Informatyka na Wydziale MiI oraz FAiIS na UJ

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
sunnus
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: sunnus »

witam wszystkich Użytkowników forum
wiem że na forum były poruszane już tego typu problemy, ale bardziej dotyczyły one różnicy pomiędzy informatyką na politechnikach a uniwersytetach.
Moje pytanie dotyczy informatyki na Uniwersytecie Jagielońskim, a dokładniej różnicy pomiędzy tym kierunkiem na Wydziale Matematyki i Informatyki a tym kierunkiem na Wydziale Fizyki, Astronomi i Informatyki Stosowanej.
Jak można opisać różnice? Po przejrzeniu planów pierwszego semestru wydają się podobne.
Widoczną różnicą jest obecność przedmiotów fizycznych (jak np. Mechanika i elektromagnetyzm na 3 semestrze informatyki na wydziale FAiIS). Na drugim omawianym wydziale fizyki nie zauważyłem.
Jak dla mnie to plus dla Wydziału MiI ponieważ z fizyki praktycznie nic nie umiem (nie ma praktycznie szans żebym nadrobił prawie całe liceum - w LO miałem fizykę podstawową dwa pierwsze lata i nie przykładałem się zabardzo do niej).
Inna sprawa jest taka iż słyszałem że na Wydziale Matematyki i Informatyki bardziej skupia się na matematyce, a mniej jest praktycznej informatyki.
Dodam odrazu moje preferencje: otóż chciałbym najprawdopodobniej zostać programistą. Moje zdolności to opanowany HTML, umiem posługiwać się w praktyce CSS, niedawno zacząłem uczyć się PHP, umiem zrobić prosty kalkulator w C++ (nieobiektowo). CHciałbym wiązać swoją przyszłość z informatyką mimo iż wiem że nie jestem z niej jakoś nadzwyczajnie dobry lub wybijający się ponad przeciętną. A raczej wręcz przeciwnie.
Jeszcze dodam moje wyniki z matury: 66% matematyka rozszerzona, 98% angielski podstawowy (polskiego chyba nie warto podawać ).
PS: złożyłem równierz podanie na AGH na Wydział Elektrotechniki, Automatyki, Informatyki i Elektroniki (na pierwszym miejscu podałem Informatykę Stosowaną). Wątpie żebym dostał się na AGH z liczbą punktów rekrutacyjnych równą 650. A poza tym na tym kierunku jest fizyka (ale i tak o wiele mniej niż na "zwykłej" Informatyce na tym wydziale) z którą może być u mnie bardzo ciężko.
Ostatnio zmieniony 14 lip 2009, o 17:17 przez sunnus, łącznie zmieniany 1 raz.
owen1011
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 230 razy

Post autor: owen1011 »

fizyka jest podobno taka jak w lo, tylko ze czasami jakas calka dojdzie...

podobno na FAIS jest bardziej praktyczna infa... niz na MiI...

-- 14 lip 2009, o 17:16 --

na moje oko Ty masz 750 punktow na agh...

ale na IS tam sie raczej nie dostaniesz, mimo wszystko...-- 14 lip 2009, o 17:19 --i plusem FAIS sa zajecia obok miasteczka AGH, wiec mozna by i tam zamieszkac

a I na MiI ma jakis nowy obiekt ale na strasznym "zadupiu"
sunnus
Użytkownik
Użytkownik

mam 650 punktów ale Ty pisałeś dobrze, bo przez pomyłkę napisałem iż angielski zdawałem rozszerzony - pomyliłem się pisząc posta - zdawałem podstawowy. i wtedy wszystko się zgadza.
owen1011
Użytkownik
Użytkownik

acha, no to 650...

trzeba bylo zlozyc na jakąś infe na innym wydziale na agh, no bo naprwde na EAIE to nie ma szans...
sunnus
Użytkownik
Użytkownik

Chciałem poprostu spróbować żeby później móc sobie powiedzieć że chociaż się starałem. A co do infy na innych wydziałach na AGH to raczej nie interesowała mnie infa na wydziale który ma w nazwie "fizyka". Pisałem z ludzmi którzy na nim ją studiują i jest tam dużo fizy, więc niestety odpadła z moich planów.
owen1011
Użytkownik
Użytkownik

ja znowu z nimi tez pisalem i podobno jest z nia mozliwie lekko...

no i plus na agh sa 3 terminy zaliczen i warunki juz na pierwszym roku
sunnus
Użytkownik
Użytkownik

a na UJ też słyszałem że są 3 terminy.. prawda to?
hm po przemyśleniu sprawy prawdopodobnie wybiorę FAiIS.
owen1011
Użytkownik
Użytkownik

na uj jest jeden termin i poprawka z tego co wiem..
i nie mozna miec zadnego warunku na pierwszym semestrze...

oraz nie dostaniesz na UJ tytulu inzyniera, wiem ze to "pic na wode" ale fajnie cos takiego miec
coder89
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

Post autor: coder89 »

Podziwiam hardcorów którzy idą na fizyczny ja z fizyki to noga jestem
sunnus
Użytkownik
Użytkownik

tak, też myślałem o tytule inżyniera, no ale wiesz, jak na AGH się nie dostane to ten tytuł będę musiał sobie odpuścić. Niestety.

a co do fizyki to też jestem noga, ale trzeba będzie nadrobić. ech brutalne życie.
ech
coder89 pisze:Podziwiam hardcorów którzy idą na fizyczny :D ja z fizyki to noga jestem :D
co do fizyki, jeśli masz na myśli UJ'owy FAiIS to tam nie ma stricte fizyki, są zdaje się 3 przedmioty "fizyczne" jak np. mechanika i elektromagnetyzm.
owen1011
Użytkownik
Użytkownik

ja też jestem cienias z fizyki ale cos mi sie wydaje ze wyladuje ostatecznie na agh na FiIS
Rogal
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Rogal »

A to na AGieHowej informatyce się dostaje tytuł inżyniera? No patrzcie, tak łatwo być inżynierem nie mając pojęcia, czym się taki inżynier zajmuje :-)
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

Post autor: miki999 »

Te inżyniery są chyba tylko po to aby od Unii grzecznie wyprowadzać pieniążki. Ciekawe kiedy na teologii wprowadzą obok specjalności kapłańskiej inżynierską i będą ciągnąć co łaska nie mniej niż 500 000

Pozdrawiam.
te70
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: te70 »

Trochę przydatnych informacji o kierunku Informatyka na WFAIS UJ jest tutaj:

Na wiki są zadania z kolokwiów i egzaminów z poprzednich lat, z pełnymi rozwiązaniami.

Warto zobaczyć egzaminy na pierwszym semestrze, najlepiej są opisane ostatnie, oznaczone 2008Z.

http://iswiki.pl/w/Logika_i_teoria_mnogo%C5%9Bci

Na http://iswiki.pl/w/Rekrutacja są rankingi rekrutacyjne z tamtego i tego roku.
Pod adresem http://iswiki.pl/w/Statystyki_kierunku - liczba studentów na kolejnych latach.

btw: na dziennej informatyce WFAIS już od pierwszego roku można studiować dwa dni w tygodniu i to nie poświęcając wyboru najlepszych ćwiczeniowców. (maksimum trzy dni). Pięciodniowy weekend = fajnie.
coder89
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

Post autor: coder89 »

a na MiI?? Bo zastanawiałem się nad studiowaniem 2 kierunków więc jak by tak samo na MiI było to może i bym dal rade to pociągnąć
ODPOWIEDZ