Informatyka na Wydziale MiI oraz FAiIS na UJ
-
Dumel
- Użytkownik

- Podziękował: 60 razy
u nas też przeważa Linux
a skoro już o systemach (i nie tylko) to studiując na MiI (na FAiS pewnie też ale głowy nie dam) masz możliwość darmowego ściągniecia wielu aplikacji Microsoftu: ... ,2898.html
a skoro już o systemach (i nie tylko) to studiując na MiI (na FAiS pewnie też ale głowy nie dam) masz możliwość darmowego ściągniecia wielu aplikacji Microsoftu: ... ,2898.html
-
Kefas
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
Z tymi darmowymi aplikacjami od Microsoftu to świetna sprawa, ale skoro wspomnieliście o Linuxie, to chciałbym się dowiedzieć, której dystrybucji dokładnie używacie (w swoich Wydziałach)?
Miałem kiedyś zainstalowanego "Ubunciaka" i całkiem nieźle sobie radziłem z terminalem (choć w sumie to bardziej zasługa bardzo przemyślanego systemu pobierania pakietów niż moja).
Pytam dlatego, bo chciałbym już powoli "przyzwyczajać się" do środowiska w którym będę (jeśli oczywiście dane mi będzie się dostać na UJ) pracował; no chyba, że nie ma to większego znaczenia i np. Wy przed studiami siedzieliście też na Windzie (i siedzicie nadal na swoim osobistym kompie).
Bo strasznie mnie kusi przesiąść się z leciwego Xp'eka na 7-kę, aczkolwiek zrobiłbym to dopiero za miesiąc-dwa. Ale też nie chcę sobie wyrobić "złych" przyzwyczajeń, nie wiem jak wygląda sprawa z kompilatorami na 7, na XP nie ma z tym problemu.
Co myślicie na ten temat?
@Dumel, a jaki język polecałbyś do nauki na początek? Mam stopniu podstawowym opanowanego Delphi i trochę zwykłego Pascala, może C++? Co byś radził? Chodzi mi o to, aby nauczyć się po trochu tego co będzie na 1 semestrze, dzięki czemu będzie mi trochę łatwiej (choć możliwe, że mogą coś pozmieniać, ale załóżmy, że nie).
Miałem kiedyś zainstalowanego "Ubunciaka" i całkiem nieźle sobie radziłem z terminalem (choć w sumie to bardziej zasługa bardzo przemyślanego systemu pobierania pakietów niż moja).
Pytam dlatego, bo chciałbym już powoli "przyzwyczajać się" do środowiska w którym będę (jeśli oczywiście dane mi będzie się dostać na UJ) pracował; no chyba, że nie ma to większego znaczenia i np. Wy przed studiami siedzieliście też na Windzie (i siedzicie nadal na swoim osobistym kompie).
Bo strasznie mnie kusi przesiąść się z leciwego Xp'eka na 7-kę, aczkolwiek zrobiłbym to dopiero za miesiąc-dwa. Ale też nie chcę sobie wyrobić "złych" przyzwyczajeń, nie wiem jak wygląda sprawa z kompilatorami na 7, na XP nie ma z tym problemu.
Co myślicie na ten temat?
@Dumel, a jaki język polecałbyś do nauki na początek? Mam stopniu podstawowym opanowanego Delphi i trochę zwykłego Pascala, może C++? Co byś radził? Chodzi mi o to, aby nauczyć się po trochu tego co będzie na 1 semestrze, dzięki czemu będzie mi trochę łatwiej (choć możliwe, że mogą coś pozmieniać, ale załóżmy, że nie).
-
Dumel
- Użytkownik

