OMG 2009/2010 a

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
xanowron
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 42 razy

OMG 2009/2010 a

Post autor: xanowron »

W pierwszym literówka w odpowiedzi, mowa była o \(\displaystyle{ a^{2}=b^{2}+c}\), a Ty napisałeś \(\displaystyle{ a^{2}=b^{2}-c}\), nie wiem jak na to popatrzą, ale nie powinni ciąć bo w rozwiązaniu wszystko ładnie szło, ewidentna literówka
Mruczek pisze: W zad. 7
suma liczby wymiernej i niewymiernej zawsze jest wymierna, ale suma dwóch niewymiernych może być wymierna, i tego nie uwzględniłeś.
Chyba "suma liczby wymiernej i niewymiernej zawsze jest NIEwymierna"
Reduks
Użytkownik
Użytkownik

OMG 2009/2010 a

Post autor: Reduks »

Ja jeszcze do drugiego zadania - czy ta możliwość, kiedy trapez jest równoległobokiem, nie jest rozpatrywaniem szczególnego przypadku? Przecież to nie będzie miało zastosowania w każdym trapezie. Czyli powinnam założyć, że ten konkretny trapez jest/może być równoległobokiem?
Świetnie, kilka punktów przepadło.
Resztę rozwiązałam bardzo podobnie, więc, o ile nie obetną mi punktów za argumentację, nie powinno być źle ;)
Mruczek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 23 razy

OMG 2009/2010 a

Post autor: Mruczek »

xanowron pisze:
Mruczek pisze: W zad. 7
suma liczby wymiernej i niewymiernej zawsze jest wymierna, ale suma dwóch niewymiernych może być wymierna, i tego nie uwzględniłeś.
Chyba "suma liczby wymiernej i niewymiernej zawsze jest NIEwymierna"
Literówka .
KPR
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

OMG 2009/2010 a

Post autor: KPR »

Mruczek pisze:Warto, ale chyba niekoniecznie?
Też tak sądzę. Nie było napisane żeby udowodnić, że takie liczby istnieją, tylko żeby pokazać że teza zachodzi jeśli (a,b,c,d) jest rozwiązaniem układu równań.
kaszubki
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

OMG 2009/2010 a

Post autor: kaszubki »

Ale mogą 1 punkt obciąć.
Awatar użytkownika
Kvasir
Użytkownik
Użytkownik

OMG 2009/2010 a

Post autor: Kvasir »

kaszubki pisze:Ale mogą 1 punkt obciąć.
wg mnie to tak samo jakby obcinali po punkcie za to, że ktoś w zadaniu o trapezie nie wziął przykladowego trapezu i nie policzył tych pól.
mp2
Użytkownik
Użytkownik

OMG 2009/2010 a

Post autor: mp2 »

Widzę, że temat ten w części opanowały osoby nie do końca znające realia OMG. Proponuję by nie wykazywać się tutaj znajomością regulaminu i innymi bzdetami, tylko po prostu przedstawić rozwiązania i ewentualnie podyskutować nad błędami lub alternatywnymi rozwiązaniami. W innym razie temat ten będzie przypominał nic niewartego tasiemca.
Zadania na I etap nie zaskoczyły, moim zdaniem trzymają stały poziom. Zobaczymy półfinał - już teraz wszystkim życzę powodzenia.
Ostatnio zmieniony 28 paź 2009, o 07:07 przez mp2, łącznie zmieniany 1 raz.
Panda
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 26 razy

OMG 2009/2010 a

Post autor: Panda »

Heh...

1 - Zrobiłem tak jak wszyscy chyba...
2 - Też, ale bez szczególnego przypadku...
3 - Zadanie było banalne, tylko to rozpisać - ledwo się na stronie rękopisu zmieściłem...
4 - Udowodniłem, że jest prostokątem, ale - co więcej - wyszło mi też, że jest kwadratem. Za bardzo mi się chyba śpieszyło
5 - Nie mogą - reszty wychodzą naprzemiennie - 1 lub 4 i 2 lub 3. Nieparzyście, więc tak czy siak w końcu będą sąsiadować takie same. Jakoś to tam opisałem.
6 - Nie zrobiłem, jedyne co napisałem, to szczególny przypadek, i że obwód jest 2, bez dowodu. Liczę na punkta
7 - Najpierw udowodniłem, że jeśli a należy do wymiernych, to a^2 +a i a^3 +a także, a potem, że jeśli nie należy, to te liczby także nie należą, więc a należy do wymiernych wtedy i tylko wtedy, kiedy a^2 + a i a^3 + a.

Okazało się, że jest kupa błędów, a i moje rozwiązania mogą budzić zastrzeżenia. Jak myślicie, będzie 70%?

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
tim
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

OMG 2009/2010 a

Post autor: tim »

kaszubki pisze:W 3 warto podać przykład rozwiązania.
Stracisz punkty na 6 i 7, ale przejdziesz.
6 - tu wiem na pewno, bo jak napisał kolega:
Mruczek pisze:W 6. chyba rozpatrzyłeś szczególny przypadek - skąd ja to znam .

xanowron pisze:W pierwszym literówka w odpowiedzi, mowa była o \(\displaystyle{ a^{2}=b^{2}+c}\), a Ty napisałeś \(\displaystyle{ a^{2}=b^{2}-c}\), nie wiem jak na to popatrzą, ale nie powinni ciąć bo w rozwiązaniu wszystko ładnie szło, ewidentna literówka
Tak literówka.
Reduks pisze:Ja jeszcze do drugiego zadania - czy ta możliwość, kiedy trapez jest równoległobokiem, nie jest rozpatrywaniem szczególnego przypadku? Przecież to nie będzie miało zastosowania w każdym trapezie. Czyli powinnam założyć, że ten konkretny trapez jest/może być równoległobokiem?
Świetnie, kilka punktów przepadło.
Nie kilka, tylko najpewniej jeden. Chociaż zależy kto jaki będzie miał humor. Jak jakiś "sprawdzacz" się uprze, to za każde źle użyte słowo może się przyczepić.
Resztę rozwiązałam bardzo podobnie, więc, o ile nie obetną mi punktów za argumentację, nie powinno być źle
Będzie dobrze

