Matura z matematyki 2012 - poziom rozszerzony
- dawid.barracuda
- Użytkownik

- Podziękował: 480 razy
No dobra, masz mnie, zamotałem się Dałoby się w tym miejscu gdzie skończyłem 1. post jakoś uratować ten dowód by było dobrze?
-
kamil13151
- Użytkownik

- Podziękował: 459 razy
Skoro \(\displaystyle{ a+b>0}\) to możesz podzielić przez \(\displaystyle{ a+b}\).
Zatem \(\displaystyle{ (a+b)^2 \ \ge 4ab \Leftrightarrow (a-b)^2 \ge 0}\)
ckd.
Zatem \(\displaystyle{ (a+b)^2 \ \ge 4ab \Leftrightarrow (a-b)^2 \ge 0}\)
ckd.
- dawid.barracuda
- Użytkownik

Napisałem sobie to wcześniej, tylko doszedłem do wniosku, że skoro \(\displaystyle{ a+b}\) może być równe zero to nie mogę tak zrobić, bo to tak jakbym dzielił przez zero. Czy mogę tak napisać pod tym, co ja napisałem, ale zastrzegając sobie wcześniej, że \(\displaystyle{ a+b>0}\) tj zastrzegłem wcześniej sytuację dla \(\displaystyle{ a+b=0}\)?
-
kamil13151
- Użytkownik

Zauważ tylko, że ja dzieliłem przy założeniu \(\displaystyle{ a+b>0}\), a możliwość \(\displaystyle{ a+b=0}\) rozpatrujemy oddzielnie.
- dawid.barracuda
- Użytkownik

Tak tak, rozumiem o co chodzi. Więc mogę sobie rozdzielić bez bólu te dwie możliwości? Mam na myśli, że oddzielnie w pewnym momencie dowodzę dla \(\displaystyle{ a+b=0}\) i dla \(\displaystyle{ a+b > 0}\)
-
kamil13151
- Użytkownik

- dawid.barracuda
- Użytkownik

A coś takiego?
\(\displaystyle{ a^3+b^3 \ge a^2b+b^2a}\)
\(\displaystyle{ (a+b)(a^2-ab+b^2) \ge ab(a+b)}\)
\(\displaystyle{ (a+b)(a^2-2ab+b^2) \ge 0}\)
\(\displaystyle{ (a+b)(a-b)^2 \ge 0}\)
\(\displaystyle{ (a+b) \ge 0}\) - z założenia.
Zapomniałem napisać, że teza została zamieniona w przejściach równoważnych. Czy stracę punkty??
\(\displaystyle{ a^3+b^3 \ge a^2b+b^2a}\)
\(\displaystyle{ (a+b)(a^2-ab+b^2) \ge ab(a+b)}\)
\(\displaystyle{ (a+b)(a^2-2ab+b^2) \ge 0}\)
\(\displaystyle{ (a+b)(a-b)^2 \ge 0}\)
\(\displaystyle{ (a+b) \ge 0}\) - z założenia.
Zapomniałem napisać, że teza została zamieniona w przejściach równoważnych. Czy stracę punkty??
-
norwimaj
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
Wysokość jest prostopadła do podstawy (z definicji), czyli między innymi do krawędzi podstawy.Roudin pisze: Skąd wiadomo, że w ostrosłupie są trójkąty prostokątne a nie same ostrokątne?
-
Anger
- Użytkownik

Jeszcze dorzucam mój dowód:
Oczywista jest nierówność
\(\displaystyle{ a^{2} + b^{2} \ge 2ab}\)
Zatem
\(\displaystyle{ a^{3} + b^{3} = (a + b)( a^{2} + b^{2} - ab )}\)
Tutaj korzystam z powyższej nierówności, lewa strona nie maleje bo \(\displaystyle{ a + b \ge 0}\)
\(\displaystyle{ a^{3} + b^{3} = (a + b)( a^{2} + b^{2} - ab ) \ge (a + b)( 2ab - ab ) = (a + b)( ab )}\)
\(\displaystyle{ a^{3} + b^{3} \ge a b^{2} + a^{2}b}\)
Oczywista jest nierówność
\(\displaystyle{ a^{2} + b^{2} \ge 2ab}\)
Zatem
\(\displaystyle{ a^{3} + b^{3} = (a + b)( a^{2} + b^{2} - ab )}\)
Tutaj korzystam z powyższej nierówności, lewa strona nie maleje bo \(\displaystyle{ a + b \ge 0}\)
\(\displaystyle{ a^{3} + b^{3} = (a + b)( a^{2} + b^{2} - ab ) \ge (a + b)( 2ab - ab ) = (a + b)( ab )}\)
\(\displaystyle{ a^{3} + b^{3} \ge a b^{2} + a^{2}b}\)
-
Yvel
- Użytkownik

