Łamigłówki rysunkowe
-
abc666
Łamigłówki rysunkowe
Ciężko do tego jakąś odpowiedź dać :-p . Może powiem, że by rozwiązać zagadkę nie można patrzeć na nią przyziemnie. Poza tym kółka można pogrupować i to grupowanie jest kluczem do rozwiązania zagadki.
Ostatnio zmieniony 9 lip 2009, o 15:09 przez abc666, łącznie zmieniany 1 raz.
-
abc666
Łamigłówki rysunkowe
miodzio, napisałem podpowiedź, ale po zastanowieniu okazał się błędna i musiałem poprawić.
-
adri
- Użytkownik

Łamigłówki rysunkowe
kto lubi kosmos nie powinien mieć z nią poblemów XDabc666 pisze:Ciężko do tego jakąś odpowiedź dać :-p . Może powiem, że by rozwiązać zagadkę nie można patrzeć na nią przyziemnie.
- Dasio11
- Moderator

- Podziękował: 41 razy
Łamigłówki rysunkowe
Praktycznie na każde kółko można znaleźć wyjaśnienie... Czy ta odpowiedź jest taka, że kiedy się na nią trafi, będzie się wiedzieć, że jest właściwa?
-
abc666
Łamigłówki rysunkowe
Na nią się nie da trafić :-p Po prostu jest to zbyt duża abstrakcja. Nie znam nikogo kto by wpadł na rozwiązanie. Użytkowniczka adri dała kolejną podpowiedź (jakby ktoś nie zauważył) bo chyba zna rozwiązanie.
-
miodzio1988
Łamigłówki rysunkowe
Te duże kółka to planety, te małe to księżyce. 2 nie pasuje, bo jest księżycem bez planety. Głupia ta zagadka
-
miodzio1988
Łamigłówki rysunkowe
Skoro chodzi o taki tok myślenia to trzeba tylko sprawdzić ile dane planety mają księżyców i z jakiego punktu widzimy ten obraz. Bo duże koło to słońce. Możemy widzieć ten obraz z Ziemi albo jakiegoś punktu w kosmosie poza układem słonecznym. kto skończy?miodzio1988 pisze:Te duże kółka to planety, te małe to księżyce. 2 nie pasuje, bo jest księżycem bez planety. Głupia ta zagadka
- Dasio11
- Moderator

- Podziękował: 41 razy
Łamigłówki rysunkowe
Mogę Cię zapewnić, że planet w takich odległościach - nawet przenosząc trzeci wymiar w drugi, czyli te dalej są tak blisko jak inne - nie zobaczymy. Proporcja średnic planet do ich odległości między sobą jest zdecydowanie za duża, bo powpadałyby na siebie :]