Matura z matematyki 2012 - poziom podstawowy

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
miodzio1988

Post autor: miodzio1988 »

@miodzio1988, nie narzekam na trzeci przedmiot, tylko na matematykę. I dla Twojej wiadomości tylko z matmy miałem dopy zawsze. I powtarzam, że nie wiem ile punktów za ustną i jak to jest liczone.

ehem...
Nie rozumiem co w tym fajnego, ale do rzeczy: z każdego innego przedmiotu mam dobre oceny, nawet z fizyki i chemii jakoś mi szło (tutaj akurat lenistwo, że mam dopy, ale rozumieć rozumiałem),
I po co kłamać?
Jedna pracuje w salonie pewnej znanej firmy telefonii komórkowej.
hahahahh świetna robota

... wa2012.pdf

Co myślicie o tych zadaniach?
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 89 razy

Post autor: smigol »

Bardzo trudne zadania. Dla kogoś takiego jak Ty miodzio są pewnie proste. No, ale mi rodzice nie kazali liczyć delty w trakcie jedzenia obiadu.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 459 razy

Post autor: kamil13151 »

Masakra! Tak trudnej matury nie widziałem od wieków! Ale moment, moment... Ja nie lubię języka polskiego, a kurcze, musiałem go zdawać?
Ukryta treść:    
Zacytuję moje słowa, bo widać, że o nich zapomniał:
kamil13151 pisze:Grzechu_, Przestań już trollować. Wcale żadne pieniądze nie są potrzebne. Te forum stało się dla mnie korepetytorem. Przestań szukać przyczyn swojego nie zdania, bo to jest oczywiste, że to TY jesteś temu winien i nikt inny, ani nic. Jesteś po prostu totalnym LENIEM! Matura nie jest obowiązkowa.
MadJack
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Post autor: MadJack »

miodzio1988 pisze:A wiesz bejbe ile jest liczb całkowitych?
Ależ ja wyraźnie słyszałem, że jest ich przeliczalnie wiele! Czyli logiczne, że da się je wszystkie przeliczyć, lol. Także nie martw się Grzechu_ i miodzia nie słuchaj. Twoje metody rozwiązywania zadań są logiczne i tylko przez nielogiczność matematyki jeszcze matury nie zdałeś.
smigol pisze:ps. 2 poza tym na zdolności matematyczne decyduje płeć matki, a to nie moja wina, że mama ma płeć jaką ma.
Jak dla mnie najlepszy tekst w tym temacie :>

kamil13151, mi też się wydaje, że jest ona jeszcze prostsza niż w maju. Nie sądziłem, że to możliwe, a jednak
miodzio1988

Jednak pracuje w salonie pewnej znanej firmy telefonii komórkowej.
Ja myślałem, że ten najlepszy

W ogóle jakie dyskusje są fajne w necie na temat tego ostatniego zadania
Christofanow
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 12 razy

Post autor: Christofanow »

Ja mam pytanie z jakich "znanych" na podstawie programowej własności i twierdzeń należało skorzystać aby rozwiązać zadanie dotyczące stosunku długości promienia okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny do długości boku trójkąta?
miodzio1988

rozwiązaniach gotowych w necie nie ma? W tych gotowych korzystali z czegoś bardzo trudnego?
Christofanow
Użytkownik
Użytkownik

Niczego bardzo trudnego nie było ale choćby wzór na długość promienia okręgu wpisanego w wymieniony w zadaniu trójkąt oczywistym chyba nie był. Zastanawiam się czy można było to zadanie w jakiś prosty sposób obliczyć - w podręcznikach do PP nie widziałem twierdzenia o dwusiecznych kąta. Jest wzór na wysokość i można się zorientować, że środek takiego okręgu jest w \(\displaystyle{ \frac{1}{3}h}\) ale pewności bym nie miał bo takich informacji na PP nie spotkałem.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik

ale pewności bym nie miał bo takich informacji na PP nie spotkałem.
Tak, tak... ściemniaj dalej.
Christofanow
Użytkownik
Użytkownik

Ja rozumiem, że treści o dużej sile wyrazu dobrze nadają się do onanizacji własnego ego ale nie zarzucaj mi kłamstwa. Zachęcam do zapoznania się z podręcznikami do liceum, zakres podstawowy, Matematyka z plusem, GWO - nie musisz tego robić, jednak wówczas nie masz żadnych podstaw aby zdanie:
w podręcznikach do PP nie widziałem twierdzenia o dwusiecznych kąta.
uważać za niezgodne z prawdą (tj. stanem faktycznym).
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik

w podręcznikach do PP nie widziałem twierdzenia o dwusiecznych kąta.
To jest prawdą, w książkach do rozszerzenia nawet tego nie spotkałem, jednak ta własność jest nam nie potrzebna. Ja Ci zarzuciłem kłamstwo czego innego:
Jest wzór na wysokość i można się zorientować, że środek takiego okręgu jest w \(\displaystyle{ \frac{1}{3}h}\) ale pewności bym nie miał bo takich informacji na PP nie spotkałem.
To jest jak najbardziej podstawowy fakt i mogę się założyć, że w zeszycie (jeżeli taki prowadziłeś) są zadania z wykorzystaniem tej własności.
treści o dużej sile wyrazu dobrze nadają się do onanizacji własnego ego
To nie jest kółko poetyckie.
Kamil_kamil
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Kamil_kamil »

Witam. Bardzo Proszę o odpowiedź. W zadaniu 28 na poprawce wczorajszej z matematyki obliczyłem sumę początkowych sześciu ciągów i wyszedł mi wynik \(\displaystyle{ 78}\), lecz nie zrobiłem tego według określonego wzoru tylko na logikę pomyślałem że \(\displaystyle{ r}\) będzie wynosić \(\displaystyle{ 4}\). Zapisałem po kolei że \(\displaystyle{ a_1=3, a_2=7, a_3=11}\) i tak do szóstego i następnie dodałem wszystko i wyszedł mi poprawny wynik. Problem w tym, że nie wiem czy będę mieć za to chociaż 1 w moim przypadku (decydujący ) punkt do zdania tej matury, gdy mam poprawny wynik ale innym sposobem. <<BARDZO PROSZĘ O POMOC>>
Ostatnio zmieniony 22 sie 2012, o 19:45 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeXa. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik

Kamil_kamil, obliczenie sześciu początkowych wyrazów ciągu i ich zsumowanie jest jak najbardziej poprawne, jednak można się doczepić do faktu "na logikę pomyślałem, że \(\displaystyle{ r=4}\)", czyli nie udowodniłeś tego?
Kamil_kamil
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Kamil_kamil »

właśnie w tym problem, że Nie :/ Jak myślisz dostane ten 1 punkt? :/
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik