo pracowity raczej mało kreatywny ,niechętny do pracy w grupie
więc pewnie menadżer i kierownik itp. to odpada. Ogólnie chciałbym pracować w biurze np. coś projektować itp.
Co byście mi doradzili?

Oczywiście na uczelniach są różne salony niedługo ma być na PW ,ale jestem niecierpliwy i chciałbym się dowiedzieć czegoś od was.
Awatar użytkownika
sesese
Użytkownik
Użytkownik

Nieno inzynier budowy typowo uzera sie z leniwymi robolami na budowie. JAk przyjdzie introwertyk to nie beda go szanowac nawet jak jest dobry. Sa inne zadania wycena budowy prace w biurze ale nie to nie dla ceibie generalnie.

Mechanika i budowa maszyn hm no w polsce zapomnij o pracy w biurze projektowym malo takiej pracy jest.
Glownie beda potrzebowac na linie montazowe produkyjne itp gosci wlasnie elokwentnych do nadzorowania.

Rob bazy danych to dobrze zarobisz Zostan informatykiem duzo tam indywidualistow.
nwa2pac
Użytkownik
Użytkownik

Na którym wydziale najlepiej studiować MiBM słyszałem,że:
na Wydziale Inżynierii produkcji jest trochę więcej zarządzania niż np. na Wydziale Samochodów i
Maszyn Roboczych,a jak jest na Wydziale Energetyki i Lotnictwa z tym kierunkiem ?
W czym ogólnie różnią się te kierunki na poszczególnych wydziałach i czy bardzo?
Awatar użytkownika
sesese
Użytkownik
Użytkownik

Simr powiedzial bym tak ludzie koncza tu magistra w 7 lat srednio. JEst taki przejeb ze nie znam nikogo osobiscie kto nie ma poprawki po 1 roku. Wymagajace laborki i projekty. (moze na meil tez)
JEdnak wydaje mi sie ze MIBM na MEIL (np energetyka juz nie ) jest na wyzszym poziomie. Maja truniejsze programowanie napewno na inzynierskich i wiecej matematyki. My nadrabiamy na magisterskich.
Pozatym Państwowa Komisja Akredytacyjna przyznała ocene wyróżniająca MIBM na MEIL.
Na WIP maja ciut luzniej ale tez nie jest latwo o nie.
Poprzegladaj siatki godzin wszystko jest na stronach.
Mysle ze na SImr wiecej dowiesz sie o budowie samochodu, silnik podwozie nadwozie, maszyny budowlane.
Awatar użytkownika
steal
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

Post autor: steal »

Na melu mechanika ma dużo przedmiotów z energetyki i po trochu z automatyki i lotnictwa.
nwa2pac
Użytkownik
Użytkownik

Jestem tegorocznym maturzystą wiem od jednej studentki,że MiBM na MEiL JEST TRUDNY
ale powiedziała mi,że do przejścia (może była utalentowana technicznie ,ale tego nie wiem) i dlatego tak mi powiedziała
jeden student powiedział mi,że niektórzy odpadają bo po prostu balują.Trochę dziwne,żeby tyle osób
nie dawało rady no ale ja mam mało do powiedzenia ,gdyż jestem dopiero na mecie liceum (u mnie w klasie mat-fiz odpadły tylko prawdziwe lenie ).

Więc na tym simrze to po prostu jest aż tak trudno czy po prostu zależy to od studentów i braku ich zaangażowania ?

Byłbym wdzięczny za wasze rady gdyż chcę iść na MiBM (jeszcze nie wiem na jakim wydziale) i nie chciałbym trafić gdzieś gdzie po prostu nie dam rady ,a z matmy jestem raczej średni i nie sadze ,żebym przekroczył 80% z rozszerzenia więc wielce utalentowany nie jestem ale przeciętnych,średnich rzeczy jestem w stanie się nauczyć.Jedyny powód jaki mnie ciągnie na MiBM to technika sama w sobie( fajne są np. niektóre symulacje komputerowe)
No ale,przypuszczam,że na studiach jest trudniej niż w liceum i dlatego trochę mnie odstraszyliście od tego kierunku.
Awatar użytkownika
steal
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

Post autor: steal »

Może powiedzmy sobie szczerze - wydział mechaniczny nie jest wydziałem o którym marzą rzesze studentów i sporo osób dostaje się tam przypadkiem, tzn. składało papiery gdzieś indziej i się nie dostali, czyli po prostu mel jest traktowany jako koło ratunkowe. Więc trudno oczekiwać od tych osób zaangażowania jeżeli ich obecność jest wymuszona i traktują ten rok jako poczekalnię do następnej rekrutacji. Również idą na studia bo tak teraz wszyscy robią, znajdują więc sobie wydział który ma niskie progi rekrutacji, a nóż się uda skończyć - więc składają podanie na mel.

A to, że kierunek może być trudny wynika z prostego zależności przyczynowo skutkowej:
braki w matmie z liceum -> trudność z matematyką -> trudności w przedmiotach technicznych
Analogicznie z fizyką.

Aha, jeszcze coś - jeżeli jedynym powodem dla którego chcesz iść to technika sama w sobie to możesz się rozczarować, bo tak naprawdę dużo tutaj fizyki i matematyki ukrytej pod różnymi postaciami.
Awatar użytkownika
sesese
Użytkownik
Użytkownik

Problemy na Simr maja goscie po technikum czesto mechanicznym ktorzy zdawali matme podstawowa i chcieli nauczyc sie naprawiac samochod. Nie to jest wydzial gdzie sie nauczy podstaw budowy i tu wlasnie przyda sie matematyka. Jesli to nie bedzie dla ciebie zaskoczeniem to dasz rade.

Goscie ze zdana dobrze matura z matmy i fizyki prawie na max odpadli z lenistwa. Widac bylo ze sa inteligentni i ogarniaja co sie dzieje ale palcem nie ruszyli przez caly semestr.
Byli tez ludzie z matura podstawowa i brakami co pozaliczali wszytkie matematyki. Da sie
ODPOWIEDZ