Matura z matematyki 2012 - poziom podstawowy
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Powinien dostać maksa, ale niestety nie dostanie.
norwimaj, a co innego sprawdzamy na maturze podstawowej? Czy uczeń, który rozumie, co znaczą te wyrażenia algebraiczne nie jest lepszy od tego, który je (często bezmyślnie) przekształca?
JK
norwimaj, a co innego sprawdzamy na maturze podstawowej? Czy uczeń, który rozumie, co znaczą te wyrażenia algebraiczne nie jest lepszy od tego, który je (często bezmyślnie) przekształca?
JK
-
norwimaj
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
Tu z pokorą muszę przyznać, że nie czuję się kompetentny do wypowiedzenia się na ten temat.Jan Kraszewski pisze: norwimaj, a co innego sprawdzamy na maturze podstawowej?
Kiedyś w jakichś zadaniach przygotowawczych do matury podstawowej widziałem takie zadanie:
W tym zadaniu cała teza zadania jest (moim zdaniem) tak samo intuicyjna jak fakt, że największa liczba zawyża średnią. A jednak wymaga się jakiegoś dowodu. Na podstawie tego przykładu pomyślałem, że takie odwoływanie się do oczywistych faktów nie jest punktowane na maturze. A czy tak powinno być? Nie wiem. Myślę że nie powinno być na maturze takich zadań, jak przytoczone przeze mnie, bo nie sprawdza ono takiej wiedzy, która się przydaje w życiu niematematyka.Punkt \(\displaystyle{ P}\) leży wewnątrz trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\). Udowodnij, że miara kąta \(\displaystyle{ APB}\) jest większa od miary kąta \(\displaystyle{ ACB}\).
Oczywiście jest lepszy. Często też dobre zrozumienie prowadzi do sprytnych przekształceń.Jan Kraszewski pisze: Czy uczeń, który rozumie, co znaczą te wyrażenia algebraiczne nie jest lepszy od tego, który je (często bezmyślnie) przekształca?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Widzisz, głównym osiągnięciem w dyskutowanym rozwiązaniu nie jest tylko powyższe spostrzeżenie, ale też (a może przede wszystkim) zauważenie, że te wyrażenia algebraiczne opisują dwie średnie arytmetyczne i samo sformułowanie tegoż (intuicyjnie oczywistego) spostrzeżenia, czyli stworzenie bardzo elementarnego modelu matematycznego.norwimaj pisze:W tym zadaniu cała teza zadania jest (moim zdaniem) tak samo intuicyjna jak fakt, że największa liczba zawyża średnią.
Wbrew pozorom, większość maturzystów widzi w tym zadaniu TYLKO literki (z którymi w dodatku zazwyczaj nie wiedzą co zrobić), a nie żadne średnie arytmetyczne.
JK
-
Christofanow
- Użytkownik

- Podziękował: 12 razy
Witam! Czy ktoś zna klucz do matury z tego roku? Co w zadaniach otwartych było punktowane? Najbardziej interesuje mnie jak punkty przyznawane były w zadaniu 31(P(A)), 33 (graniastosłup), 34(pociągi). Może ktoś się pokusi o rozkład punktowy tych zadań?
-
Christofanow
- Użytkownik

