Politechnika a uniwersytet - studia matematyczne.

Dyskusje o matematykach, matematyce... W szkole, na uczelni, w karierze... Czego potrzeba - talentu, umiejętności, szczęścia? Zapraszamy do dyskusji :)
Awatar użytkownika
Noegrus
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 35 razy

Post autor: Noegrus »

Wg Ciebie stanowisko administratora można porównać do ustawiania towarów na półce w supermarkecie? Gratuluję wyobraźni i wiedzy o tej pracy ;]
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

Post autor: miki999 »

Hobbista komputerowy może się nauczyć o wiele więcej, może być lepszy, więcej umieć itp niż bardzo dobry student. (...) Sam papier, choćby nie wiem jak się błyszczał, nie wystarczy.
Niestety Smerfetko, życie to nie bajka, tu nie same umiejętności się liczą. Faktem jest, że bez papierka raczej kariery nie zrobisz (chyba, że zaczniesz samemu od 0), ale oczywiste jest również, że będąc zapalonym informatykiem bez większej wiedzy jaką zyskujesz na studiach z innych dziedzin (chociażby matematyki ) na wyższy poziom nie wejdziesz.
Kogo przyjmą do pracy np. jako głównego admina kiegoś dużego portalu? Albo administratora sieci w jakiejś dużej korporacji?
Nie przyjmą ani tego, który ukończył studia i nie ma doświadczenia, certyfikatów itd., ani tego hobbisty bez papierka.

Pozdrawiam.
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 60 razy

Post autor: Dumel »

Noegrus pisze:Wg Ciebie stanowisko administratora można porównać do ustawiania towarów na półce w supermarkecie? Gratuluję wyobraźni i wiedzy o tej pracy ;]
tak kiedyś na pl.comp.lang.c przeczytałem ze generalnie są dwie roboty po informatyce: robota dla specjalisty (a wiec dla rozkminiacza) i dla ciecia (tu wymieniono m. in. administartora sieci).
xiikzodz
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 28 razy

Post autor: xiikzodz »

Przy czym cały czas należy pamiętać, że po porządnym skończeniu (nacisk na skończenie - wielu studentów informatyki nie kończy, bo mają pozornie atrakcyjne oferty już w trakcie studiów - ale to złoto głupców - w ten sposob łatwo się uzależnić od firmy) informatyki na solidnej uczelni ryzyko podjęcia pracy "ciecia" jest minimalne. W Europie (i pewnie w ogóle na świecie, ale o tym wiem mało) chętnie daje się odpowiedzialne zadania młodym, a z 2-letnim stażem (który czasami może mieć z cieciowaniem to i owo wspólnego) można już mieć spory projekt. I mimo kryzysu gospodarczego rynek dla kreatywnych informatyków wciąż jest nienasycony.
kammeleon18
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: kammeleon18 »

A ja mam pytanie:gdzie jest najlepsze miejsce dla olimpijczyka??
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: Rogal »

Na Olimpiadzie.
frej

Post autor: frej »

hahahahahaha...

Tak na serio, to najwięcej olimpijczyków idzie na Jednoczesne Studia Informatyczno Matematyczne na UW. Btw z tego co kojarzę, to jesteś dopiero w 3 gimnazjum, prawda ?
Awatar użytkownika
Frey
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 48 razy

Post autor: Frey »

tych olimpijczyków na JSMI'e na UW jest "od groma" :D
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

SchmudeJanusz pisze:A ja mam pytanie:gdzie jest najlepsze miejsce dla olimpijczyka??
To zależy, co chce w życiu robić...

JK
kammeleon18
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: kammeleon18 »

Tak jestem w 3 gim, ale z ciekawosci pytam...
A co chce robic w zyciu, tojeszcze nie wiem, choc mysle o studiach matematycznych
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

Myślę, że studia matematyczne, to bardzo dobry pomysł.
A o szczegółach pomyślisz za 1-2 lata.

JK
Dumel
Użytkownik
Użytkownik

orientuje sie ktos czy łatwo złapać jakąś ciekawą robotę w IT po matematyce komputerowej (konkretnie to na UJ) ?
Rogal
Użytkownik
Użytkownik

Widzę, że jakieś wątpliwości Cię nachodzą ;-).
Dokładnych danych Ci nie podam, jednak ta specjalność u nas (wraz z biznesową) jest u nas w sumie najbardziej perspektywiczną (przez grzeczność nie wspominam o teoretykach, bo to zagadka ;)). Jeśli by Cię coś bardziej konkretnego interesowało, to mogę spróbować podpytać ludzi z tego, ale pamiętaj, że pytania muszą być precyzyjne, nikt nie lubi wodolejstwa ;)
Dumel
Użytkownik
Użytkownik

Widzę, że jakieś wątpliwości Cię nachodzą .
e tam od razu wątpliwości. warto wiedzieć więcej
rodzice cisną żebym szedł na politechnice bo niby po uniwersytecie wyląduje na bruku to musze miec jakies kontrargumenty
Rogal
Użytkownik
Użytkownik

Ja swoim powiedziałem, że nic innego robić nie umiem i poszedłem na matematykę, ale rozumiem, że może nie wszyscy są wyrozumiali i może bardziej się o syna martwią ;).
Możesz użyć na początek klasycznego argumentu, że dziś pracodawcy patrzą nie tyle na tytuł, co dokładnie na papier jaki masz. Bo wiedzą, że ktoś po politechnice jest szkolony od kreski do kreski i jak się go przyjmie, to i tak trzeba poświęcić nieco czasu, żeby go nauczyć pracować w danej branży, bo tego wbrew pozorom na politechnikach już nie zdążają nauczyć - ot, za dużo branż się nam zrobiło. Natomiast uniwersytet głównie uczy, jak się szybko i sprawnie uczyć i przystosowywać do nowej sytuacji, co moim zdaniem w branży komputerowej jest najważniejsze ze względu na tempo zmian - co Cię nauczą przez pięć lat, to potem za następne pięć jest już mało istotne. W budownictwie, odlewnictwie, metaloznawstwie i różnych takich "typowo inżynieryjnych" kierunkach nie ma czegoś takiego, więc tam polibuda świetnie spełnia swą rolę. Ja tutaj oczywiście nikomu nie chce nic umniejszać, bo na pewno są ludzie po informatyce na politechnice i świetnie sobie radzą, jednak tutaj chodzi o argumenty statystyczne a nie jednostkowe.
Podsumowując - skoro pracodawca wie, że każdego "świeżego" absolwenta bez doświadczenia będzie musiał przystosowywać do nowej sytuacji i pewnych rzeczy go nauczyć, to woli człowieka, który był do tego ćwiczony przez pięć lat i nie zapchanego umysłu na ciasno schematami i algorytmami.
Masz ten plus, że jednak komputery się tak bardzo z polibudami nie kojarzą...
ODPOWIEDZ