Matura z matematyki 2012 - poziom rozszerzony
-
laser15
- Użytkownik

- Podziękował: 8 razy
No to jeszcze ze 2 pkt by sie mi przydały ... ciekawy czy za to co napisałem dostanę chociaż pkt ;/
-
przemekb102
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
ajaj ale mnie gnębi ten dowód z a i b... podzielić przez \(\displaystyle{ 0}\) to taki trochę kardynał na matmie, co nie?
Jako że nie było odpowiedzi na mojego pierwszego posta pozwolę sobie spytać jeszcze raz.
Dlaczego nikt nie uwzględnił w zadaniu numer pieć innej kolejności wyrazów ciągu artmetycznego:
Ciąg geometryczny: \(\displaystyle{ a, aq, aq^2}\)
Ciąg artmetyczny: \(\displaystyle{ a, aq^2, aq +8}\)
W poleceniu kolejność nie jest sprecyzowana, a nawet jest podkreślone żeby uwzględnić wszystkie przypacki
Dlaczego nikt nie uwzględnił w zadaniu numer pieć innej kolejności wyrazów ciągu artmetycznego:
W poleceniu kolejność nie jest sprecyzowana, a nawet jest podkreślone żeby uwzględnić wszystkie przypacki
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
To jest, niestety, nieprawda.d889 pisze:A jeżeli zadanie z prawdopodobieństwa opisało się słownie, że skoro \(\displaystyle{ P(A\cup B') = 0.7}\) to A musi być \(\displaystyle{ A\geqslant 0.7}\),
JK
-
Piotr__11
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
Też podałem w takiej postaci.kamil13151 pisze:Za nie uproszenie wyniku raczej nie ucinają punktów, bo zostawiłem w takiej formie?
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} \cdot \frac{ab}{ \sqrt{a ^{2}+b ^{2} } } \cdot \sqrt{b ^{2}- \frac{a ^{2} b ^{2} }{a ^{2}+b ^{2} } }}\), które jest równoważna z wynikiem.
W zadaniu nie pisało nic o żadnym upraszczaniu wyniku więc pewnie dostaniemy max
No wlasnie ja sie ogarnalem z tym dzieleniem przy dowodzie, ale jakos mi to wypadlo z glowy przy ciagach... Teraz pytanie czy to uwzglednia ://przemekb102 pisze:ajaj ale mnie gnębi ten dowód z a i b... podzielić przez \(\displaystyle{ 0}\) to taki trochę kardynał na matmie, co nie?
-
przemekb102
- Użytkownik

Ale jak to? To już jakaś wyższa matematyka?Jan Kraszewski pisze:To jest, niestety, nieprawda.d889 pisze:A jeżeli zadanie z prawdopodobieństwa opisało się słownie, że skoro \(\displaystyle{ P(A\cup B') = 0.7}\) to A musi być \(\displaystyle{ A\geqslant 0.7}\),
JK
ps
przepraszam, źle popatrzyłem, myślałem, że to iloczyn, a nie suma.
-
Przemo10
- Użytkownik

Ja próbowałem na maturze i z 1h się męczyłem i nic Tak chciałem ten warunek zrobić, że nie sprawdziłem dokładnie pozostałych zadań. I potraciłem 7 darmowych punktów przez swoją głupotę Zatem ja też bym prosił o wrzucenie na forum rozwiązania z drugim warunkiemivtvi pisze:Jako że nie było odpowiedzi na mojego pierwszego posta pozwolę sobie spytać jeszcze raz.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Ale co?muggin90 pisze:No wlasnie ja sie ogarnalem z tym dzieleniem przy dowodzie, ale jakos mi to wypadlo z glowy przy ciagach... Teraz pytanie czy to uwzglednia ://
Zadania są sprawdzane niezależnie od siebie, to, co jest w jednym, nie ma wpływu na inne.
JK
-
mirkaluk
- Użytkownik