- Podziękował: 60 razy
tempo na programowaniu nie jest szybkie, ale jak już chcesz wcześniej mieć coś opanowane to C++/C#/Java bo te języki będą na I roku
-
sunnus
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
na FAiSie tak samo jest możliwość ściągania aplikacji, systemów Microsoftu (w tym XP, Vista, 7).
co do Linuxa to ja pierwszy raz się z nim zetknąłem osobiście na studiach. Dużo jest ludzi na pierwszym roku którzy mają tak samo jak ja. hm poszukaj popytaj czy devc++ działa na 7. a zawsze możesz przecież zainstalować na jedną z partycji Linuxa.
co do programowania to wszystko zaczyna się od podstaw - wiadomo że trzeba samemu troche posiedzieć nad tym - ale to wszystko jest od samiutkich podstaw - więc jak ktoś nie miał wogóle doświadczenia w programowaniu to też może rade dać:)
EDIT: zapomniałem odpowiedzieć na Twoje pytanie odnośnie którego Linuxa używamy. Na FAISie jest to Fedora, zdaje sie 9. Wiem że co jakiś czas zmieniają na nowsze (jest już Fedora 11 wypuszczona).
co do Linuxa to ja pierwszy raz się z nim zetknąłem osobiście na studiach. Dużo jest ludzi na pierwszym roku którzy mają tak samo jak ja. hm poszukaj popytaj czy devc++ działa na 7. a zawsze możesz przecież zainstalować na jedną z partycji Linuxa.
co do programowania to wszystko zaczyna się od podstaw - wiadomo że trzeba samemu troche posiedzieć nad tym - ale to wszystko jest od samiutkich podstaw - więc jak ktoś nie miał wogóle doświadczenia w programowaniu to też może rade dać:)
EDIT: zapomniałem odpowiedzieć na Twoje pytanie odnośnie którego Linuxa używamy. Na FAISie jest to Fedora, zdaje sie 9. Wiem że co jakiś czas zmieniają na nowsze (jest już Fedora 11 wypuszczona).
-
Kefas
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
Heh, myślę, że przyjmę następującą strategię:
Priorytetowo potraktuję infę na MiI, a na drugim miejscu na FAIS.
Jeśli bym sobie czasem nie poradził na MiI (odpukać), to zostaje mi FAIS : ). Także całkiem interesująco się zapowiada. Innych inf w Krakowie nie biorę pod uwagę (na AGH liczy się praktycznie tylko jedna na EAIE, ale zważywszy na to, jak kosmiczne tam są progi + obecność fizyki to podziękuję), na PK jest infa, ale kompletnie nic się nie słyszy o jakichś osiągnięciach tamtejszych studentów (zresztą jak na PK to głównie na budownictwo lub architekturę).
Miałem kiedyś już taką opcję: Ubuntu 9.04 + Windows Xp na jednym pokładzie, jednak po czasie zauważyłem, że 98 % czasu przed kompem spędzam na Xp, także wywaliłem Pingwina.
Ale nie powiem, znowu mnie kusi aby go zainstalować (ale tylko i wyłącznie do programowania, bo wiele rzeczy z winy producentów mogę robić komfortowo tylko na Windzie).
Skoro na FAIS jest Fedora, to świetnie. Jeszcze gdyby była ona też na MiI (tu czekam Dumel na Twoje potwierdzenie lub też nie ), to już na pewno bym ją sobie zainstalował na drugiej partycji specjalnie do klepania kodu.
A Xp zamienię sobie na 7, w końcu nie ma co stać w miejscu, skoro system zapowiada się nadzwyczaj dobrze a i do programowania go używać nie będę (skoro będę miał Linuxa).
