OMG 2009/2010 a
OMG 2009/2010 a
mam tylko nadzieję, że na drugi etap nie trzeba udać się z nauczycielem, jak myślicie?
-
Mruczek
- Użytkownik

- Podziękował: 23 razy
OMG 2009/2010 a
OMG raczej nie wymaga nauczyciela. Zależy jednak jak jest z opieką na konkursie - jeżeli jedziesz z rodzicami to chyba nie jest konieczne aby jechał nauczyciel.
OMG 2009/2010 a
z tym \(\displaystyle{ a^2 + a + 2}\) to dla jaj na boku napisałem założenia, że a jest różne od takiej a takiej liczby zespolonej :-d
17 punktów? Nie zierzę, kopsnij skrina.
17 punktów? Nie zierzę, kopsnij skrina.
- silicium2002
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
OMG 2009/2010 a
też przeszedłem, ale drugi etap OMG nakłada się z zdolnym ślązakiem finał z biologii... ma ktoś może jeszcze taki problem?
OMG 2009/2010 a
III etap natomiast nakłada się z II etapem MM w GMiL, chyba że godzinowo sie rozłożą.-- 10 grudnia 2009, 15:16 --III etap natomiast nakłada się z II etapem MM w GMiL, chyba że godzinowo sie rozłożą.
- jerzozwierz
- Użytkownik

- Podziękował: 8 razy
- tim
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
OMG 2009/2010 a
Czy ktoś byłby tak miły (w święta), by podać co trzeba znać (lub poznać), aby nie wypaść bardzo źle na drugim etapie. Dla przypomnienia: dopiero zaczynam przygodę z olimpiadą, średnio się orientuje. Jakieś twierdzenia, zależności między średnimi, teorie?
Wesołych świąt! ;D
Wesołych świąt! ;D
-
patry93
- Użytkownik

- Podziękował: 352 razy
OMG 2009/2010 a
Nie chciałbym podpowiadać źle, ale spróbuję coś sensownego napisać. Tak więc prócz tych rzeczy, które są standardowo wymagane na konkursie kuratoryjnym w gim. przydałoby się moim zdaniem (taki zestaw standardowy, chyba...): kongruencje, zasada szufladkowa Dirichleta, ciąg arytmetyczny i geometryczny (pamiętam, że w pewnym zad. w OMG z II albo III etapu był potrzebny chyba arytmetyczny), nierówność między średnimi (co zresztą już napisałeś), kojarzenie pewnych wzorów z kombinatoryki (nie mam na myśli tutaj np. symbolu Newtona, ale warto znać np. proces zliczania wszystkich odcinków o końcach w podanych punktach, co może być dla niektórych oczywiste, lecz dla mnie jeszcze rok temu wcale nie było ), takie coś \(\displaystyle{ \sqrt{a^2}= |a|}\) ! , definicję liczby wymiernej (tzn. że można ją zapisać za pomocą ilorazu dwóch liczb całkowitych) (dwa ostatnie znów mogą niektórzy bardziej zaawansowani wyśmiać, a mnie to drugie kosztowało nieumiejętność ruszenia zadania 4 z zeszłorocznego finału ), reszta to już przede wszystkim robienie zadań i uczenie się toków rozumowania. Polecam zrobienie wszystkich zadań dostępnych tu: , ponieważ to najlepiej pokazuje, czego można się po OMG spodziewać
- jerzozwierz
- Użytkownik

- Podziękował: 8 razy
OMG 2009/2010 a
Taka jedna ważna zasada:
nawet jeśli tylko dodajesz 5 do obu stron równania, sprawdź, czy nie dzielisz przez zero.
Napisz to sobie w pięciu kolorach w pięciu językach na górze każdej kartki, na której będziesz robił zadania. Odnosi się to nie tylko do OMG, ale do OM, wszystkich innych konkursów, egzaminów, matury. Niestosowanie się do zasady grozi idiotycznie głupią stratą punktów, która boli jak nic innego.
nawet jeśli tylko dodajesz 5 do obu stron równania, sprawdź, czy nie dzielisz przez zero.
Napisz to sobie w pięciu kolorach w pięciu językach na górze każdej kartki, na której będziesz robił zadania. Odnosi się to nie tylko do OMG, ale do OM, wszystkich innych konkursów, egzaminów, matury. Niestosowanie się do zasady grozi idiotycznie głupią stratą punktów, która boli jak nic innego.