Matura z matematyki 2012 - poziom podstawowy

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

Powinien dostać maksa, ale niestety nie dostanie.

norwimaj, a co innego sprawdzamy na maturze podstawowej? Czy uczeń, który rozumie, co znaczą te wyrażenia algebraiczne nie jest lepszy od tego, który je (często bezmyślnie) przekształca?

JK
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: norwimaj »

Jan Kraszewski pisze: norwimaj, a co innego sprawdzamy na maturze podstawowej?
Tu z pokorą muszę przyznać, że nie czuję się kompetentny do wypowiedzenia się na ten temat.

Kiedyś w jakichś zadaniach przygotowawczych do matury podstawowej widziałem takie zadanie:
Punkt \(\displaystyle{ P}\) leży wewnątrz trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\). Udowodnij, że miara kąta \(\displaystyle{ APB}\) jest większa od miary kąta \(\displaystyle{ ACB}\).
W tym zadaniu cała teza zadania jest (moim zdaniem) tak samo intuicyjna jak fakt, że największa liczba zawyża średnią. A jednak wymaga się jakiegoś dowodu. Na podstawie tego przykładu pomyślałem, że takie odwoływanie się do oczywistych faktów nie jest punktowane na maturze. A czy tak powinno być? Nie wiem. Myślę że nie powinno być na maturze takich zadań, jak przytoczone przeze mnie, bo nie sprawdza ono takiej wiedzy, która się przydaje w życiu niematematyka.
Jan Kraszewski pisze: Czy uczeń, który rozumie, co znaczą te wyrażenia algebraiczne nie jest lepszy od tego, który je (często bezmyślnie) przekształca?
Oczywiście jest lepszy. Często też dobre zrozumienie prowadzi do sprytnych przekształceń.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

norwimaj pisze:W tym zadaniu cała teza zadania jest (moim zdaniem) tak samo intuicyjna jak fakt, że największa liczba zawyża średnią.
Widzisz, głównym osiągnięciem w dyskutowanym rozwiązaniu nie jest tylko powyższe spostrzeżenie, ale też (a może przede wszystkim) zauważenie, że te wyrażenia algebraiczne opisują dwie średnie arytmetyczne i samo sformułowanie tegoż (intuicyjnie oczywistego) spostrzeżenia, czyli stworzenie bardzo elementarnego modelu matematycznego.
Wbrew pozorom, większość maturzystów widzi w tym zadaniu TYLKO literki (z którymi w dodatku zazwyczaj nie wiedzą co zrobić), a nie żadne średnie arytmetyczne.

JK
Christofanow
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 12 razy

Post autor: Christofanow »

Witam! Czy ktoś zna klucz do matury z tego roku? Co w zadaniach otwartych było punktowane? Najbardziej interesuje mnie jak punkty przyznawane były w zadaniu 31(P(A)), 33 (graniastosłup), 34(pociągi). Może ktoś się pokusi o rozkład punktowy tych zadań?
witek1902
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: witek1902 »

A ja się tylko pochwalę, że podstawę na 100% pocisnąłem
Christofanow
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 12 razy

Post autor: Christofanow »

Ponawiam pytanie, nikt się nie orientuje?
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: norwimaj »

Christofanow, wystarczy zajrzeć na stronę CKE. Miłej lektury ... _klucz.pdf
Grzechu_
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Grzechu_ »

Witam. Tak jak myślałem, matury z matematyki nie zdałem. Miałem 22%. Dzisiaj była poprawkowa matura.

Ostatnie zadanie na poprawkowej maturze z matematyki: Kolaż przejechał na rowerze 114 km. Gdyby jechał ze średnią prędkością o 9,5 km/h mniejszą to pokonałby ten dystans w 2 godziny dłużej. Z jaką średnią prędkością jechał? Zadanie za 5 pkt, dwie strony przeznaczone na rozwiązanie. Zapisałem trzy linijki i odpowiedź... Ale po kolei.

Każdy chyba wie jaką prędkość można osiągnąć na rowerze, a że raz się jedzie wolniej, a raz szybciej to założyłem z góry, że średnia prędkość mogła wynosić 30km/h. Z góry założyłem też, że ilość godzin będzie liczbą całkowitą. No więc \(\displaystyle{ 30km/h \ast 4h = 120km}\), więc za dużo. No to pierwszą rzecz jaką zapisałem było: \(\displaystyle{ 114km \setminus 4h = 28,5km/h}\). Potem: \(\displaystyle{ 28,5km/h - 9,5km/h = 19km/h}\). No i sprawdzam: \(\displaystyle{ 114km \setminus 19km/h = 6h}\). I wszystko się zgadza. 9,5km/h mniej, 2 godziny dłużej, ten sam dystans. Banalne do obliczenia w głowie i logiczne, prawda? Niestety nie dla matematyków, którzy na rozwiązanie tego zadania przeznaczyli aż dwie strony. A mój problem polega na tym, że zadania z treścią z łatwością liczę w głowie, ale, żeby to rozpisać korzystając z jakichś wzorów, niewiadomych itd. to nie potrafię. Ciekawe czy dostanę chociaż 1 pkt za prawidłową odpowiedź.