Teraz możemy ocenić poziom zadań
Skala to 1 - 5 (bardzo łatwe - bardzo trudne)

1 - 1
2 - 2 (z podpuchą )
3 - 1
4 - 4 (trzeba było wpaść na pomysł)
5 - 4
6 - 5
7 - 3

Ja oceniam tak. Myślę, że jeżeli te zadania były tak dla mnie trudne to drugi etap to same bardzo trudne, ale zobaczymy.
karoll21
Użytkownik
Użytkownik

OMG 2009/2010 a

Post autor: karoll21 »

ja jeszcze do 2 zadania jesli punkt p byłby na ramieniu to by nie było 4 trójkątów
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 99 razy

OMG 2009/2010 a

Post autor: Swistak »

tim pisze: Teraz możemy ocenić poziom zadań
Skala to 1 - 5 (bardzo łatwe - bardzo trudne)

1 - 1
2 - 2 (z podpuchą )
3 - 1
4 - 4 (trzeba było wpaść na pomysł)
5 - 4
6 - 5
7 - 3

Ja oceniam tak. Myślę, że jeżeli te zadania były tak dla mnie trudne to drugi etap to same bardzo trudne, ale zobaczymy.
Dobrze wiedzieć, bo zadania 1-6 zabrały mi łącznie ~10 minut, a 7 kolo 3 godzin xD. I tak tylko spałowałem nic odkrywczego xp. A rozwiązanie było sprytne.
Wiem, że ja już nie mogę być zbytnio obiektywny, ale spróbuję te zadanka ocenić w skali OMG-wej.
1-1
2-2
3-1
4-3
5-2
6-4
7-4

Kiedyś zadanka były naprawdę sporo bardziej odkrywcze. Zupełnie nie rozumiem tego liniowego spadku poziomu trudności.

@up Punkt na ramieniu nie leży wewnątrz trapezu.
Mruczek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 23 razy

OMG 2009/2010 a

Post autor: Mruczek »

Zadania z I etapu nie były bardzo trudne. Pewnie nas czymś zaskoczą w II etapie .-- 28 października 2009, 15:31 --
karoll21 pisze:ja jeszcze do 2 zadania jesli punkt p byłby na ramieniu to by nie było 4 trójkątów
No ale chyba nie może być na ramieniu...
Awatar użytkownika
tim
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

OMG 2009/2010 a

Post autor: tim »

Swistak pisze: Wiem, że ja już nie mogę być zbytnio obiektywny, ale spróbuję te zadanka ocenić w skali OMG-wej.
ZGADZAM SIĘ! Dla Ciebie wszystko 1 albo 2 ;p.
Swistak pisze: Kiedyś zadanka były naprawdę sporo bardziej odkrywcze. Zupełnie nie rozumiem tego liniowego spadku poziomu trudności.
Ja nie lubię przestrzennych dlatego sprawiły mi trudność.

Co do poziomu kiedyś a dziś, gdyby byłby ten sam poziom to uczestników byłoby mniej a próg zamiast 70% wynosiłby 30% i jakby to wyglądało w statystykach?-- 28 paź 2009, o 15:40 --A wgl Swistak, ty jeszcze w gimnazjum?
PiotrekPL
Użytkownik
Użytkownik

OMG 2009/2010 a

Post autor: PiotrekPL »

Chłopaki, czy też dziewczyny, chciałbym Was pocieszyć bo strasznie dramatyzujecie. Otóż jako uczeń drugiej klasy gimnazjum startowałem już w OMG - Okręg Pomorski w 1 klasie, w zeszłym roku rozwiązałem 5 zadań dobrze i dostałem się do drugiego etapu, w którym nie dałem rady, choć blisko byłem przejścia.

Z tego co wiem, miejsce drugiego etapu jest to najczęściej komisja okręgowa danego województwa - w moim przypadku było to III LO w Gdyni, tzn. chodzę do Gim nr 24 przy III LO czyli miałem praktycznie w szkole.

I tu chciałbym powiedzieć, że mój kolega zrobił 3 (słownie TRZY) zadania dobrze, dostał chyba około 18 punktów i dostał się dalej. Więc nie martwcie się, jeśli rozwiązaliście 4 zadania w pełni dobrze to raczej się dostaniecie. Tym bardziej jeśli ktoś napisał 39 stron i wszystkie zadania rozwiązał. ; d

OMG to bardzo trudna sprawa, pod względem zadań - to zupełne przeciwieństwo konkursu Kuratoryjnego, jego rozwiązuje się szablonowo, jest to poszerzenie wiadomości z lekcji. Zresztą sam miałem laureata z kuratoryjnego w 6 klasie, w 4 i 5 była to katastrofa, natomiast w 6 konkurs wydał mi się wyjątkowo łatwy. Polecam szczególnie udział w 3 klasie, bo w 1 klasie to nie znam osoby której by się to udało, jest to wyjątkowo trudne.
karoll21
Użytkownik
Użytkownik

OMG 2009/2010 a

Post autor: karoll21 »

wiem że nie może być ja napisałem dlaczego nie może być-- 28 paź 2009, o 19:52 --wiem że nie może być ja napisałem dlaczego nie może być
ODPOWIEDZ