- Podziękował: 7 razy
Wie ktoś może jak mniej więcej może wyglądać schemat oceniania? Bo mam problem z jednym zadaniem. Chodzi mi mianowicie o Zadanie 9 tegorocznej matury rozszerzonej. Czy mogę użyć twierdzenia sinusów do trójkątów \(\displaystyle{ AEB}\) i \(\displaystyle{ AED}\)? Bo jeżeli mamy przekątną prostokąta, to tworzą nam się dwa trójkąty podobne \(\displaystyle{ AEB}\) i \(\displaystyle{ AED}\) cecha podobieństwa to kąt-kąt-kąt-. W trójkącie \(\displaystyle{ DAE}\) przy kącie \(\displaystyle{ D}\) kąt jest \(\displaystyle{ \alpha}\) to przy \(\displaystyle{ A}\) jest \(\displaystyle{ 90 - \alpha}\). To w trójkącie \(\displaystyle{ AED}\) kąt przy \(\displaystyle{ B}\) jest \(\displaystyle{ 90 - \alpha}\) a przy \(\displaystyle{ A}\) jest \(\displaystyle{ \alpha}\).
Dalej oznaczyłem bok \(\displaystyle{ |DE| = e, \ \ |AE|=d}\)
\(\displaystyle{ \frac{d}{\sin 90- \alpha } = \frac{a}{1} \\ \frac{e}{\sin 90- \alpha } = \frac{b}{1}}\)
Wynika z tego tyle:
\(\displaystyle{ a \cdot \sin 90- \alpha =d \\ b \cdot \sin 90- \alpha =e}\)
A pole to:
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} \cdot a \cdot \sin 90- \alpha \cdot b \cdot \sin 90- \alpha}\)
Jak myślicie jest szansa, aby zadanie dostało jakiekolwiek punkty? Że będzie uznane jako niedokończone i niewyliczone \(\displaystyle{ \alpha}\)
Z góry dzięki
Pozdrawiam.
Dalej oznaczyłem bok \(\displaystyle{ |DE| = e, \ \ |AE|=d}\)
\(\displaystyle{ \frac{d}{\sin 90- \alpha } = \frac{a}{1} \\ \frac{e}{\sin 90- \alpha } = \frac{b}{1}}\)
Wynika z tego tyle:
\(\displaystyle{ a \cdot \sin 90- \alpha =d \\ b \cdot \sin 90- \alpha =e}\)
A pole to:
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} \cdot a \cdot \sin 90- \alpha \cdot b \cdot \sin 90- \alpha}\)
Jak myślicie jest szansa, aby zadanie dostało jakiekolwiek punkty? Że będzie uznane jako niedokończone i niewyliczone \(\displaystyle{ \alpha}\)
Z góry dzięki
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 10 maja 2012, o 20:10 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeX-a do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeX-a do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
kamil13151
- Użytkownik

Yvel, już Ci przecież napisałem na innym forum z dokładnym wyjaśnieniem dlaczego.
-
Yvel
- Użytkownik

- Podziękował: 7 razy
Chciałem wiedzieć co myślą na ten temat innikamil13151 pisze:Yvel, już Ci przecież napisałem na innym forum z dokładnym wyjaśnieniem dlaczego.
-
michaszko
- Użytkownik

Witam, matura moim zdaniem dość trudna, szczególnie dwa ostatnie zadania, resztę zrobiłem, ale całościowo arkusz nie należał do najłatwiejszych.
Mam pytanie do kogoś myślącego jak egzaminator albo klucz (albo potrafiącego tak myśleć ):
Zad 10. Wyznaczyłem długości AB i BC, tylko odwrotnie przypisałem je do przyprostokątnej i przeciwprostokątnej, zapisałem to i na tej podstawie zrobiłem rysunek. I tak skończyłem obliczenia de facto (nie licząc desperackiej próby policzenia pola z Herona ).
Zad 11. Zrobiłem poprawny schemat Venna (!) oraz nierówność na jego podstawie: \(\displaystyle{ P(A' \cap B) \le 1-P(A \cap B') - P(A \cap B)}\)
Później już tylko błędy.
Czy będą jakieś punkty za to? Chociaż jeden?
Pozdrawiam,
Michał
Mam pytanie do kogoś myślącego jak egzaminator albo klucz (albo potrafiącego tak myśleć ):
Zad 10. Wyznaczyłem długości AB i BC, tylko odwrotnie przypisałem je do przyprostokątnej i przeciwprostokątnej, zapisałem to i na tej podstawie zrobiłem rysunek. I tak skończyłem obliczenia de facto (nie licząc desperackiej próby policzenia pola z Herona ).
Zad 11. Zrobiłem poprawny schemat Venna (!) oraz nierówność na jego podstawie: \(\displaystyle{ P(A' \cap B) \le 1-P(A \cap B') - P(A \cap B)}\)
Później już tylko błędy.
Czy będą jakieś punkty za to? Chociaż jeden?
Pozdrawiam,
Michał