[studia] Uniwersytet Wrocławski

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o studiowaniu: co wybrać? jakie są warunki przyjęć? życie studenckie? Zajrzyjcie tutaj!
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

Zadaj to pytanie tutaj:

Kod: Zaznacz cały

http://ii.yebood.com/
, to szybciej dostaniesz odpowiedź.

JK
baklazan9494
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 54 razy

Post autor: baklazan9494 »

Rejestrowałem się kiedyś na tym forum ale konto wymaga aktywowania administratora a ten nie odwiedza chyba forum, ponieważ rejestrowałem się z miesiąc temu a konto w dalszym ciągu jest nieaktywne. Pisze tylko że na maila dostałem kod aktywujący, wchodzę w link z maila i kieruje on mnie do logowania, a tam gdy się loguje pisze że konto jest nieaktywne. I tak w kółko:D
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

Sprawdź PW.

JK
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

Bardzo się ucieszyłem, że UWr też zmierza do zniesienia opłat za drugi kierunek studiów już od tego roku:

JK
Fiszer
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 15 razy

Post autor: Fiszer »

Pytanie kieruję do pana Jana Kraszewskiego. Mianowicie, waham się nieustannie nad wyborem uczelni. W grę wchodzą jedynie dwie opcje, PWr albo UWr. Oczywiście kierunek matematyka Czy wybór UWr ustrzeże mnie przed mechanicznym liczeniem przykładów i staniem się człowiekiem kalkulatorem? Nadmienię, że najbardziej zależy mi na zgłębianiu wiedzy teoretycznej. Czy w tym celu UWr będzie lepszą opcją od PWr?

Swoją drogą kolega kończy pierwszy rok na ISIMie i jest zadowolony, jeśli chodzi naukę myślenia a nie liczenia, to poleca mi UWr w 100%.

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 382 razy

Post autor: musialmi »

O jakim ty liczeniu w ogóle mówisz... Od kiedy matematyka polega w ogóle na liczeniu... Rozumiem zastosowanie matematyki w inżynierii, ale, kolego...
Swoją drogą jest jedna rzecz, która mnie bardzo na Matematyce na PWr denerwuje. Niektórzy nauczyciele wymagają ode mnie bycia człowiekiem-wolframem, który widzi szereg i już wie z czym go porównywać albo całkę i już wie jaką metodę zastosować. Wydaje się to być w miarę naturalne i pożądane, ale na sprawdzianach dochodzi stres, a to właśnie o nie mi chodzi - jest na maksa mało czasu. Temperówka.
Ser Cubus
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 107 razy

Post autor: Ser Cubus »

Jan Kraszewski, odnośnie płacenia za drugi kierunek. Niedawno Trybunał Konstytucyjny uznał, że konstytucja gwarantuje darmową edukację i uczelnie publiczne nie mają prawa pobierać opłat za drugi i kolejne kierunki. Od przyszłej rekrutacji opłaty muszą zostać zniesione.

... 956,1.html
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

Fiszer pisze:Czy wybór UWr ustrzeże mnie przed mechanicznym liczeniem przykładów i staniem się człowiekiem kalkulatorem? Nadmienię, że najbardziej zależy mi na zgłębianiu wiedzy teoretycznej. Czy w tym celu UWr będzie lepszą opcją od PWr?
Nie chcę oceniać konkurencji, ale jeżeli zależy Panu na zgłębianiu wiedzy teoretycznej, to UWr jest zdecydowanie dobrym wyborem.
Fiszer pisze:Swoją drogą kolega kończy pierwszy rok na ISIMie i jest zadowolony, jeśli chodzi naukę myślenia a nie liczenia, to poleca mi UWr w 100%.
Potwierdzam, bardzo zależy nam na tym, by studenci nauczyli się myśleć matematycznie.
Ser Cubus pisze:Jan Kraszewski, odnośnie płacenia za drugi kierunek. Niedawno Trybunał Konstytucyjny uznał, że konstytucja gwarantuje darmową edukację i uczelnie publiczne nie mają prawa pobierać opłat za drugi i kolejne kierunki. Od przyszłej rekrutacji opłaty muszą zostać zniesione.
Po pierwsze - wiem o tym, moja informacja dotyczyła tego, że UWr planuje znieść te opłaty już od tej rekrutacji.