PS. Dzięki za to, że macie czas odpisać Myślę, że wielu osobom się przyda takie wstępne nakreślenie sytuacji.
Priorytetowo potraktuję infę na MiI, a na drugim miejscu na FAIS.
Jeśli bym sobie czasem nie poradził na MiI (odpukać), to zostaje mi FAIS : ). Także całkiem interesująco się zapowiada. Innych inf w Krakowie nie biorę pod uwagę (na AGH liczy się praktycznie tylko jedna na EAIE, ale zważywszy na to, jak kosmiczne tam są progi + obecność fizyki to podziękuję), na PK jest infa, ale kompletnie nic się nie słyszy o jakichś osiągnięciach tamtejszych studentów (zresztą jak na PK to głównie na budownictwo lub architekturę).
Miałem kiedyś już taką opcję: Ubuntu 9.04 + Windows Xp na jednym pokładzie, jednak po czasie zauważyłem, że 98 % czasu przed kompem spędzam na Xp, także wywaliłem Pingwina.
Ale nie powiem, znowu mnie kusi aby go zainstalować (ale tylko i wyłącznie do programowania, bo wiele rzeczy z winy producentów mogę robić komfortowo tylko na Windzie).
Skoro na FAIS jest Fedora, to świetnie. Jeszcze gdyby była ona też na MiI (tu czekam Dumel na Twoje potwierdzenie lub też nie ), to już na pewno bym ją sobie zainstalował na drugiej partycji specjalnie do klepania kodu.
A Xp zamienię sobie na 7, w końcu nie ma co stać w miejscu, skoro system zapowiada się nadzwyczaj dobrze a i do programowania go używać nie będę (skoro będę miał Linuxa).
PS. Dzięki za to, że macie czas odpisać Myślę, że wielu osobom się przyda takie wstępne nakreślenie sytuacji.
-
IgorS
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
Przepraszam za odkop, ale widzę że jest tutaj parę osób które mają wiedzę na ten temat.
Chciałbym wybrać się na Informatykę na FAIS, jednak do końca nie wiem jak to jest z progami. Jakie w zeszłym roku były progi na UJ na tym wydziale?
Przyznam że matura z matematyki na podstawie dosyć kiepsko mi poszła (myślę że 60-65%), z angielskiego również na podstawie spodziewam się 95%.
Z matematyki ogólnie ogarniam, jednak osoba nauczycielki skutecznie zniechęcała wszystkich dookoła do jakiejkolwiek pracy, stąd ten wynik. Jestem pracowity, więc myślę że przy odpowiednim zaangażowaniu dałbym sobie radę.
Nie chciałbym mieć zbyt dużej ilości matematyki, więc MiI odpada. Ukończyłem technikum informatyczne, podstawy programowania znam.
Mam jakiekolwiek szanse z takimi wynikami z matury?
Chciałbym wybrać się na Informatykę na FAIS, jednak do końca nie wiem jak to jest z progami. Jakie w zeszłym roku były progi na UJ na tym wydziale?
Przyznam że matura z matematyki na podstawie dosyć kiepsko mi poszła (myślę że 60-65%), z angielskiego również na podstawie spodziewam się 95%.
Z matematyki ogólnie ogarniam, jednak osoba nauczycielki skutecznie zniechęcała wszystkich dookoła do jakiejkolwiek pracy, stąd ten wynik. Jestem pracowity, więc myślę że przy odpowiednim zaangażowaniu dałbym sobie radę.
Nie chciałbym mieć zbyt dużej ilości matematyki, więc MiI odpada. Ukończyłem technikum informatyczne, podstawy programowania znam.
Mam jakiekolwiek szanse z takimi wynikami z matury?
-
wszamol
- Użytkownik