\(\displaystyle{ P(A \cap B')=P(A)-P(A \cap B)=0,7
P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)
P(A \cup B)=0,7+P(B)
P(A \cup B) \le 1}\)
więc \(\displaystyle{ P(B) \le 0,3}\)
teraz tak:
\(\displaystyle{ P(A' \cap B)=P(B)-P(A \cap B)}\)
I napisałam słownie:
\(\displaystyle{ P(A' \cap B)}\) jest największe, gdy \(\displaystyle{ P(B)=0,3 a P(A \cap B)}\) wynosi 0. W miarę, gdy maleje \(\displaystyle{ P(B)}\), maleje \(\displaystyle{ P(A' \cap B)}\), więc \(\displaystyle{ P(A' \cap B)}\) jest zawsze \(\displaystyle{ \le 0,3.}\)
koniec dowodu.
(oczywiście do wszystkiego rysunki jako dowód)
(przepraszam za błędy w zapisie, ale uczę się dopiero tego LaTeXa - proszę o wyrozumiałość.
Czy ten dowód jest dobry?
P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)
P(A \cup B)=0,7+P(B)
P(A \cup B) \le 1}\)
więc \(\displaystyle{ P(B) \le 0,3}\)
teraz tak:
\(\displaystyle{ P(A' \cap B)=P(B)-P(A \cap B)}\)
I napisałam słownie:
\(\displaystyle{ P(A' \cap B)}\) jest największe, gdy \(\displaystyle{ P(B)=0,3 a P(A \cap B)}\) wynosi 0. W miarę, gdy maleje \(\displaystyle{ P(B)}\), maleje \(\displaystyle{ P(A' \cap B)}\), więc \(\displaystyle{ P(A' \cap B)}\) jest zawsze \(\displaystyle{ \le 0,3.}\)
koniec dowodu.
(oczywiście do wszystkiego rysunki jako dowód)
(przepraszam za błędy w zapisie, ale uczę się dopiero tego LaTeXa - proszę o wyrozumiałość.
Czy ten dowód jest dobry?
Ostatnio zmieniony 9 maja 2012, o 20:10 przez mirkaluk, łącznie zmieniany 3 razy.
Ja rozumiem, po prostu mowie, ze pamietalem zeby nie dzielic w zadaniu z dowodem a zapomnialo mi sie i podzielilem w zadaniu z ciagami... Beda jakies punkty za zadanie z ciagami mimo ze podzielilem w dosyc "niepewny" sposob?Jan Kraszewski pisze:Ale co?muggin90 pisze:No wlasnie ja sie ogarnalem z tym dzieleniem przy dowodzie, ale jakos mi to wypadlo z glowy przy ciagach... Teraz pytanie czy to uwzglednia ://
Zadania są sprawdzane niezależnie od siebie, to, co jest w jednym, nie ma wpływu na inne.
JK
Witam, oczywiście miałem na myśli iloczyn nie sumę... pomyliłem się przy przepisywaniu do texa.przemekb102 pisze:Ale jak to? To już jakaś wyższa matematyka?Jan Kraszewski pisze:To jest, niestety, nieprawda.d889 pisze:A jeżeli zadanie z prawdopodobieństwa opisało się słownie, że skoro \(\displaystyle{ P(A\cup B') = 0.7}\) to A musi być \(\displaystyle{ A\geqslant 0.7}\),
JK
ps
przepraszam, źle popatrzyłem, myślałem, że to iloczyn, a nie suma.
Czyli rozumiem że skoro zamiast sumy jest tam iloczyn - to reszta rozumowania jest dobrze?
-
witek1902
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Panie Janie, mam pytanko
Przeprowadziłem cały dowód dobrze, jeżeli chodzi o te liczby \(\displaystyle{ a, b}\), napisałem, że korzystając z założenia, że \(\displaystyle{ a+b>0}\) dziele nie zmieniając znaku, to uznają mi to za maxymalną liczbę punktów ?
Nie napisałem nic o tym co się dzieje, gdy \(\displaystyle{ a+b \ge 0}\)
Przeprowadziłem cały dowód dobrze, jeżeli chodzi o te liczby \(\displaystyle{ a, b}\), napisałem, że korzystając z założenia, że \(\displaystyle{ a+b>0}\) dziele nie zmieniając znaku, to uznają mi to za maxymalną liczbę punktów ?
Nie napisałem nic o tym co się dzieje, gdy \(\displaystyle{ a+b \ge 0}\)
-
przemekb102
- Użytkownik

muggin90 pisze:Ja rozumiem, po prostu mowie, ze pamietalem zeby nie dzielic w zadaniu z dowodem a zapomnialo mi sie i podzielilem w zadaniu z ciagami... Beda jakies punkty za zadanie z ciagami mimo ze podzielilem w dosyc "niepewny" sposob?Jan Kraszewski pisze:Ale co?muggin90 pisze:No wlasnie ja sie ogarnalem z tym dzieleniem przy dowodzie, ale jakos mi to wypadlo z glowy przy ciagach... Teraz pytanie czy to uwzglednia ://
JK
W sposobie jaki obrałem przy rozwiązywaniu układu w tym zadaniu w jednym miejscu miałem dzielenie przez \(\displaystyle{ a}\) gdzie był to jeden z wyrazów ciągu i właśnie też nie jestem pewny, czy zaznaczyłem, że musi być to różne od 0. Co prawda nie miało to u mnie wpływu na wynik, ale jednak... Dziabnął coś jeśli tego nie napisałem?