W każdym razie jest to idealny dowód na to, że matematyka nie ma nic wspólnego z logicznym myśleniem
Pewnie znowu nie zdam. Zresztą ponad połowa mojej klasy nie zdała matury, z czego wszyscy właśnie z matematyki. Jedna osoba nie zaliczyła dodatkowo angielskiego. W całej szkole ogólnie dużo osób nie zdało, najwięcej oczywiście z matematyki. I tak jest wszędzie. Serio powinni tą matematykę wycofać z obowiązkowej matury jak widzą jaka jest coroczna zdawalność. Zdecydowanie lepiej było jak zdawało się polski, język obcy i dowolny inny przedmiot. Kto chciał to brał sobie tą matmę, a kto nie to nie.
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 89 razy

Post autor: smigol »

Grzechu_ pisze: W każdym razie jest to idealny dowód na to, że matematyka nie ma nic wspólnego z logicznym myśleniem
Masz oczywistą rację i przecież każdy kto ma coś wspólnego z matematyką o tym wie.
witek1902
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: witek1902 »

Matematyka opiera się na logicznym myśleniu, za to Ty mylisz pojęcia.

W zadaniach z treścią nie chodzi o to, by "strzelić" jakoś przypadkową liczbę i dopasowywać do niej wyniki.

Co zrobiłbyś, gdyby treść była w tym stylu:
"Miś koala przebiegł po dżungli na dwóch nogach 543363634 km. Gdyby biegł na jednej nodze to jego średnia prędkość zmniejszyłaby się o 253252 km/h i pokonałby ten dystans w 324332 godzin dłużej.
Z jaką średnią prędkością biegł?"

Też próbowałbyś podstawiać sobie liczby? Powodzenia

Układając banalny układ równań (i oczywiście mając kalkulator przy sobie) rozwiążesz te zadanie w 5 minut.
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 59 razy

Post autor: Tmkk »

Myślę, że gdybyś napisał "Jestem tak dobry, że policzyłem sobie te zadanie w pamięci. A tutaj wynik: ", dostałbyś 5/5.
Grzechu_ pisze: Serio powinni tą matematykę wycofać z obowiązkowej matury jak widzą jaka jest coroczna zdawalność.
No, ten powód jest dobry, nie ma co.

@ witek1902,
Właśnie takie zadania świadczą o tym, że matematyka nie ma nic związanego z logicznym myśleniem, bo przecież miś koala by tyle nie przebiegł...
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik

witek1902, Twoje zadanie jest bez sensu. Misie Koala tak szybko nie biegają.
miodzio1988

Post autor: miodzio1988 »

Tak jak myślałem, matury z matematyki nie zdałem.
Nic dziwnego. Mogłem Ci to wcześniej powiedzieć.
Każdy chyba wie jaką prędkość można osiągnąć na rowerze, a że raz się jedzie wolniej, a raz szybciej to założyłem z góry, że średnia prędkość mogła wynosić 30km/h.
...

I to nie jest prowokacja.
Z góry założyłem też, że ilość godzin będzie liczbą całkowitą
Często oglądam wyścigi kolarskie i rzeczywiście wszystkie wyniki zawodników to liczby całkowite. A jak nie to czekają przed metą, żeby były.

A ja sobie założyłem, że wynikiem zadania będzie liczba \(\displaystyle{ 8}\). No i niby czemu takiego założenia zrobić nie mogę? I wtedy z założenia od razu mamy tezę.
Zresztą ponad połowa mojej klasy nie zdała matury, z czego wszyscy właśnie z matematyki.
Trafiłaś chociaż do klasy na swoim poziomie.
Serio powinni tą matematykę wycofać z obowiązkowej matury jak widzą jaka jest coroczna zdawalność. Zdecydowanie lepiej było jak zdawało się polski, język obcy i dowolny inny przedmiot. Kto chciał to brał sobie tą matmę, a kto nie to nie.
Serio powinni wycofywać wszystkie zagadnienia ze szkoły, które sprawiają Tobie problem. Ciekawe czego by wtedy w szkole uczyli. Plastyki tylko?
Grzechu_
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Grzechu_ »

@miodzio1988, tu nie chodziło o wyścig kolarski, tylko o jednego kolarza. Skoro przejechał dziwną ilość km, tzn., że jeździł sobie na czas i po 4 godzinach przestał. Poza tym gdyby moje założenie okazało się błędne to wtedy spróbowałbym z liczbą inną niż całkowitą.

Klasa normalna. W całej Polsce tak jest. Chyba nie widziałeś wyników z tegorocznej matury. Jaki przedmiot z obowiązkowych ma najgorszą zdawalność? Tak, zgadłeś. Matematyka. I co roku jest to samo. Najwięcej maturzystów oblewa z matmy, w całym kraju, w każdej szkole i klasie. Chyba, że się trafią jakieś profesorki same. Więc nie mów, że powinni wycofać każdy przedmiot z którym ja mam problem bo jest to żałośnie śmieszne. Z matematyką problem mam nie tylko ja. Z żadnym innym przedmiotem aż tylu uczniów nie ma problemów. A jeśli chodzi o mnie to tylko z matmą mam problem. Maturę z innych przedmiotów zdałem bardzo dobrze.
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik

Solidaryzuję się ze zdaniem Grzechu_. Nie jest już tai nowy into pisanie matury. Z resztą zdawanie matury to stres, który niektórych paraliżuje. Albo zlikwidować maturę, albo niech posiada ją każdy po skończeniu liceum.

ps. to prawda.

ps. 2 poza tym na zdolności matematyczne decyduje płeć matki, a to nie moja wina, że mama ma płeć jaką ma.
Ostatnio zmieniony 21 sie 2012, o 12:30 przez smigol, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