- Podziękował: 12 razy
-
Grzechu_
- Użytkownik

Witam. Tak jak myślałem, matury z matematyki nie zdałem. Miałem 22%. Dzisiaj była poprawkowa matura.
Ostatnie zadanie na poprawkowej maturze z matematyki: Kolaż przejechał na rowerze 114 km. Gdyby jechał ze średnią prędkością o 9,5 km/h mniejszą to pokonałby ten dystans w 2 godziny dłużej. Z jaką średnią prędkością jechał? Zadanie za 5 pkt, dwie strony przeznaczone na rozwiązanie. Zapisałem trzy linijki i odpowiedź... Ale po kolei.
Każdy chyba wie jaką prędkość można osiągnąć na rowerze, a że raz się jedzie wolniej, a raz szybciej to założyłem z góry, że średnia prędkość mogła wynosić 30km/h. Z góry założyłem też, że ilość godzin będzie liczbą całkowitą. No więc \(\displaystyle{ 30km/h \ast 4h = 120km}\), więc za dużo. No to pierwszą rzecz jaką zapisałem było: \(\displaystyle{ 114km \setminus 4h = 28,5km/h}\). Potem: \(\displaystyle{ 28,5km/h - 9,5km/h = 19km/h}\). No i sprawdzam: \(\displaystyle{ 114km \setminus 19km/h = 6h}\). I wszystko się zgadza. 9,5km/h mniej, 2 godziny dłużej, ten sam dystans. Banalne do obliczenia w głowie i logiczne, prawda? Niestety nie dla matematyków, którzy na rozwiązanie tego zadania przeznaczyli aż dwie strony. A mój problem polega na tym, że zadania z treścią z łatwością liczę w głowie, ale, żeby to rozpisać korzystając z jakichś wzorów, niewiadomych itd. to nie potrafię. Ciekawe czy dostanę chociaż 1 pkt za prawidłową odpowiedź.
W każdym razie jest to idealny dowód na to, że matematyka nie ma nic wspólnego z logicznym myśleniem
Pewnie znowu nie zdam. Zresztą ponad połowa mojej klasy nie zdała matury, z czego wszyscy właśnie z matematyki. Jedna osoba nie zaliczyła dodatkowo angielskiego. W całej szkole ogólnie dużo osób nie zdało, najwięcej oczywiście z matematyki. I tak jest wszędzie. Serio powinni tą matematykę wycofać z obowiązkowej matury jak widzą jaka jest coroczna zdawalność. Zdecydowanie lepiej było jak zdawało się polski, język obcy i dowolny inny przedmiot. Kto chciał to brał sobie tą matmę, a kto nie to nie.
Ostatnie zadanie na poprawkowej maturze z matematyki: Kolaż przejechał na rowerze 114 km. Gdyby jechał ze średnią prędkością o 9,5 km/h mniejszą to pokonałby ten dystans w 2 godziny dłużej. Z jaką średnią prędkością jechał? Zadanie za 5 pkt, dwie strony przeznaczone na rozwiązanie. Zapisałem trzy linijki i odpowiedź... Ale po kolei.
Każdy chyba wie jaką prędkość można osiągnąć na rowerze, a że raz się jedzie wolniej, a raz szybciej to założyłem z góry, że średnia prędkość mogła wynosić 30km/h. Z góry założyłem też, że ilość godzin będzie liczbą całkowitą. No więc \(\displaystyle{ 30km/h \ast 4h = 120km}\), więc za dużo. No to pierwszą rzecz jaką zapisałem było: \(\displaystyle{ 114km \setminus 4h = 28,5km/h}\). Potem: \(\displaystyle{ 28,5km/h - 9,5km/h = 19km/h}\). No i sprawdzam: \(\displaystyle{ 114km \setminus 19km/h = 6h}\). I wszystko się zgadza. 9,5km/h mniej, 2 godziny dłużej, ten sam dystans. Banalne do obliczenia w głowie i logiczne, prawda? Niestety nie dla matematyków, którzy na rozwiązanie tego zadania przeznaczyli aż dwie strony. A mój problem polega na tym, że zadania z treścią z łatwością liczę w głowie, ale, żeby to rozpisać korzystając z jakichś wzorów, niewiadomych itd. to nie potrafię. Ciekawe czy dostanę chociaż 1 pkt za prawidłową odpowiedź.
W każdym razie jest to idealny dowód na to, że matematyka nie ma nic wspólnego z logicznym myśleniem
Pewnie znowu nie zdam. Zresztą ponad połowa mojej klasy nie zdała matury, z czego wszyscy właśnie z matematyki. Jedna osoba nie zaliczyła dodatkowo angielskiego. W całej szkole ogólnie dużo osób nie zdało, najwięcej oczywiście z matematyki. I tak jest wszędzie. Serio powinni tą matematykę wycofać z obowiązkowej matury jak widzą jaka jest coroczna zdawalność. Zdecydowanie lepiej było jak zdawało się polski, język obcy i dowolny inny przedmiot. Kto chciał to brał sobie tą matmę, a kto nie to nie.
- smigol
- Użytkownik

- Podziękował: 89 razy
Masz oczywistą rację i przecież każdy kto ma coś wspólnego z matematyką o tym wie.Grzechu_ pisze: W każdym razie jest to idealny dowód na to, że matematyka nie ma nic wspólnego z logicznym myśleniem
-
witek1902
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Matematyka opiera się na logicznym myśleniu, za to Ty mylisz pojęcia.
W zadaniach z treścią nie chodzi o to, by "strzelić" jakoś przypadkową liczbę i dopasowywać do niej wyniki.
Co zrobiłbyś, gdyby treść była w tym stylu:
"Miś koala przebiegł po dżungli na dwóch nogach 543363634 km. Gdyby biegł na jednej nodze to jego średnia prędkość zmniejszyłaby się o 253252 km/h i pokonałby ten dystans w 324332 godzin dłużej.
Z jaką średnią prędkością biegł?"
Też próbowałbyś podstawiać sobie liczby? Powodzenia
Układając banalny układ równań (i oczywiście mając kalkulator przy sobie) rozwiążesz te zadanie w 5 minut.
W zadaniach z treścią nie chodzi o to, by "strzelić" jakoś przypadkową liczbę i dopasowywać do niej wyniki.
Co zrobiłbyś, gdyby treść była w tym stylu:
"Miś koala przebiegł po dżungli na dwóch nogach 543363634 km. Gdyby biegł na jednej nodze to jego średnia prędkość zmniejszyłaby się o 253252 km/h i pokonałby ten dystans w 324332 godzin dłużej.
Z jaką średnią prędkością biegł?"
Też próbowałbyś podstawiać sobie liczby? Powodzenia
Układając banalny układ równań (i oczywiście mając kalkulator przy sobie) rozwiążesz te zadanie w 5 minut.
-
Tmkk
- Użytkownik

