OMG 2009/2010 a

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
Awatar użytkownika
tim
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

OMG 2009/2010 a

Post autor: tim »

Więc to co na kuratoryjny potrzeba - opanowane w 90% (+ część liceum, w tym ciągi). Liczby wymierne były na pierwszym etapie, więc powtórka była. Zadania z OMG-a z teamtego roku (etap rejonowy) robiłem. Nawet nie trudne. Oczywiście problem z bryłami i przekrojami. Może jakieś dodatkowe twierdzenia? ;]
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 89 razy

OMG 2009/2010 a

Post autor: smigol »

sinusów, cosinusów. Okręgi wpisane/opisane na czworokącie.
Panda
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 26 razy

OMG 2009/2010 a

Post autor: Panda »

sinusów, cosinusów
Na pewno?
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 89 razy

OMG 2009/2010 a

Post autor: smigol »

Czasem mogą się okazać przydatne, a nie są to jakieś hardcory.
Fizus
Użytkownik
Użytkownik

OMG 2009/2010 a

Post autor: Fizus »

\(\displaystyle{ \sqrt{a^2}= |a|!}\)
To jest na pewno poprawne? Już dla \(\displaystyle{ a=3}\) się nie zgadza. Chyba, że źle to rozumiem.
patry93
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 352 razy

OMG 2009/2010 a

Post autor: patry93 »

Hehe... wykrzyknik miał być wzmocnieniem ważności tego "wzoru", a Ty zapewne widzisz tam silnię, prawda? Zatem lepiej podam rzetelne źródło - i spójrz na "uogólnienia"
Poza tym - ja nie napisałem wykrzyknika w Latexu
Fizus
Użytkownik
Użytkownik

OMG 2009/2010 a

Post autor: Fizus »

W takim razie przepraszam. Za dużo zadań ostatnio policzyłem:P Mam w takim razie jeszcze kilka pytań:
1)O co chodzi z tym procesem zliczania odcinków?
2)Czy "Wędrówki po krainie nierówności" to książka na OMG czy zbyt zaawansowana?
3)Czy można jakoś nauczyć się widzenia przestrzennego? Ilekroć czytam jakieś zadanie ze stereometrii to próbuję to sobie wyobrazić, bezskutecznie.
Panda
Użytkownik
Użytkownik

OMG 2009/2010 a

Do patrego dodałbym jeszcze grafy, z których zadanie widziałem w zeszłorocznym finale :
(zadanie drugie)

Rozwiązanie jest dość..olimpijskie, jednak żeby się na taki tok myślenia wysilić wysilić, jakieś tam obycie z grafami dobrze by było mieć wcześniej.

@Fizus:
1. Mnie się zdaje, że chodzi o taką sytuację, w której mamy n punktów i łączymy je odcinkami, ale w jaki sposób to nie wiem Jeśli wszystkie ze sobą, to odcinków będzie \(\displaystyle{ n-1 + n-2 + ... + n-n}\).

3. Heh. Sam mam problem z widzeniem przestrzennym, ale to chyba każdy ma. I chyba tylko trening może tutaj pomóc. Najgorszy problem miałem z tegorocznym szóstym.

Pozdrawiam.
Mtt-Mmt
Użytkownik
Użytkownik

OMG 2009/2010 a

Post autor: Mtt-Mmt »

Krzychu2k7 pisze:Do patrego dodałbym jeszcze grafy, z których zadanie widziałem w zeszłorocznym finale :
(zadanie drugie)
Kiedy robiłem to zadanie (w marcu) i doszedłem do warunku "n parzyste", miałem zamiar skończyć, ale pomyślałem, że to trochę mało jak na pełne rozwiązanie, więc dopisałem trochę "myśli" opartych "na grafach" i przykładach. Sprawdzającemu się to chyba nie podobało (nawet mi się to nie podobało, ale skreślić było trochę głupio) i otrzymałem za nie 2 punkty.
Moje wnioski:
  • Grafy się nie przydały.
  • Jeżeli wydaje się, że przydałoby się uzasadnienie, ale się nie wpadło na jakieś proste, formalne i piękne, to wystarczy dać byle jakie, ale proste. Nie próbować wypisywać pojęć z kosmosu ani komplikować, gdyż zmniejsza to przejrzystość i zniechęca czytelnika.
Sam nawet nie wiem, czy jeszcze podobnej rzeczy nie odwalę na tegorocznych konkursach, bo od swoich błędów czasami trudno jest się odzwyczaić.
Tak się dzielę tym na wypadek, gdyby ktoś tego nie doświadczył.
Mruczek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 23 razy

OMG 2009/2010 a

Post autor: Mruczek »

Ciekawe ile by było punktów, gdyby nie napisać wyjaśnienia - tylko n parzyste.
Mtt-Mmt
Użytkownik
Użytkownik

OMG 2009/2010 a

Post autor: Mtt-Mmt »

Mruczek pisze:Ciekawe ile by było punktów, gdyby nie napisać wyjaśnienia - tylko n parzyste.
Ja liczyłbym na 5 w takim wypadku. :D Najbardziej to mnie zdziwiło, że za 2. zadanie miałem 2 punkty, a za 5. - 5. Spodziewałem się 'odwrotnej' punktacji. Ale uświadomiłem sobie później, że rzeczywiście koślawy rysunek jest w pełni dobrym uzasadnieniem odpowiedzi. Najważniejsze, że pamiątka w postaci koszulki i laureata cieszy. :D
Panda
Użytkownik
Użytkownik

OMG 2009/2010 a

Ale mnie nie chodzi o wymyślne grafowe pojęcia, tylko doświadczenie z zadaniami grafowymi Żeby wiedzieć jak ugryźć takie zadanie. Ja jak je za pierwszym razem zobaczyłem nie miałem pojęcia. Doszedłem do tego, że parzysta, ale dalej już nie wiedziałem jak kombinować. A żeby wpaść na uzasadnienie trzeba trochę mieć wyćwiczoną wyobraźnię "grafową".

Pozdrawiam.

PS Ach właśnie Nie wie ktoś, czy w okręgu Warszawskim zwrócą mi kasę za transport? Czy to szkoła zwraca? Czy jak to jest?
Mruczek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 23 razy

OMG 2009/2010 a

Post autor: Mruczek »

Jeżeli jedziesz PKS-em lub pociągiem II-ej klasy to pieniądze za przejazd zwróci Ci OMG - informacja jest na stronie internetowej.
Benek1994
Użytkownik
Użytkownik

OMG 2009/2010 a

Post autor: Benek1994 »

Ile trzeba miec punktow na awans z drugiego do trzeciego etapu?
Panda
Użytkownik
Użytkownik

OMG 2009/2010 a

Regulamin na stronie OMG, bodaj 70%.
ODPOWIEDZ