OMG 2009/2010 a
- tim
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
OMG 2009/2010 a
Więc to co na kuratoryjny potrzeba - opanowane w 90% (+ część liceum, w tym ciągi). Liczby wymierne były na pierwszym etapie, więc powtórka była. Zadania z OMG-a z teamtego roku (etap rejonowy) robiłem. Nawet nie trudne. Oczywiście problem z bryłami i przekrojami. Może jakieś dodatkowe twierdzenia? ;]
-
patry93
- Użytkownik

- Podziękował: 352 razy
OMG 2009/2010 a
Hehe... wykrzyknik miał być wzmocnieniem ważności tego "wzoru", a Ty zapewne widzisz tam silnię, prawda? Zatem lepiej podam rzetelne źródło - i spójrz na "uogólnienia"
Poza tym - ja nie napisałem wykrzyknika w Latexu
Poza tym - ja nie napisałem wykrzyknika w Latexu
-
Fizus
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
OMG 2009/2010 a
W takim razie przepraszam. Za dużo zadań ostatnio policzyłem:P Mam w takim razie jeszcze kilka pytań:
1)O co chodzi z tym procesem zliczania odcinków?
2)Czy "Wędrówki po krainie nierówności" to książka na OMG czy zbyt zaawansowana?
3)Czy można jakoś nauczyć się widzenia przestrzennego? Ilekroć czytam jakieś zadanie ze stereometrii to próbuję to sobie wyobrazić, bezskutecznie.
1)O co chodzi z tym procesem zliczania odcinków?
2)Czy "Wędrówki po krainie nierówności" to książka na OMG czy zbyt zaawansowana?
3)Czy można jakoś nauczyć się widzenia przestrzennego? Ilekroć czytam jakieś zadanie ze stereometrii to próbuję to sobie wyobrazić, bezskutecznie.
-
Panda
- Użytkownik

- Podziękował: 26 razy
OMG 2009/2010 a
Do patrego dodałbym jeszcze grafy, z których zadanie widziałem w zeszłorocznym finale :
(zadanie drugie)
Rozwiązanie jest dość..olimpijskie, jednak żeby się na taki tok myślenia wysilić wysilić, jakieś tam obycie z grafami dobrze by było mieć wcześniej.
@Fizus:
1. Mnie się zdaje, że chodzi o taką sytuację, w której mamy n punktów i łączymy je odcinkami, ale w jaki sposób to nie wiem Jeśli wszystkie ze sobą, to odcinków będzie \(\displaystyle{ n-1 + n-2 + ... + n-n}\).
3. Heh. Sam mam problem z widzeniem przestrzennym, ale to chyba każdy ma. I chyba tylko trening może tutaj pomóc. Najgorszy problem miałem z tegorocznym szóstym.
Pozdrawiam.
(zadanie drugie)
Rozwiązanie jest dość..olimpijskie, jednak żeby się na taki tok myślenia wysilić wysilić, jakieś tam obycie z grafami dobrze by było mieć wcześniej.
@Fizus:
1. Mnie się zdaje, że chodzi o taką sytuację, w której mamy n punktów i łączymy je odcinkami, ale w jaki sposób to nie wiem Jeśli wszystkie ze sobą, to odcinków będzie \(\displaystyle{ n-1 + n-2 + ... + n-n}\).
3. Heh. Sam mam problem z widzeniem przestrzennym, ale to chyba każdy ma. I chyba tylko trening może tutaj pomóc. Najgorszy problem miałem z tegorocznym szóstym.
Pozdrawiam.
OMG 2009/2010 a
Kiedy robiłem to zadanie (w marcu) i doszedłem do warunku "n parzyste", miałem zamiar skończyć, ale pomyślałem, że to trochę mało jak na pełne rozwiązanie, więc dopisałem trochę "myśli" opartych "na grafach" i przykładach. Sprawdzającemu się to chyba nie podobało (nawet mi się to nie podobało, ale skreślić było trochę głupio) i otrzymałem za nie 2 punkty.Krzychu2k7 pisze:Do patrego dodałbym jeszcze grafy, z których zadanie widziałem w zeszłorocznym finale :
(zadanie drugie)
Moje wnioski:
- Grafy się nie przydały.
- Jeżeli wydaje się, że przydałoby się uzasadnienie, ale się nie wpadło na jakieś proste, formalne i piękne, to wystarczy dać byle jakie, ale proste. Nie próbować wypisywać pojęć z kosmosu ani komplikować, gdyż zmniejsza to przejrzystość i zniechęca czytelnika.
Tak się dzielę tym na wypadek, gdyby ktoś tego nie doświadczył.
OMG 2009/2010 a
Ja liczyłbym na 5 w takim wypadku.Mruczek pisze:Ciekawe ile by było punktów, gdyby nie napisać wyjaśnienia - tylko n parzyste.
-
Panda
- Użytkownik

- Podziękował: 26 razy
OMG 2009/2010 a
Ale mnie nie chodzi o wymyślne grafowe pojęcia, tylko doświadczenie z zadaniami grafowymi Żeby wiedzieć jak ugryźć takie zadanie. Ja jak je za pierwszym razem zobaczyłem nie miałem pojęcia. Doszedłem do tego, że parzysta, ale dalej już nie wiedziałem jak kombinować. A żeby wpaść na uzasadnienie trzeba trochę mieć wyćwiczoną wyobraźnię "grafową".
Pozdrawiam.
PS Ach właśnie Nie wie ktoś, czy w okręgu Warszawskim zwrócą mi kasę za transport? Czy to szkoła zwraca? Czy jak to jest?
Pozdrawiam.
PS Ach właśnie Nie wie ktoś, czy w okręgu Warszawskim zwrócą mi kasę za transport? Czy to szkoła zwraca? Czy jak to jest?