- Podziękował: 59 razy
Myślę, że gdybyś napisał "Jestem tak dobry, że policzyłem sobie te zadanie w pamięci. A tutaj wynik: ", dostałbyś 5/5.
@ witek1902,
Właśnie takie zadania świadczą o tym, że matematyka nie ma nic związanego z logicznym myśleniem, bo przecież miś koala by tyle nie przebiegł...
No, ten powód jest dobry, nie ma co.Grzechu_ pisze: Serio powinni tą matematykę wycofać z obowiązkowej matury jak widzą jaka jest coroczna zdawalność.
@ witek1902,
Właśnie takie zadania świadczą o tym, że matematyka nie ma nic związanego z logicznym myśleniem, bo przecież miś koala by tyle nie przebiegł...
-
miodzio1988
Nic dziwnego. Mogłem Ci to wcześniej powiedzieć.Tak jak myślałem, matury z matematyki nie zdałem.
...Każdy chyba wie jaką prędkość można osiągnąć na rowerze, a że raz się jedzie wolniej, a raz szybciej to założyłem z góry, że średnia prędkość mogła wynosić 30km/h.
I to nie jest prowokacja.
Często oglądam wyścigi kolarskie i rzeczywiście wszystkie wyniki zawodników to liczby całkowite. A jak nie to czekają przed metą, żeby były.Z góry założyłem też, że ilość godzin będzie liczbą całkowitą
A ja sobie założyłem, że wynikiem zadania będzie liczba \(\displaystyle{ 8}\). No i niby czemu takiego założenia zrobić nie mogę? I wtedy z założenia od razu mamy tezę.
Trafiłaś chociaż do klasy na swoim poziomie.Zresztą ponad połowa mojej klasy nie zdała matury, z czego wszyscy właśnie z matematyki.
Serio powinni wycofywać wszystkie zagadnienia ze szkoły, które sprawiają Tobie problem. Ciekawe czego by wtedy w szkole uczyli. Plastyki tylko?Serio powinni tą matematykę wycofać z obowiązkowej matury jak widzą jaka jest coroczna zdawalność. Zdecydowanie lepiej było jak zdawało się polski, język obcy i dowolny inny przedmiot. Kto chciał to brał sobie tą matmę, a kto nie to nie.
-
Grzechu_
- Użytkownik

@miodzio1988, tu nie chodziło o wyścig kolarski, tylko o jednego kolarza. Skoro przejechał dziwną ilość km, tzn., że jeździł sobie na czas i po 4 godzinach przestał. Poza tym gdyby moje założenie okazało się błędne to wtedy spróbowałbym z liczbą inną niż całkowitą.
Klasa normalna. W całej Polsce tak jest. Chyba nie widziałeś wyników z tegorocznej matury. Jaki przedmiot z obowiązkowych ma najgorszą zdawalność? Tak, zgadłeś. Matematyka. I co roku jest to samo. Najwięcej maturzystów oblewa z matmy, w całym kraju, w każdej szkole i klasie. Chyba, że się trafią jakieś profesorki same. Więc nie mów, że powinni wycofać każdy przedmiot z którym ja mam problem bo jest to żałośnie śmieszne. Z matematyką problem mam nie tylko ja. Z żadnym innym przedmiotem aż tylu uczniów nie ma problemów. A jeśli chodzi o mnie to tylko z matmą mam problem. Maturę z innych przedmiotów zdałem bardzo dobrze.
Klasa normalna. W całej Polsce tak jest. Chyba nie widziałeś wyników z tegorocznej matury. Jaki przedmiot z obowiązkowych ma najgorszą zdawalność? Tak, zgadłeś. Matematyka. I co roku jest to samo. Najwięcej maturzystów oblewa z matmy, w całym kraju, w każdej szkole i klasie. Chyba, że się trafią jakieś profesorki same. Więc nie mów, że powinni wycofać każdy przedmiot z którym ja mam problem bo jest to żałośnie śmieszne. Z matematyką problem mam nie tylko ja. Z żadnym innym przedmiotem aż tylu uczniów nie ma problemów. A jeśli chodzi o mnie to tylko z matmą mam problem. Maturę z innych przedmiotów zdałem bardzo dobrze.
- smigol
- Użytkownik

- Podziękował: 89 razy
Solidaryzuję się ze zdaniem Grzechu_. Nie jest już tai nowy into pisanie matury. Z resztą zdawanie matury to stres, który niektórych paraliżuje. Albo zlikwidować maturę, albo niech posiada ją każdy po skończeniu liceum.
ps. to prawda.
ps. 2 poza tym na zdolności matematyczne decyduje płeć matki, a to nie moja wina, że mama ma płeć jaką ma.
ps. to prawda.
ps. 2 poza tym na zdolności matematyczne decyduje płeć matki, a to nie moja wina, że mama ma płeć jaką ma.
Ostatnio zmieniony 21 sie 2012, o 12:30 przez smigol, łącznie zmieniany 1 raz.