Po drugie - muszą być zniesione opłaty wedle obowiązującego obecnie systemu. W Sejmie jest obecnie procedowana nowelizacja Ustawy o Szkolnictwie Wyższym, w której planuje się pobieranie opłat za drugi kierunek i zwalnianie z nich w sposób, który nie koliduje z Konstytucją. TK w swoim wyroku wskazał, że to możliwe.
Źródło: ... runek.html
– Trybunał dopuścił wprowadzenie przez ustawodawcę rozwiązań ograniczających możliwość kilkukrotnego podejmowania studiów w ramach uprawnienia do nauki na pierwszym kierunku oraz przewidujących wyższe wymagania dla studentów kształcących się na drugim lub kolejnych kierunkach. Z zastrzeżeniem, że ustalony poziom wymagań nie spowoduje, iż brak odpłatności za studia stanie się rodzajem nagrody za uzyskiwane osiągnięcia – zaznaczyła sędzia sprawozdawca.
Niewykluczone zatem, że od przyszłej rekrutacji drugi kierunek będzie płatny, ale według innych zasad.

JK
Ser Cubus
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 107 razy

Post autor: Ser Cubus »

Jan Kraszewski, o tym nie słyszałem. Dziękuję za informację.
baklazan9494
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 54 razy

Post autor: baklazan9494 »

Jan Kraszewski, wiadomo coś czy będą i ewentualnie kiedy będą we wrześniu zajęcia z matematyki na UWr?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

W wrześniu zajęcia z matematyki? Na pewno nie u nas (matematyków), może u informatyków, ale to ich trzeba się pytać.

JK
lemoid
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Post autor: lemoid »

Jeżeli chodzi o tzw. "dokształt", to praktyką ostatnich lat są dwa ostatnie tygodnie września (od poniedziałku w tygodniu X do piątku w tygodniu X+1, z wyłączeniem sobót i niedziel).
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

Ogłoszona została dodatkowa rekrutacja na studia I stopnia na kierunku matematyka (na Uniwersytecie Wrocławskim, oczywiście):

Rejestracja elektroniczna zostanie otworzona 1 sierpnia i będzie trwała do 31 sierpnia.

JK
wiedzmac
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 16 razy

Post autor: wiedzmac »

lemoid pisze:Jeżeli chodzi o tzw. "dokształt", to praktyką ostatnich lat są dwa ostatnie tygodnie września (od poniedziałku w tygodniu X do piątku w tygodniu X+1, z wyłączeniem sobót i niedziel).
Wysyłali już maile z uniwersytetu - w tym roku też będą takie zajęcia, ale dla informatyków i ISIMowców.
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 23 razy

Post autor: Medea 2 »

Do mojej matury pozostało jeszcze trochę czasu, ale powoli zaczynam się zastanawiać nad wyborem miejsca studiowania. Jako że jestem z Wrocławia, to najpewniej zdecyduję się na UWr lub PWr. Odwiedziłam już strony obu instytutów i zaciekawiły mnie perspektywy zawodowe.

Jeżeli pójdę na PWr, to mogę znaleźć pracę ekonomiczną (bankowość, ubezpieczenia, aktuariat i inne rzeczy wykorzystujące statystykę) lub "inżynierską" (cytując: stanowiska inżynieryjno-techniczne w sektorze zaawansowanych technologii). Mogę, ale nie muszę.

Według strony IM o rekrutacji czeka na mnie przede wszystkim branża finansowa lub komputerowa (czyli mniej więcej to, co wyżej). Rozumiem, że są różne specjalizacje i po tej nauczycielskiej zostanę nauczycielką, ale... co z czystą matematyką, tą teoretyczną? Co po studiach robią tacy ludzie? Jeżeli pracują we wcześniej wymienionych branżach, to czy nie mają mniejszej wiedzy od tych, którzy już wcześniej wiedzieli, co ich interesuje?
ODPOWIEDZ