to artykuł z zeszłego roku, wynika z niego, że na FAIS nawet wolne miejsca zostały, więc chyba nie będzie wielkim problemem się dostać.
-
IgorS
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
Miło widzieć. Czy ktoś z studentów Informatyki na FAIS może mi powiedzieć jak wygląda specjalność Projektowanie i Grafika Komputerowa?
-
kragon1991
- Użytkownik

Czy to prawda, że informatyka na Wydziale Fizyki, Astronomii i Informatyki Stosowanej UJ nie dostała akredytacji?
-
owen1011
- Użytkownik

- Podziękował: 230 razy
z tego co wiem, do Infa na UJ dostala warunkowa akredytacje, co swiadczy ze z kierunkiem jest zle i o ile sie nie poprawi (przy kolejnym sprawdzeniu) to moze dojsc do jego zamkniecia
-
sunnus
- Użytkownik

z tego co kojarzę to komisja akredytacyjna było u nas na początku tego roku. co do wyników to nie wiem jak został nasz kierunek oceniony, na stronie PKA niestety nie ma wzmianki jeszcze o tym. a skąd słyszeliście takie nowiny, że informatyka dostała warunkową akredytację?
Co do progów to podczas ostatniej rekrutacji każdy się dostawał. Nie było opcji żeby się nie dostać (brali wszystkich).
Co do progów to podczas ostatniej rekrutacji każdy się dostawał. Nie było opcji żeby się nie dostać (brali wszystkich).
-
Wojciech S?omczy?ski
- Użytkownik

Określenie "Infa na UJ" jest nieco mylące i nieprecyzyjne.owen1011 pisze:z tego co wiem, do Infa na UJ dostala warunkowa akredytacje, co swiadczy ze z kierunkiem jest zle i o ile sie nie poprawi (przy kolejnym sprawdzeniu) to moze dojsc do jego zamkniecia
1. Informatyka na Wydziale Matematyki i Informatyki UJ dostała jak najbardziej akredytację. Matematyka została nawet wyróżniona przez PKA, jako jedna z kilku matematyk w Polsce. To bez wątpienia czołowy wydział w kraju w obu tych dziedzinach (matematyka i informatyka).
2. Informatyka na Wydziale Fizyki, Astronomii i Informatyki Stosowanej - to już inna historia i jej dotyczy ten komentarz.
-
sunnus
- Użytkownik

Pragnę zaznaczyć że na Informatyce na Wydziale FAIS pojawiły się nowe specjalności: Produkcja gier wideo oraz Modelowanie i animacja 3D (jest dostępna jeszcze trzecia "ogólna"). Wszystkie informacje można znaleźć pod adresem . Będzie wdrażany także nowy program nauczania dla studiów pierwszego stopnia, podaje link do projektu: . Warto zaznaczyć że przedmioty fizyczne z drugiego roku (zjawiska falowe i jeszcze jeden którego nazwy w tejże chwili nie potrafię sobie przypomnieć, kołata mi w głowie nazwa związana mechaniką) zostają złączone w jeden, a mianowicie Fizyka. Blok przedmiotów z drugiego roku - Matematyka dyskretna I i Matematyka dyskretna II zostaje zamieniony na przedmiot Matematyka dyskretna który będzie się odbywał w pierwszym semestrze. Warto zaznaczyć że również na wydziale FAIS UJ na kierunku Informatyka wypłacane są stypendia motywacyjne (1000 zł miesięcznie). Planowany jest także przeniesienie wydziału na Kampus 600 Lecia - budowa ma ruszać w tym roku (nie potwierdzona informacja).
Podsumowując wydaje się że zachodzą (lub w najbliższej przyszłości mają zajść) pozytywne zmiany. Zobaczymy co z tego wyniknie.
Kod: Zaznacz cały
http://th-www.if.uj.edu.pl/zfs/gora/nowyprogram.htmlPodsumowując wydaje się że zachodzą (lub w najbliższej przyszłości mają zajść) pozytywne zmiany. Zobaczymy co z tego wyniknie.
-
PhotoCruize
- Użytkownik

Odkopuję temat, bo nie chcę zakładać nowego o tej samej treści.
Czy ktoś ma dostęp do progów punktowych na informatyce na FAIS z poprzednich lat, czy mógłby je podać?
Jakie były progi ostatnio na MiI na UJ? To prawda, że 70 %?
Czy ktoś ma dostęp do progów punktowych na informatyce na FAIS z poprzednich lat, czy mógłby je podać?
Jakie były progi ostatnio na MiI na UJ? To prawda, że 70 %?